świąteczny; ale to pewnie dlatego, że ogólnie Skandynawowie pieczołowicie ten czas celebrują i oswają zapachem cynamonu. Ciasteczka polecam Wam gorąco do świątecznych puszek (naprawdę długo zachowują świeżość!), piruety na lodzie radzę zostawić profesjonalistom. Ale wiadomo - co kto lubi... Serinakaker - norweskie kruche ciasteczka z wanilią i migdałami Składniki: (na około 45 sztuk) 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku
Pożeraczka, czyli raz adobrzeeśli Twoja przygotowana potrawa zawiera zbyt dużo tłuszczu ( nadmiar tłuszczu jest nie zdrowy ), możesz go usunąć w następujący sposób : Wrzuć kilka kostek lodu do gorącej potrawy, odczekaj chwilkę , aż tłuszcz zbierze się wokół lodu, a wtedy z łatwością możesz go usunąć np. za pomocą łyżki
Przepisy i porady kulinarnerówno rozłożyła i nie było niepotrzebnych grudek. Gdy masa wyraźnie zaczyna tężeć dodajemy odżywkę, kto nie ma może zastąpić łyżką mleka w proszku. I za pomocą łyżki do lodów odciskamy porcje masy, układamy na talerzu i odstawiamy aby dobrze stężało. Jak będzie dobrze gęste wyciskają się bardzo dobrze i są ładnie zwarte. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę
Dieta moja pasjaślepo opierać się na przepisie, łyżka łyżce, jajko jajku nie są równe. Z równych części ciasta formujemy kulki lub postępujemy jak przy kopytkach. Ja sobie odmierzałam ciasto łyżką do lodów i dopiero formowałam. Gotujemy w osolonym wrzątku z łyżką oleju, pięć minut od momentu wypłynięcia na wierzch. Garść wiśni zalewamy 1 i 1/2 szklanki wody, dodajemy przyprawy i wolno
Dieta moja pasjaprzypalił się. Po ugotowaniu można przetrzeć przez gęste sitko, aby pozbyć się większych drobinek dyni.Nie jest to jednak konieczne. Stosować jako dodatek do kawy lub do deserów, na przykład lodów czy też ciast. Można zrobić większą ilość tego syropu. Wrzący przelać do wyparzonych słoiczków, a te odwrócić do góry dnem do wystudzenia. Zimą przyda się taki syrop na pewno
Codzienna kuchnia niecodziennaprezent dla odwiedzających nas gości. Likier Kukułka chyba najbardziej smakuje Paniom – jest słodki i wspaniale rozgrzewa. Idealny na domowe przyjęcia oraz Święta. Można używać także jako polewę do lodów. Likier Kukułka: 300 g cukierków kukułek 1 szklanka wody (250 ml) 1 szklanka spirytusu (250 ml) 350 – 400 ml skondensowanego mleka nie słodzonego listonic_type='fooddrink';listonic_theme
Poezja smakuoryginalny smak. Tak naprawdę ciężko powiedzieć, czy to ciasto kasztanowe z czekoladą, czy czekoladowe z kasztanami... Ma ciekawą, mazistą konsystencję; jest naprawdę wyjątkowe. Smakuje obłędnie lekko podgrzane, z kulką lodów waniliowych. Poza tym świetnie się nada dla alergików, bo nie ma w nim ani mąki, ani mleka. Ciasto kasztanowo-czekoladowe Składniki: (na tortownicę o średnicy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCudownie pachnący i smaczny syrop dyniowy z dodatkiem aromatycznych przypraw. To idealny dodatek do kawy, deserów i lodów. Składniki 1 szkl wody 4 czubate łyżki pure z dyni 3/4 szkl cukru 1 cukier waniliowy lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 10 ziaren kardamonu 8 goździków 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1/3 łyżeczki mielonego imbiru 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyszpatułką. Kokosanki możemy wykładać na blaszkę za pomocą dwóch łyżeczek (potem będzie można nieco je wyrównać, żeby miały ładniejszy kształt). Jeszcze lepiej do tego zadania nada się nabieraczka do lodów. Kokosanki pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 