mąki pszennej 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki sody szczypta proszku do pieczenia 3 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 250 gram masła 250 gram miodu 2 opakowania przyprawy do piernika (5 łyżek) po 1 łyżeczce mielonego cynamonu i imbiru szczypta soli 1 szklanka cukru pudru Masło i miód należy rozpuścić. Ostudzić. Do miski przesiać mąkę, sodę, kakao, proszek(...)pieczenia, cukier puder, przyprawę do piernika oraz cynamon i imbir. Dodać żółtka, śmietanę, sól oraz rozpuszczone masło z miodem. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Jeśli jest taka konieczność dodaj więcej mąki. Wałkuj ciasto cienko i wykrawaj z niego ulubione kształty. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 6-7 minut. Studź na kratce. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku, dekoruj
Mango PapajaSkładniki : 150 g miodu lub golden syrupu 110 g masła 60 g białej czekolady 50 g cukru pudru 400 g mąki pszennej 50 g przyprawy do piernika 1/4 łyżeczki soli 1 jajko (L) 50 g lukru królewskiego całe opakowanie #Decorady o smaku Karmelu inne dodatkowe dekoracje Wykonanie: 1. Czekoladę siekamy na drobne kawałki(...)momentu rozpuszczenia masła i czekolady. Nie zagotować żeby nie przypalić! 3. Masę zdejmujemy z palnika i odstawiamy do ostudzenia. Do dużej miski przesiewamy mąkę,cukier puder, przyprawę do piernika i sól. 4. Do ostudzonej masy wbijamy jajko i mieszamy dokładnie do otrzymania jednolitej konsystencji, 5. Suche składniki łączymy starannie z masą czekoladową i wyrabiamy na dość gęste ciasto
vaniliowoczekoladowamasła 100 g cukru 180 g miodu 2 łyżeczki octu 1 jajko 480 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu dodatkowo do dekoracji: polewa czekoladowa, bakalie, orzechy WYKONANIE W garnuszku rozpuścić masło, dodać cukier, miód i ocet, po czym mieszając doprowadzić(...)wrzenia. Zostawić do ostudzenia. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, szczyptę soli, przyprawę do piernika, mielony cynamon i kardamon, wbić jajko i dodać ostudzoną masę. Zagnieść jednolite ciasto, zawinąć w przejrzystą folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Blaszki z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Odrywać po kawałku zimnego ciasta
Passions hobbies lifelikier oddałam w prezencie i obdarowany był bardzo zadowolony :) Składniki: 500 g śmietany kremówki (około 1,5 szklanki) 100 g gorzkiej czekolady 3/4 szklanki cukru* 4 łyżeczki przyprawy do piernika 100ml białego rumu 200 ml wódki Kremówkę wlewamy do garnka, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę i wsypujemy cukier. Podgrzewamy całość na małym ogniu (nie gotujemy!), aż czekolada i cukier się(...)rozpuszczą. Dodajemy przyprawę do piernika. Następnie całość dokładnie mieszamy trzepaczką aby wszystko dokładnie się ze sobą połączyło. Studzimy do temperatury pokojowej i wlewamy rum oraz wódkę. Mieszamy. Przelewamy do butelek. Likier najpierw jest wodnisty, ale następnego dnia już wyraźnie gęstnieje. *można zwiększyć ilość cukru, jeśli ktoś lubi słodsze smaki
My simple kitchenmój blog otrzymacie 5% zniżki) 1 jajko M + opcjonalnie jajko do posmarowania po wierzchu pierniczków 1/2 szklanki cukru pudru (dziś dałam odrobinę więcej) 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika 1 łyżeczka sody 1 opakowanie suchych drożdży 7g 60 g miękkiego masła (dobrej jakości) Przygotowanie: W małym garnuszku rozpuszczamy (na małym ogniu) masło z miodem. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Do miski(...)wsypujemy mąkę, cukier puder, przyprawę korzenną do piernika, sodę i całe opakowanie drożdży. Całość mieszamy łyżką. Następnie dodajemy rozpuszczone masło z miodem i wbijamy całe jajko. Wyrabiamy ciasto, jeśli lepiło by się za bardzo można delikatnie podsypać rękę mąką podczas wyrabiania. Ciasto rozwałkowujemy na delikatnie (!) podsypanej mąką stolnicy i wykrawamy dowolne kształty. Im grubsze ciasto tym pierniczki będą bardziej miękkie
