bulionu warzywnego lub drobiowego* 1 łyżka masła* 1 łyżka oliwy z oliwek* 1 łyżeczka ziaren kolendry* 1 łyżeczka kminku lub lepiej kuminu* świeże liście kolendry* sól* pieprzWykonanie:Marchewkę i selera obrać ze skóry, pokroić w kostkę.W garnku rozgrzać masło z oliwą. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić pokrojone warzywa - smażyć na małym ogniu 2-3 minuty.W tym czasie na suchej patelni(...)moździerzu lub zmielić w młynku do kawy. Przyprawy dodać do warzyw, zwiększyć ogień i smażyć, aż marchew i seler zaczną się rumienić.Do podsmażonych warzyw wlać bulion - gotować do momentu, aż warzywa całkiem zmiękną.Ugotowaną zupę zmiksować na krem. Doprawić do smaku solą i ewentualnie pieprzem. Dodać łyżkę posiekanych liści kolendry.Przed podaniem zupę posypać świeżymi liśćmi kolendry. Podawać
kolorowotorcikowoBywają takie dni, kiedy coś się gotuje, przyprawia, dorzuca cuda i wianki, a i czegoś potrawie brakuje, tej kropki nad „i”. Ja zawsze wtedy mówię, że to miłości brakuje i dorzucam własnej produkcji taką oto kostkę bulionową. Jak wiecie, ja nigdy niczego nie wyrzucam, wszytko w kuchni przerabiam, jeżeli zrobiłam zupę na obiad, i została mi z niej(...)zupy cebulowej. Składniki na około 80 kostek (każda to około 1 łyżka) tak naprawdę możecie użyć każdych warzyw jakie macie, pamiętając aby były w miarę równej ilości 2-3 marchewki kawałek selera 3-4 gałązki selera naciowego 1 cebula pęczek pietruszki kawałek pora (ja użyłam zamrożonych listów, kiedyś mi zostały i aż żal było wyrzucać) 5 liści laurowych łyżka nasion
greenscarfMój ostatni przepis na Pałki z kurczaka pieczone w miodzie i musztardzie cieszył się Waszym ogromnym uznaniem. Dlatego dziś chciałbym zaprezentować kolejny przepis na
kulinarnyJajest mocno zróżnicowany: jest dużo warzyw, ale też mięsa – i wołowina i drób – oraz dwie kasze i ryba. Mimo rozmaitości przepisy dobraliśmy tak, aby dania można było gotować równocześnie, podczas jednej niedzielnej sesji w kuchni, później zapakować do pojemników i do lodówki (lub zamrażalnika). Menu na tydzień – zawsze jest pora na kalafiora: Niedziela – Skrzydełka z kurczaka z pieczoną(...)Filet z kaczki 0,2 kg Kasza gryczana Drobny makaron Jajko Masło Koncentrat pomidorowy Biała fasolka w puszce 2 kalafiory 1 kalarepa 1 biała rzepa 1 cukinia 2-3 marchewki 2 pietruszki 1 kg ziemniaków 2 kolby kukurydzy 2 szalotki Czosnek 3-4 czerwone papryki 4 pomidory malinowe Zielona fasolka szparagowa 100 g Sałata rzymska Seler naciowy Cytryna Rukola Świeża
Niedzielny kucharzkroimy w cienkie słupki. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy czosnek, imbir oraz papryczkę chili. Chwilę podsmażamy i dodajemy cebulę oraz pora. Smażymy kilka minut, a następnie dodajemy marchewkę oraz paprykę. Smażymy około 8-10 minut. Na końcu wrzucamy garść orzechów ziemnych i dodajemy 1 łyżkę sezamu. W wysokim naczyniu mieszamy ze sobą wodę z sosem sojowym oraz sokiem(...)dokładanym wymieszaniu zalewamy warzywa na patelni. Mieszamy i trzymamy na ogniu kilka minut. Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Mój makaron najpierw trzeba było wymoczyć w wodzie przed gotowaniem przez 5 min., a następnie gotować we wrzącej wodzie przez 1 min. Gotowy makaron dodajemy do warzyw na patelni i mieszamy całe danie. Podsmażamy przez ok. 2 min., a na końcu
