pasztet - 4176 przepisów (strona:197/279)

Królik duszony w pomidorach 219

Królicze mięso jest bardzo chude i delikatne. Domowy pasztet z królika jest wyjątkowo smaczny i jeśli jeszcze go nie próbowaliście to najwyższa pora. Warto włączyć królika do domowego menu a z tego co obserwuję nie jest zbyt popularny. Kiedyś króliki jedli Ci, którzy je sobie najpierw wyhodowali, ale na szczęście w wielu sklepach pojawiają się już tusze królicze bardzo dobrej

Smaczna Pyza
Wegański, bezglutenowy pasztet cukiniowo-jaglany 198

sobie wymyśliłam i udał się za pierwszym razem (co nie jest aż tak częste, jeśli tworzę coś zupełnie z głowy). Przepis na pasztet wegetariański (z jajami i serem) dostępny tutaj. Składniki: ok. 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 1 szklanka suchej kaszy) ok. 3,5 szklanki startej i odciśniętej z soku cukinii 4 małe cebule 3-4 ząbki czosnku

Qlinarnie i Qlinarnie
“Lunch w Paryżu” – recenzja 97

jako hobby narodowe (prawie jak u nas), pochwałę przeciętności zamiast amerykańskiego wyścigu szczurów czy przekonanie, że rzeczy mają tylko jedno zastosowanie i nie można upiec ciasta w foremce do pasztetu.   Jej historia kończy się dobrze, wielkim weselem, gdzie najważniejszą sprawą jest ser (musi  być koniecznie śmierdzący i obfity) i przygrywająca do tańca orkiestra. Jak zwykle w tego typu

Ugotowane pozamiatane
Czereśnie marynowane 134

się na jakąś konkretną, więc zrobiłam po swojemu... Wyszły pyszne i idealnie przesiąknięte aromatem dodatków! Świetnie sprawdzą się jako dodatek do mięsa, a na święta doskonale skomponują się domowym pasztetem! Spróbujcie sami, a nie pożałujecie! 1 kg czereśni (z ogonkami i pestkami) Zalewa: 1 litr wody 250 ml octu winnego 100g cukru Dodatki: (na 1 słoik o pojemności

Di gotuje
Pasztet z cukinii, orzechów włoskich i szpinaku (Terrina di zucchine, noci e spinaci al forno) 101

Pasztet z cukinii z orzechami włoskimi, przekładany szpinakiem to smaczna propozycja na lekk ą , letni ą  przekąskę. Jest bardzo delikatny w smaku, lekki, ale jednocześnie sycący. Smacznego :) **** La terrina di zucchine e' un antipasto delicato che può essere anche un'ottima soluzione per un buffet o un aperitivo. Ricca di noci, risulterà

La grande e la piccola cuoca
HUMUS Z SOI I BATATA 91

Pasta humus całkowicie warzywna, to rodzaj smarowidła, pasztetu wege, do pieczywa. W smaku lekko słodkawa z wyraźnie wyczuwalnymi przyprawami. Doprawiłam ją na ostro ,tak jak lubię jednak ostrość regulujemy sami. Podajemy z pieczywem, najlepiej ciemnym, krakersami lub chipsami nachos

Kulinarne Fantazje Marioli
Terrina z łososia w maku 153

Terrina jest to rodzaj pasztetu z mięsa, ryb lub warzyw, pieczona w kąpieli wodnej. Podawana może być na zimno, ale również i na ciepło. Szczególnie popularna w restauracjach francuskich, ale nie tylko. Bardzo prosty przepis, którego efekt jest zaskakujący i dla oczu, i dla podniebienia - terrina z łososia w maku. Składniki na formę keksowa

mojewypiekiinietylko
Grzybowy krem do pieczywa z orzechami laskowymi 124

Pamiętam jak dziś, że pierwszy „pasztet” wegański jak jadłam do było jakieś 15 late temu i był z boczniaków, do dziś pamiętam ten smak, bo był wyborny, a że wzięło mnie na wspominki to postanowiłam odtworzyć ten smak- udało się ! Składniki na 3 słoiki o pojemności 500 ml: 400 g suchej fasoli „Piękny Jaś” ugotowanej

greenscarf
Kotlety jaglano-ziemniaczane z kapustą 174

brzegi "ciasta" i uformować w płaski kotlet. Kotlety smażyć w rozgrzanym oleju na jasno brązowo. Podawać z surówką lub chutneyem (u mnie z chutneyem z zielonych pomidorów ).  ----- Podobne: Pasztet jaglano-grzybowy Kotlety selerowo-jaglane Kotlety jaglano-ziemniaczane z dynią

