piernik - 7329 przepisów (strona:166/489)

Pierniczki nadziewane w polewie czekoladowej - ciąg dalszy 146

Pięć tygodni temu zagniataliśmy ciasto na pierniki dojrzewające, a dziś pora by je upiec :-) Zgodnie z obietnicą, nie będę piekła dużego piernika, ale małe serduszka oblane czekoladą. A więc... Teraz będziemy potrzebować ciasta (co oczywiste!), powideł i polewy czekoladowej. Najprostszy sposób to: 5 - 6 łyżek mleka i 200 g mlecznej lub gorzkiej czekolady. Mleko doprowadzamy do wrzenia, a następnie dodajemy

Czary - gary w kuchni
Ciasto miodowe Nigelli 153

Nigella Lawson... Nie powiem żebym była wielką fanką jej kuchni, ale niektóre jej przepisy bardzo mi się podobają :-) Choćby to ciasto - może z powodzeniem zastąpić piernik na świątecznym stole, bez obawy czy zdąży zmięknąć. Puszyste, wilgotne, aromatyczne... jednym słowem idealne :-) Dałam trochę mniej cukru niż w oryginalnym przepisie i - jeśli wolicie mniej słodkie ciasta - proponuję Wam zrobić to samo. Poczęstowałam(...)kompleksów ;-) :-)  SKŁADNIKI 500 g mąki pszennej 200 g jasnego brązowego cukru (ja dałam 150 g) 3 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika (ja dałam 2) 250 g masła 2 jajka 300 ml / 500 g miodu 300 ml mleka Masło i miód rozpuszczamy w rondelku, na małym ogniu, aż składniki połączą się

Czary - gary w kuchni
Pierniczki jak alpejskie wg Aleex 156

żółtek • 3 białka • 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków • 3 łyżki kakao • 200 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18% • 3 łyżeczki sody oczyszczonej • 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika • 250 g masła • 400 g miodu Sposób przygotowania: Dzień przed pieczeniem: 1. Kakao wymieszać z mąką w dużej misce, odstawić. 2. W rondelku zagotować miód z przyprawą do piernika, odstawić

W mojej kuchni
Pierniki 166

SKŁADNIKI 60 dag mąki 20 dag miodu 1,5 kostki margaryny 6 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki aromatu migdałowego 3 łyżeczki przyprawy do piernika SPOSÓB PRZYGOTOWANIA     Ze wszystkich składników zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na 1 godz. Rozwałkować na grubość 3 - 4 mm. i wykrawać foremkami pierniki. Wykładać na blachę i piec

Przepisy Kulinarne
Sernik piernikowy 197

najbardziej świątecznym wydaniu. Przepis na dużą blachę ciasta. Składniki na kruche ciasto czekoladowe: 200 g mąki pszennej 15 g kakao 75 g cukru 5 g przyprawy do piernika 1 opakowanie ( 16 g ) cukru waniliowego 150 g margaryny 1 żółtko Sposób wykonania: Mąkę i kakao przesiać. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika(...)proszku do pieczenia 40 g cukru trzcinowego 2 opakowania cukru waniliowego 4 jajka 180 g margaryny 140 g czekolady deserowej 100 g miodu 15 g przyprawy do piernika. Sposób wykonania: W garnku na małym ogniu rozpuszczamy czekoladę, dodajemy miód, margarynę i przyprawę do piekarnika.   Wszystko dokładnie mieszamy nie doprowadzając do wrzenia, do momentu, kiedy wszystkie składniki się rozpuszczą

