Składniki : 5 dojrzałych pomarańczy 4 cytryny 1 szklanka dojrzałych malin ( około 12 dkg ) 4 łyżki cukru ( cukier możesz zastąpić miodem ) 3 szklanki wody mineralnej gazowanej lub niegazowanej 8 kostek lodu lub zimna woda Sposób wykonania : Cytrusy sparz wrzątkiem i dokładnie wyszoruj szczoteczką. Wyciśnij sok z cytryn i pomarańczy ( jedną pomarańczę możesz pokroić w cienkie plastry do dekoracji ). Do soku(...)ognia i wymieszaj, aby cukier się rozpuścił. Wystudź. Zimny sok z cytrusów wymieszaj z wodą mineralną. Rozlej do szklanek. Do każdej szklanki wrzuć po trochę malin i kilka kostek lodu. Szklanki udekoruj plasterkami z pomarańcza. Możesz także udekorować listkami świeżej mięty. Podaj od razu po przyrządzeniu. Taki napój doskonale orzeźwia w upalny dzień
Przepisy i porady kulinarnepieczenia na czubku noża Czekoladę rozpuścić i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko i żółtko, dokładnie zmiksować. Dodać mąkę, sól i proszek. Zmiksować. Przy pomocy gałkownicy do lodów wykładać ciastka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C przez ok. 12-15 min. źródło: 'Świąteczne ciasteczka', Dr Oetker
Słodkie inspiracjemiejscem po wypestkowaniu do góry. Dzięki temu sok ze śliwek gromadzi się w nich samych, a nie spływa do ciasta, powodując zakalec. Każdy kawałek można podawać z gałką śmietankowych lodów, choć wybornie smakuje też z łyżeczką kwaśnej śmietany. Składniki Ciasto 200 g zimnego masła 3 szklanki mąki szczypta soli 7 łyżek drobnego cukru duże jajko, roztrzepane 1 łyżka zimnej
Słodkie inspiracjejajkiem. Dodać cukier i cukier z wanilią, ucierać aż masa będzie gładka i puszysta. Dodać masło orzechowe, mąkę i proszek, zmiksować. Dodać czekoladę i wymieszać. Przy pomocy gałkownicy do lodów wykładać ciastka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 190 st. C przez 10 min. źródło: 'Ciasta, ciastka i takie tam', A. Królak
Słodkie inspiracjeSłodki dzięki białej czekoladzie, ciasteczkowo-miodowy, ze szczyptą cynamonu. Polecam! Składniki (2 porcje) 400 ml zimnego, pełnego mleka 50 g białej czekolady 3 czubate łyżki kremu speculoos kilka kostek lodu szczypta cynamonu spienione mleko lub kremówka do dekoracji pokruszone ciasteczka speculoos do dekoracji 100 ml mleka przelać do garnuszka, dodać posiekaną czekoladę i całość podgrzać, aż czekolada się rozpuści. Wystudzić(...)Zmiksować z resztą mleka, kremem speculoos, kostkami lodu i cynamonem. Przelać do szklanek, udekorować śmietanką lub mlekiem i ciasteczkami. Podawać od razu
Słodkie inspiracjeorzechy, opcjonalnie cynamon. Wylać do kwadratowej formy o boku 20 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 min. PS Świetne na ciepło z gałką lodów waniliowych ;) * patrz: wstęp
Słodkie inspiracjebardzo smaczny. Porcje są raczej niewielkie i równie dobrze mogą stanowić dodatek - jeśli nie musicie żyć z ograniczeniami dietetycznymi to naprawdę polecam ten deserek na ciepło, podany z gałką lodów waniliowych. Składniki 100 g suszonych śliwek bez pestek * 50 ml wytrawnego czerwonego wina 100 g orzechów włoskich rozpuszczona gorzka czekolada * Śliwki pokroić na mniejsze kawałki, zalać winem i gotować
