pasta - idealna do kanapek na śniadanie! Wielkanoc tuż za rogiem. Już mnie żołądek kłuje na myśl o tych wszystkich świątecznych frykasach ;) Jednak zanim zabierzemy się za spożywanie mazurków, serników, pasztetów, białej kiełbasy i reszty wielkanocnych pyszności, trzeba jeszcze przetrwać ścisły post w Wielki Piątek . Jest okazja żeby wtrącić wtedy rybkę na śniadanie w postaci pasty kanapkowej . Żeby smarowidło trzymało się
Grunt to przepis!Warzywa jak to one smakują zawsze dobrze, a jak dodatkowo podkręcić smak wędzoną papryką i solą to mamy super pyszny pasztet i to w wersji wege. Najwięcej w nim selera, pora i marchewki więc warto sobie taki zafundować nie tylko od święta ale i na co dzień. Sól to już kwestia gustu, można z niej zupełnie zrezygnować, bo papryka
Apetyczna babeczkaDoskonały dodatek do jajek na twardo,wędlin,pasztetów i dań mięsnych. Na Wielkanoc z dodatkiem czerwonego wina. Składniki: 1kg buraków czerwonych 1/2 szklanki czerwonego wina chrzan ( u mnie 5 łyżek swojskiego chrzanu) sól,pieprz sok z cytryny Buraczki oczyścić,ugotować ze skórką.Następnie obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. ( Chrzan,jeśli jest korzenny - oczyścić,zetrzeć drobno
Niespełnione zdolności kulinarnePolecam. Spróbujcie. Babkę przygotowałam w foremce aluminiowej z papierem zapobiegającym przywieraniu Stella . Idealna do słodkich, jak i wytrawnych wypieków. W takiej foremce z łatwością przygotujecie również np. świąteczne pasztety. Polecam Wam produkty Stella na święta, jak i na co dzień. Przyznam wam szczerze, że ja mam zawsze ich zapas. Dlaczego? Bo nie tylko ułatwiają pracę, ale też są doskonałe
Słodkie okruszkiprzyrządzone buraczki mogą stanowić samodzielne danie lub być dodatkiem do obiadu czy wędlin lub pasztetów. Składniki: (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore
Kulinarne przemysleniawiosennym, a w szczególności wielkanocnym stole nie może zabraknąć lekkich sałatek. Ja proponuję wędzonego pstrąga i jajka z kruchą sałatą rzymską. Sałatka idealnie pasuje do pysznych wędlin, mięs i pasztetów. W ramach wspólnego gotowania pod hasłem "Trzy po trzy - sałata, wędzona ryba, jajko" wędzoną rybę z jajkiem w koszulce na szpinaku przygotowała Marta . Składniki: 1 mała sałata rzymska, posiekana
Czerwień i błękitPasztet? Nic bardziej prostszego i smaczniejszego. Tym bardziej, że wiemy co w nim znajduje się. Idealny na kanapki. Jeśli chcemy zrobić więcej, to do słoików i pasteryzujemy. Składniki 500 g wątróbek drobiowych z kurczaka 500 ml mleka 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonej bazylii 5 suszonych pomidorów z zalewy kilka łyżek oleju z suszonych pomidorów 1/2 szklanki
R'n'G Kitchenłagodniejszy - zwiększyć ilość jaj i śmietany. Chrzan należy przechowywać w słoiku, zakręcony (żeby nie zwietrzał), w lodówce, przez max. 10 dni. Tak przygotowany chrzan idealnie pasuje do jaj, wędlin, pasztetów i mięs. 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni MiejskaMocno jajeczny pasztet z bogatymi w witaminy warzywami to ciekawa propozycja potrawy na świąteczny stół w nadchodzącą Wielkanoc. Składniki: 14 jajek 1 cebula 80g zielonego groszku (może być mrożony) 80g ugotowanej marchewki 80g kukurydzy 80g żółtego sera 1 cebula 3 łyżki oleju rzepakowego 3 łyżki śmietany 12% 3 łyżki koperku 3 łyżki natki z pietruszki 1 łyżka roztopionego masła sól
Szalona Kuchnia Ewelinykojarzy się z wiosną, pięknymi ozdobami i smakowitymi potrawami nadającymi niezwykły klimat tym świętom. Na wielkanocnym stole goszczą wspaniałe barszcze i żury, jaja faszerowane smakowitymi i kolorowymi pastami, mięsa, pasztety oraz bajeczne wypieki. Pośród tych wszystkich znakomitości swoje pewne miejsce zajmuje oczywiście również ćwikła z chrzanem. Lecz nie taka zwykła... A zanim pojawi się przepis, zobaczcie najstarszy zachowany przepis
Moja Książka Kucharskakakao, zupy, zapiekanki, pieczone warzywa, zdrowe chipsy, ciasta z dodatkiem warzyw). Mamy dział dotyczący nabiału (budynie, jogurtowe desery, domowe masło czy gzik) oraz mięsa (potrawki, wywary, pasztety czy pizze). Wszystkie przepisy są naprawdę bardzo proste w przygotowaniu, do ich wykorzystania wykorzystujemy przede wszystkim produkty, które mamy w domu i naprawdę pozwalają nam wykorzystywać resztki, które zwykle
Moje Kuchenne Rewelacjesamym spojrzeniu na zdjęcie, ślinka cieknie. Nigdy nie kosztowałam tak doskonałej baby wielkanocnej. Czuję, że pojawi się na stole w te święta. Ja, wraz z Sylwią ze smaker.pl, przygotowywałyśmy pasztet – nie byle jaki, bo z cukinii! Możecie nie wierzyć, ale idealnie nadaje się na kanapki, a także jako przystawka na świąteczny stół. Zachwyci nawet mięsożerców, także wierzcie
Kuchnia Bazyliikoprze i wódce – rolady z szynką i sałatką jarzynową – sałatka jarzynowa – jajka z awokado – jaja z suszonymi pomidorami – mazurek kajmakowy – przepis na pasztet – jajka faszerowane PRZYGOTOWANIE: 20 min + 12 h marynowanie Składniki: – 4 jajka ugotowane na twardo – 300 ml wody – 100 ml octu – 1 łyżka kurkumy – 1 łyżka
nietylkopasta.plGalaretkę drobiową robię często,bo bardzo ją lubię,a ,że rosół robię z dużą ilością mięsa to często mi go zostaje więc trzeba je wykorzystać ,raz robię pasztet,raz pastę do chleba a czasem galaretkę.Wielkanoc już tuż tuż więc tym razem zrobiłam z jajem ,natką pietruszki i marchewką. Pychotka.... Składniki: 600-700 g mięsa drobiowego z rosołu bez kości
Swojskie jedzonkomięsa razem z jajkiem, kaszą manną, bułką tartą i przyprawami. Dokładnie mieszamy. Mięsną masę wkładamy w kokilkę i przykrywamy folią aluminiową. Można mięso zawinąc w papier do pieczenia. Pasztet pieczemy ok 20-30 min w temp. 180st
Kulinarne blogowanie