Na słodko lub wytrawnie
Pierniki z konfiturą pomarańczową 158

się same podczas pieczenia. Przepis ten jest zdecydowanie wart wypróbowania! Z poniższych składników wyszło mi około 65 nadziewanych pierniczków: Ciasto: 500g mąki 200g miodu naturalnego 1 opakowanie przyprawy do piernika (przepis na domową przyprawę TUTAJ ) pół kostki masła 2 jajka pół szklanki cukru 100g kwaśnej śmietany 2 płaskie łyżeczki sody Nadzienie: konfitura pomarańczowa Normal 0 21 false false false(...)family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Miód podgrzewamy z przyprawą do piernika. Gdy zaczynie się gotować, zdejmujemy z ognia i wrzucamy masło. Studzimy. Ubijamy 3 białka na sztywno. W trakcie ubijania dodajemy stopniowo cukier i na końcu żółtka. Śmietanę łączymy z sodą

Wrzosowa Polana
Szybkie ciasto na poprawę nastroju 120

pomocą miksera.  Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki ciemnego kakao 2 łyżki przyprawy do piernika (przepis na domową przyprawę TUTAJ ) 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy skórka otarta z 1 pomarańczy 0,5 szklanki oleju 2 jajka 40g gorzkiej czekolady Polewa(...)margaryny 3 łyżeczki pudru 3 łyżeczki ciemnego kakao 3 łyżeczki mleka Dodatkowo: Frużelina lub dżem pomarańczowy Przesiać do naczynia mąkę, proszek do pieczenia, kakao, przyprawę do piernika. Dodać cukier, mleko, sok, skórkę, olej i jajka. Wymieszać łyżką lub za pomocą miksera. Dodać pokruszoną czekoladę. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 1h w 180 stopniach. Po wystudzeniu

Wrzosowa Polana
Ciasteczka korzenne 130

Ciasteczka korzenne to taka wersja pierników dla spóźnialskich- nie potrzebują czasu, by zmięknąć. Są też świetnym dodatkiem do kawy/herbaty w zimowe wieczory. U mnie zastępują pierniczki na choince- nie muszę się martwić, że obeschną. Można je zjadać prosto z drzewka. Dziurki do przewleczenia nitki robię słomką do napojów, jest to sposób godny polecenia. Ciastka mają jedną bardzo poważną wadę- znikają(...)dlatego do ciasta dodałam połowę mniej cukru niż w przepisie. Ciasteczka świetnie smakują także oblane czekoladą. Składniki: 500g mąki 2 jajka 200g cukru 250g margaryny 3 łyżki przyprawy do piernika-przepis TUTAJ 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, przyprawą i kakao. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy jednolite ciasto. Kruche ciasto lubi niskie

Wrzosowa Polana
Piernikowe serca 151

torebka cukru z prawdziwą wanilią  ·          2 żółtka ·          2 łyżeczki przyprawy do piernika ·          1 łyżka miodu gryczanego Lukier: ·          1 białko(...)Kuleczki zbożowe  w czekoladzie Delecta Sposób wykonania: Mąkę przesiewam na stolnicę dodaję cukier i cukier z prawdziwą wanilią oraz wiórka zimnego masła, żółtka jajek, dosypuję przyprawę do piernika oraz miód. Składniki siekam nożem aby ciasto jak najkrócej grzało się w naszych rękach,następnie energicznie zagniatam gładkie ciasto.   Zawijam w folię i schładzam około 30 minut w lodówce. Ciasto

Wanilia i Kardamon
Piernik staropolski 203

Bardzo smaczny piernik o niezwykle korzennym aromacie. Do jego przygotowania potrzebna jest przede wszystkim cierpliwość. Składniki 500 g mąki 250 g miodu 1 szkl cukru 150 g masła 2 jajka 1 łyżeczka sody 1/2 szkl mleka przyprawa do piernika 1 … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Szybki piernik bez jajek 136

ciasto mleko, 2 szkl mąka pszenna, 3 szkl  cukier, 1 szkl olej, 1/2 szkl kakao, 3 łyżki soda oczyszczona, 2 łyżeczki dżem wiśniowy, 3 duże łyżki przyprawa do piernika, 1 duża łyżka Składniki na krem   serek mascarpone, 250g cukier puder, 1 kopiasta łyżka kakao, 1 łyżka   Przygotowanie Mleko, olej i dżem mieszamy razem, dodajemy przesianą mąkę(...)Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180st. Pieczemy 50 minut, do "suchego patyczka". Studzimy. Serek ubijamy na puch, dodajemy cukier puder i kakao, chwilkę miksujemy i wykładamy na wystudzony piernik

