piernik - 7416 przepisów (strona:171/495)

granola piernikowa. zmiany? // gingerbread granola 150

owsianych górskich ~15g otrębów ~2 łyżki syropu cynamonowego (można zastąpić np. syropem klonowym) ~2 łyżki miodu w płynnej postaci ~75g jogurtu naturalnego ~łyżeczka cynamonu ~1 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika ~40g orzechów włoskich ~45g suszonych śliwek ~35g suszonej żurawiny Wymieszać płatki, otręby, cynamon i przyprawę do piernika. Orzechy i suszone owoce posiekać grubo i dodać do mieszanki płatków. Syrop cynamonowy

chili & sugar
pierniczki (przepis III) 132

Kolejny przepis na pierniczki :) Co ja poradzę... Takich małych pyszności nigdy za wiele :) Mam dla Was i pełnowymiarowy piernik, ale wszystko w swoim czasie. Ciasteczka z tego przepisu są proste i szybkie do wykonania. Należą raczej do miękkich pierniczków, lecz z czasem twardnieją, więc trzeba zjeść je w ciągu max. 4-5 dni. Polecam też: ~ Pierniczki drożdżowe ~ Pierniczki z przepisu(...)szklanki) ~50g miodu (ja dodałam do miodu łyżkę melasy, aby były ciemniejsze i bardziej aromatyczne) ~jajko ~łyżeczka sody oczyszczonej ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ~3 łyżeczki domowej przyprawy do piernika (lub opakowanie sklepowej) ~czubata łyżka miękkiego masła   dodatkowo: jajko rozmącone z łyżką mleka do posmarowania pierniczków Mąkę z przyprawą, sodą i proszkiem przesiewamy, robimy wgłębienie. W rondelku podgrzewamy miód

chili & sugar
granola speculoos 142

orzechów włoskich   ~100g miodu (użyłam gryczanego) ~50ml soku jabłkowego (lub mleka/innego soku) ~2 łyżeczki domowej przyprawy do piernika Rozgrzewamy piekarnik do 160*C. Orzechy i suszone owoce siekamy. Ciastka kruszymy (lub również siekamy :)). W garnuszku rozpuszczamy miód i sok. Płatki owsiane mieszamy z orzechami, przyprawą i rozpuszczonym miodem. Rozkładamy masę z płatków na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy(...)piernika i pieczemy ok. 30-40 minut, co 10 minut mieszając, aby granola się nie spaliła, a równomiernie upiekła. Po ostudzeniu mieszamy z suszonymi owocami i ciastkami. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego! :) Jak zazwyczaj jecie granolę? Ja najbardziej lubię ją po prostu z jogurtem

chili & sugar
Świąteczny piernik staropolski, dojrzewający z orzechami 204

pierniku myślałam już bardzo dawno, jednak na zagniecenie ciasta wzięłam się dopiero kilka dni temu. Na zdjęciu jest idealnie gładkie i stałe, ponieważ właśnie tych kilka dni spędziło w lodówce i dało się je pięknie uklepać. :) Jest tak pyszny, że strasznie kusi mnie, żeby upiec go wcześniej i po prostu bez skrupułów wszamać... Ale będę nieugięta. ;_; 1kg mąki pszennej(...)wałkujemy je na grubość, która będzie nam odpowiadała (pięknie rośnie, więc niezbyt grubo, można upiec kilka placków i przełożyć powidłami) i pieczemy w temperaturze 150 stopni, do momentu, aż piernik będzie rumiany. Najlepiej jest upiec go tydzień przed świętami, ponieważ dopiero po takim czasie smakuje idealnie, a od razu po upieczeniu jest bardzo twardy

