marchewka gotowana - 3500 przepisów (strona:160/234)

Zupa krem z batata i marchewki na mleku kokosowym z chili 175

baaardzo pikantny dzięki czemu perfekcyjnie podkreśla smak delikatnej zupy. Idealna propozycja na chłodne, już zimowe niemalże wieczory.  Składniki (na 2 - 3 porcje): 400 gram batata  200 gram marchewki  1 szklanka gęstego mleka kokosowego 2 szklanki bulionu  szczypta szafranu  2 łyżki oleju Wielkopolskiego Chili  szczypta soli i pieprzu  1 cebula  1 ząbek czosnku(...)rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę oraz czosnek z szafranem. Batata i marchew obierz i pokrój w kostkę. Podsmaż pozostałe warzywa z poprzednimi. Wlej wino oraz bulion i gotuj zupę 10-15 minut, do momentu aż warzywa zmiękną zupełnie. Wlej mleko kokosowe. Zmiksuj krem za pomocą blendera na gładką zupę. Dopraw szczyptą soli oraz pieprzu. Podaj na ciepło

Mango Papaja
Kakaowe ciasto marchewkowe – oszukany piernik 227

Marchewkowe ciasto z dodatkiem kakao i przyprawy piernikowej to idealny zamiennik długo leżakującego piernika - jeśli nie nastawiliście jeszcze ciasta na piernik, to nic straconego! Ciasto smakuje

Gotowanie i blogowanie
Zupa dyniowa z soczewicą 259

zupę :-) taką typowo jesienną w składnikach i kolorze :-) szkoda tylko, że za oknem jakoś tak ponuro i byle jak... SKŁADNIKI ok. 400 g dyni (obranej i bez pestek) 2 marchewki 1 pietruszka 3/4 szklanki soczewicy 1 cebula 2 łyżki masła 2 listki laurowe 3 ziela angielskie woda sól, pieprz Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę podsmażamy na maśle. Pozostałe(...)garnka, dodajemy soczewicę, podsmażoną cebulę, listki, ziele i zalewamy wodą (powinno jej być ok, 2 cm nad powierzchnię warzyw, chociaż jeśli lubicie rzadsze kremy, to możecie dodać więcej). Całość gotujemy aż warzywa zmiękną. Następnie wyjmujemy listki, ziele, a resztę miksujemy na gładki krem. Doprawiamy solą i pieprzem. Zupę możecie podać samą, z dodatkiem grzanek albo groszku ptysiowego

Czary - gary w kuchni
Flaczki z boczniaka 275

ustępują swojej oryginalnej wersji. Są proste w przygotowaniu i polecam każdemu spróbować! Składniki Wywar warzywny, lub mięsno-warzywny 3-4 kapelusze boczniaka Jedna duża lub dwie mniejsze cebule Marchewka, pietruszka, seler Łyżka masła Przyprawa do flaków Sposób przygotowania Boczniaki umyć, odkroić stwardniałą nóżkę, a kapelusze pokroić na cienkie paski. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka. Warzywa(...)tarce jarzynowej z dużymi oczkami na paseczki i wrzucić na patelnię. Na koniec dorzucić pokrojonego boczniaka. Dusić około pięciu minut. Wrzucić wszystko do wcześniej przygotowanego wywaru. Doprawić do smaku. Gotować jeszcze około 5-10 minut. Uwagi Jeżeli chodzi o przyprawianie polecam użyć gotową przyprawę do flaków. U mnie w mieście w warzywniaku można dostać wersję eko „pana Stasia

Mr. Taste
Zupa ryżowa 486

smaczniejsza) 1/2 filiżanki ryżu, najlepiej typu parboiled 3 ziarna  czarnego pieprzu 3 ziarna ziela angielskiego 1 listek laurowy 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy z oliwek 1 duża marchewka 1 pietruszka 1 kawałek selera (daję taki wielkości pietruszki) 1 kawałek pora (biało zielonej części) lub 1 mała cebula 1 łyżeczka cukru ok. 1/2 filiżanki surowej dyni pokrojonej w drobną(...)mrożonego groszku po 2 łyżki siekanego koperku i pietruszki 1 płaska łyżeczka suszonego lubczyku pieprz, sól do smaku 2-3 łyżki soku z cytryny 1. Bulion zagotować, wrzucić ryż, gotować 10 minut na małym ogniu. Warzywa zetrzeć na tarce, cebulę lub pora pokroić w niedużą kostkę. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić warzywa i dusić na średnim ogniu, często mieszając

