łyżki cukru lub miodu (u mnie po dwie łyżki miodu i cukru, ale wyszło dość słodkie, więc następnym razem zrezygnuje z cukru) 2 łyżeczki przyprawy do piernika lub cynamonu 4 łyżki kakao (ja użyłam po 2 łyżki kakao i mąki ziemniaczanej) 2 gruszki obrane, wydrążone lub 2 dojrzałe banany 150 gr orzechów prażonych i solonych 300 gr ciastek kakaowych(...)Piekarnik nagrzać do 180 st., grzałka góra-dół. Formę do pieczenia, wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Kaszę umieścić w misie malaksera, dodać mleko kokosowe, cukier, gruszki, przyprawę do piernika, kakao, zmielić na gładką masę, która przy rozcieraniu między palcami będzie jednolita i gładka, może to potrwać kilka dobrych minut. Masa serowa ma być gęsta, jak budyń, że łyżka prawie
moj przepis napiernik piekę co roku, inaczej moja młodsza siostra nigdy by mi nie wybaczała. Robi się go bardzo szybko i prosto, nie musi dojrzewać i jest wilgotny. Przekładam go zazwyczaj tylko powidłami śliwkowymi, tym razem dodałam też trochę masy makowej, przez co stał się jeszcze Read More Artykuł Najprostszy piernik z powidłami i makiem pochodzi z serwisu flymetothespoon - blog kulinarny
Flymetothespoonzapomniałam, a jak przypomniałam to ciasteczek już nie było. 250 g mąki pszennej 125 g zimnego masła 100 g cukru pudru 1 kopiasta łyżka kakao 1 łyżka przyprawy do piernika 1 jajko szczypta soli Suche składniki przesiać do miski. Dodać posiekane masło oraz jajko i dobrze wyrobić masę. [ Mąkę, cukier, kakao, przyprawę do piernika , sól , jajko oraz pokrojoną
Moje domowe kucharzeniezdrowszą propozycją świąteczną do upieczenia na ostatnią chwilę, choć przyznam, że u mnie goszczą nie tylko w okresie świąt. Ich mięciutkie oraz orzechowo-korzenne wnętrze posmakuje każdemu. Dodatkowo pierniki wspaniale się przechowują nic nie tracąc na smaku. Polecam! Pierniczki z masłem orzechowym - składniki: (2 blaszki) 250g mąki pszennej/orkiszowej 200g miodu (płynnego) 100g masła (roztopionego) 100g masła orzechowego 2 łyżeczki(...)przyprawy do piernika (płaskie) 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej Pierniczki z masłem orzechowym - przygotowanie: Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Następnie powstałe ciasto należy rozwałkować na grubość około 4 mm i wykrawać z niego dowolne kształty. Ciasteczka przełożyć na blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 8-10 minut
Di gotujeGłosów:2 Średnia:5/5] składniki: 2 łyżeczki przyprawy do piernika 100 g czekolady gorzkiej 100 g cukru pudru 500 ml śmietanki 30 % 200 ml wódki opcjonalnie: 2 łyżki kremu czekoladowo-orzechowego wykonanie: Śmietankę podgrzewamy. Do gorącej dodajemy połamaną na mniejsze kawałki czekoladę, pozostawiamy na parę minut a następnie mieszamy, aż czekolada się całkowicie połączy ze śmietanką. Następnie wstawiamy(...)ogień, dodajemy cukier puder, przyprawę do piernika oraz opcjonalnie krem czekoladowo-orzechowy mieszamy i podgrzewamy, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Zestawiamy z ognia i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie dodajemy alkohol i mieszamy. Gotowy likier przelewamy do buteleczek. inspiracja z przepisu znalezionego na claudia.pl
Domowy Smak JedzeniaFollow my blog with Bloglovin Follow my blog with Bloglovin Kiedy ogarnia was świąteczny szał i nie nadążacie z zadaniami, mamy dle was rozwiązanie - piernik ekspresowy śliwkowo-czekoladowy. The post Piernik ekspresowy śliwkowo-czekoladowy appeared first on CRAVEmonkey