Gotowanie moimi oczami
Choinki pierniczki 155

garneczki.pl Ilość porcji: kilkanaście choinek (około setki pierniczków) Czas przygotowania: ok: 1,5h Składniki: Na pierniczki 550g mąki pszennej 300g miodu 120g masła 100g cukru pudru 60g przyprawy do piernika 1 jajko 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki kakao Na lukier 1 białko Około szklanki cukru pudru Masło rozpuszczamy w malutkim garnuszku. Jeśli miód jest w stanie stałym również(...)choinkę. Pomiędzy pierniczki nie dajemy za dużo lukru by nam nie „spłynął”. Całość posypujemy cukrem pudrem w formie śniegu, barwnikami lub posypką. Poniżej prezentujemy kilka sposobów na ozdobę świątecznych pierników: Post powstał przy współpracy ze sklepem garneczki.pl

Kolizje Smaków
Świąteczne cupcake piernikowe z dodatkiem likieru Bailey's 158

pudru 2 jajka 2/3 szklanki likieru Baileys's ( może być tańszy odpowiednik )  2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej otarta skórka z 1/2 pomarańczy Do dekoracji: lukier lub czekolada masa plastyczna cukrowe lub czekoladowe posypki Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem pudrem(...)puch. Do utartego masła dodawać po jednym jajku - cały czas ucierając. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą kawą oraz przyprawą do piernika. Do masy maślano-jajecznej dodać skórkę otartą z pomarańczy, następnie dodawać na zmianę mąkę i likier. Formę do muffinek wyłożyc papilotkami. W każdą papilotkę wyłożyć porcję ciasta, do wysokości 3/4. Piec w 170 stopniach C przez

kolorowotorcikowo
Babeczki piernikowe z orzechami włoskimi i marcepanem – czapki Mikołaja 125

masła 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/2 szklanki cukru 1 czubata łyżka miodu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 i 1/2 łyżki przyprawy do piernika około 100 g masy marcepanowej Czapeczki Mikołaja: 200 g śmietany kremówki 30 % 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny czerwony barwnik spożywczy Przygotowanie: Orzechy(...)włoskie uprażyć na suchej patelni i bardzo drobno posiekać. Jajka ubić z cukrem na bardzo puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika, orzechy i mąkę ziemniaczaną. Zmiksować. W rondelku roztopić masło z miodem i wlać gorące do ciasta, cały czas miksując. Formę do babeczek wyłożyć papierowymi papilotkami i wypełnić przygotowaną masą, do 3/4 wysokości

Oryginalny smak
Pierniczki alpejskie 175

roku obiecuję sobie, że zrobię tradycyjne pierniki, które zmiękną przez miesiąc przed Świętami. Ostatecznie nigdy się to nie udaje i wtedy ratuje mnie przepis na pierniczki alpejskie, które nadają się do jedzenia natychmiast po upieczeniu i przestygnięciu :) Przepis pochodzi z Manufaktury Ciastek :) PIERNICZKI ALPEJSKIE Składniki: - 1 kilogram mąki - 8 żółtek - 3 białka - 1,5 szklanki cukru - 3 łyżki kakao(...)mililitrów śmietany kwaśnej - 3 łyżeczki sody - 4 łyżeczki przyprawy do piernika - 250 gramów masła - 400 gramów miodu - opcjonalnie: marmolada i/lub lukier Przygotowanie: Rozpuszczamy masło, miód i przyprawy. Odstawiamy do wystygnięcia. Białka ubijamy na sztywno. Następnie stopniowo dodajemy do nich cukier wciąż ubijając oraz pojedynczo żółtka. W oddzielnej miseczce mieszamy śmietanę z sodą i czekamy aż się spulchni. W kolejnej misce

Życie zamknięte w smaku