piernik - 7416 przepisów (strona:210/495)

TARTALETKI MIGDAŁOWE Z KREMEM PIERNIKOWYM 157

Dzisiaj przepis na tartaletki  wypełnione kremem piernikowym. Babeczki orzechowo-daktylowe w dodatku wypełnione masą piernikową są rewelacyjną, słodką przekąską. Idealne na słodki podwieczorek. Przepis powstał z miłości do pierników Toruńskich i konkursu -  konkurs.kopernik.com.pl(...)minut, odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia.  Orzechy, daktyle i 1 łyżkę miód. Rozdrabniamy mikserem aż powstanie jednolita masa.  Małe foremki na babeczki wypełniamy daktylową masą.  Pierniki drobno kruszymy, łączymy z mascarpone, wanilią i pozostałym miodem. Dokładnie blendujemy aż powstanie gładka masa.  Babeczki wypełniamy masą piernikową, dekorujemy owocami i miętą, posypujemy pokruszoną bezą lub cukrem pudrem

Kulinarne Fantazje Marioli
Miodownik piernikowy z kremem grysikowym 354

miodownik z kremem z kaszy manny. Bardzo dużo jest przepisów na tego typu ciasta a ja wybrałam właśnie ten i się z Wami nim podzielę :)  Jeśli lubicie piernik i ciasto miodowe to te połączenie smaków przypadnie Wam do gustu :). Ciasto najlepiej przygotować 2-3 dni wcześniej, przed podaniem , gdyż potrzebuje czasu aby zmięknąć i nabiera więcej mocy smaku :) Wymiary(...)pieczenia : 3 placki , każdy po 20 minut Temp. pieczenia : 180 C Składniki: 400 g mąki pszennej 1/2 szkl. miodu 1/2 szkl. cukru łyżeczka sody 3 jajka łyżeczka przyprawy do pierników ( użyłam pół łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczkę ziela angielskiego, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczkę goździków mielonych ) Krem: 2 szkl. mleka 6 łyżek kaszy manny 200 g masła 1/2 szkl. cukru

Różne smaki w kuchni
Miodownik piernikowy z kremem i powidłami 1067

Bardzo jesienne ciasto. Chociaż nie... Zdecydowanie bardziej zimowe niż jesienne, zawiera bowiem wszystko to, co kojarzy się Bożym Narodzeniem: miód, orzechy, przyprawę do piernika, powidła śliwkowe... Ech, to naprawdę smak świąt :) A są nim 3 placki miodowo - piernikowe, przełożone kremem budyniowym i powidłami. W związku z tym, że blaty pieczone są z dodatkiem miodu, a więc twardnieją po upieczeniu, najlepiej(...)cukru pudru 16 g cukru wanilinowego 200 g masła, zimnego 2 jajka 2 żółtka 3 łyżki miodu 3 łyżki mleka 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 czubata łyżka przyprawy do piernika  Polewa orzechowa: 200 g orzechów włoskich, posiekanych 125 g masła 2 łyżki miodu 4 łyżki cukru Krem budyniowo - maślany: 600 ml mleka 3 żółtka 5 łyżek cukru

Opowieści z piekarnika
Przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie 301

Święta już coraz bliżej. Czas pomyśleć o tym co znajdzie się u Nas na stołach. Mam nadzieję, że pierniki dlugodojrzewajace już są w trakcie przygotowania. Poniżej ponad 40 przepisów, skatalogowane, aby łatwiej było znaleźć to czego szukacie. PIEROGI Ciasto na pierogi Pierogi z kapustą i pieczarkami   Pierogi z kaszą Pieczone pierogi z łososiem   Pieczone pierogi z mozzarelą(...)Sernik śmietankowy Sernik z łezką na czekoladowym spodzie Sernik z musem brzoskwiniowym   Seromak świąteczny Sernik pomarańczowy na cynamonowym spodzie CIASTECZKA Babeczki świąteczne Ciasteczka czekoladowe Ciasteczka cynamonowe CIASTA  Piernik długodojrzewający Babka z likierem kawowym Śmietanowiec z galaretkami Ciasto czekoladowe z orzechami i jabłkami 3bit bez pieczenia King bez pieczenia Ciasto cappuciono Ciasto Kilimandżaro MIĘSA Schab ze śliwką Pieczeń