Kuchnia Prezydentowej
Kluski śląskie, Rzeszowskie Smaki 211

line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Nauki pobrane u siostry Małgosi:). Na zdjęciu z marchewką curry i sosem grzybowym. Składniki: 1 część ziemniaków ¼ części mąki ziemniaczanej sól Ugotuj ziemniaki, utłucz . W dużym garnku zagotuj wodę. Odmierz ¼ puree, wyjmij je i dosyp tyle samo mąki ziemniaczanej(...)powrotem wyjętą część ziemniaków i wszystko wymieszaj, tak aby nie było grudek. Dopraw do smaku solą. Z masy ziemniaczanej formuj małe kule, zrób w każdej mały dołek kciukiem. Do gotującej się wody wrzucaj kule i gotuj jeszcze 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podawaj z sosem i surówką. Ja dodaję jeszcze zieleninę i trochę oleju, np. z drobno

Qlinarnie i Qlinarnie
Sałatka szwedzka na zimę 1389

Poza kiszonymi robiłam też sałatkę szwedzką z ogórków. Skorzystałam z przepisu Margarytki. Nieznacznie go zmodyfikowałam. Wyszło mi 10 słoiczków małej wielkości.Składniki:2-2,5 kg

Kuchnia domowa Ani
Makaron z sosem pomidorowym, mielonym mięsem i marchewką - pasta rigatoni con la salsa bolognese 271

SKŁADNIKI300 g mielonego mięsa700 ml przecieru pomidorowego3 łyżki oliwy z oliwekpół cebuli1 marchewseler naciowypapryczka chilipół szklanki bialego wytrawnego winasól do smakuświeży liść bazyli500 g makaronu

zielonacukinka
zupa z klopsikami ryżowo-pieczarkowo-marchewkowymi z ziemniakami... 305

Składniki: mięso mielone wieprzowe 1/2 kg, jajka 1 szuka, ryż ugotowany 1 szklanka, pieczarki 15 dag, marchewka ugotowana 1 duża, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, woda 4 litry, ziele angielskie 2 sztuki, liście laurowe 1 sztuka, ziemniaki 7 sztuk, śmietana 1/2 szklanki, majeranek 1 łyżka, mąka pszenna - do obtaczania klopsików pieczarki, marchew ugotowaną rozdrobnic w blenderze(...)masę przełożyć do miski dodać mielone mięso, ugotowany ryż, jajko, kucharek, pieprz mielony i wszystko ręką dobrze wyrobić do gotującej się wody wkładać nieduże klopsiki otoczone w mące pszennej gotować po wypłynięciu z 10 minut na srednim ogniu, potem je cedzakiem wyjąć - do wywaru dać ziemniaki, ziele i liście laurowe, gotować do miękkości ziemniaków zupę zabielić śmietaną słodką

W Mojej Kuchni Lubię
Botwinka, czyli zupa lata ! 168

lata z dzieciństwa, robię ją tak jak uczyła mnie Mama, ale i tak...tamta była lepsza :) Składniki: 5-6  buraków z liśćmi  5 ziemniaków 2-3 małe marchewki 1 pietruszka 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki octu sól pieprz liść laurowy kilka ziaren ziela angielskiego  duża kość drobiowa lub wieprzowa  Po przyprawy wybierzcie się do sprawdzonego(...)kości, liścia laurowego, ziela angielskiego i soli.  Gdy kość będzie już trochę wygotowana wsypujemy pokrojone jarzyny, zostawiamy tylko liście braków, które dodamy na końcu.2. Dodajemy ocet i gotujemy ok 20-30 minut do miękkości warzyw, na końcu dokładamy liście z buraków i gotujemy razem jeszcze kilka minut. Śmietanę dodajemy na samym końcu, dobrze przyprawiamy solą i pieprzem

