naleśniki - 13886 przepisów (strona:506/926)

Mus jabłkowy 114

Oczywiście to kwestia gustu. Gotowy dżemik z cukrem możemy przechowywać przez wiele miesięcy w chłodnym miejscu, np. w spiżarni. Zapewniam, że gdy w zimie otworzycie taki słoiczek do naleśników, deserów czy po prostu do wyjadania łyżeczką będziecie baaardzo zadowoleni  ;). Warto wspomnieć, że to cynamon odgrywa tutaj kluczową rolę. Dzięki niemu dżem jest niezwykle aromatyczny, więc

Nastoletnie Wypiekanie
Top 8 przepisów w listopadzie 2016 172

bułeczek można zrobić dowolny np. koperkowy. ostry czy też inny, Wasz ulubiony. Przepis:  kliknij po przepis  Pulpeciki w zalewie octowej. Przepis:  kliknij po przepis  Naleśniki z mięsem mielonym. To jeden z przepisów, do którego naprawdę często zaglądacie od kiedy tylko pojawił się na blogu. Przepis:  kliknij po przepis Mini pieczarki w cieście naleśnikowym. Przepis

W kuchni u Moniki
Kiszona marchew z natką pietruszki i jabłkiem 211

kuchni jest ogromne.  Do czego używamy? Jemy samą a sok wypijamy. Jako surówkę lub składnik surówek, sałatek, zup, sosów albo jako jeden ze składników do sajgonek czy naleśników. Jej zastosowanie może tylko ograniczać nasza wyobraźnia :). Marchew po ukiszeniu nic a nic nie traci na kolorze! Jest kilka sposobów aby ukisić marchew. Samą marchew wg przepisu poniżej. Marchew pokrojoną

Leśny Zakątek
Muffinki rafaello z ciecierzycy (bez jajek, bez mleka, bez białej mąki i białego cukru) 165

ciecierzycy! Po raz pierwszy przygotowałam wypiek z cieciorką i nie spodziewałam się takiego smaku. Są pyszne! Ale i krem kokosowy bardzo nam posmakował i resztę, która pozostała zjedliśmy... z naleśnikami :) Przepis polecam szczególnie osobom, które nie chcą, nie lubią lub nie mogą tego typu wypieków. Te muffinki (oraz krem) to propozycja idealna dla diety wegańskiej, wegetariańskiej, dla osób

Kolorowy Przepisownik
#2 Malezja: i jej słodkości 115

matcha. Do dostania w sieci kawiarnii snowflakes. Może nie w 100% malezyjskie danie (pochodzenia z Tajwanu) ale warte polecenia i łatwo dostępne w KL. 5. Apam balik - grube naleśniki przełożone nadzieniem z pokruszonych orzechów, nasączone miodem i super chrupiące. Na nocnych marketach, można dostać również z dodatkiem banana czy czekolady. Polecam jednak tradycyjne. Na chinatown, sprzedaje je starszy

Gawron w rosole
"Kuchnia Polska" Ewa Aszkiewicz 109

sałatki - np. seler w sosie śliwkowym, pory zapiekane, surówka z dyni wykwintna, jarzynka z kabaczka i inne. Dania codzienne - np. kluski zbójnickie, grzyby na boczku, pomidory zasmażane z kurczakiem, naleśniki z farszem jajecznym, kabaczki zawijane.  Ryby, drób i inne mięsa - np. karasie zapiekane w śmietanie, kaczka pieczona w winie, karkówka ze śliwkami i miodem i inne. Kolejne rozdziały

kruche babeczki
Kohersen MyCook – wielofunkcyjny robot kuchenny 161

umieszczone ostrze na stałe (nie można go zdjąć) – ostrze wyrabia twarde ciasta czy sieka/mieli. Na ostrze można jednak założyć motylek, który na przykład ubija białka czy rozrabia ciasto na naleśniki. Kohersen posiada także funkcję samooczyszczenia – (wystarczy wlać wodę i zmiksować) oraz sam ostrzy noże (podczas ścierania twardszych produktów). Dzięki możliwości programowania robota oszczędzamy czas – w czasie kiedy miksujemy

