Paprykarz przywołuje wspomnienia z dzieciństwa ale wtedy wg mnie paprykarz było o wiele lepszy jak teraz. Dzisiaj paprykarz robię sama w domu ze względu na to
Ala piecze i gotujeźródło białka roślinnego, świetny zamiennik mięsa dla wegetarian. PRZEPIS NA BARSZCZ CZERWONY Z PĘCZAKIEM I FASOLĄ Składniki na barszcz czerwony z pęczakiem i fasolą: 500g buraków 500g ziemniaków 1 marchewka 1 puszka fasoli 2 łyżki suche kaszy pęczak 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka majeranku sól pieprz 1 łyżka octu jabłkowego 1 liść laurowy 5szt ziela angielskiego 1 łyżka(...)olej, dodajemy cebulę obraną i pokrojoną na ćwiartki, przesmażamy. Ziemniaki kroimy w kostkę, buraki w paski, marchew w kostkę, dodajemy do cebuli, zalewamy 1l wody. Dodajemy pęczak, przyprawy i gotujemy 20 min. Dodajemy fasolę, gotujemy jeszcze 10 min. Zakwaszamy octem, doprawiamy do smaku. Artykuł Barszcz czerwony z pęczakiem i fasolą pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota SmakujeCzas przygotowania: 5 godzin Proporcje na 3 foremki keksowe Składniki: 1000 g wołowiny 1000 g wieprzowiny 500 g boczku 300 g podgardla 10 g suszonych grzybów 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 2 cebule kilka ziarenek ziela angielskiego 3 goździki 4 listki laurowe kilkanaście ziarenek czarnego pieprzu 4 jajka 2 bułki kajzerki 1 łyżeczka gałki 2 łyżeczki pieprzu(...)kawałki, wkładamy do garnka. Warzywa obieramy i wraz z grzybami, goździkami, listkami, zielem i pieprzem wkładamy do mięsa. Wszystko zalewamy zimną wodą, ale tylko tyle, żeby mięso było przykryte. Gotujemy na niewielkim ogniu do miękkości mięsa. Mięso odcedzamy (oczywiście wywar zachowujemy, będzie doskonałą baza do zupy). Grzyby i cebulę również odcedzamy. Mięso odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Bułki namaczamy w wywarze
Kulinarne przygody Gatitytłuszcz. Dodaj drobno posiekaną cebulę, zmniejsz ogień i poczekaj aż się zrumieni, dodaj posiekaną paprykę. Kmin utłucz w moździerzu, dodaj pozostałe przyprawy i wymieszaj. Następnie na patelnię wrzuć marchewkę, również pokrojoną w kostkę, dopraw warzywa solą i pieprzem, a na końcu dodaj posiekany czosnek. Podsmaż minutę na małym ogniu i dodaj przyprawy, po czym podsmażaj jeszcze minutę. Przełóż całość(...)stopniowo. Zwiększ ogień aż zupa się zagotuje, później zmniejsz płomień. Po około 10 minutach od zagotowania dodaj znów 1/3 płynu. Po kwadransie dodaj ostatnią porcję wody wraz z soczewicą. Gotuj jeszcze 15 minut, i jeśli warzywa są miękkie, możesz podawać. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, rozcieńcz wodą lub bulionem. Smacznego! * zawsze można dodać po postu więcej ostrej sypkiej papryki
Bazując na smakuwłasnie chrzan stanowi podstawową nutę smakową. Bardzo zdecydowaną i jednocześnie orzeźwiającą. Idealnie uzupełnia smak białej kiełbasy i jajek. Polecam :) Składniki: około pół kg wędzonki (np. boczku wędzonego), 2 większe marchewki , 2 większe pietruszki , ćwierć średniego selera , około 15 cm zielonej części pora , 2 duże liście laurowe , 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego , pól szklanki kwaśnej gęstej śmietany , 3-4 łyżki(...)sól do smaku, szczypta cukru . Wędzonkę opłukać i w całości włożyć do garnka z zimną wodą (około 2,5-3 litry). Dodać liście laurowe i ziele angielskie i gotować na minimalnym ogniu przez kilka minut. Marchew, pietruszkę i seler obrać, opłukać, por oczyścić i opłukać - włożyć do gotującego się wywaru. Wszystko razem gotować cały czas na niewielkim ogniu do miękkości