Apetyczna babeczka
Leczo warzywne 399

kostkę średni por (biała część), pokrojony w półplasterki trzy ząbki czosnku, pokrojone w plasterki średnia cukinia, pokrojona w grube półplasterki 300 g pieczarek, pokrojonych w plasterki dwie średnie marchewki, pokrojone w plasterki puszka pomidorów krojonych łyżka koncentratu pomidorowego olej do smażenia przyprawy: słodka papryka (pół łyżeczki), ostra papryka, sól, pieprz, szczypta oregano, świeży koperek (łyżka) ewentualnie: 3 łyżki mąki owsianej(...)Przygotowanie: Wszystkie świeże warzywa przesmażyłam partiami na patelni i przełożyłam do garnka. Zalałam wszytko ok. litrem wody, poddusiłam ok. 15 minut. Dodałam puszkę pomidorów, koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Gotowałam przez kolejne 15 minut bez przykrycia, doprawiłam jeszcze solą i pieprzem do smaku. Gdyby leczo miało zbyt rzadką konsystencję, można zagęścić je mąką owsianą

Kulinarny Pamiętnik
Placek po węgiersku 239

jajek, soli, cukru, mielonego czarnego pieprzu, 3 liści laurowych, kminku, kminu rzymskiego, oregano, oleju rzepakowego, 30 gram smalcu, 50 gram masła, łyżki masła klarowanego, kwaśnej śmietany 18%, 3 średnich marchewek, 1 jabłka. Przygotowanie dania rozpocząłem od pokrojenia mięsa z udźca wołowego w grubą kostkę (o boku około 2 cm). W garnku o grubym dnie rozpuściłem 30 gram smalcu, a następnie(...)łyżki mąki pszennej. Całość dokładnie wymieszałem, do uzyskania w miarę jednorodnej masy. Paprykę pokroiłem w cienkie paski, a następnie w cząstki i dodałem ją do sosu, który dalej gotowałem na małym ogniu, jednak już bez pokrywki. Do gulaszu dodałem również pokrojoną w drobne paseczki papryczkę chili wraz z pestkami. Gdyby sos był zbyt gęsty należy dolać do niego wody

Wyprawy kulinarne
Zupa klopsikowa czyli "Kwaśny Klops" 334

regionu Polski, czyli z Pomorza. Poszperałam trochę wśród różnych przepisów i właściwie nie znalazłam większych urozmaiceń. Są osoby wierne tradycji podawania do klopsikowej ziemniaków ugotowanych osobno, jest rzesza kucharzy gotujących ziemniaki w zupie, jedni dodają koperek, drudzy pietruszkę, inni tylko majeranek. Jak jest prawidłowo? Ja nie wiem, bo jestem z Dolnego Śląska, ale zupa klopsikowa bardzo mi smakowała z ugotowanymi(...)chili 1/2 płaskiej łyżeczki zmielonego pieprzu czarnego 1 płaska łyżeczka soli  3 łyżki śmietanki 30% ZUPA 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 7 ziarenek pieprzu czarnego 2 marchewki (starte na tarce jarzynowej) 1 pietruszka (starta na tarce jarzynowej) spory kawałek selera (również utarty) klika gałązek natki pietruszki kawałek pora, ok. 5 cm (dałam posiekaną cebulę) 3 nieduże ziemniaki

Kuchnia Prezydentowej
Placki marchewkowe z daktylami w aromacie cytrusów 212

Sobotnia inspiracja z odrobiną słodkości, ale z umiarem. Czyli  placki marchewkowe z bananami, daktylami i aromatycznym cynamonem. Jedliście już takie? Jeśli nie, to polecam

kulinarnyJa
Orientalna zupa 274

drogich składników, sprawdźcie sami:)  Składniki: ok. 300 g podudzi z kurczaka (bez skóry i kości) 100 g makaronu (np. chow mein, wonton) włoszczyzna: kawałek pora, 2 duże marchewki, pietruszka, kawałek selera 3 cm imbiru szczypiorek z małymi cebulkami 2 łyżeczki oleju sezamowego (lub roślinnego + 1 łyżka sezamu) kawałek anyżu 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka posiekanej papryczki chili(...)proszku sól jajka ugotowane na twardo Przygotowanie: 1. Włoszczyznę myjemy, obieramy, marchew kroimy w kostkę wkładamy do garnka i zalewamy wodą. 2. Do włoszczyzny dodajemy pokrojone w paseczki mięso. Gotujemy bulion. 3. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Gdy już będzie gotowy, przelewamy wodą, odcedzamy.  Makaron mieszamy z olejem sezamowym. ( jeśli nie mamy oleju sezamowego na patelni rozgrzewamy niewielką

