piernik - 7329 przepisów (strona:167/489)

Pierniczki staropolskie (długodojrzewające) 136

zamkniętej puszce. Składniki: 600 g mąki pszennej  3/4 szkl cukru  375-400 g miodu 125 g masła 2 małe jajka 1/4 szkl zimnego mleka  3 łyżki przyprawy do piernika 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej Przygotowanie: Masło, miód i cukier umieścić w garnuszku. Podgrzewać do połączenia się składników. Zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego wystudzenia w temperaturze pokojowej. Mąkę(...)przesiać, wymieszać z sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika. Ostudzoną mieszankę miodowo-maślaną przelać do dużej miski. Zacząć miksować na średnich obrotach miksera, dodając po kolei jajka. Po dodaniu wszystkich jajek wsypać połowę mąki z dodatkami, mleko i resztę mąki. Starannie wyrobić (ciasto na typ etapie jest bardzo gęste.) Gotowe przełożyć do kamionkowego lub szklanego garnka, przykryć ściereczką i obwiązać

Nastoletnie Wypiekanie
Jak zostałam elfem w fabryce Świętego Mikołaja. I pierniczki na osłodę 173

sztuk) 500 g mąki pszennej 85 ml wody 200 g cukru 100 g miodu 1 jajko 50 g miękkiego masła 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżeczki przyprawy do piernika nadzienie: 125 g gęstych powideł śliwkowych lukier: 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 3-4 łyżki wrzątku 170 g cukru pudru 2 łyżki cukru umieścić w garnku o grubym dnie. Podgrzewać, aż cukier(...)nabierze głębokiej, złoto-brązowej barwy. Wlać wodę, gotować, aż karmel się rozpuści. Dodać pozostały cukier, miód i przyprawę do piernika. Zagotować; gotować, aż cukier się rozpuści. Ostudzić. Mąkę przesiać, wymieszać z sodą, jajkiem, masłem i masą karmelową. Dokładnie wyrobić, odstawić na 30 minut w temperaturze pokojowej. Po tym czasie z ciasta lepić kulki nieco większe od orzecha włoskiego. Lekko

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Magdalenki piernikowe z powidłami śliwkowymi 216

udekorowane posypkami zasługują na zaszczytne miejsce wśród bożonarodzeniowych smakołyków. Składniki: 2 jajka 150 g cukru 150 g mąki pszennej 125 g roztopionego masła 2 łyżeczki przyprawy korzennej do pierników 2 łyżeczki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia powidła śliwkowe 100 g czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej posypki dekoracyjne (kamyczki czekoladowe, maczek truskawkowy, kuleczki zbożowe w czekoladzie) Przygotowanie: Dokładnie miksujemy jajka(...)cukrem. Wciąż miksując, stopniowo dodajemy po 1 łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, przyprawą do pierników i kakao. Następnie wlewamy przestudzone masło. Dokładnie mieszamy całość i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Masa powinna przypominać gąbkę. Metalową foremkę dokładnie smarujemy masłem i możemy schłodzić ją w lodówce. Piekarnik rozgrzewamy do 210 stopni C. Nakładamy masę do foremek

Smakowity Blog Kulinarny
Pierniki – reniferki w sweterkach 172

Wydaje mi się, że to pierniki reniferki zdobyły w zeszłym roku najwięcej wyrazów zachwytu wśród mojej rodziny i znajomych. Zanim zostały skonsumowane, musiały zostać dokładnie obejrzane i sfotografowane. W tym roku również upiekłam reniferki, jednak użyłam innego wykrawacza. Pomyślałam, że może warto by było ubrać je w sweterki żeby nie przemarzły w chłodniejszych częściach globu. Może również skradną serca wszystkich(...)cukierniczym), ogon, rogi i twarz oraz udekorować sweterki dowolnymi motywami. Ja użyłam sporej ilości serduszek, kropek, linii i choinek. W tym momencie wszystko zależy od Waszej kreatywności!   Artykuł Pierniki – reniferki w sweterkach pochodzi z serwisu Ciastkowy

