piernik - 7329 przepisów (strona:163/489)

Chlebek bananowy 132

dojrzałe banany 1 jabłko 125 miękkiego masła 100 g cukru małe opakowanie cukru wanilinowego 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 2 jajka 40 g orzechów( 20 g włoskich i  20 g nerkowców) 40 g płatków migdałowych Sposób przygotowania: Orzechy drobno pokroić. Jabłko obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Mąkę(...)przesiać i wsypać sodę oczyszczoną, cynamon i przyprawę do piernika. Wszystko wymieszać. Banany rozgnieść widelcem. Do miski włożyć masło, wsypać oba cukry i utrze mikserem na puszysta masę. Następnie dodawać kolejno jajka, rozgniecione banany i start jabłko. Na koniec wsypać suche składniki oraz posiekane orzechy. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Piekarnik rozgrzać do 180C i piec

Różne smaki w kuchni
PIERNIK NA SZYBKO 132

Zapraszam na ciasto z serii ,,nie chce mi się stać przy garach'', ale placka bym zjadła. Wszystkie składniki wkładamy do miski, ucieramy i pieczemy. Z przepisu mamy niezły kawałek piernika ;) A tak na poważnie jest to ciasto, które zawsze wychodzi, ze składników które zazwyczaj mamy pod ręką. Jest idealny dla niespodziewanych gości i małe co nie co do kawy(...)całe jajka 2 szklanki cukru 2 łyżki płynnego miodu lub dowolnego dżemu 2 szklanki mleka 4 płaskie łyżeczki sody 4 szklanki mąki pszennej kostka margaryny 2 łyżki przyprawy do piernika i cynamonu.  3 łyżki kakao WYKONANIE : Rozpuszczamy margarynę i odstawiamy do przestudzenia. Do dużej miski przesiewamy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy cukier, przyprawy, kakao. W mleku rozpuszczamy sodę, dodajemy miód

Pani na deser
Sernik na kruchym cieście z pierniczkami. 135

masła lub margaryny Polewa: 3 łyżki kakao 3 łyżki cukru 3 łyżki masła lub margaryny niewielka ilość gorącej wody Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy 40 dag pierników w czekoladzie Wykonanie: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy na posypanej mąką pszenną stolnicy, następnie przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około(...)dodajemy budynie w proszku i ser i dokładnie ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy je z masą serową. 3. Masę serową wykładamy na schłodzone ciasto z piernikami. Następnie sernik pieczemy w temperaturze 170 minut około 60 - 70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy. 4. Polewa: Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody i mieszamy

Izabelawkuchni
PIERNIKOWO-BANANOWO-KOKOSOWY SHAKE Z PALONĄ BEZĄ I DONUTAMI – istny foodporn! 216

konkursem #przepisnakopernika marki Kopernik stworzyłam obłędnego shake, który nie tylko wygląda, ale i smakuje jak „milion dolarów”. http://konkurs.kopernik.com.pl/ Połączenie mleka kokosowego ze słodkimi bananami i toruńskimi piernikami t worzy fantastyczną całość, której żaden łasuch się nie oprze! Do tego świeżutki drożdżowy donut z czekoladą i palona beza włoska z piernikową kruszonką. Ślinka cieknie, prawda?! Musicie to zrobić(...)SKŁADNIKI: ( 1 słoik ) * pierniczki uszatki Kopernik – 5 szt * pierniki nadziewane w białej czekoladzie – 3 szt * duży, miękki banan – 1 szt * mleko kokosowe – 200 ml * miód wielokwiatowy – 1 łyżeczka DO DEKORACJI: * mleczna czekolada ( roztopiona ) – do oblania ścianek słoiczka * donut z cukrem – przepis na dole * beza wloska – przepis na dole * pierniczki uszatki

