pasztet - 4150 przepisów (strona:196/277)

Piknikowe kulebiaki w nowoczesnym wydaniu 140

KULEBIACZKI: - 300 g mąki typ 480 - 150 g masła - 1/2 łyżeczki soli - 2 żółtka - 1 łyżeczka śmietany - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia FARSZ: - 500 g kapusty kiszonej - 2 opakowania pasztetu Wielkopolskiego Profi - 1 duża cebula - szklanka sparzonych orzechów włoskich - sól, pieprz - 4 łyżki oliwy z oliwek - 2 jaka - 2 renklody  ponadto: - 1 jajko do posmarowania kulebiaków przed pieczeniem WYKONANIE

SMYKWKUCHNI
Pijana gruszka 134

moja prywatna, Madziowa wariacja na temat gruszki w słoiku. Będę się nią zajadała całą zimę. Z wędlinami, z pasztetami, a nawet dodam ją do ciasta. O wynikach moich eksperymentów będę was informowała na bieżąco. A może wy macie pomysł do czego można taką gruszkę w winie dodać? Podzielcie się pomysłami w komentarzach! A tymczasem zapraszam po przepis

Marder&Marder Manufacture
Krokiety/roladki z chleba tostowego (z serem, salami i papryką) 248

Duże plastry sera, czy salami należy uprzednio przekroić na pół.  Nie mogą być większe o kromki chleba. Przykładowe propozycje krokietów/roladek: -  z serem i szynką ( klik ) - z pasztetem ( klik ) - z kremem czekoladowym ( klik

Di gotuje
Polędwiczki wieprzowe a’la Wellington 124

Polędwica Wellington – potrawa kuchni brytyjskiej w postaci polędwicy wołowej, otoczonej warstwą pasztetu (np. foie gras) lub farszu grzybowego (często obiema), zapiekanej w cieście francuskim. W obiegowej opinii potrawa nazwana została na cześć księcia Wellingtona, generała, zwycięzcy bitwy pod Waterloo (1815). W rzeczywistości jednak pochodzenie nazwy nie jest jasne. Nie pojawia się ona bowiem w XIX-wiecznych książkach kucharskich. Najwcześniejsze

mojewypiekiinietylko
Pasta paprykowa z bakłażanem do słoików na zimę 130

Aromatyczna, zaskakująca smakiem pasta paprykowa z bakłażanem. Idealna do wędlin, pasztetów, serów pleśniowych typu camembert czy do lasagne. Sprawdzi się też dobrze w zimnych i gorących sosach czy jako dodatek do dipów. Jednym słowem słoik orkiestra :) Zróbcie, spróbujcie i zachwyćcie się. Nie zapomnijcie opowiedzieć nam jak wam smakuje i do czego jej używacie. Lubimy czytać wasze komentarze i każdy wywołuje

Marder&Marder Manufacture
Iberyjskie wina z Lidla – lato 2016 141

delikatne, przyjemnie garbnikowe, dobrze zbalansowane z dużą koncentracją smaku. Jest to wino, które dobrze sprawdzi się w połączaniu z jedzeniem. Producent podpowiada nam pieczone, peklowane lub duszone mięso, carpaccio, pasztety lub kozi ser. Solidne uniwersalne wino.  Wina nadesłane do degustacji przez Lidl Polska . Na zdjęciach Malcolm, kot rasy maine coon

królestwo garów
Królik duszony w pomidorach 211

Królicze mięso jest bardzo chude i delikatne. Domowy pasztet z królika jest wyjątkowo smaczny i jeśli jeszcze go nie próbowaliście to najwyższa pora. Warto włączyć królika do domowego menu a z tego co obserwuję nie jest zbyt popularny. Kiedyś króliki jedli Ci, którzy je sobie najpierw wyhodowali, ale na szczęście w wielu sklepach pojawiają się już tusze królicze bardzo dobrej

