naleśniki - 13886 przepisów (strona:511/926)

Galaretka/sos z czarnej porzeczki 123

Przepis został zaczerpnięty ze starych, rodzinnych zapisków i do dziś odnawiam go z wielką chęcią! Uwielbiam tą galaretkę, która idealnie nadaje się do ciast, naleśników, czy wymieszania z kubkiem herbaty. Polecam! 1 litr soku z czarnej porzeczki 60 dag cukru Dojrzałe czarne porzeczki dokładnie umyć, oczyścić i przełożyć do garnka. Owoce lekko podusić, wlać około 1/2 szklanki wody

Di gotuje
Jabłka duszone na zimę 154

Każdej jesieni przygotowuję takie słoiki z jabłkami na zimę, wykorzystuję je do szarlotki, naleśników i wielu innych deserów. W tym roku w moim ogrodzie było dużo jabłek więc zrobiłam spory zapas. Składniki: 5 kilogramów jabłek  2 szklanki cukru Sok z połowy cytryny Sposób przygotowania: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na małe kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny, jabłka

Bajeczna Kuchnia
Dżem jabłkowy z cynamonem 147

Taki pyszny dżem jabłkowy z mocną nutką cynamonu, zawsze przygotowuję go z antonówek. Często wykorzystuję go do naleśników lub rogalików. Składniki: 3 kilogramy obranych jabłek 0,5 kilograma cukru 2 łyżki cynamonu Sok z połowy cytryny Sposób przygotowania: Obrane jabłka oczyszczamy z gniazd nasienny, kroimy w drobną kostkę, przekładamy do garnka, skrapiamy sokiem z cytryny i wsypujemy cukier, wszystko

Bajeczna Kuchnia
Jesienne nowości w kolekcji AMBITION 233

wielowarstwowe dno indukcyjne odporne na odkształcenia. Doskonale akumulują ciepło, sprawiając, że gotowanie jest energooszczędne. W linii dostępne zarówno garnki, klasyczne patelnie w trzech rozmiarach, patelnie głębokie, grillowe i do naleśników, a także formy do słodkich wypieków takie, jak: brytfanna prostokątna, keksówka, forma na muffiny, do tarty, do babki oraz tortownica. W naturalnej kolorystyce zagoszczą na stole podkładki Velvet, zdobione

Kuchcik gotuje
krem bounty 742

Krem bounty nadaje się zarówno do naleśników

Ugotujmy Coś
Owsianka z musem czekoladowym 181

pewo zauważyliście, że na moim blogu wśród przepisów dominują propozycje śniadaniowe i desery. Były placuszki różnego rodzaju, były fit ciasta, ciasteczka z kubeczka, muffiny, naleśniki, gofry i wiele, wiele innych. A dzisiaj przyszła pora na OWSIANKĘ. Z reguły robię ją na wodzie, bo tak jest szybciej i prościej, a równie smacznie, jak na mleku. Często ważną rolę w owsiance

Tetiisheri
Galaretka z papierówek z wanilią 135

przepis, który wypatrzyłam u Ani ., ale ciut go zmodyfikowałam. Galaretka ma piękny bursztynowy kolor, jest słodka o posmaku wanilii. Waniliowa galaretka z papierówek jest idealna do bułek mlecznych , naleśników, placuszków, czy maślanej chałki . Świetnie smakuje na plastrach twarogu. Idealna do jedzenia łyżeczką wprost ze słoiczka, mówię serio, bo tak galaretkę z jabłek wyjadł Piotrek. Jeśli w takim tempie będzie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mus jabłkowy bez cukru 207

zdrowy! Bezcukrowy mus jest pyszny, naturalnie słodki, ma delikatny smak papierówek, nie dodałam do gotowania nawet cynamonu, gdyż stwierdziłam, że można go dodać, tuż przed wykorzystaniem np. do posmarowania naleśników, do wszelkiego rodzaju ciast z jabłkami, szczególnie do szarlotki, do deserów, czy do zwykłego ryżu, czy kaszy manny na gęsto … Na blogu jest też przepis na mus jabłkowy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ser z jogurtu na słodko do wypieków 149

