szklanki cukru 2 płaskie łyżki kakao 100 ml gęstej kwaśnej śmietany 18%, w temperaturze pokojowej 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 200g miodu 125g masła 2 łyżeczki przyprawy do piernika Polewa czekoladowa: 100g czekolady mlecznej lub deserowej (lub pół na pół) 100g białej czekolady lub lukru kilka łyżek mleka *** Miód zagotowujemy z masłem oraz przyprawiamy i odstawiamy
Blog z Apetytemdodatku jajek i mleka za to z wyraźną cytrusową nutą. Warto spróbować! Składniki: 250g mąki pszennej 85g płatków migdałowych zmielonych na mąkę 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka zmielonego cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 85g masła 200ml miodu 4-5 łyżek kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej Lukier: 1 szklanka cukru pudru kilka(...)masło się roztopi. Zdejmujemy z kuchenki i odkładamy do lekkiego przestudzenia *** *** W misce umieszczamy wszystkie suche składniki: mąkę, zmielone płatki migdałowe, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i przyprawę do piernika *** *** Suche składniki mieszamy i dodajemy jeszcze ciepłą masę maślano-miodową oraz drobno pokrojoną skórkę pomarańczową *** *** Całość dokładnie mieszamy, najlepiej robotem kuchennym. Ciasto wychodzi dość klejące, nie należy jednak dosypywać więcej
Blog z Apetytemstrony ( klik ) z moimi drobnymi zmianami. Składniki: 250 g gotowanych ziemniaków 250 g miodu 150 g cukru 120 g masła 450 g mąki 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody 1 jajko Ziemniaki ugotować i jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę. Odstawić. Miód i cukier podgrzewać na małym ogniu aż cukier się nieco rozpuści. Wówczas dodać(...)składników. Wystudzić. Ziemniaki zmiksować blenderem lub mikserem na gładką masę i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Do masy z miodu, cukru i masła dodać ziemniaki, jajko, mąkę, kakao, przyprawę do piernika i sodę oczyszczoną. Wyrobić na jednolite ciasto. Jeśli ciasto by się mocno kleiło, nie należy za dużo podsypywać mąką - tylko tyle, aby wygodnie je rozwałkować. Nabierać porcje ciasta i rozwałkować
My simple kitchenstole i są smaczne.Polecam. Ciasto: 3 szkl. mąki pszennej 0,5 kostki masła 1 szkl. miodu 5 łyżek syropu klonowego 1 szkl. cukru pudru 3 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko Lukier: 1 szkl. cukru pudru 1 białko z jajka Dodatkowo: foremki w kształcie gwiazdek różnej wielkości Masło utrzeć z cukrem pudrem(...)następnie dodać miód i syrop klonowy i miksować do połączenia. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao, przyprawą do piernika oraz jajkiem. Następnie wlać przygotowaną wcześniej masę. Z wszystkich składników wyrobić ciasto, rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy i wycinać ciasteczka z foremek w kształcie gwiazdek różnej wielkości. Wykrojone ciasteczka układać na natłuszczonej foremce i wstawić do piekarnika rozgrzanego
Moje domowe kucharzeniePfeffernusse Składniki na ok. 20 ciasteczek: 250 g mąki tortowej 125 g miodu 50 g cukru 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 jajko 3 łyżeczki przyprawy do piernika pół łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki białego pieprzu szczypta soli Lukier: 2 szklanki cukru pudru 2 białka Sposób wykonania: W rondelku rozpuść masło, miód oraz cukier. Podgrzewaj na wolnym ogniu(...)całość się nie przypaliła. Nie dopuść do wrzenia. Po rozpuszczeniu się składników odstaw na chwilę do przestygnięcia. Do miski przesiej mąkę, dodaj sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika, a na koniec pieprz, szczyptę soli i cynamon. Do miski z mąką wbij jajko, następnie dodaj mieszankę miodowo – maślaną. Wymieszaj dokładnie. Wyrabiaj ciasto do czasu aż będzie jednolite. Potem z ciasta formuj
365 dni dookoła kuchnimałych babeczek) 2 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 0,5 szklanki cukru trzcinowego (można użyć też zwykły) 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżeczka kakao 1/3 szklanki oleju rzepakowego 1 jajko 1 szklanka maślanki 2 łyżki płynnego miodu dodatkowo: ulubione bakalie – ja dodałam 2 garście suszonej żurawiny Woj-len Przygotowanie: Piekarnik(...)rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sodę, proszek do pieczenia, cukier, kakao i przyprawę do piernika. Mieszamy składniki łyżką. Następnie wbijamy jajko, dodajemy płynny miód, olej i wlewamy maślankę. Mieszamy składniki (tylko do połączenia). Na koniec dodajemy bakalie (u mnie dziś tylko żurawina) i krótko mieszamy. Blaszkę na muffinki wykładamy papilotkami
