piernik - 7329 przepisów (strona:209/489)

Półfrancuskie ciastka z kremem piernikowym. 133

masła lub margaryny 1 jajko pół szklanki śmietany 12 % Krem: 330 ml śmietanki kremówki 30 % 25 dag serka mascarpone cukier puder do smaku 2 łyżeczki przyprawy do piernika Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy cukier puder do posypania ciastek kolorowa dowolna posypka według uznania Wykonanie: 1.  Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki(...)pieczemy w temperaturze 190 stopni do zrumienienia przez około 20-25 minut. Upieczone dokładnie studzimy. 3. Krem: Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na puszystość, dodajemy serek mascarpone, przyprawę do piernika i cukier puder do smaku, ubijamy do połączenia się składników. Następnie krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. 4. Przekładanie i dekorowanie: Następnie kremem przekładamy prostokąty ciasta wyciskając rozetki. Wierzch

Izabelawkuchni
Piernikowe muffinki z rodzynkami i orzeszkami. 101

piekłam, trochę tak świętami. Muffinki polecam na podwieczorek. Zapraszam :) Składniki: 2 jajka 12,5 dag masła lub margaryny 4 łyżki cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżka przyprawy do piernika 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao pół szklanki rodzynek 1/4 szklanki orzeszków ziemnych Wykonanie: 1. Miękkie masło lub margarynę ucieramy z cukrem i przyprawą do piernika

Izabelawkuchni
Nalewka korzenna rozgrzewająca ( działa rozgrzewająco na zmarznięte dłonie i stopy ). 90

Składniki : 2 łyżki przyprawy do piernika 1 szklanka miodu lipowego 0,5 l białego wytrawnego wina 0,5 l rumu Sposób wykonania :   B iałe wino wlej do rondla, wsyp przyprawę do piernika, wymieszaj. Rondel postaw na ogniu, zagotuj, od czasu do czasu zamieszaj. Gotuj na małym ogniu przez około 2-3 minuty. Gorący płyn przelej do termosu, szczelnie zamknij

Przepisy i porady kulinarne
Ciasto dyniowe 133

prawdę smakowite i wilgotne. Składniki: 1.5 szklanki cukru 3 szklanki mąki  3 jajka  1 szklanka oleju  1 szklanka puree z dyni  2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia kilka łyżek drobno pokrojonych orzechów włoskich Przygotowanie: Suche składniki ( mąkę, cukier, przyprawę do piernika oraz proszek do pieczenia) dokładnie wymieszać.  W osobnej misce ubić

Ukojenie Podniebienia
Pierniki 143

Dobry Wieczór - Święta coraz bliżej, dlatego czas wielki, a nawet ostatnia chwila, by upiec pyszne pierniki. Nie wiem, czy u mnie doczekają Świąt - bo w domu same łasuchy :-). Ale być może uda mi się je schować i jeszcze tydzień wytrzymają. Już dzisiaj kiedy je robiłam z moim Narzeczonym, prawie cała blaszka została zjedzona :-). Pierniki szybkie, proste i smaczne. Rano przed

Trufelkowo
matiasy w musztardowo-korzennym smaku... 129

Składniki: matiasy 8 sztuk, musztarda miodowa 2 łyżki, przyprawa do piernika Prymat 1 łyżeczka, olej rzepakowy - ile potrzeba, cukier 1 łyżka śledzie matiasy dobrze wymoczyć w zimnej wodzie co 40 minut zmienić wodę z 2 razy, na koniec wylać na durszlak aby woda dobrze odciekła pokroić na 2 cm kawałki do miski musztardę, przyprawę do piernika, cukier dobrze wymieszać

