Krem z daktyli to krem który wyjada się wprost ze słoiczka a idealnie też smakuje na naleśnikach, placuszkach czy kanapce. Robi się go bardzo szybko, szybko znika więc od razu proponuje aby zrobić z dwóch, trzech porcji, na serio. A zapomniałam dodać że jest to zdrowa wersja cukrowych Nutelli czy podobnych kremów. Są pyszne i mega kaloryczne a krem
Moje Małe CzarowanieŁosoś jest moją ulubioną rybą. Lubię go za to, że jest bardzo "uniwersalny" w smaku - pasuje do ryżu, makaronów, placków, naleśników, kanapek itp. Do tego zawsze wychodzi pyszny, bez względu na to, jakich przypraw i dodatków użyjemy. Świetnie sprawdza się w wersji wytrawnej (np. łosoś teriayki , pasta z łososia i avocado) jak i w towarzystwie słodkich owoców (np. springrolls
Zawsze głodna!zapasteryzowany dumnie stoi w moje spiżarni i absolutnie nic złego nic się z nim nie dzieje) to wiedziałam, że ten dżem też mi zasmakuje. Idealne sprawdzi się z goframi, naleśnikami, grzankami i z czym dusza zapragnie. Wytrzymał u mnie w lodówce dwa tygodni bez pasteryzacji, dalej nie wiem, bo zjadłam ps. robi się ba bardzo szybko- 30 minut
greenscarfmalinowy to nic innego niż przetarte maliny z cukrem. Przetarte przez gęste sitko, pozbawione malutkich pestek świetnie nadają się do deserów, placków, naleśników, a także do gorącej herbaty w zimne jesienne i zimowe wieczory. Mój sos nie jest zbyt gęsty, gotowałam go krótko, zależało mi na płynnej konsystencji. Nie chciałam z niego robić galaretki, ale jeśli ktoś woli galaretkę
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieodstawiamy z ognia dodajemy połamaną czekoladę, masło i mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Jajka i sól miksujemy krótko, dodajemy mąkę i znowu krótko miksujemy aż powstanie ciasto ja na naleśniki. Do masy jajecznej wlewamy stopniowo wystudzoną masę czekoladową i mieszamy, wsypujemy orzechy, skórkę pomarańczową, wszystko dokładnie ze sobą łączymy. Całość wylewamy do wysmarowanej masłem formy ok.24x34 cm. Pieczemy
Gorący kąsekidealnie pasują jako przekąski w karnawale. Składniki na ciasto naleśnikowe: jajko szklanka mleka mąka pszenna tym 500 Kłos-Pol ( wsypujemy na oko tak aby ciasto było konsystencją jak na naleśniki) Panierka: płatki kukurydziane 2 szklanki sól,pieprz,papryka czerwona mielona do smaku Dodatkowo: pierś z kurczaka 400 g Wykonanie: Do miseczki wbijamy jajko ,wlewamy mleko i roztrzepujemy. Dodajemy mąkę
Różowa kuchnianiż kilka lat temu. W dzisiejszym poście wykorzystałam owoce kaki, z których wykonałam dżem.Najlepsze będą już dobrze dojrzałe owoce, prawie, że przejrzałe. Dżem można wykorzystać na przykład do naleśników, albo tak jak ja zamierzam to zrobić do pączków, przecież zbliża się karnawał, więc może warto zaskoczyć gości czymś niby znanym a jednak innym. Składniki na około litr dżemu
Delusional Trinenazywamy też pekinką. Kapusta pekińska to świetna baza do wielu potraw. Jeszcze nie próbowałam kapusty pekińskiej w wersji duszonej, ale wszystko przede mną. Świetnie komponuje się w mojej wersji naleśników, z nadzieniem po chińsku. Wróćmy do naszej kapusty pekińskiej. Do poszatkowanej kapusty dorzuciłam dla odmiany ogórek kiszony, kilka pomidorków koktajlowych, kukurydzę. W sumie pasowałoby dodać tutaj jeszcze cebulę czerwoną
Mieszam w Garnkuplan działań na tydzień. Pogoda - jak co roku zresztą w połowie maja - nie rozpieszcza nas ciepłem, zimna Zośka pokazuje swoje kaprysy:) Moje kulinarne plany kręcą się wokół szpinaku, meksykańskich naleśników i jeszcze sama nie wiem czego... jak to plany... Ale jeśli już teraz szukacie pomysłu na smaczny i dość szybki obiad, proponuję pulpety z indyka w pomidorowym sosie. Delikatne
Obiad gotowyTwaróg to bogactwo pełnowartościowego, łatwostrawnego i przyswajalnego białka. Dzięki jego wykorzystaniu możemy zróżnicować posiłki i za każdym razem otrzymywać „coś” pysznego. Kto nie lubi pierogów z serem lub ruskich, naleśników z serem, nie wspominając już o wyśmienitych sernikach? Te racuchy towarzyszą mi od dzieciństwa. W wersji tradycyjnej robi je moja Mama, u mnie tym razem trochę inaczej – racuchy
mojewypiekiinietylkoPrzygotowanie: Serek ricotta ucieramy mikserem na gładką masę. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i wanilię ciągle ucierając wszystko mikserem. Powinna nam wyjść masa znacznie gęstsza niż na naleśniki. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy ciasto na rozgrzany tłuszcz. Smażymy z obu stron jak pączki w temperaturze nie zbyt wysokiej żeby zdążyły usmażyć się w środku. Przed podaniem
Życie zaczyna się w kuchniwłoszczyzny 120 g jabłek 4 ząbki czosnku 4 łyżki octu Sól morska, Pieprz czarny ziarnisty, Ziele angielskie całe (kilka ziaren), Liść laurowy, Majeranek otarty Cukier do smaku Krokiety: 4 naleśniki 8 łyżek ugotowanej kapusty z grzybami 2 łyżki mąki 1 jajko 5 łyżek Bułki tartej Olej do smażenia Buraki i włoszczyznę umyć i obrać
Menu ZdrowiaPierwsza konfiturka na blogu i to własnoręcznie robiona przez mojego męża:) Bardzo pyszna i słodka. Idealna do naleśników na słodko:) Czas wykonania: 2 h 45 min Ilość porcji: 1,2 kg (8 słoiczków po 150 g) Składniki: 2 ½ kg dyni 1 szklanka cukru ½ szklanki wody sok z 1 cytryny Przygotowanie: Dynię
KuchniaWeDwoje.plPierogi z serem to kolejne danie obiadowe na słodko. Masa serowa, którą użyłam do przepisu na czekoladowe naleśniki postanowiłam wykorzystać również jako farsz do pierogów. Delikatne ciasto ze słodkim twarożkiem serowym to na pewno jeden ze sposobów umilenia sobie zimowego dnia:) Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 25 sztuk Składniki
KuchniaWeDwoje.pl