Kuchenna Kontrrewolucya
Piernikowa chatka 155

zapach! A po Świętach można go zjeść :) Składniki: Ciasto: 2 szkl. maki (z górką) 1 kostka margaryny Palma spółki Bielmar 1 całe jajko 1 żółtko 4 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 2 łyżki miodu 1 łyżka cukru pudru Lukier: 1 białko cukier puder (około 1 szkl.) szczypta soli opcjonalnie: sok z cytryny lub pomarańczy Dodatkowo: cukier puder kolorowe(...)ozdoby cukrowe Sposób przygotowania: Zagniatamy ciasto: mąkę, cukier puder, kakao, margarynę Palma (spółki Bielmar) siekamy, dodajemy przyprawę do piernika, miód i jajko oraz żółtko. Wyrabiamy gładkie ciasto i schładzamy w lodówce przez około godzinę. Schłodzone wałkujemy na grubość około 4mm (można delikatnie podsypywać mąką) i wycinamy elementy chatki i dodatkowych ozdób (szablon rysujemy sami na kartce, ale można też ściągnąć

Kolorowy Przepisownik
Piernikowa szarlotka. Ciasto bez pieczenia. 190

właśnie te bez dodatku soli. :) Do kupienia TUTAJ . Potrzebujemy: 1 opakowanie herbatników (200 g) 5 jabłek 3 łyżki cukru 2 galaretki cytrynowe 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 budyń śmietankowy pół litra mleka 4 łyżeczki cukru garść nerkowców Najpierw przygotowujemy jabłka. Obieramy je ze skórki, ścieramy na tarce o grubych oczkach i dusimy w rondelku(...)rozprowadzamy warstwę jabłek i przykrywamy go drugą warstwą herbatników. Wkładamy ciasto na 15 min do lodówki. Po tym czasie przygotowujemy budyń. Standardowo wg wskazówek producenta dodając jeszcze przyprawę do piernika, bezpośrednio do gotującego się mleka. Gorącym budyniem zalewamy drugą warstwę herbatników. Na jeszcze gorący budyń sypiemy posiekane orzechy nerkowca. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy wszystkie warstwy "połączą" się

MamaOskarka
Najlepsze Ciasto Marchewkowe 467

posiekanych orzechów włoskich 120 g ananasów z puszki 120 g startej na dużych oczkach tarki marchewki 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu łyżka przyprawy do piernika 1/4 łyżeczki soli Krem: 150 g serka philadelphia 150 ml śmietanki kremówki 30% ok. 1/2 szklanki cukru pudru Najlepsze Ciasto Marchewkowe - Sposób przygotowania: Ciasto:   Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę(...)dość grubo siekamy, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, ananasa kroimy w drobną kostkę. Mąkę przesiewamy i łączymy z sodą, proszkiem do pieczenia, solą, cynamonem oraz przyprawą do piernika. W osobnym naczyniu ucieramy jajka z cukrem. Następnie wlewamy olej i dalej miksujemy. Wszystkie składniki (z obu naczyń) łączymy ze sobą. Dodajemy orzechy, ananasa oraz marchewkę i delikatnie mieszamy

Słodka Strona
Katarzynki na Katarzynki 94

Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} na Wigilię polecam również: makowiec keks Piernik piernik z marcepanem i powidłami tort makowy szarlotka oraz dania wigilijne Wigilia w królestwie garów

królestwo garów
Pierniczki 162

prawdziwego miodu a ponieważ zimą jest on już skrystalizowany to delikatnie go podgrzewam żeby był płynny) 5 łyżek miękkiego masła 1 jajko 1 łyżeczka sody 1 opakowanie przyprawy do piernika 1 łyżka kakao Wykonanie: Mąkę, cukier, sodę, kakao i przyprawę do piernika wymieszać. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto tak żeby było gładkie. W razie potrzeby można dodać jeszcze trochę

Mama Gotuje
Pierniczki Witrażyki 125

zrobić by w nich dziurki przed pieczeniem, mogą być równie wspaniałą ozdobą choinkową. Z tego przepisu można zrobić bardzo dużo pierniczków. Składniki: 2 kg mąki 3 opakowania przypraw do piernika 1 łyżeczka sody 10 żółtek 500 g miodu 1 opakowanie masła 1 opakowanie margaryny 1 kg cukru 50 g kakao Wykonanie: Miód, masło, margarynę, cukier i kakao podgrzewać(...)rozpuszczenia składników. Masę lekko ostudzić. Mąkę, przyprawy do piernika i sodę wymieszać. Dodać żółtka i masę z miodu, wyrobić ciasto. Porcje ciasta rozwałkować, wycinać foremkami ulubione kształty z otworami w środku. Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, do środka włożyć całe lub pokruszone landrynki. Piec w temperaturze 170 o C przez około 9 minut. Gotowe pierniczki ściągać