Słodkie okruszkirumie 12-14 sztuk Składniki: Ciasto: 200 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 100 g cukru 16 g cukru wanilinowego (jedno opakowanie) opakowanie przyprawy do piernika (20 g) 75 ml mleka 2 łyżki miodu 2 jajka 125 ml oleju 150 ml kefiru około 150 g suszonych owoców (u mnie mieszanka firmy Helio : jabłka, gruszki, śliwki, daktyle(...)mleko z miodem do jego rozpuszczenia i pozostawiamy je do wystygnięcia. Mąkę przesiewamy do miski wraz z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy sodę, cukier, cukier wanilinowy oraz przyprawę do piernika. Wszystko dokładnie mieszamy. Do drugiej miski wlewamy kefir i wbijamy dwa jajka. Dokładnie mieszamy (za pomocą miksera lub rózgą). Później dodajemy olej i przesuszone mleko z miodem. Całość dokładnie mieszamy
PatiGotujekatarzynki. Udanych wypieków moi drodzy i miłego dnia. Ja wracam do mojej kawy i pierniczków Składniki: 400 g mąki pszennej 200 g płynnego miodu (prawdziwego!) 1 łyżeczka przyprawy do piernika 100 g cukru pudru 1 jajko 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżki naturalnego kakao lub 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w łyżce wody lub kilka karmel do koloru opcjonalnie(...)łyżka kwaśnej śmietany Dodatkowo: 1 łyżka wody + 1 łyżeczka miodu do posmarowania pierniczków przed pieczeniem domowy lukier Przygotowanie: Do miski wlewamy płynny miód. Dodajemy przyprawę do piernika, cukier puder i coś do koloru (karmel, kakao lub kawę rozpuszczalną, u mnie kawa rozpuszczalna + szczypta kakao). Następnie wbijamy 1 jajko i dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zagniatamy ciasto. Uwaga! Ciasto
Słodkie okruszkipączków dyniowych. 15 dkg puree z dyni (u mnie piżmowej) 35 dkg mąki pszennej 4 dkg drożdży 1 łyżka cukru kryształu 1 łyżka mąki pszennej 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika szczypta soli 1/2 łyżeczki cynamonu 100 ml letniego mleka 7 dkg margaryny lub masła bez soli 5 łyżek brązowego cukru 1 jajko 1 żółtko olej słonecznikowy do smażenia dodatkowa mąka(...)Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. W misce wymieszać puree z dyni , jajko oraz żółtko, letnie mleko i brązowy cukier . W osobnej misce wymieszać mąkę, cynamon , sól oraz przyprawę do piernika. Margarynę rozpuścić a następnie wystudzić. Do suchych składników dodać wyrośnięte drożdże, mokre składniki po czym bardzo dokładnie wymieszać. Wyrabiać ciasto przez 3-4 minuty. Na końcu dodać płynną margarynę. Kontynuować
mecooksjest to oryginalny piernik , lecz bardziej kakaowe ciasto z powidłami, lecz świetnie się sprawdzi jako alternatywa dla zabieganych i szukających szybkich rozwiązań na święta . Składniki Mąka 2 szklanki Soda oczyszczona 2 płaskie The post Szybki piernik z powidłami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeKanapka ze śledziem to dość oryginalny pomysł na podanie tej znanej głównie z przystawek ryby. Wykorzystamy tutaj śledzia marynowanego w occie. Do przygotowania tej kanapki możecie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!masą orzechową. Doskonały deser do świątecznej kawy w rodzinnym gronie. Biszkopt: 6 jaj szczypta soli 3/4 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 2 łyżki kakao 2 łyżki przyprawy do piernika 1 budyń czekoladowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Budyń: 2 budynie waniliowe bez cukru 30 g masła 5 łyżek cukru 3 szkl mleka Masa orzechowa: 250 ml mleka 3/4 szkl(...)śmietanki 30% Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i ubijać aż piana będzie sztywna. Nadal miksując dodawać po jednym żółtku. Mąkę, budyń, kakao i przyprawę do piernika przesiać, partiami dodawać do ubitych jajek i delikatnie mieszać łyżką. Blaszkę (24x36cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać biszkopt i piec ok 30 minut w 180 stopniach. Ostudzić i przekroić
Smakołyki Asisernik "last minute", ponieważ robi się go szybciutko, a dwie godziny chłodzenia w lodówce, to całkiem krótki (jak na sernik) czas. Składniki tortownicę 26 cm: Spód 160 g kruchych pierników 50 g mielonych migdałów 45 g roztopionego masła Piekarnik rozgrzać do 180°C. Wszystkie składniki zmiksować w malakserze do uzyskania struktury mokrego piasku. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć(...)czas przygotowywania masy serowej Masa 250 g czekolady deserowej 750 g białego sera 150 g drobnego cukru 1½ łyżki ciemnego kakao 1½ łyżeczki cynamonu ¾ łyżeczki przyprawy do piernika 4 jaja dodatkowo pierniczki do dekoracji lub co tylko innego przyjdzie Wam do głowy ;) Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić na bok. Ser utrzeć z cukrem. Dodać po jednym jajka, za każdym
Pełny talerz