W Mojej Kuchni Lubię
piernikowa pianka z mandarynkami 142

szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na piankę piernikową: 300 g sera ricotta 300 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1/2 puszki mandarynek dodatkowo: opakowanie pierniczków nadziewanych w glazurze wiórki czekoladowe  kilka łyżek mleka 2-3 łyżki bitej śmietany (opcjonalnie) Przygotować biszkopt: białka ubić, następnie po trochę dodawać cukier(...)folią spożywczą (lub pergaminem). Na dnie położyć biszkopt i nasączyć mlekiem.  Trzy pierniczki posiekać. Kremówkę ubić z cukrem pudrem, następnie dodać ricottę i zmiksować. Żelatynę i przyprawę do piernika rozpuścić w kilku łyżkach wrzątku. Dodać do masy i zmiksować. Wmieszać mandarynki (kilka odłożyć do dekoracji) i posiekane pierniczki. Masę wyłożyć na biszkopt. Na wierzchu ułożyć pierniczki i powtykać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Błyskawiczne pierniczki na ostatnią chwilę 157

jajko (wiem, że niektórzy nie dodają wcale, inni zamiast jednego dają 3, ale w wyniku eksperymentów stwierdzam że jedno to w sam raz) łyżka kakao 40 g przyprawy do piernika (wybieram zawsze te „uczciwe”- zawierające głównie cynamon, gałkę muszkatołową, kardamon. itd, a nie zmielony cukier i kakao na pierwszym miejscu, polecam z czystym sumieniem tę od „Kamis(...)też najpierw „upalić” nieco cukier dla koloru (na lekko brązowo), a dopiero potem dodać miód i margarynę (to sposób mojej babci, która w ten sposób robiła też piernik, tyle że używała zwykłego białego cukru). Studzę wszystko, a następnie mieszam z resztą składników i dobrze wyrabiam ciasto, które potem wałkuję. I tu uwaga

Arbuziaki
Oooo JA PIERNICZĘ!!! ;)) BEZGLUTENOWE PIERNICZKI 116

udane ;) Oto przepis na moje tegoroczne pierniczki. 500 g mąki (użyłam mixu naleśnikowo - pierogowego - makaronowego firmy  Bezgluten) 200 g miodu 3/4 szklanki cukru 3/4 opakowania przyprawy do piernika 60 g margaryny  2 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej Miód rozpuścić w rondelku, dodać cukier, przyprawę do piernika - podgrzewać do rozpuszczenia. Dodać margarynę. Rozpuścić, dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia

BezglutenowaIzabela
Szarlotka 135

łyżki kwaśnej śmietany 18% (opcjonalnie gdy ciasto będzie się opornie wyrabiało) B) masa jabłkowa 3 kg jabłek typu szara reneta (minimum) 1-2 łyżeczki cynamon przyprawa do piernika bez cukru 1łyżeczka 4 łyżki cukru (w przypadku jabłek typu reneta , przy jabłkach słodszych-wcale) 2-3 łyżki bułki tartej bądź kaszy manny odrobina masła Ciasto 1.Wszystkie składniki muszą być zimne. Posiekaj(...)tarce/bardzo drobno pokrój na plasterki. Odcedź/wyciśnij sok i przelej do szklaneczki. 2.W garnku z grubym dnem rozgrzać masło i dodać cynamon i/lub przyprawę do piernika. (pamiętaj by nie był to oszukany cynamon-kupuj ten cejloński). 3.Dorzuć starte jabłka i przesmaż je około 10 minut, mieszając często by nie przywarły do dna, a przyprawy równomiernie przeszły

U Fiolki
soczyste gruszki w marchewkowym cieście z białą czekoladą... 194

Składniki: jajka 6 sztuk "M", margaryna miękka 20 dag, cukier 1 szklanka, przyprawa do piernika 1 opakowanie, kakao 4 łyżki, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1 łyżeczka, marchew starta 2 szklanki, gruszki 6 sztuk, biała czekolada 100 gram + 1 łyżka gęstej śmietany nóż Victorinox z ząbkami jest bardzo ostry, znakomicie ukroi świeże ciasto(...)dwie szklanki utartej jajka, cukier, miękką margarynę mikserem utrzeć na pianę, masa będzie zważona i taka ma być do masy wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika, kakao i mikserem dobrze połączyć składniki, następnie wsypać utartą machew i mikserem krótko połączyć składniki forma 40x25 cm wyłożona papierem do pieczenia, ciasto przełożyć do formy, powkładać w ciasto wydrążone