160 stopni przez ok. 20 minut – gotowe powinny być zarumienione, chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercywypicie hawajskiego koktajlu! Do przygotowania 2 porcji napoju potrzebujemy: – 1 szklankę soku ananasowego – 1 banan – 1mały kubek jogurtu np sojowego lub mleko roślinne – opcjonalnie kostki lodu Do naczynia przenieść wszystkie składniki, które następnie miksujemy do otrzymania jedwabistej, gęstej konsystencji. W upalne dni polecam dodać kilka kostek lodu lub schłodzić wszystkie składniki przed przygotowaniem napoju. Życzę
Szybko Tanio Smacznieswoich gości niebanalnym pomysłem na podanie drinka, mam coś w sam raz dla Was ;) Składniki: 4 łyżki cukru 3 łyżki wody czerwony barwnik 200ml mleka skondensowanego niesłodzonego 100ml malibu lód Cukier umieszczamy w rondelku wraz z wodą na bardzo małym ogniu i powoli rozpuszczamy, często mieszając, aż powstanie gęsty syrop. Ja co jakiś czas zdejmowałam rondelek z gazu i mieszałam(...)koniec dodajemy barwnik (użyłam barwnika w proszku). Następnie zanurzamy szklankę i szybkim ruchem odwracamy. Odstawiamy do zastygnięcia. Syropu powinno wystarczyć na dwie szklanki. Mleko mieszamy z Malibu oraz lodem w shakerze (lub zwykłym słoiku). Wlewamy do wcześniej przygotowanych szklaneczek. Gotowe! :) Pomysł na szklanki znalazłam na stronie https://niezlymlynek.blogspot.com
Czerwona Porzeczkasłodkich i pełnych konserwantów soków ze sklepu. A zatem ... na zdrowie! Składniki: 1 litr wody mineralnej 1/4 szklanki ciepłej wody 3 cytryny 4 łyżeczki cukru trzcinowego kilka kostek lodu Przygotowanie: Do dzbanka wsyp cukier i wlej ciepłą wodę - wymieszaj do rozpuszczenia. Obierz 2 cytryny ze skórki i wyciśnij z nich sok - dodaj do dzbanka i zamieszaj. Wlej wodę mineralną(...)dorzuć lód. Trzecią cytrynę pokrój w plastry i dodaj do lemoniady ... gotowe
Alutka-Gotujewłożyć do lodówki na czas przygotowania kremu. Foremki wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować. Wycinać krążki o trochę większej średnicy niż foremki i wylepić je ciastem. Ja wycinałam pucharkiem do lodów o średnicy 11 cm . Resztę (skrawki) ciasta zostawić do dekoracji. Podpiec tartaletki w temp. 180°C przez około 12 min. Następnie wyjąć z piekarnika, nałożyć krem, prawie do pełna
Posadzone i zjedzonemnie 6); 1/2 szklanki świeżych liści mięty; 1/3 szklanki miodu; Sok wyciśnięty z 1/2 średniej cytryny. Dodatkowo/do dekoracji: Plasterki cytryny; Listki świeżej mięty; Plastry świeżego imbiru; Kostki lodu. Szklanka = 1 cup = 240 ml Sposób przygotowania: Korzeń imbiru obrać, pokroić w cienkie plastry. Liście mięty umyć pod bieżącą wodą, osuszyć. Od torebek z herbatą, usunąć papierowe etykiety i nitki (oczywiście(...)wymieszać. Herbatę przelać do dzbanka/szklanej karafki czy butelki i pozostawić w temperaturze pokojowej do całkowitego wystudzenia. Wystudzoną herbatę wstawić do lodówki w celu schłodzenia. Herbatę podawać schłodzoną, z kostkami lodu, przyozdobioną plastrami cytryny i imbiru oraz listkami świeżej mięty. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 1,5 litra mrożonej herbaty. Herbata ma wyrazisty i intensywny smak
Gospodyni Miejskagarnuszku zagotować wodę, wsypać cukier i wymieszać. Cukier musi się rozpuścić. Ostudzić, zimne dodać do alkoholi. Sparzyć pomarańcze i limonki, następnie pokroić w plasterki. Dodać do dzbanka. Dodać kostki lodu i serwować. Do każdej szklaneczki włożyć owoce, kostki lodu i wlać płyn alkoholowy. To jest naprawdę dobre. Polecam
Kuchnia Pokoleń