CRAVEmonkeymąki tortowej 2 jajka pół szklanki cukru pół szklanki oleju 1 łyżka ciemnego kakao 1 łyżka masła lub margaryny ( najlepiej masła ) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 przyprawa do piernika 1 szklanka miodu prawdziwego ( miód koniecznie prawdziwy ) Na polewę: 3 łyżki cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki masła lub margaryny odrobina gorącej wody Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy(...)śliwek suszonych HELIO Wykonanie pysznych nadziewanych pierniczków: 1. Ciasto: Miód, cukier, masło, kakao i przyprawę do piernika przekładamy do garnka, zagotowujemy i studzimy. Do mąki dodajemy jajka, sodę, olej i wystudzone składniki, następnie zagniatamy ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki na 2 godziny. 2. Formowanie pierniczków: Ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną, układamy śliwkę suszoną. 3. Formowanie pierniczków: Następnie
Izabelawkuchnimiękkie pierniczki – pierniczki na święta Składniki: 400 g mąki pszennej – u mnie mąka TOTA 1 łyżeczka sody oczyszczonej 5 pełnych łyżek cukru trzcinowego 3 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki naturalnego kakao 2 jajka 100 g masła 100 ml płynnego miodu – użyłam wielokwiatowy Huzar Przygotowanie: Do mniejszego garnka przekładamy masło, wlewamy miód i wsypujemy cukier trzcinowy. Podgrzewamy(...)słodkiej mieszanki” do wrzenia. Składniki powinny się rozpuścić i ładnie połączyć. Garnek zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia. Do miski wsypujemy mąkę pszenną, kakao, przyprawę do piernika i sodę oczyszczoną. Mieszamy składniki łyżką. Następnie wlewamy naszą słodką mieszankę. Mieszamy składniki drewnianą łyżką. Gdy to już nie będzie możliwe lekko podsypujemy rękę mąką i mieszamy składniki tworząc coś
Słodkie okruszkismaku. I w taki sposób powstał najprawdziwszy keto lukier królewski! Pierniczki zaś powstały na bazie mąki kokosowej i musu kokosowego . Oczywiście niezbędnym dodatkiem jest w tym przypadku przyprawa do piernika, na którą przepis możecie znaleźć tutaj . Na koniec jeszcze mała wskazówka – keto pierniczki wychodzą początkowo dość twarde. Jeśli chcecie, żeby zmiękły należy je na kilka dni schować do jakiegoś(...)minut Czas gotowania 30 minut Czas oczekiwania 20 minut Składniki Pierniczki 2 jajka 1/2 szklanki mąki kokosowej 1/4 szklanki erytrytolu 1/4 szklanki musu kokosowego rozpuszczonego 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka imbiru 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki kwaśnego winianu potasu (cream of tartar; kamień winny) Lukier 1/2 białka jaja 1/8 szklanki inuliny 1/8 szklanki erytrytolu
Modern Cave GirlBardzo polecam. Upieczcie dla rodziny :) Potrzebujemy: Na ciasto: 3 jajka 20 dag masła lub margaryny 150 ml cukru 2 łyżki miodu prawdziwego 1 cukier waniliowy 2 łyżki przyprawy do piernika 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka mąki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 2 łyżki posypki cukrowej ( u mnie świąteczne gwiazdki ) Wykonanie pysznego ciasta: 1. Masło lub margarynę ucieramy(...)cukrem waniliowym i miodem na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy. Wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i ucieramy, na koniec wsypujemy przyprawę do piernika i ponownie dokładnie ucieramy. 2. Ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm. Wierzch ciasta posypujemy posypką cukrową
