Składniki: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej; 2/3 szklanki białego cukru; 1 łyżka proszku do pieczenia; 1/2 łyżeczki soli; 115 g rozpuszczonego, wystudzonego masła, 1 szklanka kwaśnej, gęstej śmietany 18%; 1 duże jajo; 1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy; Skórka starta z 1 średniej pomarańczy. Polewa: 1 i 1/2 szklanki cukru pudru; 1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy; 2 łyżeczki świeżo startej skórki pomarańczowej. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml Sposób przygotowania: W misce wymiesza... czytaj dalej...
Przepisów jest bardzo wiele, w każdym domu króluje inne ciasto. Chciałabym przedstawić wam przepis na ciasto, które bardzo często nazywa się Trzy szklanki. Ciasto jest bardzo proste i pyszne, a przepis prosty, nawet amator cukierniczy sobie z nim poradzi.
Czytaj dalej...