Pierniczki nadziewane 2250cukru 250 g miodu płynnego 20 g zmielonych migdałów skórka z 1 cytryny sok z połowy cytryny 100 g kostka masła prawdziwego 15 g przyprawy do piernika (lub wg przepisu poniżej) 1 plaska łyżka kakao do domowej przyprawy do piernika użyłam: 5 g cynamonu 2 g imbiru 1,5 g goździków 1,5 g kardamonu 1 g gałki(...)czekolady, posiekanej Przygotowanie Ciasto na pierniczki. Miód, masło i cukier umieścić w garnku i podgrzewać do stopienia masła. Odstawić i lekko ostudzić. W misce umieścić mąkę, jajko, przyprawę do pierników (wykonanie domowej przyprawy: wszystkie składniki umieścić w moździerzu i dobrze rozetrzeć.), kakao, sodę rozpuszczoną w mleku, migdały, sok i skórkę cytryny. Dodać ostudzone masło z miodem i cukrem. Ciasto wymieszać
coolinarnastrefa.blogspot.com
Ciasto piernikowo-karpatkowe 434ciasta w jednym ..smak piernika i krem karpatkowy ..hmmmm...coś przepysznego :) Ciasto jest dośc pracochłonne , ale warto zrobić . Przyjemność jedzenia jest taka , że zapomina się o trudach przygotowywania ;) Blaszka : wymiary 28 x 24 cm Przygotowanie: Na piernik: 3 szkl. mąki słoik dżemu ( wzięłam powidła śliwkowe) 2 łyżki kakao pół kostki margaryny 1,5 szkl. mleka łyżka sody 2 łyżeczki proszku(...)sypiemy kakao, cukier i mieszamy aby składniki się ładnie ze soba połączyły. Następnie zdejmujemy z gazu i dorzucamy 3 łyżki margaryny i mieszamy do czasu rozpuszczenia sie tłuszczu. Na piernik margarynę ucieramy z cukrem i jajkami, dodajemy dżem, mleko i resztę składników. Natłuszczamy formę , przekładamy ciasto i pieczemy 50-60 minut w temp. 200 C. Przestudzone ciasto przekrajamy
Słodkości i nie tylko
Mikołajki!! 194Mikołaja, który kojarzy nam się ze słodyczami i jest małą namiastką Świąt Bożego Narodzenia. U nas w domu nie odbywa on się bardzo hucznie, ale planujemy piec dziś świąteczne pierniki. Ten dzień idealnie się do tego nadaje ;) W tym roku wraz z innymi blogerami braliśmy udział w akcji Mikołajkowej organizowanej przez ilovecooking92.blogspot.com . Jakiś czas temu osoby chętne zgłaszały(...)Mikołajkowe. Naszą Mikołajkową parą była sama organizatorka tej wspaniałej akcji, która serdecznie pozdrawiamy :) W paczce którą od Niej otrzymaliśmy, znaleźliśmy piękne kolorowe foremki do babeczek, wykrawaczki do pierników, które dzięki Niej mogę dziś wykorzystać do pieczenia pierników, chrupiące płatki zbożowe, bardzo dużo pysznych, idealnych na rozgrzanie herbatek, próbki kosmetyków oraz oczywiście słodycze ( nie wszystkie przetrwały próbę czasu
cookpl
Pierniczki 217Przedświąteczny szał zakupów trwa, a my proponujemy się trochę oderwać i upiec domowe pierniki ;) Składniki: 500 g mąki 300 g miodu 100 g masła 20 g cukru 1 jajko 20 g przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka kakao Przygotowanie: W rondelku rozpuść masło z miodem i cukrem. Następnie odstaw by masa przestygła. Na stolnice przesiej mąkę , usyp(...)rozwałkuj ciasto na grubość ok. 5 mm. Foremkami o różnych kształtach wykrawaj pierniczki. Ułóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 20 min w temp. 180'C. Gdy gotowe pierniki wystygną można zabrać się za dekorowanie
cookpl
Korzenne brownie z żurawiną 85Share Pinterest Print Korzenne brownie z żurawiną to doskonałe połączenie czekolady z przyprawami korzennymi oraz kwaskową nutą żurawiny. To ciasto, z którym każdy sobie poradzi i