Słodkie okruszkiskładniki: 270 – 290 g mąki orkiszowej lub pszennej 60 g masła 50 g cukru pudru 150 g miodu Jamar 1 jajko 30 g przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej wykonanie: Masło oraz miód przekładamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu, aż masło się roztopi i połączy z miodem. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do przestudzenia. Mąkę mieszamy(...)cukrem, sodą, przyprawą do piernika oraz jajkiem. Dodajemy przestudzony miód z masłem i wyrabiamy ciasto. Ciasto wychodzi luźne po schodzeniu troszkę stężeje. Schładzamy w lodówce przez ok. 60 min. Wykładamy na stolnice, podsypujemy mąką. Rozwałkowujemy na ok. 2 mm i wykrawamy dowolne kształty. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez
Domowy Smak JedzeniaPachnący piernik z gwiazdką , zainspirowała mnie Magda i jej ciacho.Wiec nie namyślając się długo wykombinowałam babeczkę cytrynową z której wykroiłam gwiazdki i wsadziłam do surowego ciasta na piernik i upiekłam .Wyszło coś fajnego, zobaczcie sami. Akcja Ciasto na Niedzielę Ciasto piernikowe: 1 szklanka ksylitolu 1 szklanka miodu sztucznego Jamar
Różowa kuchniawarstwa śnieżnego puchu ? Składniki: 1 szklanka mleka (u mnie 2%) 3/4 szklanki płatków owsianych górskich 3/4 płaskiej łyżeczki mielonego cynamonu BIO (u mnie z eSłoneczko) 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka ciemnego kakao naturalnego (u mnie z eSłoneczko) 1 słodkie jabłko na wierzch: płatki migdałowe i żurawina, do ozdoby listki świeżej mięty Przygotowanie: Do garnuszka z grubszym dnem wsypujemy(...)płatki owsiane, zalewamy je mlekiem, dodajemy cynamon i przyprawę do piernika, mieszamy. Gotujemy na mniejszym ogniu do zgęstnienia owsianki. Pod koniec gotowania ścieramy do owsianki (na dużych oczkach) obrane jabłko. Mieszamy. Pół tak przygotowanej owsianki wykładamy do pucharka. Do drugiej połowy (jeszcze ciepłej) dodajemy kakao, mieszamy do połączenia. Część z kakao wykładamy na wcześniejszą warstwę. Na wierzch wysypujemy płatki migdałowe
Słodkie okruszkimąki pszennej; 200 g cukru pudru; 200 g płynnego miodu (u mnie wielokwiatowy); 120 g miękkiego masła; 1 jajo; 10 g sody oczyszczonej; 2 czubate łyżki przyprawy do piernika. Dodatkowo: Papier do pieczenia; Mąka do oprószenia stolnicy podczas wałkowania. Sposób przygotowania: Mąkę wysypać na stolnicę (ja wsypuję do misy od miksera). Dodać sodę i wymieszać. Następnie, na środku mąki(...)zrobić wgłębienie, wlać miód, dodać cukier puder, przyprawę do piernika, miękkie masło i jajo. Wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i jednolite. (Ja wyrabiam ciasto mikserem, przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na placek o grubości około 0,5 cm i wykarawać foremkami pierniczki. Pierniczki układać na blasze (najlepiej od piekarnika) wyłożonej papierem
Gospodyni MiejskaLubella 50 g orzechów włoskich, odłóż kilka do dekoracji i resztę posiekaj 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki mielonego imbiru ½ łyżeczki przyprawy do pierników 2 jajka Składniki na syrop: 85 g brązowego cukru 150 ml brandy Przygotowanie: W małym rondelku umieść daktyle, mleko, masło, konfiturę pomarańczową i brązowy cukier. Podgrzewaj na średnim ogniu(...)Natłuść lub wyłóż papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 23 cm. W średniej misce wymieszaj mąkę, orzechy, sodę, proszek do pieczenia, imbir i przyprawę do piernika, po czym dodawaj partiami, mieszając, do przygotowanych wcześniej mokrych składników, na koniec dodając jajka. Zmiksuj do konsystencji jednolitego ciasta i przelej do przygotowanej tortownicy. Na wierzch powciskaj gruszki i posyp odłożonymi orzechami. Włóż