Weekendy w domu i ogrodzie
Żywność ekologiczna - co to takiego? :) 106

firmą Primavika otrzymałam mnóstwo pysznych produktów, których znacząca część idealnie wpisuje się w dzisiejszy post. Primaeco to właśnie ekologiczne produkty spod marki Primavika . W ofercie Primaeco znajdziemy m.in. hummusy, pasztety, dania gotowe, ketchupy, musztardy, a także od niedawna tahini i masło orzechowe. Krótki opis niektórych z nich znajdziecie poniżej :) TAHINI I MASŁO ORZECHOWE  Zarówno tahini jak i masło orzechowe

Zdrowie na języku :P
Aromatyczny Sos Pomidorowy 168

wymyśliłam specjalnie do ryżowych kotletów, ale równie dobrze pasuje do pasztetu z warzyw, ryżu lub makaronu. Sos jest prosty do wykonania i bardzo dobry. Składniki: 1 cebula 1 puszka pomidorów 1 mały kubek śmietany 18% 1 świeża lub z oleju papryczka chilli 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka ziaren kolendry ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki kardamonu ½ łyżeczki sproszkowanego imbiru ½ łyżeczki kurkumy

Mama Gotuje
Szynka drobiowa z szynkowaru 170

Szynka drobiowa z szynkowaru 2016-06-09 17:05:32 Domowe wyroby w postaci pasztetów, pieczonych mięs i wędlin robiłam zawsze tradycyjną metodą w piekarniku. Sceptycznie podchodziłam do zakupu szynkowaru, traktując go jako kolejny, zagracający kuchnię sprzęt. Jednakże nie byłabym sobą, gdybym nie podjęła się kolejnego wyzwania. Już po pierwszym użyciu zmieniłam opinię na temat tego gadżetu. Wyroby z szynkowaru

Wędrówki po kuchni
KIEŁKI W DOMOWYM OGRODZIE - RECENZJA KSIĄŻKI 122

naczynia warto się zaopatrzyć, aby móc cieszyć się domową uprawą.  W ostatnim rozdziale można zainspirować się, kilkoma przepisami, w których wykorzystane są kiełki, najbardziej zainteresował mnie przepis na pasztet z kiełków ciecierzycy. Zachęcam Was, do uprawiania własnych warzyw, kiełków, bo nie ma nic bardziej satysfakcjonującego, niż przygotowanie czegoś od samego początku.  Jeżeli jesteście zainteresowani książką

Kukuleczki
Sałatka z warzyw z rosołu 182

Przeprowadzając wywiad z moimi koleżankami większość wyrzuca je do kosza bo po co to komu? Wy też tak robicie? Ja nigdy, zawsze coś pysznego z nich powstanie, czy to pasztet warzywny, czy miksuję je i zagęszczam potem sosy albo tak jak teraz robię sałatkę, nic się nie może zmarnować. Zapraszam na pyszną sałatkę. Sałatka z warzyw z rosołu. ROZWIŃ

Moje Małe Czarowanie
Ciasteczka z mahlabem (Mahlab cookies) 144

goryczki i urzekającym aromatem migdałów i wiśni, doskonale komponuje się ze słodkimi i wytrawnymi wypiekami -  pieczywem, ciastami i ciasteczkami. Mahlab dodaje się także do mięs, zwłaszcza jagnięciny i pasztetów. Podobnie jak gałkę muszkatołową stosuje się go w niewielkich ilościach - zazwyczaj 1/4 do 1/2 łyżeczki na szklankę mąki, a w szczenie zamkniętym słoiczku może być przechowywany w lodówce nawet przez

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata

Proponowane wyszukiwania