Kuchnia MagdaLenyzupę jarzynową z kaszą pęczak. Pyszna pożywna w sam raz na obiad. Zapraszam :) Składniki : około 2 /2,5 litra wody 1 udko z kurczaka 2 małe marchewki kawałek : pora i selera 2 gałązki lubczyku domowa vegeta do smaku pieprz do smaku 5 ziemniaków 1/2 szklanki kaszy pęczka ja użyłam Cenos 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 12 % Wykonanie(...)kostkę również przekładamy do garnka i zalewamy połową wody, dodajemy ziele angielskie, ziarenka pieprzu i zagotowujemy.Następnie dodajemy umyty por, lubczyk i około 2 łyżek vegety, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem około 20 minut.Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do zupy, kaszę przelewamy wodą na sitku i również dodajemy do zupy, dolewamy również resztę wody. Gotujemy dalej
Sama słodycz i szczypta chilisię pokuszę któregoś dnia... :) Składniki: 3 kg mięsa wieprzowego (karczek, łopatka) lub dziczyzny 200 g wątróbki wieprzowej lub drobiowej 200 g słoniny (świeżej lub wędzonej) 3 duże marchewki 3 pietruszki 1 seler 1 por 3 łyżki domowej kostki rosołowej przyprawy: 7-8 ziaren ziela angielskiego 5 liści laurowych 5 ziarenek czarnego pieprzu pieprz czarny(...)jajka 1 zwykła bułka (do namoczenia) Przygotowanie: Mięso myjemy, zalewamy zimną wodą (woda musi przykrywać całe mięso). Dodajemy obrane i umyte warzywa, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 2 godzin, aż mięso będzie miękkie. Na 20 minut przed końcem gotowania dodajemy słoninę i wątróbkę. Mięso, po ugotowaniu i przestygnięciu, mielimy wraz z namoczoną
bistro mamaniej imbir. Jest on idealny na rozgrzanie organizmu orz na infekcje. Składniki: 2 puszki pomidorów w całości 2 łyżki koncentratu 1 kartonik przecieru pomidorowego 3cm kawałek imbiru 3 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler lub połówka dużego curry kurkuma bazylia kostka rosołowa 1l wody Dodatki: ser żółty jogurt grecki Wykonanie Marchew, selera oraz pietruszkę obieramy i kroimy w plasterki. Następnie(...)czasie dodajemy pomidory wraz z przecierem i koncentratem. Zalewamy wszystko 1l wody. Dodajemy przyprawy po 1 łyżce przypraw. Bazylii możemy dodać trochę więcej. Wszystko gotujemy jakieś 30min. Po tym czasie wszystko blenderujemy. Podajemy ze startym serem i kleksami z jogurtu. Smacznego
Panda i jej światPyszny rosół na niedzielny obiad, oczywiście z domowym makaronem. PYSZNY ROSÓŁ SKŁADNIKI: mięso (drobiowe-udko, część skrzydła indyka, wołowe-kawałeczek rostbeefu, wieprzowe-kawałek szynki lub schabu) 4 marchewki 2 pietruszki kawałek selera por 1 cebula Vegeta, liść laurowy, 4 ziarnka ziela angielskiego, 10 ziarenek pieprzu SPOSÓB WYKONANIA: Mięso płuczemy. Wszystkie warzywa myjemy i obieramy. Cebulę umyć przypiec nad płomieniem(...)wodą i czekamy aż się zagotuje. Na wierzchu pływają szumowiny - należy je usunąć z wody. Następnie wrzucamy warzywa i opaloną cebulę. Doprawiamy Vegetą do smaku, dodajemy resztę przypraw. Rosół gotujemy na małym ogniu około godziny pod przykryciem, niech tylko lekko pyka. A do rosołu koniecznie makaron domowy w osobnym przepisie. MAKARON DOMOWY SKŁADNIKI: na 6-8 osób 5 jaj, około