karmelowymąki • 120 g masła • 500 g miodu • 200 g cukru • 2 czubate łyżki cukru na karmel • 4 jajka • 2 łyżeczki sody oczyszczonej • 1 opakowanie przyprawy do pierników Lukier • 3 białka • 1 opakowanie 400 g cukru pudru • sok z 1/2 cytryny Karmel • 10 łyżek cukru oraz • wiórki kokosowe • zielony cukier ozdobny lub posypka Wykonanie: • Rozpuścić masło, miód(...)dodać do rozpuszczonych wcześniej składników. Jeśli karmel się zetnie, to podgotować wszystko. • Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z sodą i przyprawą do piernika. • Do mąki dodać rozpuszczone składniki, lekko przestudzone, przesiekać nożem. • Wbić jajka i zagnieść ciasto. • Położyć na noc do lodówki zawinięte w folię aluminiową. • Następnego dnia podzielić
To co kochammąki • 120 g masła • 500 g miodu • 200 g cukru • 2 czubate łyżki cukru na karmel • 4 jajka • 2 łyżeczki sody oczyszczonej • 1 opakowanie przyprawy do pierników Lukier • 2 białka • 300 g cukru pudru • sok z 1/2 cytryny oraz • kolorowe cukierki • posypki • kolorowy cukier • kolorowe pisaki cukrowe Wykonanie: • Rozpuścić masło, miód i cukier. • Zrobić karmel(...)dodać do rozpuszczonych wcześniej składników. Jeśli karmel się zetnie, to podgotować wszystko. • Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z sodą i przyprawą do piernika. • Do mąki dodać rozpuszczone składniki, lekko przestudzone, przesiekać nożem. • Wbić jajka i zagnieść ciasto. • Położyć na noc do lodówki zawinięte w folię aluminiową. • Na następny
To co kochammiodu • 1 i 1/4 szklanki cukru • 3 duże łyżki kakao • 125 g masła • 4 jajka • 1 kg maki • 1/2 szklanki jogurtu • 3 łyżeczki sody • 1 przyprawa do piernika Masa cukrowa • 1,5 łyżeczki glukozy • 1,5 łyżeczki żelatyny • 25 ml gorącej wody • 350 – 400 g cukru pudru • barwniki spożywcze Dekoracje • perełki cukrowe • posypki cukrowe • pisaki cukrowe Wykonanie(...)Pierniczki • Rozpuścić razem miód, cukier, kakao, przyprawę do piernika i masło, ostudzić lekko. • Dodać jajka, mąkę i jogurt z wymieszaną sodą i zagnieść ciasto. • Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny. • Podzielić ciasto na kilka części, każdą rozwałkować na grubość 1/2 cm i wycinać foremkami pierniczki. Jeśli ciasto będzie
To co kochamWraz z życzeniami – torcik piernikowy dla Was. Składniki na 1 torcik: Przepis na pierniczki i 5 blatów piernikowych pochodzi z przepisu na Piernik staropolski. • 5 okrągłych blatów z piernika o średnicy talerzyka deserowego • ok. 14 piernikowych domków z przepisu na Pierniczki 2015 • 1 słoiczek powideł śliwkowych • 200 gotowej masy
To co kochammiałam kiedy wam pokazać jak się nastawia ciasto na Piernik Staropolski. Oto wykonanie pierwszego etapu.Ciasto nastawiłam 20.11 2016 gdzie będzie leżakowało 3 tygodnie w lodówce w chłodzie 6 stopni. Składniki: 500 litra miodu lipowego 250 g ksylitolu 250 g masła 1 kg mąki pszennej( trochę do wyrobienia jeszcze dodacie by się nie kleiło) 3 jajka(...)kakao rozpuszczam na małym ogniu. Kiedy ostygnie nam dodajemy jaja i mieszamy do połączenia.Sodę rozpuszczam w ciepłym mleku i dodaje do składników. Wsypuje żurawinę,orzechy i przyprawy do piernika( sama zredukowałam).Na samym końcu dodaje przesianą mękę i mieszam.Dobrze wymieszane ciasto przekładam do szklanej miski,zakrywam ją folią spożywczą i nakładam ściereczkę. Teraz wkładam do lodówki niech sobie leżakuje
Różowa kuchnia