piernik - 7329 przepisów (strona:214/489)

Pierniczki 119

Sezon pierniczenia uważam za zamknięty. Wszystkie pierniki polukrowane i popakowane te, które mają trafić do bliskich jako prezenty. Przepis na cienkie pierniki na choinkę znajdziecie tutaj

Pobite gary Barbary
Pierniczki 115

jakiś czas temu sprawdził się więc zamieszczam go poniżej. Pierniczki Składniki  2 szklanki mąki pszennej 1 jajko pól szklanki cukru pudru 1 łyżka miodu 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 25 g świeżych drożdży  40 g miękkiego masła Sposób przygotowania Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem, sodą i przyprawą do piernika. W małym garnku podgrzej miód

cukrem pudrem posypane
Miękkie, nadziewane pierniczki w czekoladzie 238

stosunku do oryginalnego przepisu zmieniłam jedynie sposób nadziewania i wycinania pierniczków. Tak mi było łatwiej :) Składniki na około 60 szt.: 200 g miodu 3 łyżeczki przyprawy do piernika  125 g masła 100 ml gęstej, kwaśnej śmietany 1,5 łyżeczki sody 500 g mąki 1,5 łyżki kakao 1 białko 0,5 szklanki cukru 4 żółtka 200 g powideł(...)śliwkowych Miód zagotować z przyprawą do piernika. Zdjąć z ognia. Dodać masło i mieszać aż do rozpuszczenia. Sodę rozpuścić w śmietanie w większym naczyniu (śmietana pod wpływem sody zwiększy objętość). Mąkę wymieszać z kakao w dużej misie lub garnku. Białko ubić na sztywno. Wsypać cukier, ubić . Dodać żółtka i ponownie ubić. Masę jajeczną przelać do mąki i delikatnie wymieszać. Cały

Świat Ciasta
JAK ZROBIĆ SYROP PIERNIKOWY 182

smakosza , któremu zrobione domowym sposobem przetwórstwo przypadnie do gustu tak jak i Wam oraz baza pod nalewki domowe. Zapraszam!. 300 g.trzcinowego cukru 200 ml.wody 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżka płaska mielonego imbiru 1 laska cynamonu ************************************* Wodę,cukier i imbir ,przyprawę do piernika zagotować, zmniejszyć gaz .Dodać laskę cynamonu ,zrobić mały ogień i pozwolić mu purkać przez 5 minut.Przelac

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Babeczki cynamonowe z kremem śmietankowo-czekoladowym 141

Świąt Bożego Narodzenia, postawiłam na smak i aromat cynamonu, bo to właśnie ten zapach ze Świętami kojarzy się chyba każdemu. Mi nie od zawsze, bo u nas tradycji wypiekania pierników czy pierniczków nie było. Ale odkąd sama spróbowałam, to ową tradycję wprowadziłam! Bo... już był taki czas, że tych Świąt wcale nie czułam... to już nie była ta magia, którą(...)zapach korzennych przypraw, który uwielbiam, podczas pieczenia na nowo wzbudził we mnie tą radość ze świątecznych przygotowań i oczekiwania na najbardziej magiczne dni w roku. Coroczne sklejanie chatki z piernika i jej dekorowanie to całe mnóstwo uśmiechu i zabawy, a ponadto teraz, jako Mama dwóch uroczych dziewczynek, szczególnie staram się, aby zaszczepić w nich jak najbardziej pozytywne uczucia - takie, jakie

Kolorowy Przepisownik
Marynowane śledzie z cebulą i rodzynkami 147

szklanki wody 0,5 szklanki octu 4 ziarenka ziela angielskiego 2 listki laurowe 2 cebule 2 łyżki koncentratu pomidorowego garść rodzynek 1 łyżeczka cukru trzcinowego szczypta przyprawy do piernika (lub odrobina cynamonu i mielonych goździków) 0,5 szklanki oleju rzepakowego Przygotowanie: Śledzie wyjąć z zalewy solnej i moczyć w zimnej wodzie przez całą noc. Wyjąć śledzie z wody, pokroić(...)odstawić na dwa dni do lodówki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Cebule pokroić w piórka i zeszklić na oleju. Dodać koncentrat pomidorowy, rodzynki, cukier trzcinowy i przyprawę do piernika i smażyć wszystko razem jeczcze przez chwilę. Dodać resztę oleju, wymieszać i wystudzić. Śledzie pokroić na kawałki o szerokości ok 2,5 cm. W sporym słoiku układać kolejno warstwy - cebuli

