lody - 12901 przepisów (strona:499/861)

Kohersen MyCook – wielofunkcyjny robot kuchenny 225

Mogę śmiało powiedzieć, że zakochałam się w nim od pierwszego wejrzenia, bo brakowało mi takiego profesjonalnego sprzętu, który zrobi wiele czynności za mnie. Cieszę się szczególnie z możliwości robienia lodów i gotowania na parze. Jeżeli będziecie mieć jakiekolwiek pytania, dajcie śmiało znać w komentarzach! *wpis powstał w ramach współpracy z marką Kohersen Artykuł Kohersen MyCook – wielofunkcyjny robot kuchenny

Kuchnia Bazylii
Apfelstrudel 229

jabłkami. Farsz składa się z lekko kwaskowatych jabłek, rodzynek maczanych w rumie i cynamonu, wszystko zawija się w płat cienkiego niczym papier ciasta. Do tego dodaje się gałkę lodów waniliowych lub bitą śmietanę. Prawdopodobnie sam strudel pochodzi z krajów arabskich i przywędrowała przez Egipt , Palestynę, Syrię do Turcji. P rzepis przyszedł po zdobyciu Konstantynopola w 1453 i połączeniu

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Konkurs mikołajkowy z Poltino. Poczęstuj Smaczną Pyzę jakimś smakołykiem! 196

Mikołajki. Zresztą, nie musi to być deser - może być coś dobrego do picia, zupa, danie obiadowe, przekąska, co tylko chcecie. Zaznaczę, że lubię prawie wszystko, może oprócz rukoli i lodów miętowych. Nie jestem uczulona na żadne składniki spożywcze a przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo póki co. Macie więc duże pole do popisu. Niestety, gościć u Was mogę

Smaczna Pyza
Kompot z rabarbaru 141

wiosenny kompot. Z dzieciństwa pamiętam taki mieszany z jabłkami lub porzeczkami. Mój ma smak korzenny i miętowy równocześnie. Najlepszy schłodzony lub podawany z kostkami lodu. Kompot będzie miał ładny kolor gdy użyjemy rabarbaru malinowego o czerwonym miąższu. Jeśli mamy zwykły, zielony w środku, aby uzyskać intensywnie różowy kolor należy dodać(...)czym odcedzić i przetrzeć przez sitko. Kompot się zagęści a włókna ze skórki i przyprawy zostaną na sitku. • Wystudzić, podawać z koskami lodu i listkami mięty

To co kocham
Smorodinówka czyli nalewka z czarnej porzeczki 134

Smorodinówka, nalewka o pięknym kolorze i mocnym aromacie. Ma gęstą konsystencję, można więc traktować ją jako deser, do polewania lodów czy sałatki owocowej. Najlepsze jest w niej to, że na trzeci dzień można już ją pić! Ja zrobiłam ją z zamrożonych porzeczek, bo w czasie zbiorów byłam na urlopie. Bardzo polecam

To co kocham
Puree ziemniaczane z zielonym groszkiem 155

utłuc razem, aż się połączą i wyjdzie gładkie, jednorodne zielone puree. Podawać jako dodatek do obiadu w postaci kulek wykonanych za pomocą łyżki do lodów. Można posypać suszonymi ziołami

To co kocham
Muffinki szarlotkowe 198

blaszce upieczone w 20 papilotkach. Niesamowicie kruche, kwaskowe, cynamonowe i już poporcjowane. Chyba smakowały, bo rozeszły się błyskawicznie. Jedliśmy je bez dodatków, ale z kulką lodów waniliowych i sosem czekoladowym będą jeszcze lepsze. Składniki na 20 babeczek: Ciasto kruche • 3 szklanki  mąki pszennej • 250 g masła • 5 żółtek • 2 cukry waniliowe

To co kocham
Puree ziemniaczane z makiem 142

nadaje delikatnej struktury w postaci chrupiących ziarenek. Wygląda również bardzo intrygująco. Podawać jako dodatek do obiadu w postaci kulek wykonanych za pomocą łyżki do lodów lub zjeść ze zsiadłym mlekiem. Można też posypać suszonymi ziołami lub polać sosem. Składniki: • 1 kg ziemniaków • 2 łyżki suchego maku • 100 g masła • 2 łyżki kwaśnej śmietany

To co kocham
Ryż z buraczkiem 208

gęstego gulaszu i wszelkich mięs w sosie. Taki czerwony ryż pięknie wygląda podany na osobnym półmisku w formie kopczyków nakładanych łyżką do lodów. Smakuje na ciepło, ale po przestudzeniu jest równie smaczny podany na lekki podwieczorek lub kolację. Składniki: • 1 szklanka ryżu • 1 buraczek czerwony • sól, pieprz do smaku

To co kocham
Puree ziemniaczane z musztardą francuską 264

osolonej wodzie, odcedzić, dodać masło, śmietanę i musztardę, następnie utłuc na gładką masę. • Przyprawić do smaku solą i pieprzem. • Puree nakładać łyżką do lodów, w każdej kulce zrobić delikatny dołek i włożyć do niego po kilka ziarenek musztardy

To co kocham