Ostra na Słodko
PIERNIKOWE „BROWNIE” Z MUSEM ARONIOWYM, GALARETKĄ Z OWOCÓW LEŚNYCH I PALONĄ BEZĄ WŁOSKĄ 169

owoców leśnych tworzą obłędną całość. Palona beza włoska i piernikowa kruszonka dodają mu powera i sprawiają, że nikt się nie oprze! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 3 porcje) PIERNIKOWE „BROWNIE”: * pierniki Katarzynki w czekoladzie Kopernik – 10 szt * pierniki nadziewane w białej czekoladzie Kopernik – 5 szt * powidła śliwkowe – 1 pełna łyżka * mleko 2% – ok. 1/3 szkl * orzechy włoskie

Ostra na Słodko
Choinki z pierników 133

choinek): Pierniczki: 0,6 kostki (120 g) masła 4 łyżki (48 g) cukru pudru 3 łyżki (75 g) miodu 1 małe jajko 1 łyżka (10 g) przyprawy do piernika 2,25 szklanki (300 g) mąki 2 łyżki (20 g) kakao 0,5 łyżeczki (2 g) sody oczyszczonej Lukier: 2 białka 2 (240 g) szklanki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu(...)pudrem na puszystą masę. 2) Cały czas miksując dodać płynny miód, a następnie jajko. 3) Do masy dodawać stopniowo suche składniki: przesianą mąkę, sodę oczyszczoną, kakao oraz przyprawę do piernika. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. 4) Z otrzymanej masy uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce (przynajmniej godzinę). 5) Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na ok. 4 mm, różnej wielkości

Fitsweet.me
Zapiekana owsianka z marchewką (wegańska, bez glutenu, bez cukru) 170

oczkach 1 szklanka płatków owsianych (bezglutenowych) 2 łyżki rodzynek 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego) 1 łyżeczka cynamonu (nie mając tych przypraw można dodać 1 łyżkę bezglutenowej przyprawy do piernika) 1/3 łyżeczki kardamonu 1/3 łyżeczki mielonego imbiru 1-2 łyżki miodu lub innego słodzika (u mnie raz bez słodzenia, a raz z melasą buraczaną ) 280 ml mleka wody lub mleka(...)oczkach 1 szklanka płatków owsianych (bezglutenowych) 2 łyżki rodzynek 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego) 1 łyżeczka cynamonu (nie mając tych przypraw można dodać 1 łyżkę bezglutenowej przyprawy do piernika) 1/3 łyżeczki kardamonu 1/3 łyżeczki mielonego imbiru 1-2 łyżki miodu lub innego słodzika (u mnie raz bez słodzenia, a raz z melasą buraczaną ) 280 ml mleka wody lub mleka

moj przepis na
Ciasto piernikowe z ricottą i orzechami włoskimi 118

przyprawami korzennymi. Dzisiaj mam propozycję na miękkie, wilgotne ciasto piernikowe, z ricottą i orzechami włoskimi. Składniki: 220 g mąki pszennej 1 czubata łyżeczka cynamonu 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika   (u mnie Skworcu ) 1 czubata łyżeczka kakao 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 100 g siekanych orzechów włoskich   2 jajka 160 g cukru 100 ml oleju(...)keksówkę, o wymiarach górnych, około 10 cm x 30 cm.  Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Produkty suche wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy: mąkę, cynamon, przyprawę do piernika, kakao, proszek do pieczenia, orzechy włoskie. W innej, dużej misce, jajka z cukrem ucieramy mikserem na puszystą, jasną masę. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy kolejno olej i ricottę. Miksujemy tylko

Smak mojego domu
Piernikowe mini keksy i pyszna kawa 134

zapomnijcie przygotować pysznych piernikowych mini keksów Składniki: (na 12 sztuk) 1/2 szklanki cukru 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 czubate łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżki ciemnego kakao 1/3 szklanki oleju 1 jajko 1 szklanka mleka (u mnie 2%) 100 g mieszanki kandyzowanych owoców i skórek owocowych w kostkach cukier puder do oprószenia babeczek(...)Przygotowanie: Do jednej miski wsypujemy cukier, dodajemy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, przyprawę do piernika i ciemne kakao. Całość mieszamy łyżką. Następnie dodajemy 100 g mieszanki kandyzowanych owoców i skórek owocowych w kostkach, znów wszystko mieszamy. W drugiej misce mieszamy mleko, olej i jajko. Mokre składniki dodajemy do suchych i wszystko mieszamy łyżką tylko do połączenia składników. Formę