Kuchnia Pełna Pasji
paprykarz z pieczonej makreli 213

przywoziły z południowych łowisk bloki zamrożonych ryb i z nich to właśnie powstał paprykarz po raz pierwszy. składniki podane dla jednej ryby 1 świeża makrela (ok 400 g) 1 marchewka 1 cebula 1 pietruszka 100 g koncentratu  pomidorowego 50 g ryżu 4 łyżki oleju 1 łyżka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej sól, pieprz ewentualnie dodatkowo 1 łyżka maggi(...)myjemy,  oprószamy pieprzem oraz solą, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Wyjmujemy studzimy i obieramy rybę z ości. Ryż gotujemy na sypko. Cebulę obieramy, drobna ją kroimy, lub ścieramy na tarce, a następnie wrzucamy na dużą patelnię ( z przykrywką)  na  rozgrzany olej, lekko  ją przesmażając (cebula

Miód i pieprz
Rosół ze swojskiego kurczaka z Makaronem polskim nitki 220

takiego dostałam od teściowej z dodatkiem  Makaronu polskiego nitki smakował wyśmienicie :) Składniki : 1 mały kurczak  ( najlepszy z własnej hodowli ) 1 mały pęczek pietruszki  , selera , lubczyku ) 2 marchewki Kawałek selera Kawałek pora około 2,5 l wody sól, vegeta , pieprz, do smaku kilka ziarenek ziela angielskiego Makaron nitki z Makaronów polskich Wykonanie : Kurczaka umyć i poporcjować, włożyć(...)Marchew obrać i umyć. Wszystkie warzywa obrać , umyć i włożyć do garnka Wrzucić kilka ziarenek ziela angielskiego. Gdy woda się zagotuje dodać sól lub vegetę oraz pieprz do smaku. Gotować na małym ogniu około 1,5 godziny . Makaron ugotować all dente. Podawać z ugotowanym rosołkiem. Smacznego :) Zapraszam do wypróbowania przepysznych   Makaronów polskich

Sama słodycz i szczypta chili
Sałatka z wędzonym kurczakiem i fasolą 521

Ostatnio nie mam głowy do gotowania. Ponieważ w pracy walczymy z powodzią. Ale na szybką i smaczną sałatkę zawsze znajdzie się czas ;)Jest to jedna z moich ulubionych sałatek na domowe imprezy. Zbliżają się moje imieniny, więc mam w planie ponownie ją zrobić, ponieważ gościom zawsze smakuje :) Składniki:-2 wędzone udka (moje z lidla)-150-200 g kostka żółtego sera(...)puszka czerwonej fasoli-1 duży słoik mieszanki meksykańskiej (marchewka, kukurydza i groszek)-2 ogórki konserwowe-2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego-2 łyżki majonezu-sól, pieprzMięso obieramy z kości i kroimy w kostkę. W kostkę także kroimy żółty ser oraz konserwowe ogórki. Wszystko wrzucamy do michy. Dodajemy odcedzoną fasolkę oraz mieszankę meksykańską. Następnie dodajemy majonez oraz jogurt i doprawiamy solą

Bon Appetit Małgorzaty
Gulasz 243

pieprz-olej do smażenia-2 czubate łyżki mąki-woda   Mięso kroimy w sporą kostkęi posypujemy przyprawą do mięs, skrapiamy olejem i pozostawiamy na ok. godzinę.   Marchewkę, cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy do zeszklenia,na niewielkiej ilości oleju.Warzywa zdejmujemy z patelni, pozostawiając na niej olej, na który wrzucamy mięso.   Smażymy(...)Dodajemy warzywa i mieszamy.   Dolewamy wodę tak, aby zakryła mięso.Doprowadzamy do wrzenia.Doprawiamy do smaku przyprawą do mięs, warzywkiem i pieprzem.   Przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości mięsa, co pewien czas mieszając.   Gulasz doskonale smakuje z kaszą gryczaną, ryżem, makaronem i dowolną surówką.Smacznego

