lody - 12901 przepisów (strona:494/861)

Szarlotka z bezą i orzechami 205

minut w temp. 160stC. Po upieczeniu studzić przez 10 minut przy uchylonych drzwiach piekarnika, następnie wyjąć i studzić na kratce. Szarlotka pysznie smakuje zarówno na ciepło z gałką lodów, jak również na zimno, gdy na bezie pojawia się złota rosa. Smacznego

Obiad gotowy
MINI CIABATTY ORKISZOWE 219

mieszanki mąk) 250 ml ciepłej wody 7 g suszonych drożdży lub 20 g świeżych 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru DODATKOWO : otręby lub mąka do podsypania, kilka kostek lodu do zaparowania piekarnika WYKONANIE Do miseczki wsypujemy drożdże suche lub kruszymy świeże. Mieszamy z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżką mąki. Stopniowo, cały czas mieszając dolewamy 150 ml ciepłej (nie gorącej(...)minut do napuszenia. Piekarnik rozgrzewamy do 240℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Blaszkę z wyrośniętymi bułkami wstawiamy na środkową półkę piekarnika, na spód wrzucamy kostki lodu lub spryskujemy wnętrze zimną wodą. Pieczemy ok 12 minut, lub do czasu, aż skórka będzie ładnie zrumieniona

cool and minty
Szarlotka Mojej Mamy 173

widelcem i włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. • Piec około 40 -45 minut. • Podawać (najlepiej na ciepło ale smakuje równie dobrze na zimno), posypane cukrem pudrem, z gałką lodów śmietankowych. Autor: Mama

Moja Mama Gotuje
Sos karmelowy 229

Opis: Najlepszy dodatek do deserów, lodów, ciast, ale też popcornu czy słonych precelków. Również składnik deserów czy ciast. Najlepszy, domowy, prosty sos karmelowy. Sos karmelowy jest wyśmienity w lekko słonej wersji. W tym celu na samym końcu dodajcie szczyptę soli. Jeśli nie chcecie słonej wersji, to zapraszam na klasyczny przepis. Składniki: 80 g masła 200 g cukru

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Babeczki jabłkowe 139

Jedne z ulubionych babeczek w moim domu :) Pyszne mini szarlotki z dodatkiem kokosu, skradną serca każdego. Idealnie smakują na ciepło ale też na zimno. Pasują do lodów jako elegancki deser. Jednym słowem: spróbujcie :) Składniki: * 3 łyżki masła * 6 łyżek cukru trzcinowego * 2 łyżki mleka * 1 duże jajko lub 2 małe * 1/2 łyżeczki cynamonu * 2 łyżki wiórków kokosowych * 500g kwaśnych

Klasyka Gotowania
Ostanie karnawałowe przyjęcie w domu – o tym nie możesz zapomnieć 201

nich wszelkiego rodzaju otwieracze do wina, które okazują się niezbędne na bardziej uroczystych przyjęciach. Aby właściwie podawać – przykładowo szampana – warto zaopatrzyć się także w wiaderko do lodu. Dzięki temu napój będzie miał odpowiednią temperaturę. Można skorzystać także z aktywnie chłodzącej karafki czy schładzacza do wina lub piwa. Wstępne rozpoznanie tego, co piją nasi goście może nam wiele pomóc

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Karnawałowa lemoniada z miętą 221

garść listków świeżej mięty Cytryny i limonki myjemy i osuszamy. Połowę jednej cytryny i połowę jednej limonki kroimy na plastry, a następnie na cząstki. Umieszczamy w pojemniku do kostek lodu, zalewamy wodą Perrier i wkładamy do zamrażarki. Pozostałe cytryny i limonki wyciskamy. Sok przelewamy do dzbanka, dodajemy 3 łyżki cukru brązowego, resztę wody Perrier (ok. 800 ml) oraz listki mięty(...)sokiem z cytryny. Trzymając szklankę denkiem do góry, stawiamy ją na desce z cukrem. Obracamy ją, aby do brzegów szklanki przylepił się cukier. W szklankach umieszczamy cytrynowe kostki lodu i zalewamy lemoniadą. Karnawałowa lemoniada z miętą sprawdzi się w czasie imprez, spotkań rodzinnych (można przygotować dwie wersje - z alkoholem i bez) i będzie niezastąpiona w czasie upałów, kiedy orzeźwi

