drobno tartą wersją tej sałatki. O ile ścieranie na drobnej tarce jajek daje dobry, miękki efekt, o tyle potraktowanie tak całej zawartości sprawia, że kończycie ze śledziami pod jarzynowym pasztetem. Zdecydowanie wolę wyczuwalne faktury i smaki. SKŁADNIKI 5-6 filetów śledziowych ‘a la matias’ (około 500g) 0,5l mleka do moczenia śledzi 500g buraków – ugotowanych lub upieczonych 500g ziemniaków – ugotowanych
Karo in the Kitchenwprowadzić jakiś nowy element do świątecznego menu. Też tak macie ? 😊 Pewnie tak, każdy z nas lubi nieco urozmaicenia. Dlatego w tym roku postanowiłam przygotować - obok oczywiście klasycznej terriny i pasztetu mięsnego - terrinę z rzodkiewką i zielonym ogórkiem. Pięknie będzie wyglądała naszym stole i z pewnością przypadnie do gustu naszym gościom. Zapraszam ! Wielkanocna terrina z rzodkiewką Czas przygotowania
Kulinarne przygody Gatityidealny na wielkanocny stół. Pasuje do wędlin, pasztetów, ryb wędzonych, a przede wszystkim do jajek. Składniki: -pół szklanki śmietany -pół szklanki majonezu -spora łyżka chrzanu ze słoiczka lub świeżo tartego -sól, cukier do smaku -posiekana zielenina: pietruszka, szczypiorek, rzeżucha lub kiełki rzodkiewki Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Nie miksować, bo sos zrobi się rzadki. Jeżeli używamy świeżego
Kulinarne przemysleniaŚwięta Wielkanocne tuż-tuż. Na stole wielkanocnym, oprócz babek, mazurków czy pasztetów, nie może zabraknąć również faszerowanych jajek. Tym razem postanowiłam przygotować je z nadzieniem z wędzonego kurczaka. Wyszły bardzo smaczne. Jeśli dodatek rodzynek kogoś nie przekonuje, najzwyczajniej w świecie można z nich zrezygnować – jajka na niczym na tym nie stracą. Sama osobiście nie do końca jestem do nich
Smaki Na TalerzuTradycyjny sos chrzanowy z jajkami myślę, że każdy już zna, ale czy jedliście wegańską wersje? Sos jest idealny na zbliżające się święta!!! Możemy go podać jako dodatek do pasztetów, wędlin lub po prostu z pieczywem. Dla mnie najlepiej smakuje z dodatkiem ogórka kiszonego lub świeżego pomidora i szczypiorku...mniam😊 W zeszłym roku, gdy robiłam wegański majonez z fasoli to wyszło
kulinarne odsłony patiMiędzy tymi wszystkimi świątecznymi babami, pasztetami i jajkami muszę Wam przemycić odrobinę zdrowia ;) Staram się jak mogę trzymać fason, tzn dietę, ale nie ukrywam, że różnie to wychodzi... Nie mniej- wierzcie mi, że łatwo nie jest. Zwłaszcza że sezon grillowy u nas już otwarty :D Poza tym gotowanie dla każdego co innego (no bo wiecie Mąż jedno, Dzieci drugie
Kuchnia w czekoladziewywarem. Kiedy jedna warstwa zastygnie, wtedy układamy i zalewamy następną. Przed podaniem zanurzamy na chwilkę w gorącej wodzie, odwracamy i przekładamy na talerz. Keksówka / Forma do pieczenia chleba i pasztetu metalowa Półkolista blacha do pieczenia z fakturowanymi ściankami z oferty polskiej firmy SNB to klasyczna propozycja do wypieku domowych ciast. Uniwersalna forma do pieczenia wykonana została z blachy ocynowanej
Podróż w kulinariaTradycyjnie zupę podajemy z kleksem śmietany, plasterkiem cytryny, obficie posypaną natką pietruszki. Smacznego :) Zobacz również przepis na prawdziwy ukraiński barszcz czerwony>>> Polecam przepis na świąteczny pasztet wiejski Magdy Gessler
Moja Książka KucharskaSmaczny domowy pasztet z mięsa wieprzowego i drobiowego bardzo dobrze się kroi nawet w cienkie plastry. Idealny na święta, a także na co dzień na kanapki. Składniki: (2 średnie keksówki lub duża i mała) 800-900 g mięsa wieprzowego (dałam łopatkę) 400 g wątróbki drobiowej 2 udka z kurczaka 300 g słoniny 2 duże cebule 2 marchewki 2 pietruszki kawałek
talerz przyjemnościpastą krabową Jajka faszerowane pastą łososiową Mięsne Pieczeń rzymska z jajkiem Świąteczna galantyna drobiowa Biała kielbasa pieczona z cebulą w białym winie Domowa biała kiełbasa wieprzowa Świąteczna galantyna drobiowa Pasztet mięsny Pate z drobiowych wątróbek Polędwiczki wieprzowe w śmietanie Ryby Rolmopsy z ogórkiem Śledź pod buraczkiem Domowe rolmopsy z papryką Śledź po kaszubsku II Śledź wiejski
Kulinarne przygody Gatityprzetwory (mango można konserwować lub robić z niego dżemy). U Nas co roku z mango przygotowujemy pyszny sos chutney, który serwujemy jako dodatek do wędlin, serów lub pasztetu. Makaron w kokosowym sosie curry z mango Składniki: 400g filetów z kurczaka lub indyka puszka mleczka kokosowego 1 papryka czerwona 1 dojrzałe mango
Smak mojej kuchniModa na wegetarianizm zatacza coraz szersze kręgi, w rezultacie moja Mama kupuje nam w sklepie na wsi rewelacyjne warzywne pasztety! :) Jeden jest z selera korzeniowego, choć mi szczególnie przypadł do gustu taki z marchewki i zielonej soczewicy. Chcąc odtworzyć jego smak w domu, stworzyłam dzisiejszy przepis na pyszną pastę, świetną na kanapkach lub jako dip do warzyw. Tartą marchewkę
Chilli Czosnek i Oliwaprzygotowywaniu najbardziej wykwintnej potrawy. Taki keks to uniwersalne danie, świetnie smakuje zarówno na ciepło, jako dodatek do obiadu, jak i na zimno na kanapki, czy jako świąteczna przystawka obok pasztetu. Polecam, bardzo łatwa w wykonaniu :) Składniki ( na keksówkę 24x10 cm ) - 70 dkg mięsa mielonego ( u mnie udziec z indyka, ale może być też wieprzowe, lub mieszane ) - kolorowe papryki ( dałam pół
Kuchnia z widokiem na ogródmakaronem, posypany posiekaną natką pietruszki. Marchew i obrane z kości mięso można również dodać do rosołu. Mięso i warzywa z rosołu można wykorzystać do przygotowania krokietów, pierogów albo pasztetu. Smacznego! *jeśli chcemy, żeby rosół był klarowny, solimy go dopiero po ugotowaniu
Obiad gotowy