podwieczorki (brownie z orzechami i chili, bezglutenowy makowiec z bakaliami) - przekąski (krakersy na słodko, jaglane trufelki z suszonymi owocami, batoniki musli) - kolacje ( racuszki z cukinią na słodko czy gryczane naleśniki z musem malinowym). Każdy dietetyczny przepis ma podany czas i trudość wykonania, tagi typu bez glutenu, bez jajek czy bez mleka. Podane są wskazówki, jak można zmodyfikować recepturę
Moje Kuchenne RewelacjePachnący goździkami i cynamonem dżem z dyni i jabłek pozwoli Wam zatrzymać jesienne smaki na dłużej. Znakomicie nadaje się do deserów, jako nadzienie do naleśników, przekładania ciast oraz na kanapki. Do jego wykonania najlepiej użyć kwaśnych jabłek. Jeśli jednak takich nie macie wystarczy, że do masy dodacie więcej soku z cytryny. Ilość cukru też możecie modyfikować dostosowując
MyCookBook.plszparagi i gotować 7 minut, po czym delikatnie odcedzić. • Jajka roztrzepać z solą, pieprzem i papryką. • Wylać połowę na małą patelnię do smażenia naleśników z odrobiną oliwy. • Gdy wierzch omletu prawie się zetnie, na jednej połowie położyć połowę szparagów i złożyć omlet na pół. • Tak samo usmażyć drugi
To co kochamMiałam w zapasie niezbyt ładne truskawki, dokupiłam rabarbar i zrobiłam dżem. Bardzo lubię takie połączenie słodkich truskawek i kwaśnego rabarbaru. Taki dżemik jest świetny do naleśników, gofrów i na kanapki. Składniki: • 1 kg truskawek • 1 kg rabarbaru • 1 szklanka cukru Wykonanie: • Rabarbar pokroić na 2 cm kawałki. • Wrzucić go do garnka
To co kochamjabłek i brzoskwiń z eleganckim akcentem rodzynkowym. Ja użyłam greckich rodzynek koryntek, są one malutkie, ciemne i bardzo słodkie. Ten dżemiko-mus jest idealny do naleśników, a także na słodką kanapkę. Składniki: • 1 kg jabłek po obraniu ze skórki i z gniazd nasiennych • 1 kg brzoskwiń bez pestek
To co kochamwygląda jak słońce zamknięte w słoiku. Dżemik wyszedł kwaskowy i wydawać by się mogło, że jest z pomarańczy. Super na kanapkę, do naleśników, bułeczek, pączków, ale ja mam dla niego bojowe zadanie – będzie nadzieniem świątecznego staropolskiego piernika. Składniki: • 2,5 kg dyni bez skóry • 2 szklanki cukru • 3 pomarańcze
To co kochamzakrętkach postawić na 30 minut, nie trzeba pasteryzować, od kilku lat robię takie przetwory i zawsze są dobre, przechowywać w ciemnym miejscu dżemik smakuje do tostów, pieczywa, naleśników, deserów, ciast............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiętylko pierogów, jak wskazuje napis na opakowaniu, ale także ciast o bardziej zwartej strukturze czyli mokrych – ucieranych, jak marchewkowe, ciast kruchych, półkruchych i parzonych. Nadaje się do naleśników, omletów, makaronów oraz różnego rodzaju klusek , knedli i kopytek! Świetnie sprawdzi się również jako zagęszczacz do zup i sosów
Ostra na SłodkoSkładniki podane są na dwa naleśniki, a ponieważ jest to danie lekkie (bez mąki), to porcja wystarcza na jedną osobę. Można się najeść, a żołądek nie jest obciążony. Składniki: 3 jajka (u mnie rozmiar L) 1 garść posiekanego koperku 1/2 posiekanej dymki 2 garści świeżego, umytego szpinaku baby 1 plaster sera koziego na jeden omlet 2 plasterki boczku pieczonego
Szczęśliwa kuchniawykorzystanie jabłek w kuchni jest niezliczona ilość. Są zdrowym dodatkiem do sałatek owocowych i warzywnych. Rewelacyjnie komponują się w ciastach – z dodatkiem cynamonu tworzą niezapomniany duet w szarlotce, naleśnikach lub w zapiekanym ryżu. Jabłka można także gotować – w ten sposób powstaje przepyszny i zdrowy kompot. Natomiast ze smażonych owoców przygotowuje się na zimę dżemy, konfitury, marmolady, chutney
mojewypiekiinietylkoDynia zawładnęła mną ostatnio. Tegoroczna jesień upływa mi właśnie pod znakiem dyni. Pokazywałam Wam na blogu syrop dyniowy , który dodaję nie tylko do kawy, ale też do deserów czy naleśników. Dzisiaj przyszła pora na dyniową latte. Prawdziwy przysmak dla wielbicieli korzennych smaków i - oczywiście - dyni. Przepisów na syrop dyniowy i na dyniową latte jest chyba tyle, ilu wielbicieli. Kiedy
Codzienna kuchnia niecodziennapaprykami. Do miski wlewamy mleko, wbijamy jajko, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, doprawiamy solą, pieprzem i paprykami -ciasto ma być pikantne - całość miksujemy na jednolite ciasto jak na naleśniki. Do ciasta wkładamy mięso i odstawiamy na godzinę. Płatki kukurydziane kruszymy, przesypujemy do miseczki, do drugiej wsypujemy bułkę tartą. Kąski kurczaka obtaczamy w bułce, ponownie w cieście
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisamym dostarczając więcej wartości odżywczych. Orkisz jest źródłem białka, błonnika pokarmowego, fitosteroli, witamin - A, E, D oraz składników mineralnych - cynku, miedzi, selenu. Dobrze sprawdza się w ciastach, chlebach, naleśnikach, plackach i innego tego typu wypiekach. DAKTYLE SUSZONE MORELE SUSZONE CIEMNE Dlaczego ciemna? Swój kolor zawdzięcza suszeniu na słońcu i braku dodatków konserwujących. Te żółte morele, dostępne w większości
Zdrowie na języku :PDieta bezglutenowa nie musi być nudna , czy pozbawiona smaku . Przyznam, że kiedyś sama miałam podejrzenia choroby trzewnej i pamiętam jak wtedy ubolewałam, że nie będę mogła jeść ulubionych naleśników, ciast - czy po prostu... pieczywa. Jednak w moim przypadku podejrzenia lekarskie okazały się nieprawidłowe i jeśli czasami ograniczam gluten - to nie dlatego, że muszę, ale dlatego, że chcę. Książka zawiera
Di gotujemasłowej 3 łyżki klarowanego masła kilka ząbków czarnego czosnku 2 łyżki świeżych listków kolendry sól pieprz Wykonanie: Z jajka, wody, mąki, płatków i inuliny przygotowujemy ciasto, tak jak na naleśniki i doprawiamy je solą. Placki smażymy na patelni delikatnie wysmarowanej klarowanym masłem. Yamabushi kroimy w grube plastry i podsmażamy na klarowanym maśle z obu stron na złoty kolor
Quinoa Raz!