Kulinarne Inspiracje
Korzenne kruche ciasteczka, szybkie 169

domu pachnie piernikiem, cynamonem i goździkami - a więc Święta tuż tuż.  Świąteczny tydzień trwa, i dzisiaj dzielę się przepisem na szybkie korzenne kruche ciasteczka.  Ciastka zachowują idealnie swój kształt podczas pieczenia i w szczelnym pojemniku spokojnie dotrwają do Świąt.  Składniki (na jedną blachę ciastek): - 1 szklanka mąki pszennej - 1/3 szklanka cukru pudru - 1 żółtko - 100g miękkiego masła(...)łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki cynamonu - 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika - 1/2 łyżki miodu  Wszystkie składniki umieścić w misce miksera i utrzeć jednolite kruche ciasto. Ciasto zawinąć w folię i umieścić w lodówce na min 30 minut (można i dłużej). Blat oprószyć mąką i rozwałkować ciasto o grubości min 5mm. Wycinać dowolne kształty. Piec w piekarniku nagrzanym

CookYourself
ŚWIĄTECZNE SERNIKI 329

moich przepisów. Znajdziecie tu serniki z twarogu, z sera ricotty, mascarpone, serniki bez sera - z kaszy jaglanej lub tofu, pieczone oraz na zimno w formie deseru. 1) SERNIK Z PIERNIKAMI Sernik dwu-smakowy, czekoladowo-waniliowy z piernikami, na herbatnikowym spodzie i z polewą czekoladową. Czytaj więcej >> 2) ŚWIĄTECZNY CYNAMONEK Z POMARAŃCZAMI Cynamonek to ciekawa wersja świątecznego sernika

Kuchnia MagdaLeny
Torcik Piernikowy Z Nadzieniem O Smaku Grejpfrutowym 152

mąki pszennej 3 jajka 1/2 szkl cukru 1/4 szkl oleju 2 łyżki powideł śliwkowych 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki mleka 1 łyżka przypraw do piernika 1 łyżka kakao Krem: 1 budyń waniliowy bez cukru 50 gr cukru 1/2 sporego grejpfruta 240 ml soku razem z wodą 50 gr masła Polewa czekoladowa : 4 łyżeczki kakao(...)łyżeczek cukru 1 łyżka margaryny 3 duże łyżki mleka plus do dekoracji cukrowe śnieżynki 1. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę. dodajemy następnie mąkę, przyprawę do piernika, kakao, proszek do pieczenia, sodę, olej oraz mleko. Mieszamy do połączenia składników i wylewamy na blaszkę wysmarowana i wysypana bułka tarta. Pieczemy w 180 stop przez 40-45 min. 2. Teraz szykujemy

Gotowanie...to proste !
Piernikowe aniołki 142

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Wszyscy wtedy jesteśmy zabiegani i zapracowani. Przychodzi czas na przygotowywanie świątecznych potraw i pieczenie pierników.  To zdecydowanie czynność, którą najbardziej lubię ze świątecznych przygotowań. Kolekcja moich foremek ciągle się powiększa. Jednak nadal brak w niej foremki aniołka. Jak już jakąś znajdę, to dochodzę do wniosku, że "to nie to". Trzeba było(...)pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka imbiru 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1/2 łyżeczki kardamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki soli Uwaga: przyprawy możemy zastąpić gotową przyprawą do pierników. Dajemy wtedy 2 łyżeczki tej przyprawy. Sposób przygotowania ciasta: Miód, masło i cukier wkładamy do garnka. Powoli podgrzewamy do czasu aż cukier się rozpuści. Lekko studzimy. Często mieszamy. Mąkę łączymy