Maminek kulinarny
CHOW MEIN Z WIEPRZOWINĄ – 5,20 zł 500

wtedy ogień „otacza” jego boki – na indukcji tego efektu nie mamy, bo grzeje tylko od samego dołu. 4. WARZYWA (10 min): Jeśli mamy świeże warzywa, to myjemy je i marchewkę kroimy w drobne słupki, por w krążki, cebulę w piórka a resztę wrzucamy tak jak jest. jeśli mamy mrożone warzywa przekładamy je bez rozmrażania do woka i cały czas mieszając(...)będą pół miękkie. Ogólnie w Chinach je się znacznie bardziej surowe warzywa niż w Polsce, więc wybierzcie, jak lubicie. 5. MAKARON (5 min): gotujemy w sporym garnku wodę na makaron. Kiedy zacznie wrzeć, wyłączamy, nieco solimy i wrzucamy makaron chow mein, starając się go nie połamać. Mieszamy i odstawiamy na ok. 4 min do napęcznienia. Po tym czasie odsączamy

Nerds Kitchen
Aromatyczna potrawka z kurczakiem VIDEO 218

pora ( białą część ) pokroić w krążki. Grzyby zalać wrzątkiem. Na głębokiej patelni rozgrzać olej do wysokiej temperatury.  Na rozgrzany olej wsypać por razem z cebulą. Podsmażyć chwilę, dodać marchewkę z selerem, również chwilę podsmażyć i dodać mięso. Doprawić solą, pieprzem czarnym i ziołowym oraz papryką. Całość wymieszać i smażyć, aż mięso nabierze białego koloru. Gdy to nastąpi całość podlać(...)dusić do miękkości. Gdy warzywa będą już miękkie, dodać grzyby wraz z wodą w której się moczyły oraz zahartowaną śmietaną ( śmietana wymieszana z kilkoma łyżkami sosu ). Całość wymieszać i gotować tak długo aż sos zredukuje się do odpowiedniej gęstości. Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie Świat Smaku.Komentarze oraz lajki mile widziane :)Zapraszam także na mój

Świat Smaku
Jak zrobić passatę pomidorową (przecier)? 390

zostawiam pestki, nie przeszkadzają mi. Jeżeli przetrzesz pomidory przez sitko, nie tylko uzyskasz gładką konsystencję, ale również pozbędziesz się pestek z przecieru. Trudno jest mi napisać, jak długo masz gotować pomidory, bo to zależy od tego, ile zawierały wody, oraz jaką gęstość przecieru preferujesz. Może to być 15 minut, może też być 1 godz. Oprócz soli możesz dodać do passaty(...)jakieś warzywa czy mielone mięso. Nie ma lepszej pomidorówki, niż ta z własnoręcznie przygotowanego przecieru! Jako sos do gulaszy warzywnych typu leczo. Podsmaż na oliwie cebulę, selera naciowego i marchewkę, dodaj passatę, trochę wina i następnie mięso na gulasz, łyżkę mąki, duś przez 1,5 -3 godziny - mój niezawodny sposób na mięsny gulasz. po odparowaniu i zgęstnieniu jako

Chilli Czosnek i Oliwa
Pieczone gołąbki w sosie pomidorowym 249

Składniki: Gołąbki: - ok. 800g mięsa mielonego - 1 nieduża główka kapusty białej - ok. 150g ugotowanego al dente ryżu białego - pół cebuli - przyprawy: 2 ząbki czosnku, pieprz, sól

Kulinarne blogowanie
Klopsiki z pieczarkami 222

Konkretne danie obiadowe, właściwie jest to pełny zestaw obiadowy - ziemniaczki wzbogacone smakiem pieczarek wspaniale się komponują z klopsikami i surówką... Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego

kgwjanczewo
Zupa pomidorowa na filecie z ziemniakami 215

jadałby zupę pomidorową z ziemniakami zamiast makaronu czy ryżu. Pomyślałam - dlaczego nie?;) I wyszło pysznie! Zupę ugotowałam na filecie, który rozdrobniłam po ugotowaniu. 1 duży filet z kurczaka 3 marchewki  1 pietruszka 1/4 selera 1 por 3 łyżki koncentratu pomidorowego  1 łyżeczka mąki 1 łyżka śmietany  2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego vegeta(...)ścieramy na dużych oczkach tarki. Por kroimy w plastry, czosnek drobno siekamy. Filet z kurczaka zalewamy 2 litrami wody, zagotowujemy, zbieramy szumowiny. Dodajemy warzywa, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu przez 1 godzinę. 2. Z zupy wyciągamy filet, za pomocą dwóch widelców rwiemy go na małe kawałki. Wrzucamy do garnka.  3. Mąkę mieszamy z odrobiną zimnej