Oryginalny smak
Piernikowe babeczki z sokiem pomarańczowym 84Piernikowe babeczki z sokiem pomarańczowym Dziś mam dla Was przepis na pyszne piernikowe babeczki z sokiem pomarańczowym . Dodatek świeżo wyciskanego soku z pomarańczy wspaniale wzbogaca ich
Słodkie okruszki
Ciasto Pierrot – szybki przepis bez użycia miksera 167Ciasto Pierrot to prosty, szybki i niezwykle smaczny sposób na wspaniały domowy wypiek, który sprawdzi się zarówno do kawy w zimowe popołudnie, jak i na święta
e-PrzepisyKulinarne
Miękkie pierniczki nadziewane 83Miękkie, delikatne pierniczki nadziewane ulubionym dżemem to przepis, który przyda się w każdym domy przed świętami. Ja właśnie lubię je upiec sobie jakiś tydzień przed świętami
Smaczny zeszyt
pierniczki z dziurką 74składniki: 500 g mąki 100 g cukru pudru 125g masła w temperaturze pokojowej 125 g miodu 1 jajko 2 żółtka 40 g przyprawy do piernika 1
Domowy Smak Jedzenia
Piernik wegański, bez jajek, mleka i dodatku cukru 100Dzisiaj przepis dla wegan oraz wszystkich tych którzy nie mogą lub nie chca jeść jajek i mleka. Ten piernik nie ma też dodanego cukru, cała słodycz
Polska Zupa
Sernik piernikowy z wiśniami 82Sernik o smaku piernika będzie idealnym wypiekiem na świąteczny stół. Kwaskowe nuty wiśni super uzupełniają słodką sernikową warstwę. Składniki: 5 jajek 230 g cukru drobnego do
Delicious Place
Likier piernikowy z czekoladową nutą 92Zapach piernika jak nic innego kojarzy nam się ze świętami. Warto przygotować sobie taki słodziutki pachnący likier! Co nam trzeba? 250 ml wódki (lub rumu jak
Latosiowydom
Sernik z musem pierniczkowym 83cukru 2/3 szkl. cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Masa pierniczkowa: 3 łyżeczki żelatyny 200 g mlecznej czekolady 750 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej 1 łyżka przyprawy do piernika Kotanyi pół łyżeczki imbiru pół łyżeczki cynamonu Dodatkowo: 2-3 łyżki powideł śliwkowych – można pominąć, nie będą wypływać przy krojeniu 250 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej 1 op. śmietan-fixu(...)wstęp do przepisu;) Masa śmietanowo-piernikowa: Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody (u mnie około 9-10 łyżeczek), mieszamy. Odstawiamy do napęcznienia. 250 ml śmietanki mieszamy z przyprawą do piernika, imbirem oraz cynamonem. Podgrzewamy. Tuż przed momentem wrzenia zdejmujemy z palnika. Dodajemy napęczniałą żelatynę oraz połamaną na kawałki czekoladę. Odstawiamy na 2-3 minuty, po czym mieszamy całość
Smaki Na Talerzu
Jesienne ciasteczka z miodem i pięknymi wzorami 143okruszki15 uprawnia do 15% rabatu i darmowej dostawy – kod działa od zakupów powyżej 100 zł ???? Jak zrobić jesienne ciasteczka ze wzorami? Składniki: 1,5 łyżki przyprawy do piernika 0,5 łyżki naturalnego kakao 250 g mąki pszennej 125 g masła 100 g cukru 1 jajko M 3 łyżki płynnego miodu Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, pokrojone w kostkę masło(...)cukier, przyprawę do piernika, kakao. Dodajemy płynny miód, wbijamy jajko i wyrabiamy ciasto. Miskę z ciastem wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Uwaga! Ciasto należy dobrze schłodzić w lodówce, wówczas nie będzie się już lepić. Po schłodzeniu odrywamy kawałki ciasta. Wałkujemy zwykłym wałkiem na podsypanej mąką macie na grubość około 4 mm. Teraz posypujemy ciasto lekko mąką
Słodkie okruszki