Pobite gary Barbary
Keks z migdałami 127

miodem przekładamy do rondelka i ciągle mieszając podgrzewamy na małym ogniu do połączenia się składników. Studzimy. Do miski przesiewamy obie mąki, wraz z sodą oczyszczoną oraz przyprawą do piernika. Całe jajka ubijamy wraz z cukrem na puszystą masę (ok 10 minut, do wyraźnego podwojenia objętości i uzyskania bielszego koloru). Ciągle ubijając, lekką strużką wlewamy przestudzony miód z masłem, dodajemy posiekane

Smaki Na Talerzu
Choinki z pierników 136

cukru pudru 1 szklanka miodu sztucznego 1 jajko 5 szklanek mąki tortowej (odjąć 2 - 4 łyżki dodając w to miejsce kakao) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki przyprawy do piernika szczypta soli Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z kakao, sodą, przyprawą do piernika, solą, odstawić. Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać miód, zmiksować

kulinarnyswiatdomi
Świąteczne batoniki z płatkami Corn Flakes 183

płatków Corn Flakes Lubella 1 duży banan 1 łyżka miodu garść żurawiny garść orzechów (mogą być laskowe, włoskie, migdały itp) 2 łyżki rodzynek 2 łyżki słonecznika łyżeczka przyprawy do piernika Banana rozgniatamy widelcem na gładką masę. Dodajemy miód i przyprawę do piernika - mieszamy. Wrzucamy wszystkie pozostałe składniki. Blaszkę ,,keksówkę" wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masę na batoniki. Całość mocno

sierotka maRysia w kuchni
Ciasto z masą jabłkową i pierniczkami 281

Piec w temperaturze 160 stopni przez około 20 minut. Wystudzić. Przekroić na dwie części. Masa jabłkowa: 800 g jabłek 1 galaretka cytrynowa Delecta 1 łyżeczka przyprawy do piernika Delecta + 300 g nadziewanych pierniczków w czekoladzie Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Owoce przełożyć do rondelka, dusić przez około 10 minut na wolnym(...)ogniu, zdjąć z ognia. Do gorących jabłek dodać galaretkę (proszek), wymieszać i odłożyć do wystudzenia. Do wystudzonej masy jabłkowej dodać przyprawę do piernika, wymieszać i wyłożyć na pierwszy biszkopt w blaszce, wyrównać, na wierzchu poukładać pierniczki, schłodzić w lodówce. Masa śmietanowa: 300 ml śmietany kremówki 1 galaretka cytrynowa lub brzoskwiniowa Delecta Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody, odłożyć

Domowa cukiernia Ewy
Zimowa Inka w świątecznym nastroju 153

orzechami. Czego można chcieć więcej w taki ponury dzień? 😊 Składniki na 2 porcje: 280 ml wody 4 łyżeczki kawy Inka (u mnie w wersji bezglutenowej) 1/3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 płaska łyżeczka cukru 2 łyżeczki konfitury pomarańczowej 80 ml śmietanki 36% 2 łyżeczki startej czekolady 2 łyżeczki pokrojonych, prażonych orzechów lub krokantu plasterek pomarańczy lub mandarynki do dekoracji Przygotowanie(...)Wodę zagotuj, przelej do dużej szklanki i wsyp 4 łyżeczki kawy Inka i 1/3 łyżeczki przyprawy do piernika. Posłodź łyżeczką cukru i wymieszaj. Lekko przestudź. Śmietankę ubij bez cukru. Na dno szklanek nałóż po pełnej łyżeczce konfitury pomarańczowej. Następnie rozlej wcześniej przygotowaną kawę do dwóch szklaneczek z konfiturą. Udekoruj ubitą na sztywno śmietanką. Ja zrobiłam to za pomocą rękawa cukierniczego

Ze smakiem i z pasją