Szefowa kuchni
Surówka z kalafiora i warzyw 287

ugotować zupę kalafiorową, robiłam to nawet w dzieciństwie kiedy mama przygotowywała coś z kalafiora. Surowego kalafiora polecam tym osobom, które nie cierpią zapachu tego warzywa, który wydziela się podczas gotowania kalafiora, w tej postaci kalafior jest bezwonny, więc może się te osoby skuszą i skosztują. Koniecznie ją spróbujcie! Nasze przepisy z kalafiorem: Zupa kalafiorowa z liści i głąba Pierś kurczaka(...)kalafiora Sałatka z kurczakiem i kalafiorem Zupa krem kalafiorowa Zupa kalafiorowa z kaszką kukurydzianą Sałatka z kalafiorem i majonezem Kotlety mielone z kalafiorem Sałatka z kalafiora Kalafior marynowany z marchewką Surówka z kalafiora i warzyw a’ la tabbouleh krok po kroku. Składniki: ½ surowego kalafiora 1 duży pomidory 1 ogórek gruntowy ½ papryka czerwona natka pietruszki 2 ząbki czosnku 1 czerwona cebula

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
PULPECIKI PAPRYKOWE W LEKKIM SOSIE ŚMIETANOWYM 417

liście laurowe 4 ziarna ziela ang pół szklanki śmietany 3 łyżki mąki sól,pieprz 6 gałązek natki pietruszki Wykonanie: Do mielonego mięsa dodajemy odciśniętą, namoczoną wcześniej bułkę. Dodajemy też marchewkę i papryki które wcześniej tarkujemy na tarce o buraczanych oczkach. Siekamy drobno cebulkę, dodajemy również do mięsa. Tak samo drobno siekamy natke pietruszki, którą też dajemy do masy mięsnej. Doprawiamy(...)mięsną dobrze wyrabiamy. Formujemy małe kuleczki, które obtaczamy w mącę.  W garnuszku zagotowujemy bulion, dodajemy listki, ziarna ziela ang, posiekana natkę. Na wrzący bulion wrzucamy pulpeciki. Od wypłynięcia gotujemy ok 12 minut. Po tym czasie do szklanki wsypujemy mąkę, dodajemy trochę wody, rozrabiamy żeby nie było grudek, dodajemy śmietanę, dobrze mieszamy, następnie dodajemy ok pól szklanki gorącego wywaru, mieszamy

Z Majeczką w kuchni
Wigilijna zupa grzybowa 172

klusek można ugotować makaron, chociaż według mnie zupa grzybowa najlepiej smakuje z ziemniaczanymi kluskami.   Zresztą przekonajcie się sami. Zapraszam!!!       Składniki na bulion warzywny:   3 marchewki, 2 pietruszki, 0,5 selera, sól, pieprz, 1 łyżka ziela angielskiego, 6 liści laurowych, 5 l wody     Składniki na zupę:   0,5 kg suszonych grzybów, 5l bulionu(...)ziemniaczane:   3 kg ziemniaków, 2 łyżeczki soli,   mąka pszenna (nie podaję ilości ponieważ daję na” oko”, zależy to od rodzaju ziemniaków)     Wykonanie zupy:   Do gotującego bulionu dodajemy całą cebulę. Gotujemy przez 10 minut. Grzyby parzymy, tzn.   zalewamy gorącą wodą. Następnie odcedzamy je i dodajemy do bulionu. Gotujemy aż grzyby będą miękkie. Jeżeli potrzeba