Izabelawkuchnizdecyduje się upiec je sobie na Święta Pierniczki: 130g kwaśnej gęstej śmietany 18% pół łyżeczki sody oczyszczonej 200g cukru 1 jajko 1 łyżka kakao 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika szczypta pieprzu 1 łyżka suszonej mięty 330g mąki pszennej Lukier: kilka łyżek gorącej wody (ilość regulujemy wg tego jak gęsty lukier chcemy otrzymać; u mnie około 5-6 łyżek wody(...)kropli miętowych (aptecznych) Do miski wbijamy jajko, dodajemy cukier, sodę oraz śmietanę. Mieszamy rózgą kuchenną. Gdy składniki się połączą dodajemy mąkę przesianą z kakao, szczyptą pieprzu, przyprawą do piernika oraz miętą (roztartą dodatkowo w moździerzu na puder). Mieszamy ponownie, do połączenia. Dłonie lekko oprószamy mąką i formujemy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego. Umieszczamy je, zachowując odstępy, na blaszce wyłożonej
Smaki Na Talerzupiernik piekę co roku, inaczej moja młodsza siostra nigdy by mi nie wybaczała. Robi się go bardzo szybko i prosto, nie musi dojrzewać i jest wilgotny. Przekładam go zazwyczaj tylko powidłami śliwkowymi, tym razem dodałam też trochę masy makowej, przez co stał się jeszcze Read More Artykuł Najprostszy piernik z powidłami i makiem pochodzi z serwisu flymetothespoon - blog kulinarny
Flymetothespoonunoszący się po całym domu, to zapach świąt. Niedawno prezentowałam Wam przepis na miękkie pierniczki, był też przepis na nadziewane pierniczki w czekoladzie . Dziś kolejna wersja pysznych domowych świątecznych pierników – chrupiące pierniczki z miodem. Moje pyszne chrupiące pierniczki z miodem wzbogaciłam o dodatek marmolady i polewy czekoladowej. Oczywiście dodatki śmiało możecie pominąć, bo te miodowe pierniczki są pyszne same(...)pszennej tortowej (typ 450) 250 g miodu – użyłam miód lipowy z Pasieki Sadowskich 130 g masła 1 płaska łyżeczka sody 2 łyżki naturalnego kakao 1 opakowanie przyprawy do piernika (20g) lub mieszanka domowych przypraw skórka starta z 1 pomarańczy Przygotowanie: Do rondelka przekładamy miód, masło, kakao i przyprawy. Uwaga! Jeśli przyprawy mają w składzie mąkę, wówczas nie należy dodawać
Słodkie okruszkimożna upiec je na ostatnią chwilę... Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki migdałowej (zmielonych migdałów) 100 g masła 1/2 szklanki miodu 3 łyżeczki przyprawy do piernika 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej skórka z 1 cytryny szczypta soli Lukier: 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki śmietanki 30% Wykonanie: W rondelku rozpuszczamy masło(...)Lekko studzimy. Cytrynę sparzymy wrzątkiem, osuszamy i ścieramy z niej skórkę na tarce o drobnych oczkach. W misce mieszamy mąkę pszenną przesianą przez sito z mąką migdałową, przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, solą oraz startą skórką z cytryny. Następnie do suchych składników dodajemy jeszcze ciepłe, rozpuszczone masło z miodem i mieszamy. Ciasto zagniatamy na jednolitą masę, przykrywamy
Kuchnia MagdaLenymożna upiec je na ostatnią chwilę... Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki migdałowej (zmielonych migdałów) 100 g masła 1/2 szklanki miodu 3 łyżeczki przyprawy do piernika 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej skórka z 1 cytryny szczypta soli Lukier: 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki śmietanki 30% Wykonanie: W rondelku rozpuszczamy masło(...)Lekko studzimy. Cytrynę sparzymy wrzątkiem, osuszamy i ścieramy z niej skórkę na tarce o drobnych oczkach. W misce mieszamy mąkę pszenną przesianą przez sito z mąką migdałową, przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, solą oraz startą skórką z cytryny. Następnie do suchych składników dodajemy jeszcze ciepłe, rozpuszczone masło z miodem i mieszamy. Ciasto zagniatamy na jednolitą masę, przykrywamy
Kuchnia MagdaLeny