Kuchnia Beatyewentualnie inny ser) sól, pieprz ¼ szklanki mleka szklanka bulionu warzywnego2 łyżeczki koncentratu pomidorowegoSposób przygotowania: Cebulę obieramy i drobno siekamy. To samo robimy z marchewką i selerem naciowym. Całość wrzucamy na rozgrzaną oliwę, chwilę podsmażamy następnie zdejmujemy z ognia i odstawiamy.Mięso wrzucamy na rozgrzaną patelnię polaną oliwą z oliwek – chwilę wcześniej podsmażamy czosnek(...)zioła zdejmujemy. Gdy mięso się dobrze podsmaży dodajemy wcześniej podsmażone warzywa, całość zalewamy mlekiem i bulionem, dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy około 10 minut w razie potrzeby dolewając bulionu.Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu w lekko osolonym wrzątku, następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Parmezan (albo inny ser) ścieramy na małych oczkach i odstawiamy. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy odcedzony
Słodkie Przyjemnościtypu Kubuś1 budyń śmietankowy1 galaretka pomarańczowaSposób wykonania:1. Jajka ubijamy z cukrem na puch. Dodajemy mąkę wymieszaną z sodą i cynamonem na przemian z olejem. Na koniec dodajemy tartą marchewkę i miksujemy do połączenia się składników. Ciasto wylewamy na blaszkę 24x28cm i pieczemy ok 40 minut w 180 st. C (do suchego patyczka). Po upieczeniu i wystudzeniu przekrawamy(...)smaku i dodajemy aromat. Krem wykładamy na ciasto, przykrywamy drugim blatem ciasta i wkładamy do lodówki.3. Zagotowujemy 1 i 1/2 szklanki soku, w pozostałej części rozpuszczamy budyń. Na gotujący się sok wlewamy budyń, gotujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Zdejmujemy z ognia i dosypujemy galaretkę, mieszamy, aż się dokładnie rozpuści. Studzimy. Wykładamy na wierzch ciasta i odstawiamy do lodówki
Kuchnia domowa Anitylko z fast foodami kojarzyć, bo przecież jest zdrowa, mimo, że może odrobinkę kaloryczna ;)- 1/4 główki posiekanej w dowolny sposób białej kapusty (ja wolę piórka niż wersję mini)- 2 marchewki starte na grubej tarce- 1 cebula drobno posiekana w kosteczkęWszystko mieszamy i zalewamy sosem przygotowanym z:4 łyżek cukru1/2 szklanki majonezu3 łyżek mleka1 i 1/2 łyżki octu winnego (ja się(...)balsamiczny, myślę, że wyszło na plus)soku z pół cytrynysoli i pieprzuColesław najlepszy jest po przegryzieniu się w lodówce, czyli po kilku godzinach.P.S. w mojej wersji obecna jest też gotowana kukurydza, ale tylko dlatego, że akurat miałam ją pod ręką i pasowała
Z butelką mleczka w tlebardzo sycąca. W sam raz dla osób, które są wiecznie na diecie, jest to samo zdrowie bez zapychaczy. Ready? No to do dzieła :-)Składniki:3 kalarepy 1 marchewka 1 mała pietruszka 4 małe ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 litr bulionu sól, pieprz, łyżeczka bazylii, łyżeczka ostrej papryki200(...)pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić masło i dodać cebulę z kalarepą. Smażyć do moment zeszklenia, dodać czosnek. Dokładnie wymieszać, przełożyć do garnka i zalać bulionem. Dodać pozostałe warzywa. Gotować ok. 25 min do miękkości. Dodać przyprawy. W międzyczasie gotować bób w osobnym garnku, w osolonej wodzie - ok. 5 minut. Jak wystygnie obrać ze skórki. Gdy zupa będzie gotowa zmiksować
pieprzny smaczekSurówka z kapusty pekińskiej to świetny dodatek do drugiego dania.Bardzo prosta i szybka do przygotowania.Surówka jest przepyszna,lekka,winna,kolorowa i chrupiąca dzięki dodatkowi marchewki.Marchewka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!