Passion of Cooking
Zupa koperkowa z klopsikami. 180

będzie przymrozków i koper po prostu nie przemarznie ;-) Ale póki co cieszmy się tym co mamy a zupa na zakończenie sezonu koprowego jak znalazł! Składniki; mały seler pietruszka 2 marchewki 2 ząbki czosnku ziele angielskie , liść laurowy 2 łyżki śmietany sól, pieprz 15 dag makaronu ( u mnie świderki) 2 pęczki koperku 2 łyżki masła Klopsiki; mała cebula 50 dag mięsa(...)mała czerstwa bułka sól, pieprz suszony tymianek 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy mleko lub woda do namoczenia bułki mąka do obtoczenia pulpecików W garnku w którym będziemy gotować zupę rozpuszczamy masło a na nie rzucamy obrane i starte na dużych oczkach warzywa( seler, marchew, pietruszka) dorzucamy zgniecione ząbki czosnku i smażymy chwile. Dodajemy listek i ziele i zalewamy

Radość kipiąca uśmiechem.
Rosół z makaronem 256

/www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); ROSÓŁ Z MAKARONEM Składniki na rosół: - dowolne mięso z kurczaka (najlepiej bardziej tłuste części - skrzydełka, nogi etc.) - 3 marchewki - 1 pietruszka - 1 cebula - kawałek selera - 1 por - 2-3 liście laurowe - 4-5 ziarenek ziela angielskiego - 4-5 ziarenek pieprzu kolorowego - sól Przygotowanie rosołu: Cebulę obieramy i opalamy. Marchew(...)kroimy w talarki. Pora myjemy i kroimy w talarki. Mięso i warzywa wkładamy do garnka i zalewamy wodą do 3/4 wysokości. Wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie i kolorowy pieprz. Gotujemy do miękkości mięsa i warzyw. Wyciągamy mięso i obieramy je z kości. Siekamy i wrzucamy z powrotem do garnka. Solimy. Składniki na makaron: - 200 gramów semoliny - 100 gramów mąki pszennej

Życie zamknięte w smaku
Sałatka szwedzka 510

szklanek wody 1 szklanka soli ziele angielskie pieprz gorczyca Zalewa: 6 szklanek wody 4 szklanki cukru 0,5 szklanki miodu 4 szklanki octu 10% Przygotowanie: Ogórki i marchewkę myjemy i  kroimy w plasterki (ułatwiamy sobie pracę robotem). Sól rozpuszczamy w wodzie, zalewamy ogórki i tak zostawiamy na 3 godziny, co jakiś czas mieszając, żeby ogórki dobrze(...)każdego z nich wkładamy po 1/2 łyżeczki gorczycy, 2 ziarnka ziela angielskiego, 2 ziarnka pieprzu. Na dno wrzucamy plasterki marchwi i po krążku cebuli. Wszystkie składniki z zalewy gotujemy. Ogórki odcedzamy nakładamy do słoików zalewamy gorącą zalewą i zamykamy słoiki. Pasteryzujemy 10 minut. SMACZNEGO

Lili w kuchni
Wieprzowina po tajsku 184

wygodne przede wszystkim ze względu na ilość naczyń po obiedzie. Lubie eksperymenty w kuchni, moi domownicy może trochę mniej, ale nie powiedziałam wcześniej co będzie na obiad. Gdy zaczęłam gotować i zapach uniósł się po domu wszyscy zaczęli zaglądać do kuchni co tak ładnie pachnie. Wieprzowina po tajsku nie jest wymyślnie skomplikowanym daniem, nie ma za wiele składników, a jest(...)curry i mleczka kokosowego jest idealne i smakuje wybornie. Pycha! Składniki: -0,5 kg szynki wieprzowej; - 2 łyżki pasty curry; - 1 szklanka bulionu drobiowego; - 200 ml mleka kokosowego; - 1 marchewka; - 1 czerwona papryka; - dymka; - sos rybny, olej, kolendra Wykonanie: Mięso pokroić w paski, rozgrzać olej, wrzucić mięso, przesmażyć. Zmniejszyć ogień, dodać pastę curry, smażyć razem mieszając. Dodać gorący bulion

dom-agi.pl
Barszcz biały 214

składniki* 30 dag kości na zupę (żeberka, kości schabowe, korpusy drobiowe)* 30 dag kiełbasy cienkiej najlepiej swojskiej lub o zbliżonym smaku* 20 dag wędzonki* 1 niedużo cebulka* jarzynka (marchewka, pietruszka, seler, por)* kilka suszonych grzybków* 4-5 ząbków czosnku* 1 butelka barszczu białego * 1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany 18%* majeranek* sól, pieprz* kostka bulionowaSposób wykonaniaKości na zupę umyć włożyć(...)czosnek obrać, umyć i włożyć do garnka, zalać ok. 3 l wody, zagotować dodać kostkę bulionową, pieprz, umyte i namoczone grzyby oraz kiełbasę w całości, zmniejszyć ogień i gotować na delikatnym przez ok. 40 min. W między czasie wędzonkę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju, cebulkę obrać, pokroić w drobną kostkę i dodać do wędzonki pod koniec smażenia

