marchewka gotowana - 3500 przepisów (strona:158/234)

Bakłażan faszerowany- zapieczony mozzarellą 135

Dzisiejsza słoneczna pogoda zainspirowała mnie śródziemnomorskim zapachem i smakiem. W okresie wakacyjnym przygotowywałem grecką musakę. A dzisiejsze promienie słoneczne zachęciły mnie do zaserwowania dania, które chodź

kulinarnyJa
Zupa z boczniakami (tzw. flaczki) 154

pokroić w cienkie słupki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Czosnek obrać, przekroić na pół i rozgnieść. Seler obrać. Na dno garnka wlać odrobinę oleju i przesmażyć cebulę wraz z marchewką oraz pietruszką. Warzywa przyprawić solą oraz pieprzem. Następnie zalać 4 szklankami wody. Dodać seler, rozgnieciony ząbek czosnku, listki laurowe oraz ziele angielskie. Dusić pod przykryciem, aż do miękkości warzyw(...)boczniaki umyć, osuszyć i pokroić w paski. Na patelni rozpuścić masło i przesmażyć boczniaki. Pod koniec smażenia doprawić je solą oraz pieprzem. Boczniaki powinny być dosyć mocno przesmażone. Do gotujących się warzyw przełożyć boczniaki. Gotować około 15-20 minut na mniejszym ogniu. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy i zupę posmakować oraz doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Zupę przed

Ugotować
ZUPA A'LA RAMEN 174

pysznych makaronów pasujących do tej zupy. Oto moja wersja tego przepisu. Bazą zupy jest mięsny wywar (u mnie rosół drobiowo warzywny). Składniki: 1/2 opakowania dużych świdrów makaronu 1/2 dużej marchewki garść suszonych pomidorów garść świeżego szpinaku garść świeżej kolendry gałązka selera naciowego 1 duża czerwona cebula 1 litr rosołu/ bulionu Składniki na pulpeciki: 250g mięsa wieprzowo- wołowego sos sojowy sól(...)ząbek czosnku Ponadto: 2 jaja Mięso mielimy, dodajemy sos sojowy, czosnek i przyprawy. Odstawiamy do lodówki na godzinę, aby się zamarynowało. Po tym czasie formujemy małe kulki.  Jaja gotujemy przez 8 minut. Po wystudzeniu obieramy i zalewamy bulionem na ok 1 godzinę.  Warzywa kroimy na cieniutkie kawałki.  Wszystkie składniki (makaron, marchew, pomidory, szpinak, kolendra, seler, cebula

Słodki Zakątek
Pomidorówka - zupa pomidorowa z ryżem 199

Składniki: szyja indyka 4 marchewki 3 pietruszki 0,5 małego selera 1 cebula 1 litr przecieru pomidorowego (domowego) ok 20 dag ryżu białego ziele angielskie, listki laurowe, pieprz ziarnisty, sól do smaku opcjonalnie odrobina cukru śmietana 18% Sposób wykonania: Umyte mięso wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Usuwamy z powierzchni wywaru szarą pianę, doprawiamy przyprawami(...)wrzucamy oczyszczoną i obraną włoszczyznę. Gotujemy do jej miękkości.  Z wywaru odławiamy mięso i warzywa, wsypujemy ryż. Gotujemy około 10 minut a następnie wlewamy przecier. Całość gotujemy na wolnym ogniu do momentu aż ryż będzie gotowy. Śmietanę dodajemy już na talerzu

Qchnia po prostu
Krem z warzyw korzeniowych, Delicatessen 237

Pyszna i rozgrzewająca zupa z dodatkiem curry. Bardzo łatwa w przygotowaniu. Świetnie smakuje z grzankami. Smacznego! Składniki: 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki 2-3 ziemniaki 1 seler 1-2 pietruszki kilka łyżek oleju 2-3 liście laurowe 2-3 kulki ziela angielskiego lubczyk curry sól, pieprz opcjonalnie: kilka łyżek mleczka kokosowego lub kwaśnej śmietany Obierz i pokrój wszystkie(...)warzywa na większe kawałki. Podsmaż na oleju (kilka minut). Następnie zalej wodą nieco ponad powierzchnię warzyw i dodaj liście laurowe, ziele angielskie i lubczyk. Gotuj do miękkości (20-30 minut). Dopraw curry, solą i pieprzem i zblenduj/zmiksuj. Możesz dodać mleko kokosowe lub śmietanę i ponownie zblendować.  Przepis bierze udział w akcjach:     Akcja  Delicatessen  (1991, Jean