Codzienna kuchnia niecodziennaPrzygotowanie: Cebulę kroimy w kosteczkę, a czosnek oraz marchewkę trzemy na tarce o małych oczkach i wrzucamy na patelnie z rozgrzaną oliwą. Chwilkę podsmażamy, dodajemy mięso i nadal trzymamy na palniku. W tym czasie pomidory wyparzamy, ściągamy skórkę i kroimy na kawałki. Gdy mięso na patelni zetnie się dodajemy bazylię, oregano, zioła prowansalskie, liście laurowe, pomidory z puszki wraz(...)sokiem, świeże pomidory. Przykręcamy ogień i bez przykrywki dusimy do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawiamy solą pieprzem, chili oraz cukrem. Makron gotujemy w 2,5 litrach osolonej według czasu podanego na opakowaniu, odcedzamy, polewamy sosem, posypujemy parmezanem i natką pietruszki. Smacznego
Symfonia smakowadrobnego groszku-kilka ugotowanych marchewek-papryka-cebula-2-3 ząbki czosnku-słoiczek koncentratu pomidorowego-olej-przyprawy warzywko, barbecue, delikat do mięs Odsączamy groszek i cieciorkę.Paprykę i marchewkę kroimy w kostkę. Tarkujemy na drobnych oczkach czosnek i cebulę i dodajemy do mięsa.Przyprawiamy do smaku warzywkiem i przyprawą barbecue.Dokładnie mieszamy.Formujemy małe kotleciki. Kotleciki(...)wody i wlewamy do warzyw. Doprawiamy do smaku.Gotujemy ok. 10 minut. Dokładamy nasze usmażone kotleciki i mieszamy. Całość przekładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut. Kotleciki możemy podać z ryżem, makaronem lub ziemniakami.Dobrze też smakują z pieczywem.Smacznego
Maminek kulinarnypomysłu ..ale po chwili zaczęłam coś kombinować..dodawać co było po ręką haha...i tak oto powstała pyszna i bardzo sycąca zupka.. 30 dkg kiełbasy 1-2 cebule marchewka pietruszka kawałek pora kawałek papryki ziemniaki pomidory w puszce 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego 3-4 łyżki kaszy jęczmiennej sól, pieprz, wegeta listek, ziele Cebulę pokroić w kostkę(...)warzywa [ dałam susz warzywny].Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i chwilę razem przesmażyć.Przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, kaszę przyprawy i gotować do miękkości ziemniaków
Moje domowe kucharzenieWiele osób przygotowujących to danie zadaje sobie pewnie pytanie, skąd taka nazwa? Przyznam szczerze, że ja też. Kuchnia jednak tak często zadziwia swoimi nazwami sugerując coś
Gosia gotujepiórka , umyte pieczarki w plasterki pokroić. Rozgrzać łyżkę tłuszczu i obsmażyć najpierw cebulkę ,a potem pieczarki na złoty kolor. Do garnka dodać obrane pomidory, pomidory cherry, słodkie ziemniaki, marchewkę ,seler,zioła i przyprawy na duży płomień ,obsmażyć 2-3 minuty,wymieszać ,dodać cebulę i pieczarki. Dodać wodę ,lub rosół tyle ,aby zakryła warzywa. Wymieszać ponownie. . Pozostawić na średnim ogniu przez(...)chili osiąga bogatą konsystencję,potrawa jest gotowa .Dodać śmietankę opcjonalnie i sól z pieprzem według potrzeby.;)) ps. te jasne malutkie kawałki to mielone miso indycze dodane pod koniec gotowania do połowy gulaszu ,bo moi Panowie są mięsożerni
w mojej kuchnidrobiu. A i resztki z obiadu się nie zmarnują ;) Składniki: 3-4 ziela angielskie Wykonanie: korpus z pieczonego kurczaka/kury skóry skrzydełka szyjka 2-3 kawałki suszonych grzybów 2 duże marchewki 2 pietruszki 1 por 2 cebule łupina z 1 cebuli pół selera 2 listki laurowe około 6-10 ziarenek pieprzu około 3 łyżek sosu sojowego 1,5litra wody 1. Korpus(...)Resztki nie mogą być ubrudzone innymi składnikami obiadu(!) 2. Dodaj warzywa (oprócz cebuli) i przyprawy. 3. Zalej 1,5 l wody. 4. Zagotuj. Zmniejsz ogień by wywar delikatnie się gotował. Zdejmij szumowiny 5. Opal cebulę palnikiem gazowym. Dodaj do garnka z rosołem. 6. Gotuj około godziny. 7. Dopraw sosem sojowym i w miarę potrzeby solą i pieprzem 8. Gotowy wywar
