Dzisiaj przedstawiam wam przepis na wykorzystanie mięsa rosołowego na pasztet. Składniki: - 0,5kg mięsa z rosołu - 1 duża czerstwa bułka zwykła - 3 jajka - pieprz, sól - mała cebula - gałka muszkatołowa, imbir do smaku - 100g masła Wykonanie: Zmielić mięso przez maszynkę dwa razy, namoczyć bułkę w zimnym rosole, a jak nie ma to w zimnym mleku, osączyć i przepuścić przez maszynkę
Tanio szybko zdrowoprostu "miękkim tofu ze szparagami i pieczarkami", a nie "tofucznicą". Wtedy weganie nie szukali na siłę zamienników jedzenia pochodzenia zwierzęcego i nie nadawali swoim daniom nazw sprzecznych z logiką (pasztet wegański, bigos wegański, smalec wegański, sernik wegański itp.), lecz jedli to, co było dostępne dla kuchni roślinnej. Gdy kilkanaście lat temu na kulinarnym kanale pojawił się program prowadzony przez parę
Weekendy w domu i ogrodzienazbiera się większa ilość jest jak znalazł. Takie mięsa wystarczy zmielić i mamy doskonały... już dobrze doprawiony farsz do pasztecików czy pierogów. Czasem też po prostu piekę z nich pasztet. Polecam :) Składniki Ciasto - 0,5 kg mąki - 5 dag świeżych drożdży - 20 dag ( kostka ) margaryny - 180 ml kwaśnej śmietany z kubeczka 12 lub 18% - 2 jajka Farsz ( przykładowy
Kuchnia z widokiem na ogródksiążki? Na pewno przetestuję tartę z botwiny i koziego sera, pizzę z buraczanym pesto i kaszanką, makaron z jeżynami i kurkami, kompot z rabarbaru i truskawek z zielonym pieprzem, pasztet z musem z rabarbaru, śledzia z rabarbarem lub ze skorzonerą, pieczoną skorzonerę z boczkiem, chłodnik z jarmużem, raviolo z pasternakiem i płynnym żółtkiem, oraz pasternak pieczony z gruszkami i figami
Ugotowane pozamiatanetakże można go wykorzystać :) u nas z reguły to mięso jest od razu zjadane, a jeśli nie i jest go wystarczająco dużo to robię potrawkę do drugiego dania. Czasem pasztet (w tym celu to i mrożę, by zebrać większą ilość). A tym razem zostało go tak śmiesznie mało, że posłużył mi za inspirację na pożywny napój, który dodatkowo można jeszcze
Kolorowy PrzepisownikJestem zachwycona fasolką mung. Te drobne ziarenka dają nam wiele możliwości do wykorzystania. Można je gotować w zupach, dodawać do pasztetów, sałatek, chili, robić pyszne puree. Ja dziś wykorzystałam ją do sałatki. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pyszniegramaturę i fajny smak. Nie zawiera żelatyny ani barwników i standardowo jest bez substancji konserwujących. Czy ma cukier? Jasne, że ma, wszystko ma cukier, nawet ryby w puszkach i pasztety, których nie jadam. Maltodekstryna też jest obecna,ale ona jest wszędzie,np.w produktach takich jak -żywność dla niemowląt produkty w proszku (w tym napoje) oraz przyprawy słodycze, karmelki sosy
Z Kuchni Do Kuchnisuszonymi owocami i pistacjami jagnięcinę po neapolitańsku z zielonym groszkiem duszony ogon wołowy alla vaccinara smażone placuszki z ryżu po florencku Wszystkie dania wyszły nam przepyszne. Uwielbiam wszelkiego rodzaju pasztety i terriny, więc terrina z wątróbką cielęcą podana z ciepłą chrupiącą bagietką to był strzał w dziesiątkę. Zagościła ona również na moim świątecznym stole. Jest bardzo prosta w wykonaniu
Kulinarne przygody GatityTaki pasztet to świetna alternatywa dla jego mięsnego odpowiednika. Znacznie lżejszy, bardzo smaczny. Najlepszy z kromką świeżego chleba i posiekanym szczypiorkiem. składniki: 10 ugotowanych na twardo jaj 2 jaja surowe 400 g pieczarek pęczek młodej cebuli ze szczypiorem młoda cukinia 200 g żółtego sera 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu sól i pieprz do smaku 2 łyżki oliwy Cebulę
6nieboradości, spokoju, odprężenia. Przy suto zastawionym stole spotkamy się z bliskimi, zapomnimy na moment o problemach dnia codziennego, odpoczniemy od polityki i wiadomości napływających ze świata. Baby, mazurki, sernika, pasztety, pieczyste, no i rybka. Śledzik być musi. U mnie w wersji sałatkowej, podany w wydrążonych ziemniakach. Palce lizać! Ten od SEKO jak dla mnie jest numerem jeden, świetnie
Z Majeczką w kuchniwygrzewamy skórki w wędzarni bez dymu.Temperatura 35-40 stopni czas 20-30 min. WĘDZENIE 2 godziny w 45-60 stopni Takie skórki można później wykorzystać np:do bigosu,pasztetu czy salcesony nada naszemu wyrobowi wspaniały zapach wędzenia-dymu
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.oczka, to załagodzić możecie dodając do sosu śmietanę. Nie majonez, który ma ocet, tylko śmietanę. Sos będzie równie smaczny, tylko bardziej kremowy. Sos chrzanowy pasuje do mięs, jajek, wędlin, pasztetów. U mnie wyjadają go za pomocą kabanosów. Spróbujcie i dajcie znać jak smakowało. Smacznego! Post Idealny sos chrzanowy pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchenCzasami mamy problem, co zrobić z mięsem z rosołu. Ja między innymi robię pasztet. Obieram mięso z kości i zamrażam bo z jednej porcji byłoby za mało. Gdy uzbieram odpowiednią ilość, wtedy działam :) Składniki: 850 g mięsa drobiowego z rosołu (obranego z kości) 150 g wątróbki (ważyłam po ugotowaniu) 1/2 małej marchewki z rosołu 1/2 małej pietruszki z rosołu
Agusiowe smakołykiidealna do krojenia 2. Terrina z serków wiejskich – nafaszerowana startą rzodkiewką i świeżym ogórkiem 3. Pasztet z pieczonych wątróbek – szybki do przygotowania i bardzo kremowy 4. Jajka w szynkowych kubeczkach – pomysł na efektowne podanie gotowanych jajek
Ugotować