marchewka gotowana - 3500 przepisów (strona:171/234)

Zupa czeska - kulajda 230

Kuchnia czeska jest typową kuchnią słowacką bardzo zbliżoną do naszej.Do każdego obiadu musi być koniecznie zupa. Ogólnie charakteryzuję się przede wszystkim starymi recepturami bez udziwnień i

pieprzny smaczek
Zupa z dorsza 208

śmiało można mieszać różne gatunki ryb.Co robimy: całe ryby czyścimy,filetujemy, głowy oczyszczamy, wstawiamy wywar warzywny.Na około dwa kilo ścinek rybnych potrzebujemy ok. 2 litry wody.Kawałek pora, 3 marchewki, 2 pietruszki, 1/4 selera, 3 liście laurowe, 5 kulek ziela angielskiego, troszkę lubczyku i sól w/g uznania. I zostawiamy na ok.1,5 godziny na wolnym ogniu.Po tym czasie wszystkie aromaty(...)odcedzamy. W między czasie obieramy 3 średnie ziemniaki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wrzucamy do naszego wywaru, dajemy grubo mielony pieprz w ilości mniejszej niż połowa łyżeczki. Gotujemy jeszcze 10 minut. Kroimy i dodajemy odcedzone warzywa, 2 łyżki sosu pomidorowego lub 1 pomidora pokrojonego w kostkę. Posypujemy świeżym koperkiem lub natką pietruszki. I to jest wszystko. Smacznego. CMOKJa

Pasje Jolki
Dziki ryż ze szparagami, brązowymi pieczarkami i pecorino 164

Ryż uwielbiam pod każdą postacią, w gołąbkach, kotletach, na słodko, zapiekany, czy taki jak dziś duszony w formie potrawki.Przepis nie różni się od tego na typowe

Gosia gotuje
Przetwory - ogóreczki konserwowe 215

Zapraszam na pyszne korniszonki. Nam jakoś ostatnio nie wchodziły, zdecydowanie powodzeniem cieszyły się ogóreczki kiszone więc w tamtym roku wogóle nie kładłam konserwowych. Ale myślę, że

Monia miesza i gotuje
Gulasz wieprzowy z dynią 142

jest poprzez tłoczenie pestek dyni i wyróżnia się charakterystyczną dla nich ciemnozieloną barwą oraz unikalnym orzechowym smakiem i zapachem. Z tego względu stanowi wspaniały dodatek do zup, surówek, sałatek, gotowanych warzyw i innych potraw przygotowywanych na zimno. Jak widać ma on wiele zastosować więc również i w naszym przepisie się idealnie sprawdzi zdrowy składnik zawierający nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy(...)przechowywać (w oryginalnym opakowaniu i w temperaturze pokojowej). Składniki: - 500 g mięsa wieprzowego - 1 łyżka oliwy - 300 g dyni - 2 cebule - 2 ząbki czosnku - 300 g ziemniaków - 150 g marchewki - 2 łyżki oleju z pestek dyni Oleje Świata - sól, pieprz - majeranek - 2 łyżki mąki pszennej - 2 pomidory - 0,3 l gorącej wody - 2 liście laurowe Składniki na ok 4 porcji

Kuchenne Wariacje
Ryba po grecku 185

Ryba po grecku to smaczne, zdrowe i kolorowe danie, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Łatwe przygotowanie i ogólna dostępność składników na pewno zachęca do

Kuchcik gotuje
Kluski leniwe – pierogi leniwe 226

klusek. Kluski też są dość sycące i dochodzi u nas często do aktów łakomstwa. Buzia chce jeszcze, a brzuch już niekoniecznie Kluski idealnie sprawdzą się z surówką np z marchewki i jabłka. Drukuj Kluski leniwe – pierogi leniwe Składniki 400 gr sera białego (dałam półtłusty z kostki) 1 jajko 175-200 gr mąki pszennej 2 łyżeczki masła szczypta soli Bułka tarta(...)ciasto się lepi, podsypujemy mąką. Ciasto powinno być zwarte. Dzielimy ciasto na 3 części, formujemy z nich wałeczki i tniemy je pod kątem. Kluseczki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok 4 min. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy bułkę tartą Polewamy masłem kluski i posypujemy cukrem. Dodatkowe informacje Jeśli lubicie, można wierzch posypać dodatkowo cynamonem 4.3.1.2 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/kluski-leniwe-pierogi-leniwe/ BosowKuchni

Mieszam w Garnku
Zupa pieczarkowa Prezydentowej 210

Jeśli zrobicie sobie moją zupę lub macie swoje sposoby na dobrą pieczarkową, dajcie znać! :) Zupa pieczarkowa Prezydentowej Składniki: 300-400 g pieczarek 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego 1 marchewka 1 pietruszka w korzeniu mały kawałek selera mały kawałek pora 1 nieduża cebula 1 listek laurowy 2-3 ziarenka ziela angielskiego 5 ziarenek pieprzu czarnego 2-3 łyżki masła(...)kwaśniej śmietany do smaku i dekoracji natka pietruszki 1. Bulion z zielem, listkiem laurowym i pieprzem doprowadzam do wrzenia, wrzucam pokrojone w drobną kostkę warzywa, cukier, łyżkę masła. Przykrywam, gotuję na niewielkim ogniu do miękkości. 2. Z umytych dokładnie pieczarek wybieram 10-12 małych (jak widać na zdjęciu, miałam malutkie pieczarki, jeśli mamy większe, należy przekroić je na ćwiartki) podsmażam