W Mojej Kuchni Lubię
Mini Pavlovy z kremem piernikowym i pieczonymi śliwkami 201

może królować na bożonarodzeniowym stole. Polecam! Składniki: (na 7 sztuk) Bezy: 3 białka (z dużych jajek) szczypta soli 150 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika Krem piernikowy: 100 g śmietanki kremówki 30% 30 g masła 15 g miodu 100 g lukrowanych pierniczków Uszatki Kopernik 150 g waniliowego serka homogenizowanego Pieczone śliwki: 300 g śliwek węgierek(...)nabrać trochę piany na palec i rozetrzeć opuszkami- ziarenka cukru powinny być niewyczuwalne). Po dodaniu całego cukru do sztywnej i białej piany wsypać przesianą mąkę ziemniaczaną i przyprawę do piernika. Teraz całość krótko zmiksować tak by składniki połączyły się z białkami. Tak przygotowaną pianę z białek wyłożyć łyżką na blaszkę z papierem do pieczenia, tworząc 7 okrągłych bezików o średnicy

Nastoletnie Wypiekanie
TARTALETKI MIGDAŁOWE Z KREMEM PIERNIKOWYM 125

Dzisiaj przepis na tartaletki  wypełnione kremem piernikowym. Babeczki orzechowo-daktylowe w dodatku wypełnione masą piernikową są rewelacyjną, słodką przekąską. Idealne na słodki podwieczorek. Przepis powstał z miłości do pierników Toruńskich i konkursu -  konkurs.kopernik.com.pl(...)minut, odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia.  Orzechy, daktyle i 1 łyżkę miód. Rozdrabniamy mikserem aż powstanie jednolita masa.  Małe foremki na babeczki wypełniamy daktylową masą.  Pierniki drobno kruszymy, łączymy z mascarpone, wanilią i pozostałym miodem. Dokładnie blendujemy aż powstanie gładka masa.  Babeczki wypełniamy masą piernikową, dekorujemy owocami i miętą, posypujemy pokruszoną bezą lub cukrem pudrem

Kulinarne Fantazje Marioli
Miodownik piernikowy z kremem grysikowym 300

miodownik z kremem z kaszy manny. Bardzo dużo jest przepisów na tego typu ciasta a ja wybrałam właśnie ten i się z Wami nim podzielę :)  Jeśli lubicie piernik i ciasto miodowe to te połączenie smaków przypadnie Wam do gustu :). Ciasto najlepiej przygotować 2-3 dni wcześniej, przed podaniem , gdyż potrzebuje czasu aby zmięknąć i nabiera więcej mocy smaku :) Wymiary(...)pieczenia : 3 placki , każdy po 20 minut Temp. pieczenia : 180 C Składniki: 400 g mąki pszennej 1/2 szkl. miodu 1/2 szkl. cukru łyżeczka sody 3 jajka łyżeczka przyprawy do pierników ( użyłam pół łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczkę ziela angielskiego, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczkę goździków mielonych ) Krem: 2 szkl. mleka 6 łyżek kaszy manny 200 g masła 1/2 szkl. cukru

Różne smaki w kuchni
Podwójny sernik piernikowo-śliwkowy 178

najlepiej z pokruszoną laską wanilii) 50 g śmietanki kremówki 30% 50 g gorzkiej czekolady, drobno posiekanej  Sernik gotowany: 100 g masła 50 g cukru 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 płaska łyżeczka cynamonu 500 g serka waniliowego słodzonego (najlepiej z pokruszoną laską wanilii) 50 g mleka 1 budyń waniliowy (40 g, bez cukru) Mus śliwkowo-czekoladowy: 500 g śliwek(...)Pozostawić go jeszcze na 30 minut w zamkniętym, ale już wyłączonym piekarniku. Dopiero wtedy wyjąć i odstawić do wystudzenia. Wystudzony wstawić do lodówki. Sernik gotowany: Masło, cukier, przyprawę do piernika oraz cynamon przełożyć do dużego garnuszka, podgrzać. Gdy składniki się rozpuszczą dodać serek waniliowy i dalej podgrzewać. W międzyczasie w mleku rozprowadzić proszek budyniowy. Najlepiej zmiksować, by uniknąć grudek. Budyniową

Nastoletnie Wypiekanie