ciastkowylab
Śledzie piernikowe w musztardzie, whisky i wiśniówce 205

piernikowa zalewa opadną, olej uniesie się ku górze. Odstawiamy słoik do lodówki na minimum 3-4 dni. Śledzie podane na półmisku warto dodatkowo ‘wzmocnić’ i nadać im deserowego charakteru. Pierniki mielimy dość grubo w malakserze lub kruszymy. Na suchej patelni podprażamy płatki migdałowe, dodajemy do nich pokruszone pierniki. Chwilę podgrzewamy, aż ciastka zaczną uwalniać swój aromat. Osypujemy taką ciepłą mieszanką

Karo in the Kitchen
Nadziewane pierniczki w czekoladzie 147

sztuk, ale nie martwcie się, znikają w mgnieniu oka :) Polecam! Składniki: (na ok. 50 sztuk) Ciasto: 170 g miodu 100 g masła 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej 420 g mąki pszennej 1 łyżka kakao 2 jajka Dodatkowo: 200 g marmolady 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady 1 łyżeczka oleju(...)Przygotowanie: Ciasto: Masło i miód podgrzać do rozpuszczenia, ostudzić. Sodę wymieszać z śmietaną. Mąkę przesiać, połączyć z kakao, cynamonem i przyprawą do piernika. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodając cukier, a następnie żółtka. Do piany wsypać mąkę z dodatkami oraz śmietanę z sodą. Wszystko zmiksować do połączenia składników (masa będzie rzadka) Ciasto schłodzić w lodówce

Nastoletnie Wypiekanie
pierniczki 115

przyprawa do piernika Składniki 30 g mielonego cynamonu, 10 g suszonego imbiru- 5 łyżeczek 1 gałka muszkotołowa-5 g 2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego- 5 g 2 łyżeczki całych goździków-5 g 2 łyżeczki ziaren wyłuskanych z kardamonu-5 g 1 gwiazdka anyżu-ziarna wyłuskane-1 g 5-6 ziaren pieprzu Wykonanie Wszystkie przyprawy ,które są zmielić .Gotowe wsypac(...)szczelnie zamykanego pojemniczka. Składniki 800g mąki, 280g cukru pudru, 120g tłuszczu, 110g miodu 220g jajek 3 łyżeczki sody, 4 łyżeczki przyprawy do pierników i 3 łyżeczki cynamonu) Wykonanie Miód i masło roztopić. W misce wymieszać mąkę, cukier, sodę i przyprawy, dodać ciepły miód z masłem i wymieszać. Następnie wlać roztrzepane jajka i zagnieść ciasto. Odłożyć w chłodne miejsce na minimum

w mojej kuchni
Pierniczki miękkie od razu po upieczeniu 119

mąki 200 g sztucznego miodu 1 czubata łyżeczka miodu prawdziwego 4 łyżeczki cukru 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej 125 g margaryny 3 duże jajka 1 opakowanie przyprawy do piernika (20g) W garnku rozpuszczamy miód, dodajemy cukier, margarynę i przyprawę do piernika. Mieszamy na jednolitą masę i studzimy. Mąkę wsypujemy do dużej miski, dosypujemy sodę, mieszamy, dodajemy jajka i masę korzenną

Pelusiowa Kuchnia
Świąteczny tort piernikowy z kremem krówkowym 184

miękkiego masła, 150 g brązowego cukru, 170 ml melasy z winogron, 50 ml melasy z granatów, 3 jajka, 2 łyżki lnu mielonego złotego, 3 łyżeczki przyprawy do piernika, 1 czubata łyżeczka kakao, 1 i 1/2 łyżeczki sody Delecta, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta, łyżka masła do posmarowania formy. Krem (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej) 100 g miękkiego masła(...)Dwie okrągłe formy na ciasto (średnica 20-22 cm) posmaruj masłem, oprósz lekko mąką. Połącz  suche składniki ciasta przesiewając przez sito mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika, kakao i sól.  Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodaj stopniowo po jednym jaju, siemię lniane i suche składniki na przemian z melasą i puree z batatów. Masę

