pasztet - 4176 przepisów (strona:189/279)

Chleb z Garnka Żeliwnego - Łatwy i Długo Świeży 197

bezproblemowy w pieczeniu, to ten smak..... mmmmm, brak słów. Kiedy tylko wystygł, dziecko oczywiście zgarnęło piętkę i jemu brakło słów. Taki był pyszny! A jedliśmy go z kremowym domowym pasztetem z wątróbek drobiowych, który tamtego dnia przygotowałam. Kawałek zostało nam na drugi dzień i jeśli chodzi o świeżość, to następnego dnia jest równie smaczny i mięciutki. Tu po przepis wpadłam

Blondynka Gotuje
Ryżowa zapiekanka z mięsem 140

czasu , ani umiejętności , no i można ją zrobić dzień wcześniej , co czasami jest zaletą nieocenioną " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki na wąską formę do pasztetu, 4 osoby : 1 pełna, szklanka ryżu , surowego 0,5 kg mielonego mięsa 1 mała cukinia 2 puszki krojonych pomidorów 1 szklanka bulionu – dowolnego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku

Ogrodnik w podróży
Domowa granola żurawinowo – cynamonowa i śniadanko z turbodoładowaniem – aż 2 przepisy w 1 105

świąteczno – sylwestrowych szaleństwach czas najwyższy wrócić do jedzenia normalnych śniadań (a nie tyko pasztetu z sosem tatarskim <3). Przyznam, że stęskniłam za solidnymi omletami z masłem i orzechowym oraz takimi wynalazkami jak poniżej. Ostatnimi czasy (jak część z Was pewnie zauważyła) u mnie cynamon ląduje prawie w każdej słodkości – nie jest to takie totalnie bez sensu, gdyż zmniejsza

Kate's Kitchen
Naturalnie pyszne warsztaty z Sokołowem 204

wskazuje mój dowód osobisty;) Warsztaty to przede wszystkim gotowanie i na tę chwile czekałam najbardziej. Wymyślone przez Dominika menu składało się z kilku dań: dwa rodzaje sałatek, pierogi z pasztetem i grzybami, pieczony boczek. Oczywiście całe menu bazowało na produktach Naturrino. Obierałam gruszki na sałatkę, kroiłam łodygi selera, kruszyłam ser, lepiłam pierogi... Wszystkie dania smakowały pysznie! I choć za boczkiem

Obiad gotowy
VADEMECUM Burgery wołowe – jakie mięso wybrać, jak je zmielić i jak uformować burgery? 283

prawdziwe gotowanie, z własnych składników, z pełną kontrolą. Mięso na burgery nie może być ani zbyt drobno, ani zbyt grubo zmielone. Bardzo drobno zmielone mięso nada się na pasztet czy nadzienie, nie na burgera. Będzie sztywne i bez tekstury, szybko straci wilgotność. Jedliście w McDonaldzie, prawda? To nie jest to, co tygryski lubią najbardziej… Z kolei zbyt grubo zmielone mięso

Karo in the Kitchen
Pasta z ciecierzycy i twarogu 103

Prosta pasta na kanapki z ugotowanej ciecierzycy i twarogu z dodatkiem czosnku, odrobiny limonki, oleju sezamowego i świeżej kolendry. To alternatywa dla pasztetów i różnego rodzaju innych smarowideł. Zdrowa, smaczna i bezmięsna. Spróbujcie Składniki: 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy 140 g twarogu 1 ząbek czosnku 1/4 szklanki przegotowanej zimnej wody 1,5 łyżki soku z limonki 1 łyżeczka oleju sezamowego

Oryginalny smak
Pasztet drobiowy z wątróbką 129

ątróbka to doskonałe źródło żelaza, cynku, witamin z grupy B i białka. W połączeniu z chudym mięsem indyczym stanowi bardzo wartościowy posiłek. Pasztet z dodatkiem cebulki, czosnku i tymianku jest bardzo smaczny.   Składniki: 250g wątróbki drobiowej 500g mięsa indyczego mielonego 2 średnie czerwone cebule 2-3 ząbki czosnku 100ml czerwonego wina wytrawnego sól, czarny pieprz, tymianek, majeranek Sposób przygotowania

Pyry na Gaz
Mięso gotowane w szynkowarze 195

temp. 90*C przez ok. 90 min. Obserwować temperaturę za pomocą termometru Mięso wyjąć następnego dnia po wystudzeniu szynkowara. Już wiem, że następnym eksperymentem w którym wykorzystam szynkowar będzie pasztet

Proste Potrawy
Marchewka w zalewie 137

przekładamy do słoików, razem z zalewą. Zakręcamy i odstawiamy do góry dnem, do wystygnięcia i zawekowania. Z podanego przepisu wychodzi około 5 słoików 0,5 l takich jak po pasztecie

Życie zaczyna się w kuchni
terrina serowa z kurkami 117

Terrina to nic innego jak rodzaj pasztetu . Dziś proponuję Wam terrinę z delikatnego twarożku  z dodatkiem pysznych kurek, cebulki i zieleniny. Zaskakujące połączenie ciasteczkowego spodu z wytrawną masą. Dobrze schłodzona terrina smakuje znakomicie i równie dobrze prezentuje się na stole.  Polecam Wam również pyszną kruchą tartę z leśnymi grzybami i serem. składniki: 125 g mało słodkich herbatników

babka w formie
Babka marchewkowa z rodzynkami 140

przepisach, nie wykluczam jednak spontanicznej improwizacji wynikającej głównie z braku produktów, których zapomniałam umieścić na liście zakupów. Na moje szczęście na blogu w dziale "Wielkanoc" nie brakuje serników ( TUTAJ ) pasztetów ( TUTAJ ) sosu wielkanocnego ( TUTAJ ) i kilku drożdżowych wypieków ( TUTAJ ) . Ostatnio do grona dołączyły również dwie nietuzinkowe i szybkie babki ( TUTAJ ) . Zapraszam po inspiracje, jeśli i Wam brakuje czasu.  Składniki

Słodki Kompromis
Wesołych Świąt 142

mniej ważne - smakowitości na stole, cudownych zapachów, najpyszniejszych serników i bab drożdżowych, kolorowych i słodkich mazurków, odpowiednio kwaśnych żurków, kremowych pasch, niezastąpionych, bogato faszerowanych jaj, aromatycznych kiełbas i pasztetów, a przede wszystkim cudownego nastroju.  życzy z całego serca Ania ze Słodkiego

Słodki Kompromis
Najlepsze rillettes z kaczki 141

własnej kuchni. Paryżanie jadają niebywale pyszne rzeczy, ale tez i takie, do których większości z nas trudno przekonać, ale o tym napisze innym razem. Z pewnością jednak rillettes, pasztety czy pate należą do tych dań, bez których trudno sobie wyobrazić francuską kuchnię, a już na pewno chrupiąca bagietkę. Jako, że Francja różnorodnym pieczywem i wypiekami stoi, to coś do niego

Słodki Kompromis
paszteciki z ciasta francuskiego 179

tartą bułkę. Porcję ciasta francuskiego  rozkawałkowujemy na cienki okrągły płat ( około 30 cm średnicy), który następnie dzielimy na sześc części. Teraz na środku każdego kawałka ciasta rozkładamy porcję pasztetu,   po czym  ciasto rolujemy  nadając mu kształt rogalika  i  układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Następnie blachę z pasztecikami wstawiamy do   piekarnika nagrzanego

Miód i pieprz

Proponowane wyszukiwania