Qlinarnie i Qlinarnie
Spaeztle alpejskie z warzywami. 218

występują również jako samodzielne dania. SKŁADNIKI: Szpecle: 2 jajka 1i 1/2 szkl. mąki kieliszek wody lub mleka sól, pieprz, vegeta, 2 szczypty ziół prowansalskich, odrobina gałki. warzywa: 2 średnie marchewki 1/2 cukinii  średniej (około 35 dag.) 10-15 cm. białej części pora 1/2 główki czosnku 20 dag. fileta z kurczaka, pociętego w cienkie paski, 2-3 łyżki masła klarowanego(...)składniki na spaeztle  dokładnie mieszamy, zagotowujemy  wodę z dodatkiem soli, pieprzu, vegety oraz 1/2 kostki rosołowej, kluseczki rzucamy na wrzątek widelcem (albo przeciskamy przez praskę do kluseczek), gotujemy do wypłynięcia, odcedzamy, na rozgrzany tłuszcz wrzucamy kurczaka, smażymy z każdej strony 2-3 min., wykładamy do miseczki, warzywa kroimy w słupki, smażymy na tłuszczu od kurczaka najpierw marchew

Kuchnia Beaty
Zupa ziemniaczana na surowej kiełbasie 187

ziele angielskie - 3 ziarenka  sól  pieprz  magii  1 łyżeczka majeranku  100 ml śmietany kremówki PRZYGOTOWANIE:  Kiełbasę kroimy w kosteczkę. Ziemniaki, seler, pietruszkę oraz marchewkę obieramy i płuczemy w zimnej wodzie. Ziemniaki kroimy w kostkę, a pozostałe warzywa trzemy na tarce na dużych oczkach. Do garnka wrzucamy kiełbasę i ją podsmażamy. Następnie dodajemy ziemniaki, dokładnie(...)razem podsmażamy przez około 5 minut. Po tym czasie dodajemy starte warzywa, ziele angielskie oraz liść laurowy zalewamy całość około 1,5l przegotowanej wody, dodajemy kostkę rosołową i gotujemy całość do miękkości ziemniaków. Na koniec przeciskamy ząbek czosnku, doprawiamy solą, pieprzem i maggi, zabielamy śmietaną i dodajemy majeranek. Całość zagotowujemy i podajemy gorącą

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kurczak pieczony na ryżu, który robi się sam [PRZEPIS] 168

kurczaka i odstaw na kilka godzin, a najlepiej na noc. Ryż odmierz w naczyniu – na przykład w miseczce, wypłucz w zimnej wodzie, odsącz i wyłóż na dno brytfanki. Marchewki zetrzyj i połącz z ryżem. Następnie odmierz podwójną ilość wody w stosunku do objętości ryżu, zagotuj, dopraw kurkumą, sosem sojowym, solą i pieprzem, po czym zalej zawartość brytfanki(...)magia, kurczak nabierze ciemnozłotej barwy, a ryż wchłonie cały płyn i zrobi się miękki. Artykuł Kurczak pieczony na ryżu, który robi się sam [PRZEPIS] pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie

Kulinarna Polska
Sałatka z kaszy quinoa z pieczoną dynią i marchewką 183

plastry. Każdy plaster przeciąć na pół. 1 mała dynia Hokkaido ok. 1 kg Marchewki umyć, obrać, pokroić wzdłuż na ćwiartki, a następnie przeciąć w połowie. 600 g marchewki Marchewki i dynię wymieszać w misce z oliwą, szczyptą soli i pieprzu. Wyłożyć na blachę do pieczenia. Wstawić do nagrzanego pieca i piec przez ok. 50 minut lub do miękkości warzyw(...)jeśli się nie pieni, wystarczy tylko raz; w przeciwnym wypadku powtórzyć 2-3 razy) . Następnie ziarna przełożyć do rondelka zalać wodą (na 1 część kaszy – 2 części wody) i gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kiedy kasza wchłonie całą wodę, przetrzymać jeszcze kilka sekund na ogniu, aby odparować resztę wilgoci. Przełożyć do dużej miski. 250 g kaszy quinoa (komosy ryżowej

Moja Delicja
Muffinki marchewkowe na troski 166

               Każdy z nas ma takie dni, kiedy wszystko wydaje się iść nie tak. Nawet pogoda współgra z idącymi

Gotowanie to kochanie
Pikantna zupa z kaszą jaglaną 155

jedynie wyczuć ile kaszy jaglanej wsypać do zupy, zbyt dużo będzie za gęsta Skala smaku: 10/10 Składniki na 3-4 porcje:  kasza jaglana 100 g, cebula, 2 średnie marchewki, 2 ziemniaki, 1 pietruszka, kawałek selera, chilli, 3 ząbki czosnku, puszka pomidorów pelati,  grilowana lub pieczona w piekarniku pierś z kurczaka,  tymianek suszony, szczypta mielonego kminku, sól, pieprz(...)Przygotowanie:  Warzywa: marchew, ziemniaki, pietruszkę i selera obieramy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę wraz z czosnkiem i obsmażamy w garnku w którym będziemy gotować zupę, dodajemy pozostałe warzywa wraz z chili. Mniej więcej po 5 minutach  zalewamy wszystko wodą, dodajemy  ziele angielskie i liść laurowy. Wszystko gotujemy ok. 10 min i dodajemy