Fiolka w kuchniwkładki) i tak cudownie czerwona :) Zupy pomidorowej staram się nie zabielać, wolę podać ją z niewielkim dodatkiem śmietany już na talerzu, co pełni też funkcję dekoracyjną :) Składniki: 5 sporych marchewek 2 pietruszki kawałek selera ok. 300 g koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki przyprawy typu Vegeta 100 g ryżu (użyłam ryżu Basmati) 1 płaska łyżeczka suszonej bazylii sól pieprz 1/3 łyżeczki(...)dowolnej zawartości tłuszczu) Wykonanie: Do dużego garnka wlewamy ok. 3-3,5 litra wody. Warzywa obieramy i myjemy, wrzucamy do garnka w całości lub pokrojone na plastry i gotujemy na średnim ogniu. Gdy woda zacznie się gotować, zmniejszamy płomień i dosypujemy Vegetę. Tak gotujemy przez ok. godzinę-półtorej (warzywa powinny być na wpół miękkie). Następnie do zupy dodajemy koncentrat
MyCookBook.plkróluje w kuchni przez cały rok! Składniki na porcje dla 5-6 osób: WYWAR: 2 litry zimnej wody 2 skrzydełka z kurczaka - lub 2 pałeczki z kurczaka 2 średnie marchewki 1 średnia pietruszka 1 mała cebulka 1 ząbek czosnku kawałek selera – wielkości orzecha włoskiego kawałek pora – o długości 5 cm z białej części 1 liść laurowy 3 ziela angielskie(...)potraw np. Vegeta ZUPA 1 pęczek botwinki 2 łyżki octu winnego 2 i ½ łyżki śmietany do zup 18% (100g) ½ łyżki mąki pszennej koperek – do posypania zupy na koniec gotowania lub na talerzu Wodę podgrzać w garnku. Gdy będzie ciepła, włożyć warzywa i mięso – mięsa nie należy wkładać do zimnej wody. Doprowadzić do zagotowania, zebrać łyżką szumowiny, dołożyć przyprawy. Gotować
Grunt to przepis!Pomarańczową barwę nadała zupie marchewka. Ta zupa jest na ciepło, ale zrobię jeszcze chłodnik z cukinii :) Obie zupy to szał smakowy jest! :) Składniki: 1 cukinia 2 ziemniaki 1 marchew 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka masła 1/2 litra bulionu drobiowego ok. 10 cm pora sól pieprz Bulion mocno podgrzewamy. Można również zagotować, ale zaraz po zagotowaniu wyłączamy(...)Wszystkie warzywa obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Pora kroimy w półplasterki W garnku, w którym będzie się gotowała zupa, rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy pokrojone warzywa. Dusimy ok. 4-5 minut często mieszając. Następnie zalewamy bulionem, solimy i dodajemy pieprz - gotujemy na małym ogniu pod przykryciem aż warzywa będą miękkie Następnie całość blendujemy na jednolity krem i posypujemy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comduże / 4 średniej wielkości pomidory 1 pęczek świeżej bazylii 3/4 ząbki czosnku 1 lub 2 kule mozarelli sól morska pieprz kolorowy świeżo mielony (młynek) oliwa z oliwek Wykonanie: Marchewki ścieramy na tarce na średnich oczkach. Czosnek siekamy na drobne kawałki lub przeciskamy przez praskę. Na oliwie z oliwek podsmażamy marchew dodając do niej czosnek. Pomidory obieramy ze skórki(...)siekamy i dodajemy do pozostałych składników. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy całość do czasu aż marchew będzie miękka i wszystkie składniki się połączą. W tym czasie gotujemy makaron. Kroimy mozarellę w plastry. Układamy na talerzu makaron, sos, mozarellę, przyozdabiamy listkami bazylii. Na koniec posypujemy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Bon appetit! Ze swojej strony proponuję również do tego
Garniec Magalie