słodki ser z jogurtu. Wykorzystujemy go do słodkich wypieków np. drożdżówek z serem i jagodami , drożdżówek z serem i lukrem lub do innych drożdżowych wypieków na słodko, albo naleśników na słodko. Jeśli ser zostawimy na sicie dłużej ok. 3 dni to możemy nawet z takiego jogurtowego sera upiec domowy sernik, musimy oczywiście wtedy wykorzystać przynajmniej 2 kg jogurtu greckiego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Błyskawiczne piątki - podsumowanie 14.10.2016r. 128

jasnym sosie   Agnieszka Bułeczki cynamonowe   Aga Sałatka z czerwonym ryżem, wędzonym kurczakiem i serem Marzena  Enchilada   Małgosia  Pure z dyni i papryki chili Angelika Naleśniki idealne   Kasia Zupa krem z borowików i brązowych pieczarek z nutą lubczyku, czerwonego pieprzu i parmezanu   Danuta Mus jabłkowy Joanna  Błyskawiczne ciasteczka z nutellą

Magiczne Życie Marty
Herbaciane pancakes z ciecierzycy + Pocky! 166

paluszki w czekoladzie z zieloną herbatą Matcha Wszystkie składniki zmiksować w blenderze na gładką masę,  która powinna być puszysta i gęstsza niż na naleśniki.  Patelnię rozgrzać i dokładnie natłuścić, a następni umieścić na niej foremki. Gotowe ciasto przełożyć natłuszczonych foremek. Smażyć około 3 minut, następnie przewrócić foremki na drugą stronę i smażyć jeszcze około 1-2 minut

Poranek na słodko
Zdrowe desery na Walentynki! 134

owsiane z jagodami Chałwowy sernik z migdałami i czekoladą Jęczmienne serduszka nadziane czekoladą Wegański suflet naleśnikowy Korzenne bułeczki bez spulchniaczy Serniczki w czekoladzie Suflet z placków Roti Suflet z naleśników Kokosowa zapiekanka 3 w 1 Pistacjowy suflet z serka wiejskiego Pieczona owsianka z ricottą Drożdżowe muffiny z truskawkami Kokosowe muffiny z serka wiejskiego Maślane pancakes z kokosem Potrójnie kawowe

Poranek na słodko
Wegańskie ciasto z ciecierzycy! 111

łyżka masła orzechowego + 5 łyżek soku z noni (Raab Vitalfood) Wszystkie składniki oprócz lnu zmiksować w blenderze  na gładką masę, która powinna być puszysta i gęstsza niż na naleśniki.  Nasiona lnu zalać wrzącą wodą i mieszać do czasu, aż powstanie żelowa konsystencja. Odstawić na 15 minut. Dodać "wegańskie jajko" do ciasta i ponownie zmiksować.  Piec

Poranek na słodko
Owsiane pancakes z kokosem. 112

poziomu i odstawić na 5 minut. Następnie zmiksować je z mąką, solą, jajkiem, proszkiem do pieczenia i erytrolem na gładką masę (która powinna być gęstsza niż na naleśniki), a następnie dodać drobno pokruszone plastry kokosa i suszoną żurawinę. Odstawić na 5 minut, aby żurawina wchłonęła nadmiar wilgoci z ciasta. Na patelni rozgrzać oliwę i rozprowadzić ją po całej powierzchni

Poranek na słodko
Omlet z czerwonej soczewicy i... yacon. 120

pieczenia +  poziomki (lub inne owoce) bio syrop z yaconu melon kantalupa Wszystkie składniki zmiksować w blenderze na gładką masę, która powinna być puszysta i gęstsza niż na naleśniki. Smażyć na rozgrzanej i natłuszczonej patelni na najmniejszym ogniu pod przykryciem. Przy przewracaniu należy szczególnie uważać, gdyż jest miękki i łatwo go zdeformować łopatką. Omlet smaży się bardzo szybko, dlatego

Poranek na słodko