piernik - 7505 przepisów (strona:153/501)

Bardzo puchate pierniczki – dzieci je kochają 128

zrobić miękkie puchate pierniczki na święta? Składniki: 400 g mąki pszennej – polecam tortową lub luksusową ToTa 1 łyżeczka sody oczyszczonej 5 łyżek cukru 4 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki naturalnego kakao 2 jajka 100 g masła 100 ml miodu Przygotowanie: Masło, cukier, miód, przyprawę do piernika i kakao umieszczamy w garnuszku. Podgrzewamy mieszając, aż rozpuszczenia i połączenia się

Słodkie okruszki
ŚWIĄTECZNY PIERNIK KASZTELAŃSKI 102

Świąteczny piernik Kasztelański to niezwykłe połączenie tradycji i smaków. Jego korzeni sięgają głęboko w historię, a każdy kęs jest podróżą przez czas. Ta aromatyczna uczta zaczyna się od perfekcyjnie skomponowanej mieszanki przypraw, gdzie cynamon, goździki i imbir tańczą ze sobą w harmonii. Piernikowe ciasto jest  … The post ŚWIĄTECZNY PIERNIK KASZTELAŃSKI appeared first on Smaczne potrawy

Smaczne Potrawy
Domek z piernika 98

Składniki: ? 1 kg mąki ? 120 g masła ? 500 g miodu ? 200 g cukru ? 2 czubate łyżki cukru na karmel ? 4 jajka ? 2 łyżeczki sody oczyszczonej ? 1 opakowanie przyprawy do pierników Lukier ? 3 białka ? 1 opakowanie 400 g cukru pudru ? sok z 1/2 cytryny Karmel ? 10 łyżek cukru oraz ? wiórki kokosowe ? zielony cukier ozdobny lub posypka Wykonanie: ? Rozpuścić masło, miód(...)łyżki cukru do brązowego koloru i dodać do rozpuszczonych wcześniej składników. Jeśli karmel się zetnie, to podgotować wszystko. ? Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z sodą i przyprawą do piernika. ? Do mąki dodać rozpuszczone składniki, lekko przestudzone, przesiekać nożem. ? Wbić jajka i zagnieść ciasto. ? Położyć na noc do lodówki zawinięte w folię aluminiową. ? Następnego dnia podzielić kulę ciasta na 4 części

To co kocham
Pierniczki 2012 95

Składniki: ? 1 kg mąki ? 120 g masła ? 500 g miodu ? 200 g cukru ? 2 czubate łyżki cukru na karmel ? 4 jajka ? 2 łyżeczki sody oczyszczonej ? 1 opakowanie przyprawy do pierników Lukier ? 2 białka ? 300 g cukru pudru ? sok z 1/2 cytryny oraz ? kolorowe cukierki ? posypki ? kolorowy cukier ? kolorowe pisaki cukrowe Wykonanie: ? Rozpuścić masło, miód i cukier. ? Zrobić karmel – rozpuścić(...)łyżki cukru do brązowego koloru i dodać do rozpuszczonych wcześniej składników. Jeśli karmel się zetnie, to podgotować wszystko. ? Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z sodą i przyprawą do piernika. ? Do mąki dodać rozpuszczone składniki, lekko przestudzone, przesiekać nożem. ? Wbić jajka i zagnieść ciasto. ? Położyć na noc do lodówki zawinięte w folię aluminiową. ? Na następny dzień, podzielić kulę ciasta

To co kocham
Pierniczki z masą cukrową 2013 107

miodu ? 1 i 1/4 szklanki cukru ? 3 duże łyżki kakao ? 125 g masła ? 4 jajka ? 1 kg maki ? 1/2 szklanki jogurtu ? 3 łyżeczki sody ? 1 przyprawa do piernika Masa cukrowa ? 1,5 łyżeczki glukozy ? 1,5 łyżeczki żelatyny ? 25 ml gorącej wody ? 350 – 400 g cukru pudru ? barwniki spożywcze Dekoracje ? perełki cukrowe ? posypki cukrowe ? pisaki cukrowe Wykonanie: Pierniczki ? Rozpuścić(...)razem miód, cukier, kakao, przyprawę do piernika i masło, ostudzić lekko. ? Dodać jajka, mąkę i jogurt z wymieszaną sodą i zagnieść ciasto. ? Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny. ? Podzielić ciasto na kilka części, każdą rozwałkować na grubość 1/2 cm i wycinać foremkami pierniczki. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, dodać mąkę. ? Pierniczki piec w 170 st.C przez

To co kocham
Torcik piernikowy 100

byli prawdziwie weseli! Gosia i Sławek. Wraz z życzeniami – torcik piernikowy dla Was. Składniki na 1 torcik: Przepis na pierniczki i 5 blatów piernikowych pochodzi z przepisu na Piernik staropolski. ? 5 okrągłych blatów z piernika o średnicy talerzyka deserowego ? ok. 14 piernikowych domków z przepisu na Pierniczki 2015 ? 1 słoiczek powideł śliwkowych ? 200 gotowej masy marcepanowej ? 1 czekolada gorzka

To co kocham
Pierniczki 2016 112

dużo radości przy tym dekorowaniu. Takie małe arcydzieła są potem pięknym upominkiem świątecznym dla znajomych, przyjaciół i rodziny. Pakujemy je w ozdobne pudełeczka lub małe woreczki foliowe. Ciasto na piernik staropolski zagniatam na początku listopada i leżakuje ono w lodówce. Po rozwałkowaniu wycinam różnymi foremkami pierniczki i piekę w temp 180st.C przez 7-9 minut w zależności od wielkości. Polecam(...)gęsty lukier. Na koniec dodać sok z cytryny. – Lukier przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać metalową tylką obwody na pierniczkach i ozdobne wzory.   Lukier rzadki do malowania pierników – reszta lukru, który zostanie z dekoracji – 3 łyżki soku z cytryny – 6 kropli miętowych (takich z apteki) – przegotowana woda w ilości takiej, aby lukier był dość