Kuchnia Prezydentowej
Minestrone 249

danie, aromatyczna i pełna warzyw. Tak jak lubię. ;) Składniki: 1 l bulionu warzywnego, wołowego lub drobiowego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła 1 łyżeczka brązowego cukru 1 marchewka 1 pietruszka lub korzeń pasternaku kawałek selera kawałek pory 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 papryka zielona 1/2 cukinii 2-3 liście kapusty włoskiej (lub jakiejkolwiek, ja np. dałam pekińską(...)Warzywa, oprócz cukinii, pokroić w niedużą kostkę, czosnek posiekać. Bulion zagotować. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić czosnek, następnie resztę rozdrobnionych warzyw, podsmażać 5 minut.  2. Przełożyć do bulionu, gotować na małym ogniu ok. 10 minut. Na tej samej patelni rozgrzać łyżkę masła i dusić pomidory pokrojone w kostkę (lekko osolić i wsypać szczyptę cukru), też wrzucić do bulionu

Kuchnia Prezydentowej
90. Zupa Berdyczowska - karczmarza Jankiela 247

zupy z Krakowskiego Kazimierza. Jest to teraz moja ulubiona zupa,  którą z powodzeniem można też nazwać gulaszem, gdyż jest syta i gęsta. 1 kg mięsa wołowego 300 g marchewki 200 g pietruszki 200 g selera 300 g ziemniaków 100 g cebuli 1 czerwona słodka papryka 1 słoiczek przecieru pomidorowego 1 główka czosnku 1-2  łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka(...)sól, pieprz, majeranek olej do smażenia Przygotować wywar warzywny: W 2 litrach osolonej wody  ugotować marchew, pietruszkę, ziemniaki (wszystko pokrojone w kostkę). Ziemniaki i paprykę dodajemy w połowie gotowania, gdyż rozgotowują się szybciej.  Mięso i paprykę pokroić w kostkę, dodać pieprz (soli na tym etapie nie dodajemy), mieloną paprykę, zmiażdżoną główkę czosnku , ziele angielskie,liść laurowy, majeranek

Jadło i czytadło
Zupa kalafiorowa 152

pieprzu 4 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka śmietany 18% do zabielenia zupy - opcjonalnie (ja zabieliłam, lubię) Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Tak samo robimy z marchewką - przekładamy go garnka Pietruszkę i seler obieramy, myjemy i przekładamy do garnka w całości. Dodajemy różyczki kalafiora Przyprawiamy: lubczykiem, kurkumą, listkami laurowymi, ziarenkami pieprzu i ziela angielskiego. Kurkuma spowoduje(...)zdjęciu jest więcej listków, niż napisałam podając składniki, ale moje listki były małe i połamane - końcówka opakowania po prostu Wstawiamy na duży ogień, przykrywamy, a gdy zupa zacznie się gotować wówczas ogień zmniejszamy i gotujemy pod przykryciem 30 minut Zupę można zabielić śmietaną. Ja to zrobiłam, bo lubię, ale nie jest to konieczne. Dla mnie zupa ze śmietaną jest taka

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Cannelloni z jarmużem 201

Każde danie z jarmużem,ze wyględu na jego walory zdrowotne jest godne polecenia.Naleśniki z nadzieniem jarmużowo-serowym były tak smaczne (przepis tutaj ),że postanowiłam wykorzystać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pierś kaczki pieczona w rozmarynie i oregano 180

Słyszałem, że przygotowanie kaczki to zmora nie jednego kucharza.Ja kucharzem nie jestem. Ale jeść kocham i gotować również. Dziś piekłem moją pierwszą pierś z kaczki. 

kulinarnyJa
Potrawka z czarną fasolą 196

potrawkę na śmietanie. Jeśli macie ochotę ją przetestować to zapraszam na stronę www.Skworcu.com.pl Składniki dla 4 osób: 25 dag czarnej fasoli 2 cebule 1-2 ząbki czosnku 4 goździki marchewka pietruszka kawałek pora kawałek selera olej 1-2 liście laurowe tymianek świeży lub suszony ocet jabłkowy lub malinowy świeża natka pietruszki kurczak lub indyk dla osób, którzy są mięsożerni Fasolę(...)posiekać razem z czosnkiem i zeszklić na na patelni razem z wszystkimi drobno posiekanymi warzywami. Fasolę odcedzić, zalać wodą, lekko osolić, dodać mięso oraz wszystkie warzywa, tymianek, liście laurowe. Gotować wszystko razem do miękkości, mięso wyciągnąć, oddzielić od kości, pokroić i podawać z fasolą. Na samym końcu doprawić octem, pieprzem i solą. Można wygotować bulion i podawać sypką fasolę

Apetyczna babeczka
Mix warzyw podany z ryżem 233

wszystko z nutą suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią ...mmm... cóż więcej można powiedzieć :)Składniki: 2 piersi kurczaka, 1/2 opakowania zielonej fasoli szparagowej, 1 czerwona papryka, 10 pieczarek, 6 marchewek, 1/2 puszki kukurydzy, 1/2 puszki czerwonej fasolki, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczka suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, 1 łyżeczka curry indyjskie, szczypta soli morskiej prowansalskiej, szczypta chilli. Przygotowanie(...)podsmażamy wszystkie warzywa pokrojone w paseczki, dodajemy odsączoną kukurydzę i fasolkę czerwoną. Dodajemy kurczaka do warzyw, przyprawiamy solą, chilli i koncentratem pomidorowym. Mieszamy i dusimy ok. 15 minut. Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Przed podaniem danie posypujemy suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią Kamisa

Aga w kuchni