Lena Gotuje
Krem dyniowy z nutą piernikową 159

danie wytrawne) wymyśliłam i przygotowałam na konkurs " Przepis na Kopernika! Piernikowy Konkurs Kulinarny "   (link do strony konkursowej:  konkurs.kopernik.com.pl ) , którego głównym zadaniem jest stworzenie dania z wykorzystaniem Pierników z Kopernika. Pod tym hashtagiem → #przepisnakopernika znajdziecie inne pomysły na przepisy z dodatkiem toruńskich pierniczków. Składniki na 4 porcje: 1 dynia hokkaido (waga po upieczeniu i obraniu(...)sobą zmiksować. Na sam koniec zupę-krem posmakować i ewentualnie mocniej doprawić. Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni. Przed podaniem, zupę-krem posypać płatkami migdałowymi i ewentualnie odrobiną startych pierników

Ugotować
Tradycyjne pierniczki 142

dzwonek, aby pierniczki zdążyły skruszeć do Świąt. Pierniczki 50 dkg mąki 20 dkg miodu 10 dkg cukru 5 dkg masła 1 jajko 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1-2 łyżeczki kakao Lukier białko cukier puder sok z cytryny Rozpuścić miód, dodać przyprawę do piernika, cukier i masło. Podgrzewać aż wszystkie składniki rozpuszczą się i połączą. Przesiać mąkę

Pieguskowa Kuchnia
Przyprawa do piernika 132

Świąteczne przygotowania czas zacząć. I nie mówię tu tylko o  porządkach w domu, ale o kuchennych inspiracjach. My pierwszy raz zrobiłyśmy przyprawę do piernika. Zapach jaki unosił się podczas przygotowań niestety jest nie do opisania :) Nie wymyślono jeszcze metody, aby przenosić go w eter. Ale powiem Wam jedno, przygotowanie tego z Miśką było wspaniałym spędzeniem czasu. Młoda pomagała mieszać(...)Przygotowanie: sproszkowane składniki dokładnie wymieszać w moździerzu umieścić te co mamy całości i dokładnie rozdrobnić połączyć wszystkie składniki i dokładnie wymieszać przełożyć do szczelnego słoiczka Można stosować do pierniczków, pierników, kawy, herbaty czy grzanego wina :)  Gdy tylko robię zdjęcia na bloga Misia mi towarzyszy - teraz sama robiąc zdjęcia i zabierając mi ozdoby ;) Na zdrowie i smacznego

Gotowanie z pasją
ciasteczka maślane z korzenną nutką 130

sprawnie poradzi sobie z pełno wymiarowym wałkiem. A szło Jej to naprawdę dobrze. Przygotowałyśmy dwie partie ciasteczek. Na pierwszy rzut ciasteczka maślane z nutą korzenną. Dodatek przyprawy do piernika całkowicie zmieniło ich smak :)  Takie ekspresowe prawie pierniczki, a smakują tak, że już podczas dekorowania znikały w magicznym tempie - w mig. Składniki: 200 g masła ok 300 g mąki(...)cukru pudru 1 jajo 1 łyżeczka przyprawy do piernika Przygotowanie: wszystkie składniki dobrze wymieszać i ugnieść ciasto - Thermomix czas  min /Interwał zawinąć w folie i odłożyć do lodówki na ok 1 h po tym czasie ciasto rozwałkować i wycinać ciasteczka piec w temp 180 st przez ok 10-12 min  Jak ostygną dekorować - jak się

Gotowanie z pasją
Sernik jagodowy na zimno, na spodzie piernikowo – słonecznikowym 187

owocową galaretką smakował idealnie.  Taki sernik to LATO  😎smakowite, lekkie, delikatne, orzeźwiające, wyśmienite 💙.     Składniki na tortownicę o średnicy ok. 25 cm: spód kruchy: 200 g pierników lukrowanych z miodem, 100 g ziaren słonecznika, 80 g rozpuszczonego masła, masa serowa: 700 g twarogu sernikowego mielonego (gotowego), 70 g cukru pudru z aromatem waniliowym DIAMANT, 125 g jagód(...)ponadto: jeżyny, listki mięty, jagody leśne. Przygotowanie: spód kruchy: Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni i studzimy. Za pomocą miksera lub blendera rozdrabniamy (powinny być wyczuwalne, drobne kawałeczki). Pierniki kruszymy, dajemy do miksera i rozdrabniamy. Dodajemy masło, słonecznik i całość miksujemy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę i wyrównujemy ją na całym dnie. Przekładamy do lodówki. masa serowa

