marchewka gotowana - 3500 przepisów (strona:172/234)

Smaczny i zdrowy początek...czyli dietetyczny pasztet drobiowy z orzeszkami ziemnymi i rodzynkami 172

Świeże składniki, trochę cierpliwości i powstało pyszne danie, idealne na kanapki z bułką pełnoziarnistą, ogóreczkiem konserwowym i szczypiorkiem :) Składniki: 1 kg udek z kurczaka ziele angielskie, liście laurowe 2 marchewki 2 pietruszki ćwierć selera mały por 2 cebule 200 g pieczarek 1 czerstwa grahamka 3 ząbki czosnku mały pęczek natki pietruszki 2 jajka garść orzeszków ziemnych (niesolonych) garść rodzynek sól(...)litrami zimnej wody i zagotowałam. Po zebraniu szumowin dodałam obraną i pokrojoną w spore kawałki włoszczyznę, 2 łyżeczki soli, 3 ziarenka ziela angielskiego i 3 listki laurowe. Całość gotowałam na wolnym ogniu przez ok. 2 godziny. 2. Umyte i pokrojone w plasterki pieczarki podsmażyłam na oleju wraz z posiekanymi cebulkami. Doprawiłam solą i pieprzem i odstawiłam do ostygnięcia. 3. Orzeszki

Kulinarny Pamiętnik
Zupa cebulowa w pomidorach 676

Przed świętami czyszczenie lodówki. Wyszło pysznie <3 Składniki 500 g cebuli 4 ząbki czosnku 2 marchewki 4 ziemniaki średniej wielkości 2 pętka kiełbasy ze świniobicia 2 łyżki oleju słonecznikowego 2 łyżki pasty rosołowej 500 ml passaty pomidorowej 1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią sól, pieprz Przygotowanie Cebule obieramy, kroimy w piórka. Czosnek obieramy, rozgniatamy. Marchew obieramy, kroimy(...)kostkę. Kiełbasę kroimy w talarki. Wszystko wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i dusimy od przykryciem przez kwadrans. Dodajemy 2 łyżki pasty rosołowej (patrz kostka rosołowa), zalewamy 1,5 l wrzątku, gotujemy kolejny kwadrans, bez przykrycia. Następnie dodajemy passatę, suszone pomidory, zagotowujemy. Całość doprawiamy solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
Kapuśniak z wkładką ze słodkiej kapusty 168

SKŁADNIKI -600 g słodkiej kapusty -100 g kalafiora -2 marchewki -1 pietruszka -2 czubate łyżki prażonej cebulki -5 średnich ziemniaków -kostka rosołowa wołowa -woda nie całe 2 litry -4 gałki wieprzowe -kawałek wędzonej skóry wieprzowej (można dać wędzoną kiełbaskę lub boczek albo żeberka ) -koperek PRZYPRAWY -sól do smaku -pieprz czarny -pieprz ziołowy białowieski -przyprawa podlaska świeżynka -bazylia -oregano -tymianek -majeranek(...)liście laurowe Przypraw dajemy po około 1/2 łyżeczki to jest 1,5 grama WYKONANIE  Do garnka wlewamy wodę wkładamy gałki wieprzowe i wędzoną skórę w/p solimy wodę. Gotujemy do momentu aż skóra będzie miękka około 40 min. Następnie dodajemy posiekaną kapustę,marchew,pietruszkę. Dodajemy kostkę rosołową. Gotujemy aż wszystko będzie w miarę miękkie.Teraz dodajemy resztę składników i przyprawy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Zupa pomidorowa z paluszkami grissini 149

Robi się ją szybko a najlepiej smakuje z włoskimi paluszkami grissini, choć równie dobrze można ją podać z ryżem. Idealna propozycja na szybki i smaczny obiad. 1 cebula 1 marchewka kawałek selera 2 ząbki czosnku 700ml przetartych pomidorów (można kupić gotowe lub zmiksować pomidory z puszki) pieprz, sól bazylia suszona bazylia świeża 3 łyżki oliwy z oliwek paluszki grissini Warzywa(...)tarce o grubych oczkach, dodać do podsmażonej cebulki. Smażyć kilka minut. Do podsmażonych warzyw wlać pomidory i ok pół litra wody. Doprawić do smaku solą, pieprzem i suszoną bazylią. Gotować na małym ogniu do czasu aż warzywa zmiękną (ok 10-15 min). Zupę podawać udekorowaną świeżą bazylią i z paluszkami grissini