Słodkie inspiracjeprzepis jest poprawny, a są takie, w których zawsze coś jest nie tak... Kolejny raz skusiłam się na przepis z książki Róży Makarewiczowej "Praktyczne przepisy ciast drożdżowych, tortów, ciastek, lodów i likierów" z 1926 roku i kolejny raz musiałam kombinować, aby wypiek się udał. Złe proporcje mąki, jajek, itp. Nie możemy zrzucić winy na "inne czasy, inne produkty", gdyż
królestwo garówPołączenie czekolady i mięty jest przeze mnie szczególnie uwielbiane. Jestem wielką fanką lodów i ciast czekoladowo-miętowych, a dziś postanowiłam zrobić sobie koktajl. Jak dla mnie wyszedł pyszny i mam nadzieję że posmakuje on wszystkim maniakom czekolady i mięty 😉 Składniki: 1 szklanka mleka 50 g czekolady gorzkiej lub mlecznej 180-200 g jogurtu naturalnego 10-15 listków świeżej mięty
Kuchnia MagdaLenymoich domowników. Banalnie prosta, niebanalnie pyszna. Fakt upieczenia połowy jabłek opatulonych półkruchym ciastem sprawia, że to ciasto nie jest zwykłą szarlotką. Serdecznie zapraszam do spróbowania wersji ciepłej z gałką lodów waniliowych. Spróbujcie :) Składniki (blacha o wymiarach 24x36): 3 pełne szklanki mąki 150ml jogurtu greckiego kostka zimnego masła (25dag) jajko w temperaturze pokojowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżeczek
ChilliJemySłodki, delikatnie aksamitny krem pomarańczowy. Doskonały jako dodatek do przeróżnych deserów, lodów, ciast i owoców. Często wykorzystywany jako masa do tortów. Na Blogu podawałam Wam już przepis na cytrynową wersję - lemon curd, która jest równie pyszna. Składniki: 70 gram masła 2 duże jajka 100 g drobnego cukru sok z 2 pomarańczy starta skórka z 2 pomarańczy Przygotowanie: Masło roztapiamy
Życie zaczyna się w kuchniUwielbiam wszelkiego rodzaju sosy do ciast! Faworytami od zawsze jest solony sos karmelowy i sos angielski – czyli sos waniliowy. Idealnie nadaje się do ciast, deserów, lodów, naleśników czy też gofrów. Smakuje obłędnie i jest bardzo łatwy do zrobienia! Koniecznie spróbujcie i dajcie znać jak Wam smakował. Spróbujcie! SKŁADNIKI: * żółtko – 3 szt * cukier puder – 3 łyżki * śmietana
Ostra na Słodkodelektowałam się jednym z najpyszniejszych deserów ostatnich dni :D Gorące owoce skąpane w słodkim syropie o niesamowitym zapachu sosny sprawdzą się świetnie same w sobie lub jako dodatek do lodów, budyniu lub jogurtu i muesli! Samych igieł z syropu nie polecam jeść, bo są dość twarde, jednak pozostały syrop warto zlać do buteleczki i urozmaicić nim owsiankę, czy nawet
Kuchnia w Słońcu Skąpananieco inne i w dodatku całkiem estetyczne. Musicie spróbować, serio. Składniki: na 2 porcje śniadaniowe lub 4 deserowe 100 g ryżu basmati 2 miarki odżywki białkowej o smaku lodów waniliowych* 2 łyżeczki masła orzechowego 1 łyżka cukru trzcinowego 2 łyżki nasion chia łyżeczka herbaty yerba mate** * może być też o smaku samej wanilii lub śmietanki, ilość
Kuchnia EllieUwielbiam wszelkiego rodzaju sosy do ciast! Faworytami od zawsze jest solony sos karmelowy i sos angielski – czyli sos waniliowy. Idealnie nadaje się do ciast, deserów, lodów, naleśników czy też gofrów. Smakuje obłędnie i jest bardzo łatwy do zrobienia! Koniecznie spróbujcie i dajcie znać jak Wam smakował. Spróbujcie! SKŁADNIKI: * żółtko – 3 szt * cukier puder – 3 łyżki * śmietana
Ostra na Słodko