Moniki Smakołyki
CYNAMONOWO- WANILIOWE CIASTECZKA 173

ciastek wykorzystałam  cukier waniliowy z prawdziwą wanilią  i  cynamon mielony  firmy  Skworcu . Do wycinania kształtów ciastek użyłam  foremek do ciastek i pierników  oraz  foremek dwustronnych do ciastek i pierników . Zarówno jedne jak i drugie są dobrymi gadżetami w kuchni. Jedne z wygodnymi uchwytami, drugie dwustronne, dzięki czemu tak naprawdę z jednej foremki

Zrób to smacznie
Ciasto marchewkowe z mascarpone i lustrzaną polewą 199

szklanki, marchew starta 1,5 szklanki, cukier biały Diamant 1 szklanka, jajka 4 szt, olej 1 szklanka, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda 1 łyżeczka, przyprawa do piernika 1 łyżka, skórka otarta z pomarańczy 1 łyżeczka, krem z mascarpone: śmietanka 36% 300 ml, mascarpone 250 g, cukier puder 3 łyżki, polewa lustrzana: woda 50 ml, cukier biały Diamant(...)Sposób przygotowania: Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy olej i miksujemy do połączenia składników. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sodę, proszek do pieczenia oraz przyprawę do piernika i mieszamy. Marchew obieramy, ścieramy na tarce o średnich oczkach i lekko odciskamy z nadmiaru soku. Do masy jajecznej dodajemy startą marchew, otartą skórkę z pomarańczy i delikatnie mieszamy. Następnie

kulinarne odsłony pati
Deser makowo-piernikowy z konfiturą 97

Witajcie w Nowym Roku! Dziś bardzo smaczna i lekka propozycja na słodki deser. Serek połączyłam z makiem, a warstwy wykonałam z pokruszonych pierników i korzennych ciasteczek. Pachnie pomarańczą. Może wypróbujecie go w ten nadal świąteczny czas? Deser zimowy, korzenny i z pewnością raczący nawet te wymagające podniebienia! Polecam! Składniki: (na 4 porcje) 200g pierniczków toruńskich 8 sztuk ciasteczek korzennych 300g(...)namoczonymi wcześniej rodzynkami. Przygotować masę z serka i maku: w naczyniu umieścić serek, dodać masę makową oraz 3 łyżeczki soku z pomarańczy. Posłodzić konfiturą. Do pucharków pokruszyć na spód pierniki. Wyłożyć po dwie, trzy kopiate łyżeczki masy makowej. Następnie na masę pokruszyć korzenne herbatniki. Na sam koniec wyłożyć pozostałą masę, wyrównując brzegi. Deser udekorować kropelkami czekoladowymi lub startą czekoladą oraz

Raj dla Podniebienia
Pierniczki „last minute” 106

wspaniały przepis, bardzo rodzinny, który w naszej śląskiej części rodziny wykorzystywany jest od 20 lat. Ja uskuteczniłam go po raz pierwszy. Wprowadziłam do niego niewielkie zmiany. Pierniki można upiec już na początku grudnia, ale ja spóźnialska zrobiłam je dopiero teraz. I też będą wspaniałe! Bo są wspaniałe od początku. Warto więc rodzinne „perełki” pielęgnować, zapisywać, pytać, póki jest(...)pieczenia 2 jajka 250g dobrego masła 1 cukier waniliowy 200g cukru pudru 100g mielonych orzechów włoskich 50g orzechów laskowych (ja dałam mielone migdały) 1 opakowanie  przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy (dodałam od siebie) Wykonanie: wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto, uformować kulę, owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce kilka godzin. Odrywać po kawałku, wałkować tradycyjnie

Raj dla Podniebienia
Babeczki piernikowe z mikrofalówki 149

chcemy odpalać piekarnika. Składniki: 1 jajko 1 łyżka oleju 1 łyżka mleka 1 łyżka cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika Przygotowanie: Do miseczki wbijamy jajko, dodajemy olej i mleko oraz mieszamy razem. Następnie dodajemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Dokładnie mieszamy aby nie było grudek. Przelewamy

słodkie i nie tylko historie kulinarne