Kuchnia Bazylii
Orzechy włoskie - sprawdzone przepisy i garść informacji 224

składnik wigilijnej kutii. Orzechy wykorzystywane są również do przygotowania dań wytrawnych . W kuchni polskiej przygotowuje się farsz z orzechami na przykład do nadziewania kaczki, ale także do pierogów, czy naleśników (orzechy miesza się na przykład z twarogiem). Coraz modniejsze są sałatki, w których wykorzystuje się orzechy, jednak jest to dodatek sałatkowy, który za naszą wschodnią granicą wykorzystywany jest

Trzeci talerz
"Zdrowe słodkości na każdą porę dnia" - recenzja i KONKURS! 224

podwieczorki (brownie z orzechami i chili, bezglutenowy makowiec z bakaliami) - przekąski (krakersy na słodko, jaglane trufelki z suszonymi owocami, batoniki musli) - kolacje ( racuszki z cukinią na słodko czy gryczane naleśniki z musem malinowym). Każdy dietetyczny przepis ma podany czas i trudość wykonania, tagi typu bez glutenu, bez jajek czy bez mleka. Podane są wskazówki, jak można zmodyfikować recepturę

Moje Kuchenne Rewelacje
Dżem z dyni i jabłek 111

Pachnący goździkami i cynamonem dżem z dyni i jabłek pozwoli Wam zatrzymać jesienne smaki na dłużej. Znakomicie nadaje się do deserów, jako nadzienie do naleśników, przekładania ciast oraz na kanapki. Do jego wykonania najlepiej użyć kwaśnych jabłek. Jeśli jednak takich nie macie wystarczy, że do masy dodacie więcej soku z cytryny. Ilość cukru też możecie modyfikować dostosowując

MyCookBook.pl
Omlet ze szparagami 93

szparagi i gotować 7 minut, po czym delikatnie odcedzić. • Jajka roztrzepać z solą, pieprzem i papryką. • Wylać połowę na małą patelnię do smażenia naleśników z odrobiną oliwy. • Gdy wierzch omletu prawie się zetnie, na jednej połowie położyć połowę szparagów i złożyć omlet na pół. • Tak samo usmażyć drugi

To co kocham
Dżem rabarbarowo-truskawkowy 107

Miałam w zapasie niezbyt ładne truskawki, dokupiłam rabarbar i zrobiłam dżem. Bardzo lubię takie połączenie słodkich truskawek i kwaśnego rabarbaru. Taki dżemik jest świetny do naleśników, gofrów i na kanapki. Składniki: • 1 kg truskawek • 1 kg rabarbaru • 1 szklanka cukru Wykonanie: • Rabarbar pokroić na 2 cm kawałki. • Wrzucić go do garnka

To co kocham
Dżem z jabłek i brzoskwiń z rodzynkami 127

jabłek i brzoskwiń z eleganckim akcentem rodzynkowym. Ja użyłam greckich rodzynek koryntek, są one malutkie, ciemne i bardzo słodkie. Ten dżemiko-mus jest idealny do naleśników, a także na słodką kanapkę. Składniki: • 1 kg jabłek po obraniu ze skórki i z gniazd nasiennych • 1 kg brzoskwiń bez pestek

To co kocham
Dżem z dyni z nutą pomarańczy i wanilii 142

wygląda jak słońce zamknięte w słoiku. Dżemik wyszedł kwaskowy i wydawać by się mogło, że jest z pomarańczy. Super na kanapkę, do naleśników, bułeczek, pączków, ale ja mam dla niego bojowe zadanie – będzie nadzieniem świątecznego staropolskiego piernika. Składniki: • 2,5 kg dyni bez skóry • 2 szklanki cukru • 3 pomarańcze

To co kocham
szybkowar-z aronii i śliwek z cynamonem dżemik... 152

zakrętkach postawić na 30 minut, nie trzeba pasteryzować, od kilku lat robię takie przetwory i zawsze są dobre, przechowywać w ciemnym miejscu dżemik smakuje do tostów, pieczywa, naleśników, deserów, ciast............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię