okresie świątecznym, pełnym ciast, pierogów i pasztetów, pora na coś lekkiego! Popatrzyłam co mam w lodówce i zrobiłam delikatna zupę warzywną. Nie jest ona sycąca, więc jesli chcielibyście sie najeść, polecam zjęść ja w towarzystwie ryżu albo upiec kilka grzanek. Czytaj więcej
Kasia Sarnaprodukty firmy Pamapol i Spichlerz Rusiecki . Firma Pampol posiada szeroki asortyment pysznych gotowych dań, takich jak gołąbki, bigosy, fasolka, gulasz itd... Firma Spichlerz Rusiecki posiada zaś wyśmienite smarowidła i pasztety do chleba. Wszystkie produkty są przepyszne a dodatkowo z pustych słoiczków można zrobić fajne dekoracje. Wszystkich zainteresowanych zapraszam na stronę internetową http://www.pamapol.pl
Sama słodycz i szczypta chilijeszcze przez całą zimę. Leśna żurawina już się skończyła, ale ciągle można upolować świeżą hodowlaną. Znakomity dodatek do białych mięs i pieczonego drobiu, dla wegerarian do serów i warzywnych pasztetów. Składniki: 3 szklanki żurawiny - około 400 g 2 jabłka ( u mnie szara reneta) 60 g orzechów włoskich 200 g miodu 1/2 szklanki wody Wykonanie: przebrane, umyte żurawiny zalać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!może wyglądać i smakować przystawka. Sami zobaczcie, że jest nie tylko prosto, ale także pięknie i smacznie! Aby przejść do przepisu wystarczy kliknąć w jego tytuł lub zdjęcie :) 1. Pasztet warstwowy 2. Tymbaliki z łososiem 3. Pieczeń na bogato 4. Pierś z indyka ze szpinakiem w cieście francuskim 5. Kiełbaski cielęco-szpinakowe 6. Schab ze śliwką i glazurą z nutą
Kolorowy Przepisownikżurawiny z pomarańczą to pyszny sos. Podaję go do pieczonego indyka , gęsi czy pasztetu. Sos z żurawiny to nieodzowna przystawka na świątecznym stole. Obok pysznych potraw z mięsa koniecznie musi pojawić się owocowy sos. Sos jest gęsty z całymi owocami. Swobodnie można użyć mrożonej żurawiny. Sos doprawiłam sherry. Smak sherry przeplata się w większości moich tegorocznych świątecznych przepisów. Ciekawe
codojedzeniagrzybami (Wege) Karp smażony z sosem szarym Wigilijna kapusta z grochem (Wege) Suszone grzyby w cieście piwnym (Wege) Ryba po grecku w wersji odchudzonej Pieczony łosoś Pasztet rybny Najlepsze śledzie z cebulą Śledzie marynowane w oleju lnianym Śledzie z marynowanymi grzybkami i ogórkami Tradycyjna sałatka jarzynowa Sałatka lwowska INNE POTRAWY WIGILIJNE I ŚWIĄTECZNE ( TUTAJ
Codziennik Kuchennysosie piernikowym BLOG: https://poproszedokladke.pl/ Drożdżowy makowiec zawijany BLOG: http://obiadgotowy.blogspot.com/ Karp smażony BLOG: http://smakuje.blox.pl/ Karp zapiekany z pieczarkami BLOG: http://karmelowy.pl/ Odwrócona rolada makowa BLOG: http://pelnytalerz.blogspot.com/ Pasztet świąteczny BLOG: http://www.karointhekitchen.com/ Karp w galarecie BLOG: http://gotowaniecieszy.blox.pl/ Kutia BLOG: http://www.poezja-smaku.pl/ Kompot z suszu BLOG: http://kuchennybalagan.blogspot.com/ Pierogi z kapustą i grzybami BLOG: http://vegazone.blox.pl
Kuchnia Bazyliimożna zrobić z fasoli? Wszystko. Zapytajcie kogo chcecie. Smalczyk z fasoli to najmniej szokujące. Mam na blogu kiełbaski z fasoli i klopsiki z fasoli i pasztet. A widziałam przepisy na majonez czy chleb. Mleko fasolowe – szczególnie z czarnej fasoli, choć wymaga nieco więcej pracy niż mleko z ziaren lub orzechów. Nie ma ... [Read more