My Chcemy Jeść
Koktajl Pomarańczowe marzenie 195

sokiem z dwóch rodzajów pomarańczy, któremu lekkości nadają bąbelki wody Perrier. Składniki: 80ml soku z czerwonych pomarańczy 80ml soku z pomarańczy 1 kiwi 80ml wody Perrier 50ml białego rumu lód W szklance umieścić lód. Kiwi obrać i zmiksować z 40ml wody Perrier, wlać do szklanki. Sok z pomarańczy i czerwonych pomarańczy kolejno wlać do szklanki, dolać rum i pozostałą wodę

Obiad gotowy
Czekoladowy krem na bazie śmietanki i mascarpone 184

Idealny i pyszny krem, który może mieć wiele smacznych zastosowań: od przełożenia tortu, dodatku do ciast czy lodów – do formy czekoladowego deseru. Do jego zalet można zaliczyć nie tylko wyjątkowy, czekoladowy smak, ale też szybkość wykonania. Wystarczy kilka minut pracy miksera i krem jest gotowy! Swój pyszny – czekoladowy(a nie czekoladopodobny) smak, zawdzięcza dodatkowi […] Artykuł Czekoladowy

Domowe Torty
Muffiny pomarańczowe z polewą 224

pomarańczy. Następnie, do wymieszanych, suchych składników wlać mokre składniki i niezbyt dokładnie wymieszać, jedynie do połączenia wszystkich składników ciasta. Do formy na muffiny włożyć papilotki i łyżką (najlepiej do lodów) nakładać porcje ciasta. Tak przygotowane muffinki wstawić do piekarnika nagrzanego do 205 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez około 16 - 18 minut

Gospodyni Miejska
Zwariowane ciasteczka 207

przykryć folią spożywczą i, w celu schłodzenia, wstawić do lodówki na 15 minut. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na tak przygotowaną blachę nakładać łyżką (najlepiej łyżką do lodów), w sporych odległościach, porcje ciasta (u mnie na jednej blasze zmieściło się 9 ciastek). Ciasteczka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka

Gospodyni Miejska
Bananowe pączki + film 163

cynamon, sodę oraz proszek do pieczenia i wszystko miksujemy na gładką masę ( ciasto powinno być gęste i zwarte nie lejące się w razie potrzeby dosypujemy więcej mąki ). Łyżkę do lodów zanurzamy w oleju, nabieramy nią ciasto starając się formować kulki a następnie wrzucamy je partiami na głęboki rozgrzany tłuszcz i smażymy na złoto-brązowy kolor z każdej strony. Usmażone

Smakowite Dania
Zielona uzdrowicielka 166

leśny, dzięki jałowcowi. Głównym składnikiem jest dobra gazowana woda mineralna.   Składniki: 4 kulki jałowca gałązka świeżego rozmarynu 2 kieliszki likieru ziołowego Jägermeister łyżka soku z cytryny kilka kostek lodu dobre woda gazowana (u mnie Perrier)   Przygotowanie: Kulki jałowca i rozmaryn delikatnie rozgnieć w możdzieżu lub w szklance. Dolej Jägermeistera i sok z cytryny, wymieszaj. Dodaj lód i uzupełnij

Ugotowane pozamiatane
SMOOTHIE FOR EVERY DAY 164

mleka * garść pestek z dynii Przygotowanie: 1. Dokładnie myjemy, osuszamy i obieramy owoce.  2. Owoce i natkę kroimy, dodajemy jogurtu i dokładnie blenderujemy. 3. Na dnie serwujemy gałkę lodów śmietankowych, nalewamy nasz mus. Dekorujemy pestkami dyni i truskawkami :) WARTOŚCI ODŻYWCZE: 1) TRUSKAWKI - zawierają beta-karoten i witaminy z grupy B. Posiadają także działanie krwiotwórcze i wzmacniają organizm

FITBUuK
Zielony DETOX 171

NATKI PIETRUSZKI, KIWI I SOKU POMARAŃCZOWEGO Składniki: * 2 duże kiwi * pęk natki pietruszki * 2 duże pomarancze/ 200ml soku pomarańczowego * 1 mały banan * 2 łyżeczki jogurtu naturalnego * 2-3 kostki lodu Przygotowanie: 1. Pomarańcze wyciskamy, lub możemy użyć gotowego soku 100% 2. Kiwi obieramy, a natkę siekamy 3. Wszystkie składniki łączymy i dokładnie blendujemy razem z kostkami lodu ( Ja do smaku

FITBUuK