Przychodzi lato, upały, to nie mam ochoty na jedzenie żadnych mięs, ziemniaków itp. Królują wtedy u mnie racuchy, naleśniki, sałatki i inne takie, które mogę podać z owocami lub warzywami. Czasem machnę w Tefalu jakąś zupkę, ale sporadycznie, bo nie ma ich kto jeść w nadmiarze. Co innego właśnie takie placuszki. Chłopaki nie mają przecież czasu siąść
Kuchnia w czekoladzieKaiserschmarrn to rodzaj deseru w kuchni austriackiej, słodki gruby naleśnik, omlet porwany na kawałki. W Austrii często serwowany jako słodkie danie główne. Potrawa znajduje się na liście austriackich produktów tradycyjnych. Pieczony jest z dodatkiem rodzynek, a podawany grubo posypany cukrem pudrem. Jest pyszny, a z dodatkiem świeżych owoców po prostu wspaniały. Tym razem z morelami. Przepis koniecznie do wypróbowania
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kasza jaglana zdrowa i pyszna, niedoceniana nadal choć coraz więcej jadana w domach. Można z niej wyczarować wszystko zapiekanki, koktajle, placki, naleśniki, ciasta i wiele innych, uniwersalna ci ona jest bardzo. Dziś włożyłam do blendera, zmiksowałam i wypiłam, pyszne było a teraz chcę się z Wami podzielić przepisem. Koktajl z kaszy jaglanej i mango. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieDziś przedstawiam delikatne gryczane crêpes wypełnione ulubionymi dodatkami czyli kiełbaskami, serem, ajwarem i cebulką prażoną. Są pyszne, polecam serdecznie. Gryczane naleśniki są bardzo pyszne, mają zwarty miąższ i są delikatne. Polecam do wypróbowania. Crêpes gryczane z kiełbaskami i prażoną cebulką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSwojego czasu bardzo smakowały mi desery z użyciem twarogu – wszelkiego rodzaju serniki, naleśniki czy placki z dodatkiem białego sera były moją wielką miłością. Dlatego też nie widzę powodu, aby w powyższych deserach nie użyć tofu, które jednak warto nadkwasić odrobiną soku z cytryny, dzięki czemu uzyskasz efekt podobny do tego twarogowego, jednak bez charakterystycznego mlecznego posmaku. Nie pasuje
Roślinna - blog wegańskiSezon truskawkowy w pełni. Wprost nie można przejść obojętnie obok pysznych, czerwonych owoców. Idealne do koktajli, do naleśników, śniadań i… oczywiście słodkich wypieków. Dziś zapraszam Was na pyszne ciasto z truskawkami i budyniem (kruche) . Ciasto jest proste w przygotowaniu, idealne do popołudniowej kawy lub herbaty, a nawet na przyjęcie. Kusi nie tylko smakiem, ale też wyglądem. Osobiście uwielbiam
Słodkie okruszkifirmy Jamar Z octu jabłkowego i kukurydzy przygotowałam sałatkę z kurczakiem w płatkach kukurydzianych . Tym razem do przepisów wykorzystałam ćwikłę z chrzanem. Ćwikła posłużyła mi do przygotowania pasztecików i naleśników do rosołu. Szczerze Wam powiem, że jak zobaczyłam ćwikłę w paczce to się przeraziłam, bo nie znoszę buraków ze słoika! Zazwyczaj są kwaśne i czuć głównie ocet
PatiGotujefrying Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: 10 min, pieczenie: 15 min, ilość porcji: 2 Mieszamy dokładnie ze sobą wszystkie składniki na ciasto. Potem smażmy placki na patelni do naleśników. Mają być lekko zarumienione. Z tej ilości wychodzą 2 sztuki. Gotowe placki najpierw smarujemy sosem pomidorowym, a potem kładziemy resztę składników. Ja zrobiłam pizzę hawajską i pepperoni, ale rodzaj pizzy
Projekty ze smakiemNajpiękniejszy smak wczesnego lata zamknięty w słoikach. Delikatny, z subtelną nutą migdałów przypomni mroźną zimą słoneczne dni, wypełniając dom przepięknym aromatem. Pasuje do wszelkich deserów i naleśników oraz jako dodatek do pieczywa lub croissantów w niedzielny poranek. W tym roku sezon na przetwory rozpoczęliśmy wyjątkowo wcześnie. Kilka dni temu w jednym z podwarszawskich gospodarstw ogrodniczych Paweł kupił piękne
Kulinaria - potrawy z różnych stron światanatką pietruszki, olejem sezamowym i kilkoma łyżkami wody do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawiam pastę solą i pieprzem. Gotową pastę przechowuje 3-4 dni w lodówce. Podaję z pieczywem, goframi, naleśnikami lub słupkami warzyw. Smacznego, Klaudia
Mango Papajarazie potrzeby doprawić do smaku. Przygotowanie kluseczek – jajko, mąkę i wodę, sól dokładnie wymieszać za pomocą trzepaczki na gładką masę. Masa powinna mieć konsystencję tak jak na naleśniki. Pamiętam jak byłam mała takie kluseczki robiła moja ciocia Jadzia. Były zjawiskowe, nie mogłam się nadziwić. Powiedziała mi niedawno, że najlepiej je robić trzepaczką bo lubią być mocno napowietrzone
Kuchnia Pokoleńniektóre z nich mogą spokojnie grać pierwsze skrzypce w niejednej potrawie. Ja już się przekonałam, że to prawda i co i rusz wplatam w jadłospis jakieś kwiatowe pychotki. Dzisiaj naleśniki, które rozpływają się w ustach i smakują latem. Czytaj więcej
PichceniomaniaPlacuszki z mąki kukurydzianej Zastosowań dla mąki kukurydzianej jest naprawdę wiele. Ostatnio na blogu pojawiły się naleśniki z mąki kukurydzianej . Wcześniej wielokrotnie używałem jej do panierowania boczniaków i kotletów sojowych. Jak donoszą internety, ma ona również zastosowanie przy oparzeniach skóry, usuwaniu zabrudzeń… tak bardzo uniwersalna, że postanowiłem zrobić z niej to co lubię najbardziej i jest już niemalże
Blendmanroku. Poprzednio było dodatkiem do łososia, a dziś w nieco innej kombinacji jest uzupełnieniem dania z makaronem. Polecam Wam również użyć takie szparagowe pesto jako smarowidło do kanapek czy naleśników. Zapewniam, że smakuje wybornie, jest też urozmaiceniem codziennej diety. Korzystajcie więc dopóki jeszcze są dostępne nasze rodzime szparagi. Na zdrowie. Pesto szparagowe z makaronem składniki: 1 pęczek zielonych szparagów
Przysmaki KarolkiWiecie, że to moje pierwsze takie połączenie? Różne się zdarzały, ale rabarbaru z truskawką jeszcze nie jadłam :) A dżemy ogólnie, to ja bardzo lubię- jeść. Zwłaszcza do naleśników, takich cieniutkich, że prawie sąsiednią wieś przez nie widać 😉 Z ich pzygotowaniem jednak już trochę gorzej... Smażąc w tamtym roku truskawkowy tak przypaliłam garnek, że jeden od razu wywaliłam, a drugi
Kuchnia w czekoladzie