Gotuj z Blue Ravennależy do lekkostrawnych. Makowiec - placek drożdżowy przełożony sparzonym i zmielonym makiem z dodatkiem cukru lub miodu pszczelego, masła, rodzynków, skórki pomarańczowej- zwinięty i upieczony; po upieczeniu zwykle lukrowany. Paszteciki - pasztety porcjowe (tzw. paszteciki) przyrządzane z ciasta półfrancuskiego, francuskiego lub ptysiowego i po upieczeniu nadziane rozmaitymi farszami lub przyrządzane z ciasta drożdżowego, kruchego, naleśnikowego, a następnie upieczone lub usmażone Piernik - ciasto
Tradycyjna Kuchniawino do pojemników na kostki lodu i zamroź. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do bulionów, gulaszów, sosów itp. 7. Nie wyrzucaj mięsa Z ugotowanego wcześniej mięsa możemy przygotować również: pasztety, pasty do kanapek czy mięsny farsz do np. klusek. 8. Nie wyrzucaj ziemniaków Ziemniaki, które pozostały nam z obiadu przydadzą się do przygotowania klusek śląskich, kopytek czy zapiekanki ziemniaczanej
Tradycyjna Kuchniazrazy czy żeberka. Dania z drobiu - przegląd receptur na gęś, indyka, kurczaka i kaczkę. Dalej ryby: oczywiście karp, szczupak, ale i ciekawe przepisy na przyrządzenie węgorza. Galarety i pasztety - bez nich nie ma typowo polskiej biesiady! W tym dziale bardzo ciekawe farsze do pasztecików! Kolejny dział - bardzo obszerny - mnóstwo ciekawych sosów - dodatków do dań mięsnych i rybnych
Moje Kuchenne Rewelacjesztywno z cukrem i cukrem waniliowym.Dodaje masę makową z bakaliami,mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i na samym końcu rozpuszczone letnie masło.Mieszam łopatką.Formy aluminiowe do pasztetu( 500 ml) smaruje masłem i obsypuje mąką.Ciasto przekładam do foremek tak do 1/2 wysokości foremki, starcza mi na 4 porcję.Piekę kolo 45 minut w 170 stopniach.Ciasto upieczone i wystudzone
Różowa kuchniaroszponki, czarnej soczewicy, batatów i buraków, kapusta z grochem i kurkami, hummus z mango i kokosem, pieczarki portobello faszerowane białą fasolą i pesto, pita z bobem i jagnięciną, pasztet sojowy z suszonymi pomidorami i bazylią, a na deser ciasteczka czekoladowe z soczewicą czy ciasto z fasoli adzuki z kremem a herbaty matcha. Pyszności! Łapcie książkę tutaj
GRUBY WAŁEKgotowaniu rosołu. Obieram je wtedy dokładnie, by nie zaplątała się żadna kosteczka i mrożę. Gdy już ilość je odpowiednia przepuszczam przez maszynkę, dodaję pozostałe składniki i piekę pyszny pasztet. Składniki na 1 małą keksówkę: 700g mięsa rosołowego 70g suszonych grzybów 1 mała cebula 2 ząbki czosnku pół szklanki suszonej żurawiny 1 jajko sól, pieprz do smaku Dodatkowo: tłuszcz (np. margaryna
Kuchnia w czekoladziejego historia, więc teraz będę jeść te borówki do wszystkiego, bo mam 3 duże słoiki. Jest oczywiście też kilka barów z autentycznym wietnamskim jedzeniem np. z wietnamskimi kanapkami z pasztetem (przepis tu) i z kawą z mlekiem skondensowanym, które uwielbiam. Bazar zwiedzałam z ekipą z Fundacji Bęc Zmiana, która namówiła mnie na najbardziej awangardowy emo manicure, jaki miałam ever. Zakochałam
Ugotowane pozamiatane