Mix smaku
Kartoflanka 226

miseczki. Na patelnię wrzucamy pokrojoną w dużą kostkę cebulę.  Smażymy do zrumienienia, dodajemy pokrojony w krążki por i na koniec drobno pokrojony czosnek. Całość lekko rumienimy i przekładamy do gotujących się ziemniaków. Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju arachidowego i sypiemy 2 łyżki mąki, robimy zasmażkę (wzbogaci smak zupy). Smażymy na średnim ogniu na jasnozłoty kolor. Rozprowadzamy zimną wodą(...)pieprzem syczuańskim, papryką słodką oraz wędzoną. Tłuczone ziemniaki przekładamy do pojemnika, dodajemy kminek, wlewamy ok. ½ l wrzątku i miksujemy przy użyciu blendera. Masę przekładamy do zupy, mieszamy. Dodajemy pokrojoną marchewkę z bulionu,  świeżo startą gałkę muszkatołową, majeranek, posiekany koperek oraz zrumieniony boczek. Całość zagotowujemy.  Taka zupa improwizowana, mimo swojej prostoty, należy do najlepszych. Jej smak jest zawsze niespodzianką, za każdym

mojewypiekiinietylko
Zupa z pieczonej ciecierzycy 191

łyżeczka sody oczyszczonej- 2-3 łyżki oleju arachidowego- sól, papryka słodka, papryka wędzona,  chilli w proszkuSkładniki na zupę:- pieczona ciecierzyca- bulion  warzywny lub drobiowy (ok. 4 l)- 2 ugotowane marchewki z bulionu- kilka ziemniaków- 250g boczku wędzonego (opcjonalnie, nie dla wersji  wegetariańskiej)- kawałek imbiru- sok z 1 pomarańczy- 1-2 cebule- 3 ząbki czosnku- 3 łyżki prażonej cebulki- 3 łyżki(...)cynamonu- tymianek- sól i pieprz do smaku Ciecierzycę należy namoczyć na noc w dużej ilości wody z łyżeczką sody oczyszczonej. Następnie należy ją odcedzić, wrzucić do wrzącej wody i gotować pod przykryciem do czasu, aż nasiona staną się miękkie. Ugotowaną ciecierzycę odcedzić, osuszyć. Przełożyć do woreczka, dodać olej arachidowy, sól, paprykę słodką, wędzoną i chili. Woreczek zamknąć (gumką recepturką

mojewypiekiinietylko
Jajka Wielkanocne z mięsnej galarety 1099

10 wydmuszek z jajek30 dkg piersi z kurczakawłoszczyzna8-9 łyżeczek żelatyny (na 1 litr płynu)Do dekoracji:kukurydza konserwowagroszek konserwowyugotowana marchewkanatka pietruszkiJajka Wielkanocne z mięsnej galarety

Świat Domowej Kuchni
Tagine z kurczaka ze śliwką szydłowską 263

skrapla i powoduje, że potrawy są soczyste. Trzeba tez pamiętać, że tagine jest bardzo wrażliwe na zmiany temperatury, więc gotowanie trzeba zaczynać od postawienia naczynia na zimnej kuchence. Ja gotuje na płycie ceramicznej i powoli rozgrzewam tagine na najniższej mocy. Tagine można też używać w piekarniku, choć według Marokańczyków to profanacja :-).Tagine przygotowuje się w różnych wersjach, dodatkami mogą być(...)zbrązowienia. Mięso przekładamy do tagine, a naczynie ustawiamy na kuchence i podgrzewamy.Na patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, a po chwili dorzucamy do niej marchewkę pokrojoną w cienkie plasterki. Warzywa przesmażamy przez chwilę, po czym przekładamy do tagine. Dolewamy bulion, dodajemy pomidory z puszki, fasolkę szparagową i pokrojone na pół śliwki szydłowskie

Kulinarne przygody Gatity