Smakołyki Asi
Pieczona cielęcina z warzywami 136

jest tak łatwo. Są jednak  gdzie nie gdzie takie sklepy, w których można trafiać na ten rarytas. Cielęcinę zrobiłam w warzywach, oczywiście z przyprawami. Składniki: Górka cielęca Kilka marchewek Cebula Pietruszka Sól Pieprz Słodka papryka Czubryca zielona Smalec Bulion cielęcy 100 ml śmietany 1 łyżeczka mąki Wykonanie: Górkę cielęcą kroimy na kawałki ( razem z kością ). Mięso przyprawiamy solą, pieprzem(...)smalcem. Pozostawiamy na około ½ godziny do zamarynowania. Pieczemy w temperaturze 190 o C do miękkości. Na koniec zlewamy sos z pod pieczeni do garnka, dodajemy bulion cielęcy, ewentualnie doprawiamy, gotujemy. Mąkę rozprowadzamy w śmietanie i wlewamy do sosu. Mieszamy. Upieczone mięso podajemy z pieczonymi warzywami i sosem

Smaki Ewy
Zapiekanka z mięsem mielonym pod puree warzywnym 201

czosnku sól, pieprz, papryka ostra Purée kalafiorowo-marchewkowe-selerowe kalafior (ja miałam mrożone różyczki) 2 marchewki pół selera sól, pieprz, masło Purée kalafiorowo- marchewkowe- selerowe: kalafiora podzielić na różyczki, marchewki i seler obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Ugotować do miękkości na parze. Dodać masło i rozgnieść praską do ziemniaków, w razie potrzeby doprawić . Piekarnik nagrzać do 200 stopni(...)minuty, na koniec dodać sprasowany czosnek. Dodać mięso i na większym ogniu obsmażyć ze wszystkich stron, w międzyczasie doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Dodać pomidory. Gotować przez około 25 minut aż sos pomidorowy zgęstnieje. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Dodać odsączoną fasolę oraz kukurydze i gotować jeszcze przez około 2 minuty. Do naczynia żaroodpornego wyłożyć farsz

MarciochaKucharzy
Wieprzowina z małżami i fasolą w cydrze 202

grubym dnem rozpuszczamy masło. Wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek, smażymy do zeszklenia. Wkładamy mięso i obsmażamy ze wszystkich stron na złoty kolor. Wlewamy cydr, wodę, ocet jabłkowy, dodajemy marchewkę, pietruszkę, seler, jabłko przekrojone na pół, liście laurowe, tymianek, pieprz, sól i cukier. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez około 2 godziny, aż mięso będzie miękkie(...)czasie wywar przecedzamy do miski, wygotowane resztki wyrzucamy. Płuczemy garnek i z powrotem wlewamy do niego wywar. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy fasolę i małże. Ponownie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem 3 minuty; po tym czasie pozamykane małże wyrzucamy.  3. Przy pomocy dwóch widelców rwiemy mięso na kawałki. Wykładamy na talerz, zalewamy bulionem z fasolą i małżami. Posypujemy

My Culinary Art
Kapusta kiszona w słoikach w cztery dni 185

garście soli (około 8-10 dag) Przygotowanie Słoik do weków dokładnie myjemy (chodzi o to żeby wybić inne bakterie tam istniejące) albo wyparzamy. Kapustę szatkujemy, a na tarce ścieramy marchewkę. Wrzucając kapustę do słoika ubijamy i solimy warstwami - powinna puścić sok. Uwaga: im więcej soli, tym lepiej, bo sól hamuje rozwój niepożądanych bakterii, natomiast lactobacillusom nie szkodzi. Oczywiście nie można(...)sobie poradzą, ale bedzie trwało to długo. Wobec tego trzeba im zapewnić dodatkową pożywke w postaci jakiegoś cukru. W tej roli najlepiej sprawdza się... woda z ugotowanych ziemniaków (gotowanych bez łupin). Taką wodę studzimy (zbyt wysoka temperatura zabija lactobacillusy!!!), a potem zalewamy nią kapustę, a słoik odstawiamy w cieple miejsce (bez szczelnego zamykania). W moim wypadku, w temperaturze około

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
BARSZCZ UKRAIŃSKI Z BOTWINKĄ 918

ziemniakami czy makaronem, botwinka czy barszcz ukraiński :) Ważne, że będzie barszcz.  Dziś barszcz ukraiński na wiosennej (lub z wiosenną) botwince. Składniki: pęczek botwiny 3 średniej wielkości buraki 2 marchewki 1 pietruszka 3 duże ziemniaki pół szklanki drobnej fasoli 1 łyżka koncentratu pomidorowego łyżka octu winnego lub trochę koncentratu buraczanego sól, cukier, pieprz 1 ząbek czosnku śmietana 18% koperek Wykonanie(...)ziemniaki, marchew, pietruszkę i czosnek obrać i pokroić. Warzywa zalać 1,5l wody, dodać łyżeczkę soli i ugotować.  Botwinę dokładnie umyć, poszatkować i dodać do wywaru pod koniec gotowania. Zdjąć z ognia i dodać ugotowaną wcześniej fasolę. Do wywaru dodać koncentrat pomidorowy i ocet. Zabielić śmietaną. Doprawić do smaku i posypać koperkiem