To co kocham
Torcik bakaliowy 116

można jeszcze wyczarować z ciasta piernikowego oprócz pierniczków – torcik bakaliowy, pachnący świętami o smaku pomarańczy i cynamonu. Składniki: – 3 blaty z piernika staropolskiego o średnicy małej tortownicy, u mnie 18 cm i jedno piernikowe ciastko – choinka – drobne cukierki perełkowe Farsz bakaliowy – 200 g pokrojonych suszonych śliwek – 100 g kandyzowanej skórki z cytryny(...)pomarańczy – 1/2 łyżeczki cynamonu Polewa czekoladowa – 1 czekolada gorzka – 1/2 szklanki śmietanki 30%   Wykonanie – Wymieszać wszystkie składniki farszu. – Tortownicę wyłożyć jednym blatem z piernika staropolskiego i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 10 minut. – Wyjąć ciasto i nałożyć połowę farszu, po czym przykryć drugim blatem piernikowym i ponownie wstawić do piekarnika

To co kocham
Pierniczki precelki 89

powiesić na choince, ale są tak smaczne, że raczej długo tam nie powiszą     Składniki: Ciasto: 600g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki przyprawy do piernika 150g drobnego cukru 200g płynnego miodu 120g miękkiego masła 2 jajka Polewa czekoladowa: ok 50 ml śmietanki kremówki 150g gorzkiej lub mlecznej czekolady (lub pół na pół) 1 łyżka oleju(...)miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika oraz cukier. Wbijamy jajka i dodajemy masło oraz miód *** *** Wszystko razem zagniatamy. Gotowe ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią i odstawiamy na 24 godziny w chłodne miejsce, jednak nie do lodówki *** *** Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy partiami na grubość około 0,5 centymetra i wycinamy foremkami pierniczki *** *** W każdym pierniczku wycinamy

Blog z Apetytem
Popękane piernikowe ciasteczka 116

roku tak długo zbierałam się do nastawienia Staropolskiego piernika dojrzewającego , aż minął mi ostatni możliwy termin, żeby ciasto mogło się udać. Zatem odpuszczam tę część, w zamian postawię na stole Ekspresowy piernik francuski i miskę tych przepysznych popękanych ciasteczek piernikowych, które zachwycają zimowym klimatem :) Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku wprost rozpływają się w ustach! Będą tak pysznym smakołykiem

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Pierniczki Tawrogowe 129

Takie małe mięciutkie pierniczki na pewno przypadną wam do gustu, dodatek twarogu sprawia, że pierniki są długo miękkie.    Składniki na 2 blaszki:   250 g mąki pszennej 125 g twarogu tłustego 1/2 łyżeczki sody 3 łyżki mleka 4 łyżki oleju 1/2 szkl cukru 2 i 1/2 łyżki przyprawy do piernika   1. Wszystkie składniki umieszczamy w misie

Gotowanie...to proste !
Piernik bakaliowy 98

Pyszny piernik bakaliowy z masą migdałową , według przepisu z broszury „Cukierki i słodycze domowej roboty” wydanej przez Towarzystwo Wydawnicze Bluszcz w dwudziestoleciu międzywojennym. Na przygotowanie piernika potrzebujemy 6 dni: 5 dni leżakowania w chłodzie i 1 dzień na pieczenie. Ciasto I : miód gotować 5 minut na małym ogniu, zdjąć z ognia, wsypać mąkę, wymieszać i wyrobić na gładką masę. Można

królestwo garów
Pierniczki precelki 140

powiesić na choince, ale są tak smaczne, że raczej długo tam nie powiszą     Składniki: Ciasto: 600g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki przyprawy do piernika 150g drobnego cukru 200g płynnego miodu 120g miękkiego masła 2 jajka Polewa czekoladowa: ok 50 ml śmietanki kremówki 150g gorzkiej lub mlecznej czekolady (lub pół na pół) 1 łyżka oleju(...)miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika oraz cukier. Wbijamy jajka i dodajemy masło oraz miód *** *** Wszystko razem zagniatamy. Gotowe ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią i odstawiamy na 24 godziny w chłodne miejsce, jednak nie do lodówki *** *** Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy partiami na grubość około 0,5 centymetra i wycinamy foremkami pierniczki *** *** W każdym pierniczku wycinamy

Blog z Apetytem
Pierniczki 95

mąki pszennej 200 g płynnego miodu 100 g cukru pudru 1 duże jajko – do 80 g 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao – 10 g szczypta soli PRZYGOTOWANIE: Przygotowanie pierniczków zaczynam od wymieszania w misce wszystkich sypkich składników, tj.: 400 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 2 czubate łyżeczki(...)proszku do pieczenia 1 płaska łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao – 10 g szczypta soli Porada. Zamiast kakao możesz wsypać łyżkę karmelu lub kawy inki (w wersji dla dzieci) bądź łyżkę kawy rozpuszczalnej. Składniki mieszam rózgą kuchenną do połączenia. Wbijam całe duże jajko – waga do 80 g. Możesz użyć dwóch mniejszych. Wlewam 200 g płynnego miodu, czyli

Zasmakuj Kuchni