Rilletes, to pochodzące z Francji smarowidło do pieczywa. Pierwotnie przygotowane z wieprzowiny, drobno pokrojonej i długo gotowanej w tłuszczu. Finalnie otrzymywano produkt przypominający miękki pasztet, łatwy do rozsmarowania na grzankach lub chlebie. Chcę Was namówić do przygotowania odchudzonej wersji rillettes, z łososia z dodatkiem aromatycznych ziół i cytryny. Ostateczna postać rillettes zależeć będzie od dodatków i sposobu przygotowania ryby
Codziennik KuchennyKasza jaglana jest chyba najlepszym zbożem do przygotowywania różnego rodzaju past i pasztetów. Nadaje dobrej konsystencji i delikatnego smaku. Ja wykorzystałam ją do zrobienia pasty idealnej na kanapki, ale także świetnie sprawdzi się jako dip do warzyw. Przewodnim smakiem są suszone pomidory, które zdominowały nie tylko smakiem ale i aromatem. Pasta ma kremową konsystencje, jest gęsta, bardzo łatwa w rozsmarowywaniu
Zdrowie na języku :Ppieczarkami Marzena Tort ellini szpinakowe zapieczone z pulpecikami mięsnymi Aga Schab w ziołach, cebuli i czosnku Ela Surówka z jesiennych owoców Marta Pasztet z cukinią Di ana Batoniki owsiane z dodatkiem otrębów Małgo r zata Sałatka z czerwonej papryki i pora Magdalena Naleśniki cynamonowe nadziane ananasem i twarożkiem
Magiczne Życie Martyzawiodłam się. Mleko tak przygotowane jest przepyszne ! Kwintesencja smaku. Naturalnie, bardzo delikatnie słodkie, kremowe, lekkie, intensywnie orzechowe . Pozostałe po przecedzeniu mleka "wiórki" orzechowe miałam wykorzystać do przygotowania orzechowego pasztetu, jednak nie było to możliwe, z tego względu, że zostało ich bardzo niewiele, może 2-3 łyżki, zresztą zobaczycie sami na zdjęciach. Podsumowując, okary z mleka sojowego było znacznie więcej niż
Zdrowie na języku :Pzblendować cukinię i pokroić świeżego pomidora. U nas w domu cukinia nie jest zbyt lubiana, ale przetworzona w taki sposób, że jej nie widać to smakuje wszystkim (patrz pasztet z cukinii ). To kolejny przepis, który bierze udział w akcji cukiniowej. Jest prosty, smaczny, lekki i szybki, idealny dla alergików. makaron typu penne 2 małe cukinie 1 cebula sól pieprz papryka
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniemarchewką i groszkiem z ziemniakami. Zawsze mi smakowały i nie mogłam doczekać się kiedy będzie obiad. Często jadamy mięso mielone, w postaci - właśnie - kotletów mielonych, w spaghetti, lasagne, pasztetach, kiełbasach. Czasem faszeruje je "czymś", obsypuję "czymś". I tak jadamy kotlety w sezamie, mące kukurydzianej z mieloną papryką, albo faszerowane serem, ogórkiem, papryką czy pieczarką. Dziś czas na mięso
Zasmakuj KuchniJakiś czas temu oglądałam doktora Rusaka robiącego tort z pasztetu, mówił, że to świetny żarcik :) Postanowiłam tez być kawalarzem i zrobiłam sushi z wołowiny i boczku :) nic tylko boki ze śmiechu :D SKŁADNIKI: - 200 gr chudej wołowiny - 10 plastrów boczku wędzonego - "laska" żółtego sera - pół cebuli średniej wielkości - 3 ząbki czosnku - pół łyżeczki soli - łyżka sosu tabasco - szczypiorek do posypania
Kuchnia bezglutenowa Lolidoskonałe na powidła bo są wtedy bardzo słodkie i nie trzeba dosypywać do powideł dodatkowego cukru. Pamiętajcie też o zrobieniu kilku słoików śliwek marynowanych . Ja nie wyobrażam sobie świątecznego pasztetu bez takiego dodatku. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzałososiową. Wisi wtedy kształtnie w kuchni, a nam wszystkim cieknie ślinka na jej widok i nie możemy się doczekać kiedy udekorujemy nią nasze kanapki;) Ja też na Święta, oprócz pasztetów i pieczonych mięs "na szaro" lubię przygotować kiełbasę. Szczególnie na Wielkanoc kiełbasę białą, tę kształtną "spakowaną" w jelitach (flaku). Kroję ją wtedy na plastry i podsmażam dodając na końcu
Zasmakuj Kuchnirazu gotowy do spożycia produkt, jednak ku mojemu zaskoczeniu zobaczyłam mieszankę różnych składników, które po połączeniu z wodą i upieczeniu w piekarniku mają stworzyć coś na wzór orzechowego pasztetu, tarty. Dodatkowo nie potrzebujesz żadnej foremki, bo dostajesz ją wraz z produktem! Jestem ciekawa jak to wyjdzie w praktyce. A więcej o tych produktach przeczytacie wkrótce TUTAJ. ZBOŻA BŁYSKAWICZNE
Zdrowie na języku :Pmleko. Ta papka nazywa się to okarą . Nie należy jej wyrzucać tylko dobrze wykorzystać, bo ma wiele zastosowań w kuchni. Może służyć do przyrządzenia takich potraw jak: naleśniki, kotlety, pasztety, do wypieku ciasteczek, ciast. Dzięki czemu nic się nie marnuje :) Więcej o Sojowirówcę przeczytacie TUTAJ . A możecie ją kupić TUTAJ i TUTAJ . Natomiast film przedstawiający proces wyrobu
Zdrowie na języku :Psygnalizuje koniec pracy. Po odłączeniu Sojowirówki od zasilania, gotowe mleko przelewamy przez sitko do pojemnika 5. Okara, czyli papka zatrzymana przez sitko może być użyta do przygotowania naleśników, kotletów, pasztetu, pieczenia ciasteczek. Nic się nie marnuje. ZAKUP SOJOWIRÓWKI Urządzenie możesz kupić na stronie MOJA SOJA lub na ALLEGRO . Dostawy są realizowane w bardzo szybkim czasie. Najczęściej sprzęt dostajesz już
Zdrowie na języku :Proku włożyłyśmy ponad 20 słoików papryki. W tym roku udało nam się dostać ją w różnych kolorach więc prócz podniebienia cieszy również oczy. Idealnie pasuje do kanapki z pasztetem, zapiekanki makaronowej czy jako dodatek do zupy gulaszowej. 1 łyżka soli 1 szklanka cukru (niepełna) 1 szklanka octu 3 szklanki wody kilka ziarenek ziela angielskiego 1 listek laurowy 1 ząbek
Emskie Smakibardzo fajny pomysł na gorąco jako danie główne ale także super smakuje jako wędlina na kanapki , można przygotować taki mięsny przysmak w formie muffin bądź w prostokątnej formie jako pasztet , w każdej formie smakuje wyśmienicie , serdecznie zapraszam do wypróbowania . Składniki 250 dag mięsa mielonego wieprzowego
Mój Smak