Mama Gotuje
Piernik marchewkowy 134

Szybki i smaczny piernik z dodatkiem marchewki. Jest puszysty, delikatny i nie wymaga leżakowania. Można delektować się jego smakiem zaraz po upieczeniu. Polecam! Składniki: 2 szklanki maki pszennej 1 szklanka cukru pudru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie przyprawy do piernika 3 jajka 1/2 szklanki oleju 1/3 szklanki mleka 1 szklanka marchwi startej na tarce Wykonanie

Ciasteczkowy Potwór
Krajanka piernikowa z marcepanem i powidłami 121

szklanki miodu; 0,75 szklanki cukru kryształu; 125 g masła; 1 jajko; 0,5 szklanki drobno posiekanych orzechów; 5 łyżek pokrojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej; 4 łyżki przyprawy do piernika; Mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól przesiać przez sito, dodać posiekane orzechy i skórkę pomarańczową. Miód, cukier i masło przełożyć do garnka i podgrzać mocno (uwaga! nie gotować!), dodać przyprawę(...)piernika i wymieszać.Do rozpuszczonych składników dodawać stopniowe przygotowane wcześniej sypkie składniki i cały czas mieszać, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów garnka. Zdjąć z palnika, lekko przestudzić, dodać jajko i wymieszać. Przełożyć ciasto na stolnicę, lekko wyrobić (jeżeli jest koniecznym to można podsypać troszkę mąki). Jeszcze ciepłe ciasto podzielić na dwie części, każdą część rozwałkować na prostokąt wielkości blaszki

In my kitchen
Pierniczki 125

mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis.   Składniki: 4 szklanki mąki 4 łyżki miodu (jeśli użyjemy sztucznego, pierniki szybciej zmiękną) 1 ½ szklanki cukru 3 łyżeczki sody oczyszczonej 1 torebka przyprawy piernikowej 3 jajka (dwa do ciasta, jedno do smarowania) ½ szklanki ciepłego mleka   Przygotowanie: Na stolnicę wysypać mąkę(...)Mód rozpuścić na małym ogniu. Gdy będzie już rzadki, wlać do mąki i siekać nożem aż do połączenia. Następnie dodać resztę sypkich składników, czyli cukier , sodę , przyprawę do piernika i dokładnie wymieszać. Otrzymamy sypką, brązowawą zaprawę. Wtedy należy dodać dwa jajka oraz stopniowo po łyżce mleka (może się okazać, że nie będzie potrzeby dodawania wszystkiego). Wyrabiamy ciasto aż składniki jednolicie

Za drzwiami kuchni
Piernik w 10 minut 875

Piernik w 10 minut oczywiście chodzi o szacowany czas wykonania .Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do miski i zmiksować. Po upieczeniu można przełożyć go jeszcze powidłami .Przepis znalazłam na jednej z grup kulinarnych, ciasto wyrosło bardzo ładnie i wszystkim smakowało. Składniki: 3 szklanki mąki 3 jajka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 przyprawa do piernika 1 szklanka mleka powidła śliwkowe

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Pieguski z czekoladą 275

Składniki: 1 szkl miodu 2 szkl mąki 1 łyżeczka sody oczyszczanej 1 łyżeczka proszku 0,5 kostki masła 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka przyprawy do piernika 1 tabliczka mlecznej czekolady 0,5 kubka posiekanych orzeszków laskowych Przygotowanie: masło roztapiamy z miodem w rondelku, dosypujemy cynamon i przyprawę do piernika mąkę przesiewamy z sodą i proszkiem, dolewamy miód, czekoladę siekamy

Luźna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania