Tani piernik z okresu pierwszej wojny światowej – piernik wojenny. Bez miodu, tłuszczu. Tylko mąka, cukier, napar lipowy i przyprawy. Napar lipowy z karmelizowanym cukrem ma zastąpić miód. Przepis z książki Marii Disslowej Jak gotować , z 1930 roku. 300 ml mocnego naparu z kwiatów lipy, 30 g cukru, 500 g mąki pszennej, 2 jajka, 250 g cukru pudru, 1 -2 łyżki mielonych przypraw (goździki, gałka muszkatołowa, cynamon, pieprz), proszek do pieczenia na 1/2 kg mąki, 1 łyżeczka sody, Cukier skarmelizować na głębokiej patelni,... czytaj dalej...
Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.
Czytaj dalej...Wielkanoc tuż tuż, więc przygotowaliśmy dla Was przepisy na najlepsze ciasta, które na pewno zasmakują Wam i Waszym domownikom.
Czytaj dalej...Poniżej znajdziecie zestawienie pysznych sałatek na Święta. 12 prostych i smacznych przepisów na sałatki wigilijne oraz na kolejne dni świąt.
Czytaj dalej...