Kubki smaku
Żurek na kiełbasie śląskiej z grzankami 187

pomysł ten przypadł mi bardzo do gustu.  Żurek na kiełbasie śląskiej z grzankami  SKŁADNIKI : 4 kiełbaski śląskie 200 g boczku chudego wędzonego 500 g ziemniaków 1 marchewka 1 pietruszka 1-2 ząbki czosnku  500 ml żurku 1 łyżka majeranku sól i pieprz do smaku 1 liść laurowy  3 ziarenka ziela angielskiego  olej 2 łyżki(...)łyżka masła PRZYGOTOWANIE : Ziemniaki, marchew i pietruszkę obieramy, płuczemy kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Kiełbaski wkładamy do garnka, zalewamy woda około 2,5 l i gotujemy wywar. Wyciągamy dwie kiełbaski, dodajemy warzywa z czosnkiem, liść laurowy i ziele angielskie - gotujemy do pół miękkości warzyw, zalewamy żurkiem. Dwie kiełbaski obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, dodajemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Krupnik z pomidorami i kaszą orkiszową 174

pewnych rzeczy, w tym smaków, trzeba po prostu dorosnąć :) Składniki: 1 skrzydełko 1 porcja rosołowa lub 1 żeberko 1 plaster boczku 20 dag białej kapusty 3 pomidory 3 marchewki kawałek pietruszki, pora i selera 2 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego 3 łyżki kaszy orkiszowej Melvit sól, pieprz, vegeta Do dużego garnka włożyć mięso oraz boczek. Zalać do 3/4 wysokości(...)około 1,5 l). Warzywa obrać i pokroić w kostkę, kapustę poszatkować. Pomidory pokroić w grubszą kostkę. Gdy woda się zagotuje dodać warzywa oraz ziele angielskie i liście laurowe. Gotować całość na średnim ogniu aż warzywa będą miękkie. Wówczas wyjąć mięso a do zupy wsypać kaszę. Gotować nadal aż kasza zmięknie. Jeśli zajdzie taka potrzeba dolać nieco wody. Mięso obrać

My simple kitchen
Pulpety w sosie chrzanowym 241

pulpety, moim zdaniem lepiej pasujące do niego. Będę nieskromna, ale obiad zjadł nawet M, który chrzanu nie lubi. Ja swoje pulpety podałam z kaszą oraz z surówką z jabłek, marchewki i pora. Porcja na 4 osoby Składniki: Pulpety: 500 g mięsa mielonego 5 łyżek bułki tartej 1 jajko 1 cebula sól, pieprz, słodka papryka, opcjonalnie przyprawa do mięsa mielonego(...)łyżka masła 2 płaskie łyżki mąki niepełna szklanka bulionu 1/2 szklanki mleka 3 łyżeczki chrzanu 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz, cukier Pulpety: Do garnka, w którym będziemy gotować pulpety nalewamy wodę i wrzucamy kostkę rosołową (wówczas pulpety będą bardziej aromatyczne. Jeśli jednak ktoś nie przepada za "sztucznym" bulionem może wodę tylko trochę posolić). Mięso przekładamy do miski. Dodajemy

My simple kitchen
Placki warzywne pod białą kołderką 260

rozmarynu, 1 kopiata łyżka mąki, 4 łyżki ziaren ugotowanej lub konserwowej kukurydzy, sól do smaku, pieprz kolorowy świeżo zmielony, szczypta kurkumy. Przygotowanie: Cebulę, ziemniaki, czosnek razem miksujemy, cukinię i marchewkę na cienkiej tarce trzemy. Cukinię z nadmiaru wody odsączamy, wszystkie warzywa razem ze sobą mieszamy. Dodajemy jajko, mąkę, rozmaryn, kukurydze i płatki owsiane, a solą, pieprzem, kurkumą jest doprawiane(...)placki na oleju rzepakowego smażymy, wyjmujemy gdy złoto – brązowy kolor ich widzimy. Na papierowy ręcznik je przekładamy, w ten sposób z nadmiaru oleju odsączamy. Fasolę mamut w osolonej wodzie gotujemy, a gdy będą al. dente odcedzamy i na porcje szczypiorkiem związujemy. Placki warzywne na talerzu układamy, na nich serek śmietankowy nakładamy. Z fasolką je podajemy i smacznie sobie jemy

Moniki Smakołyki