SzczyptaSmaQ
Placek piernikowy – czyli coś słodkiego na Święta i nie nie tylko 135

przekonajcie się sami. Składniki : szklanka mleka szklanka drobnego cukru 100 gram masła 3 czubate łyżki kakao 1/2 szklanki cukru trzcinowego 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika ( można użyć gotowej lub domowej) łyżeczka cynamonu 2 szklanki mąki łyżeczka sody oczyszczonej 4 łyżki domowych powideł śliwkowych 3 jajka ( oddzielnie białka i żółtka) kilka mrożonych śliwek lub innych owoców(...)Wykonanie: W rondelku umieścić 1/2 szklanki mleka, cukier oraz masło i podgrzać na małym ogniu. W niedużej misce umieścić pozostałą połowę szklanki mleka, kakao, cukier trzcinowy, kawę, przyprawę do pierników oraz cynamon – dokładnie wymieszać na gładką pastę. Dodać do rondelka z mlekiem i masłem, wymieszać i zagotować. Zdjąć rondelek z ognia i odstawić do wystudzenia. Mąkę i sodę przesiać

Niebieski kubek z kawa
Zielone choinki ze śniegową pierzynką 174

Zgodnie z zapowiedzią – dziś tylko galeria zdjęć przedstawiająca zielone choinki ze śniegową pierzynką. Do ich przygotowania potrzebujemy ciasteczek w kształcie choinek (ja użyłam pysznych i aromatycznych pomarańczowych pierników ) i lukru królewskiego w dwóch kolorach. W przepisie na lukier wspominałam o gęstościach lukru. Do poniższych ciasteczek potrzebowałam: gęstego zielonego lukru do obrysowania konturu zielonego lukru do wypełnienia dużych powierzchni (dość(...)wykonania konturu gęstym zielonym lukrem. W tym celu umieściłam lukier w worku cukierniczym i odcięłam bardzo niewielki róg. Lukrowałam około 20 ciasteczek, więc w czasie obrysowywania wszystkich pozostałych pierników pierwszy miał wystarczająco dużo czasu na wyschnięcie. Aby uzyskać dokładnie taki sam odcień zieleni rozrzedziłam lukier dopiero po obrysowaniu konturów, gdy wiedziałam, że nie będę już potrzebować gęstego lukru. Lukier umieściłam

ciastkowylab
Błyskawiczne pierniczki (miękkie) 161

Gorąco polecam! Składniki: (na ok. 60 sztuk) 100 g masła 4 łyżki miodu 2 jajka 400 g mąki pszennej 1/2 szkl cukru pudru 1,5 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej Przygotowanie: Masło wraz z miodem rozpuścić w garnuszku, ostudzić. Mąkę i cukier puder przesiać, wymieszać z sodą, przyprawą do piernika i kakao. Dodać

Nastoletnie Wypiekanie
Orzechowe rustykalne serca 117

Ciasto: 200 g miodu 50 g cukru 200 g zmielonych orzechów włoskich 100 g mąki pszennej 100 g posiekanych orzechów włoskich 1 duże jajko 1 kopiasta łyżka przyprawy do piernika (polecam domowej ) 1 łyżeczka sody oczyszczonej Lukier: 1 szkl. cukru pudru 2-3 łyżki wody/ soku z cytryny Dodatkowo: 40 połówek orzechów włoskich     Przygotowanie:   Ciasto: Miód oraz(...)cukier podgrzać do rozpuszczenia się cukru. Ostudzić. Zmielone orzechy wymieszać z przesianą mąką, przyprawą do piernika, sodą oczyszczoną. Dodać jajka i przestudzony miód z cukrem. Wszystko zmiksować. Wsypać posiekane orzechy, wmieszać je do ciasta. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce całą noc.   Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około

Nastoletnie Wypiekanie