piernik - 7416 przepisów (strona:200/495)

Owsianka z gruszkami i żurawiną 120

Ależ mi wchodzą ostatnio owsianki. I gruszki. Nie pozostało mi nic innego jak połączyć te dwie gwiazdy. Dodatkowo dorzuciłam do tego odrobinę przyprawy do piernika, z czystej ciekawości. Wyszło super. Składniki: 1 szklanka mleka 5 łyżek płatków owsianych 1 gruszka 1 łyżka suszonej żurawiny spora szczypta przyprawy do piernika (przepis na 2 porcje) Gruszki myjemy, pozbywamy się z nich gniazd

Kardamonovy
Muffiny z jabłkami 162

Muffiny z jabłkami to pyszny i łatwy do zrobienia deser na jesienne dni. Smakują i pachną delikatnie piernikiem i pieczonymi jabłkami. Muffiny są cudownie mięciutkie i wilgotne w środku. Prostota wykonania i dostępność składników powinny zachęcić Was do ich przygotowania. Jabłka do tych babeczek najlepiej, aby były z tych twardszych (szara reneta lub antonówka), które zbyt szybko nie rozpadają się(...)jabłkami: Suche: 2 szklanki mąki pszennej (u mnie mąka Szymanowska typ 480 Polskie Młyny) łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 szklanki cukru 2 łyżki przyprawy do piernika szczypta soli Mokre: 3 jajka 100 g masła 3 łyżki miodu naturalnego 2 łyżki śmietany 1/2 szklanki mleka Polewa: 100 g czekolady gorzkiej z co najmniej 50% kakao łyżeczka miodu naturalnego

Kuchcik gotuje
Muffiny piernikowe z jabłkami 139

Wspaniałe muffiny o niezwykle bogatym smaku i aromacie; w niczym nie ustępują najlepszym piernikom ;). A nawet mają nad nimi przewagę - przygotowuje się je bowiem błyskawicznie, jak każde muffinki :). Są mięciutkie, długo zachowują świeżość, a dodatek kwaskowych jabłek czyni je jeszcze bardziej smacznymi. Użyłam do nich przypraw korzennych w ich naturalnej postaci, tzn.nie jako gotowej mieszanki przypraw do piernika, ale oczywiście

Opowieści z piekarnika
muffinki korzenne z jabłkami 130

mąki 100 g miodu 90 g cukru 75 g margaryny 125 ml śmietany, zwykłej 2 jajka, żółtka oddzielone od białek 1/2 łyżeczki kakao 1/2 opakowania przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 250 g jabłek wykonanie: Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Mąkę mieszamy z kakao, przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia oraz sodą. Margarynę

Domowy Smak Jedzenia
Kurczak z piernikami w sakiewkach z papieru ryżowego 177

Sakiewki z kurczakiem i piernikami łączą w sobie różne smaki. Dzięki lukrowanym serduszkom wyraźnie czuć w sakiewkach korzenne przyprawy. Smak pierników doskonale miesza się ze smakiem śliwek, pomarańczy i suszonych owoców

Przepisy Kulinarne
Ciasto marchewkowe z puszystym kremem 177

mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika 400 g startej marchwi 245 g cukru kryształu 115 g cukru brązowego 4 jajka 250 ml oleju rzepakowego   Mąkę, proszek, sodę, sól, cynamon, gałkę muszkatołową, przyprawę do piernika mieszamy razem. Odstawiamy

Made By Mom And Son
Proste ciasto z jabłkami i migdałami 270

cynamonu, to możecie śmiało zastąpić go cukrem pudrem, jednak oprószając nim wtedy ciasto dopiero po upieczeniu. Jeśli szukacie również innych inspiracji na ciasta z jabłkami to polecam poniższe przepisy: Piernik z jabłkami i orzechami Szarlotka na kruchym cieście Szarlotka bez pieczenia na herbatnikach @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px(...)przez ok. 40-50 minut, do tzw. “suchego patyczka”. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jeśli szukacie również innych inspiracji na ciasta z jabłkami to polecam poniższe przepisy: Piernik z jabłkami i orzechami Szarlotka na kruchym cieście Szarlotka bez pieczenia na herbatnikach The post Proste ciasto z jabłkami i migdałami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Szwedzkie bułeczki cynamonowe – Kanelbullar 136

jesiennie nastrajają. Co śmieszne, za tydzień czeka mnie urlop Zobaczymy jak to będzie. W każdym razie jak jesień czy zima to u nas w domu dużo korzennych aromatów i pierników. I tak będzie i dzisiaj. Nie piernik ale bułeczki cynamonowe, prosto ze Szwecji. To cóż, że ze Szwecji Pyszne, delikatne, efektowne. Nie wysychają. Przepis na tyle uniwersalny, że cynamon