Słodkie okruszki
Gofry pachnące piernikiem 167

Lepiej być po prostu nie może... Gofry piernikowe z orzechami i rodzynkami Składniki: (na 5 gofrów) 170 g mąki orkiszowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1/4 łyżeczki soli 30 g masła 45 g miodu 150 ml mleka 1 jajko 40 g orzechów włoskich 40 g rodzynek dodatkowo: powidła śliwkowe Mąkę przesiać z proszkiem, dodać przyprawę(...)piernika oraz sól, wymieszać. Maśło rozpuścić z miodem, przestudzić. Jajko roztrzepać, dodać masło z miodem i mleko, wymieszać. Wlać mokre składniki do suchych, dokładnie połączyć. Odstawić na 30-60 minut. Po tym czasie smażyć gofry w gofrownicy według instrukcji urządzenia. Podawać gorące z powidłami. Smacznego! Tymczasem wróciłam do pracy po krótkim jakby urlopie. Muszę przyznać, że łatwo mi nie było

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Piernikowe ciasteczka owsiane (bezglutenowe) 126

tych co na diecie, dla tych bezglutenowych, lub po prostu dla tych, którzy szukają szybkiej przekąski pachnącej piernikiem :) Pyszne ciasteczka owsiane słodzone jedynie daktylami. Polecam! 1,5 szklanki bezglutenowych płatków owsianych (błyskawicznych) 200 ml mleka 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego 1/4 szklanki mąki owsianej bezglutenowej łyżka cynamonu łyżka dobrej jakości przyprawy do piernika łyżka surowego kakao 2 łyżki suszonej żurawiny

Mienta blog
Poświąteczne pierniczki dla mających czas 184

cukru 1/4 łyżeczki soli 180 g miodu 125 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g kwaśnej śmietany 1 łyżeczka sody oczyszczonej 25 g przyprawy do piernika karmel: 45 g cukru 2 łyżki wody Miód z masłem rozpuścić, dodać przyprawę do piernika, wymieszać. Cukier i wodę doprowadzić do wrzenia, a następnie skarmelizować. Gdy nabierze głębokiego, złoto-brązowego koloru, szybko

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pierniczki 2016 124

przy tym dekorowaniu. Takie małe arcydzieła są potem pięknym upominkiem świątecznym dla znajomych, przyjaciół i rodziny. Pakujemy je w ozdobne pudełeczka lub małe woreczki foliowe. Ciasto na piernik staropolski zagniatam na początku listopada i leżakuje ono w lodówce. Po rozwałkowaniu wycinam różnymi foremkami pierniczki i piekę w temp 180st.C przez(...)cytryny. – Lukier przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać metalową tylką obwody na pierniczkach i ozdobne wzory.   Lukier rzadki do malowania pierników – reszta lukru, który zostanie z dekoracji – 3 łyżki soku z cytryny – 6 kropli miętowych (takich z apteki) – przegotowana woda w ilości takiej

To co kocham
Torcik bakaliowy 139

można jeszcze wyczarować z ciasta piernikowego oprócz pierniczków – torcik bakaliowy, pachnący świętami o smaku pomarańczy i cynamonu. Składniki: – 3 blaty z  piernika staropolskiego o średnicy małej tortownicy, u mnie 18 cm i jedno piernikowe ciastko – choinka – drobne cukierki perełkowe Farsz bakaliowy – 200 g pokrojonych suszonych śliwek(...)łyżeczki cynamonu Polewa czekoladowa – 1 czekolada gorzka – 1/2 szklanki śmietanki 30%   Wykonanie – Wymieszać wszystkie składniki farszu. – Tortownicę wyłożyć jednym blatem z piernika staropolskiego i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 10 minut. – Wyjąć ciasto i nałożyć połowę farszu, po czym przykryć drugim blatem piernikowym

To co kocham