Smaczna Pyza
Wegański, bezglutenowy pasztet cukiniowo-jaglany 182

sobie wymyśliłam i udał się za pierwszym razem (co nie jest aż tak częste, jeśli tworzę coś zupełnie z głowy). Przepis na pasztet wegetariański (z jajami i serem) dostępny tutaj. Składniki: ok. 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 1 szklanka suchej kaszy) ok. 3,5 szklanki startej i odciśniętej z soku cukinii 4 małe cebule 3-4 ząbki czosnku

Qlinarnie i Qlinarnie
“Lunch w Paryżu” – recenzja 85

jako hobby narodowe (prawie jak u nas), pochwałę przeciętności zamiast amerykańskiego wyścigu szczurów czy przekonanie, że rzeczy mają tylko jedno zastosowanie i nie można upiec ciasta w foremce do pasztetu.   Jej historia kończy się dobrze, wielkim weselem, gdzie najważniejszą sprawą jest ser (musi  być koniecznie śmierdzący i obfity) i przygrywająca do tańca orkiestra. Jak zwykle w tego typu

Ugotowane pozamiatane
Czereśnie marynowane 120

się na jakąś konkretną, więc zrobiłam po swojemu... Wyszły pyszne i idealnie przesiąknięte aromatem dodatków! Świetnie sprawdzą się jako dodatek do mięsa, a na święta doskonale skomponują się domowym pasztetem! Spróbujcie sami, a nie pożałujecie! 1 kg czereśni (z ogonkami i pestkami) Zalewa: 1 litr wody 250 ml octu winnego 100g cukru Dodatki: (na 1 słoik o pojemności

Di gotuje
Pasztet z cukinii, orzechów włoskich i szpinaku (Terrina di zucchine, noci e spinaci al forno) 91

Pasztet z cukinii z orzechami włoskimi, przekładany szpinakiem to smaczna propozycja na lekk ą , letni ą  przekąskę. Jest bardzo delikatny w smaku, lekki, ale jednocześnie sycący. Smacznego :) **** La terrina di zucchine e' un antipasto delicato che può essere anche un'ottima soluzione per un buffet o un aperitivo. Ricca di noci, risulterà

La grande e la piccola cuoca
HUMUS Z SOI I BATATA 85

Pasta humus całkowicie warzywna, to rodzaj smarowidła, pasztetu wege, do pieczywa. W smaku lekko słodkawa z wyraźnie wyczuwalnymi przyprawami. Doprawiłam ją na ostro ,tak jak lubię jednak ostrość regulujemy sami. Podajemy z pieczywem, najlepiej ciemnym, krakersami lub chipsami nachos

Kulinarne Fantazje Marioli
Terrina z łososia w maku 143

Terrina jest to rodzaj pasztetu z mięsa, ryb lub warzyw, pieczona w kąpieli wodnej. Podawana może być na zimno, ale również i na ciepło. Szczególnie popularna w restauracjach francuskich, ale nie tylko. Bardzo prosty przepis, którego efekt jest zaskakujący i dla oczu, i dla podniebienia - terrina z łososia w maku. Składniki na formę keksowa

mojewypiekiinietylko
Grzybowy krem do pieczywa z orzechami laskowymi 113

Pamiętam jak dziś, że pierwszy „pasztet” wegański jak jadłam do było jakieś 15 late temu i był z boczniaków, do dziś pamiętam ten smak, bo był wyborny, a że wzięło mnie na wspominki to postanowiłam odtworzyć ten smak- udało się ! Składniki na 3 słoiki o pojemności 500 ml: 400 g suchej fasoli „Piękny Jaś” ugotowanej

greenscarf
Kotlety jaglano-ziemniaczane z kapustą 170

brzegi "ciasta" i uformować w płaski kotlet. Kotlety smażyć w rozgrzanym oleju na jasno brązowo. Podawać z surówką lub chutneyem (u mnie z chutneyem z zielonych pomidorów ).  ----- Podobne: Pasztet jaglano-grzybowy Kotlety selerowo-jaglane Kotlety jaglano-ziemniaczane z dynią

Weekendy w domu i ogrodzie