Mieszam w Garnku
Ciasto kakaowe z budyniem, bez pieczenia 329

słodkiego. CIASTO KAKAOWE Z BUDYNIEM, BEZ PIECZENIA Spód ciasta 2 jajka Dojrzały banan Czubata łyżka mąki kokosowej Łyżka mąki kukurydzianej 2 łyżki mąki gryczanej Łyżka kakao Łyżeczka przyprawy do piernika Odrobina sody Budyń 2 szklanki mleka Pół szklanki suszonych daktyli 2 budynie waniliowe bez cukru Polewa Serek naturalny President Łyżeczka miodu Rozgnieść banana widelcem na gładką masę, połączyć z jajkami(...)Dodać mąki, kakao, przyprawę do piernika, sodę i wymieszać dokładnie W razie potrzeby dodać wody dla odpowiedniej konsystencji ciasta biszkoptowego Ciasto wylać na rozgrzaną patelnię (u mnie teflonowa, smażę na suchej patelni). Ja użyłam małej patelni, żeby gotowy omlet zmieścił się do formy tortowej 16cm Smażyć na bardzo małym ogniu, pod przykryciem Gdy dół omleta będzie już ścięty, odwrócić delikatnie

HealthyCreations
Ciasto miodowe ze śliwkami 147

Składniki na ciasto miodowe ze śliwkami: 3 szklanki mąki pszennej tortowej 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki przyprawy do piernika (opcjonalnie) łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka 250 g masła 3 - 4 łyżki miodu naturalnego 300 ml mleka Konfitura  czekośliwka do przełożenia: 1 kg śliwek węgierek 30 g masła 2 łyżki kakao naturalnego 12 łyżek cukru(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak zrobić ciasto miodowe ze śliwkami? W średniej wielkości garnku na małej mocy palnika rozpuścić masło z cukrem. Pod koniec dodać miód i ewentualnie przyprawę do piernika, cały czas mieszając gotować powoli jeszcze chwilę. Po zdjęciu z palnika odczekać minutę i stopniowo dodać sodę, mleko i roztrzepane jajka. Wszystko energicznie wymieszać łyżką, aby masa się spieniła

Kuchcik gotuje
Kulinarne prezenty na Święta 2017 109

którą przepis podawałam w poście Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów zajmie niewiele czasu, a radość osoby obdarowanej gwarantowana. Prawdziwym świątecznym hitem jest też staropolski piernik dojrzewający, ale jeśli zamierzacie dać go w prezencie, to musicie się w najbliższych dnia zabrać do pracy. Ten najsmaczniejszy z polskich pierników musi bowiem dojrzewać minimum dwa tygodnie. A teraz czekamy

Cztery Fajery
Dyniowy placek z jabłkami 174

puree z dyni (dobrze odciśniętego z wody) 220 g mąki pszennej tortowej 80 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczka sody 3 łyżeczki przyprawy do piernika 4 kwaśne jabłka (ok. 700 g) dodatkowo: cukier puder do oprószenia ciasta, masło i mąka do wysmarowania formy do pieczenia i oprószenia WYKONANIE Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik(...)miski wbić jajka, dodać szczyptę soli, cukier trzcinowy i ubić na puszystą masę. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sodę i przyprawę do piernika. Do masy jajecznej wlać olej, dodać puree z dyni, przesiać przez sitko składniki sypkie, po czym krótko zmiksować. Ciasto przelać do formy, na wierzchu ułożyć równomiernie kawałki jabłek i włożyć

Passions hobbies life
Gniazdka bezowe z kremem piernikowym 203

Składniki: bezy: 1 białko (z dużego jajka) 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej krem: 200 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 2 pierniki lukrowane Kopernik 1 figa świeża garść borówek Przygotowanie: Na papierze do pieczenia odrysowujemy ołówkiem 6 kółek (od szklanki). Papier przekładamy na blaszkę piekarnikową. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 120 stopni. Białko(...)robimy jeszcze "ranty" naszych gniazdek-aby powstały gniazdka. Wstawiamy blaszkę z bezami do piekarnika i suszymy przez ok. 45 minut, wyłączamy gaz i studzimy bezy w uchylonym piekarniku. krem: pierniki kruszymy i odkładamy. Zimną śmietankę ubijamy razem z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodajemy pokruszone ciastka i chwilę miksujemy. Przekładamy masę do szprycy cukierniczej i nakładamy krem na bezy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Pierogi z piernikami 162

piernikową. Jeśli jesteście ciekawi tego połączenia smakowego, to zapraszam Was do próbowania :) Składniki: ciasto - 325 g mąki pszennej - 1 jajko - 100 ml ciepłej wody - szczypta soli farsz - 100 g pierników katarzynek - 250 g mascarpone - 1 łyżeczka cukru pudru Przygotowanie: Mąkę przesiewamy, dodajemy jajko, sól oraz wodę. Wszystkie składniki zagniatamy, następnie wałkujemy i wycinamy koła. Pierniki blendujemy na okruszki i łączymy

Zainspirowana w kuchni