Walijskie Pichcenie
BARSZCZ UKRAIŃSKI Z BOTWINKĄ 918

ziemniakami czy makaronem, botwinka czy barszcz ukraiński :) Ważne, że będzie barszcz.  Dziś barszcz ukraiński na wiosennej (lub z wiosenną) botwince. Składniki: pęczek botwiny 3 średniej wielkości buraki 2 marchewki 1 pietruszka 3 duże ziemniaki pół szklanki drobnej fasoli 1 łyżka koncentratu pomidorowego łyżka octu winnego lub trochę koncentratu buraczanego sól, cukier, pieprz 1 ząbek czosnku śmietana 18% koperek Wykonanie(...)ziemniaki, marchew, pietruszkę i czosnek obrać i pokroić. Warzywa zalać 1,5l wody, dodać łyżeczkę soli i ugotować.  Botwinę dokładnie umyć, poszatkować i dodać do wywaru pod koniec gotowania. Zdjąć z ognia i dodać ugotowaną wcześniej fasolę. Do wywaru dodać koncentrat pomidorowy i ocet. Zabielić śmietaną. Doprawić do smaku i posypać koperkiem

Walijskie Pichcenie
Luty - kuchnia francuska 167

czego wypić. Do gotowania używa się win wytrawnych i wg Julii Child wcale nie powinniśmy lekceważyć jakości trunku, który dolewamy do potrawy, bo jego aromat wyostrza się w trakcie gotowania i dodanie wyjątkowo kiepskiego alkoholu może zaszkodzić daniu zamiast je wzbogacić. Warto zajrzeć na polskie portale winiarskie, nie po to, by kupować drogie trunki, ale by lepiej odnaleźć się(...)miesiącu? W lodówce polecam mieć zawsze co najmniej jedną kostkę masła, kilka jajek, wino i ciasto francuskie. Gulasze zazwyczaj zawierają dodatki warzywne u nas bardzo powszechne, czyli marchewkę, ziemniaki, pietruszkę, cebulę, pieczarki. Ważne są zioła . W końcu zioła prowansalskie to ukłon w stronę Francuzów. Kupcie więc tymianek i natkę pietruszki, ziele angielskie, czosnek. Nie zapominajmy też, że musztarda, majonez

W kuchni wieczorem
Szybka zupa warzywna 430

drugim daniem.Dziś w menu błyskawiczna zupa warzywna.Potrzebujemy (na duży garnek):- 2 cebule- 4 ząbki czosnku- 2 łyżki świeżego tymianku- 1 litr passaty- 2 litry bulionu z kury- 2 marchewki- 2 cukinie- 2 pasternaki (zamiast pasternaku można użyć pietruszki)- sól- pieprz- parmezan- oliwa z oliwekW garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę z oliwek. Cebulę kroimy w piórka, czosnek przeciskamy przez(...)przypaliła).W międzyczasie ścieramy na tarce o grubych oczkach pozostałe warzywa. Do cebuli dodajemy passatę, starte warzywa, zalewamy całość bulionem, doprawiamy solą i pieprzem i pod przykryciem gotujemy około 30 minut.Tuż przed podaniem, posypujemy zupę startym parmezanem. Smacznego!!!Źródło: Donna Hay "Fast, fresh, simple

W mojej holenderskiej kuchni
Prosta surówka z kapusty pekińskiej 173

Prosta surówka z kapusty pekińskiej Nie wiem jak Wy, ale ja nie wyobrażam sobie drugiego dania bez surówki. Przeważnie przygotowuje ich kilka. Dziś polecam Wam prostą

Słodkie okruszki
Pieczony świeży śledź z karmelizowanymi warzywami i puree z topinamburem 138

rozpędziłam, że nawet nie zauważyłam kiedy ilość nowych przepisów przekroczyła stan liczebny dni poprzedzające Święta. Wyszło tak, że Wy macie po dwa wpisy dziennie a ja w wolnej chwili gotuję, fotografuję i dla Was piszę. Chciałam aby potrawy w okresie okołoświątecznym były takie, jakie dobrze znacie ale i takie, na których widok totalnie się zdziwicie, uznacie za intrygujące(...)wnętrzności 1/2 pęczka natki pietruszki 1/3 papryczki habanero 4 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli i pieprzu 1 ząbek czosnku szczypta papryki wędzone w proszku Karmelizowane warzywa: 1 marchewka 1/2 kopru włoskiego 1/2 czerwonej papryki 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka masła 2 łyżki syropu klonowego 1 gałązka rozmarynu opcjonalnie 1/2 lampki słodkiego, różowego

Mango Papaja