SKŁADNIKI (na 1 szklankę): 1 grejpfrut czerwony pół cytryny kilka plasterków limonki 1 łyżka cukru trzcinowego kilka kostek lodu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Wyciskamy sok z grejpfruta, połówki cytryny, dodajemy cukru trzcinowego do smaku. Mieszamy do momentu aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy pokrojoną limonkę i kostki lodu. Nic lepiej nie schłodzi naszego organizmu w te upalne
wege i kropkarozsmarowują się na kromce chleba ^_^ ...a dziś rano zachciało mi się wersji śniadaniowej! Sposobów na pieczone jabłka jest mnóstwo... Na przykład takie z dodatkiem bakalii i podawane z gałką lodów waniliowych w wersji deserowej... Na śniadanie jednak proponuję inną wersję i do tego bardzo zdrową, bo... z komosą ryżową! ^_^ Poniżej przepis: SKŁADNIKI: 2 jabłka 50 g komosy
wege i kropkaSkładniki: biała herbata 2 łyżki miodu kilka plasterków cytryny kilka listków mięty kilka kostek lodu Na upały wspaniale sprawdzi się biała herbata lemon z dodatkiem plasterków cytryny z listkami mięty, kostkami lodu, posłodzone miodem. Tak my radzimy sobie z upałami. Dziękuję www.galeriaherbat.pl – herbata z lemon jest genialna. Artykuł Biała herbata na upały pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna
MojaQchnia.plsernik wegański, z aromatyczną i soczystą czerwoną porzeczką, nasionami chia i truskawkami. Lubię takie ciasta, są to najlepsze letnie desery, które też po troszku pełnią funkcję takich niby lodów, bo sięgamy po nie do lodówki, i jemy w mocno schłodzonej postaci, bo takie właśnie smakują najlepiej! Deser postanowiłam przygotować w wegańskiej wersji i o bardzo subtelnym i ciekawym
SMYKWKUCHNISkładniki 2 banany 1 cytryna 1 łyżka masła 1 gałka lodów śmietankowych 1/2 szkl truskawek gałązki mięty 1 łyżka wiórek kokosowych przyprawa do deserów cynamon Wykonanie Cytrynę dokładnie myje ścieram skórkę, wyciskam sok. Banany obieram ze skórki. Grubą folię aluminiową smaruję masłem posypuje wiórkami kokosowymi i cynamonem. Na tak przygotowanej folii układam banany
Kulinarne pyszności Molkiwymieszaną ze spirytusem i dostawić w to samo miejsce na 2 tygodnie szczelnie zakręcając słój, żeby alkohol nie wyparował. Po 2 tygodniach truskawki odcedzić i wykorzystać do ciasta lub lodów, a nalewkę dokładnie przefiltrować (najlepiej przez gazę). Dodać do tego sok z 2 limonek i skórkę z jednej! Dwa tygodnie później wyciągnąć skórkę z limonki, nalewkę wlać do słoja
KuchniaWeDwoje.plpominąć Wypestkować arbuza i pokroić go na mniejsze kawałki. Truskawki wyjąć zmrożone z zamrażalnika na chwile przed robieniem napoju. Można też użyć świeżych truskawek - wtedy dodać trochę kruszonego lodu dla chłodnego efektu . Do dzbanka blendera wrzucić arbuza, truskawki. Dolać sok z cytryny i miód. Zmiksować. Uzupełnić preferowaną ilością wody mineralnej - u mnie akurat niegazowana, ale tu też dowolność(...)zależności jak kto lubi - i jeszcze chwilę pomiksować. Podawać od razu schłodzone od mrożonych truskawek - dzięki temu nie potrzeba dodawać kostek lodu . Na zdrowie! :) NAPOJAMI ORZEŹWIAŁAM SIĘ WSPÓLNIE Z: SMACZNE PRZEPISY - Koktajl pomarańczowo-jabłkowy http://www.smaczneprzepisy.com.pl/koktajl-pomaranczowo-jablkowy/ DORCIA W KUCHNI [FB] - Koktajl arbuzowo-miętowy z jogurtem https://www.facebook.com/dorotalapacz/posts/909139045891293 DOROTA LEGEC [FB] - Brzoskwiniowy koktajl z sokiem z czarnej porzeczki
Grunt to przepis!cztery półlitrowe szklanki : 1 duży ogórek szklarniowy 2 duże garście bazylii ( może być kolorowa jak na zdjęciu ) 2 cytryny 2-3 łyżki miodu rzepakowego 1l wody mineralnej szklanka lodu Ogórka i cytryny obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wrzucić do blendera, dodać lód, uzupełnić wodą mineralną. Zmiksować i gotowe. Niech moc cudownych elektrolitów będzie
Jemy Pijemydzisiaj róży. Syrop przygotowany z ich płatków jest intensywnie różowy i przepyszny. Bardzo aromatyczny i słodki. Idealnie nadaje się jako dodatek do herbaty, rozcieńczania jako sok oraz dodatek do lodów czy deserów. Składniki: (na około 1l) 80g róży 160g cukru 500ml wody 1 cytryna Sposób przygotowania: Płatki róży zrywamy w słoneczny dzień. Najwygodniej jest od razu odrywać białe
Pyry na GazMożna ją przygotować z niemal każdego gatunku owoców, jednak moim zdaniem najsmaczniejsza jest z truskawek, czereśni wiśni, porzeczek, malin i jagód. Frużelina jest doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju deserów - lodów, serników, panna cotty, naleśników. Można ją także wykorzystać jako składnik kremów do ciast i napojów. Uwaga: aby frużelina miała ładniejszy kolor można dodać kilka łyżek soku z wiśni
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataaromatycznych owoców. Szybka, prosta w przygotowaniu i wygląda fantastycznie. Na jednym kawałku nie można poprzestać, bardzo mi smakowała. Ciasto możemy podawać na zimno jak i na ciepło z gałką lodów waniliowych. Polecam… (troszkę zmodyfikowany przepis ze strony shelovesbiscotti.com ). Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka https://malacukierenka.pl/tort-orzechowy-z-kawa-i-whisky.html (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Prosta tarta rustykalna z dużą
Mała Cukierenkakawałkami rozpuszczającej się czekolady w środku. Dobre nawet na drugi dzień, bo odpowiednio zabezpieczone nie schną i nie kruszeją, tylko zachowują swoją strukturę. Pysznie smakują z gałką waniliowych lodów, odrobiną bitej śmietany, truskawkami i polane rozpuszczoną mleczną czekoladą. Ogromna bomba kaloryczna, ale za to jaka smaczna :) Składniki (12 gofrów) 2 duże jajka 100 g cukru ziarenka z 1/2 laski
Słodkie inspiracjegórę (białym ) wyrównujemy. Wkładamy do lodówki na 20 minut. Schłodzony tort smarujemy lazurowym kremem wykładając porcjami i smarujemy nożem ku górze. Do dekoracji użyłam wafelka do lodów, który wypełniłam owocami. Owoce poukładałam na torcie. Z rozpuszczonej czekolady (nad kąpielą wodną) zrobiłam drip (opadającą polewę). Trzeba uważać aby czekolada nie była za ciepła (w temperaturze
Piekarz-Kucharz-Garkotłukwymieszaną ze spirytusem i dostawić w to samo miejsce na 2 tygodnie szczelnie zakręcając słój, żeby alkohol nie wyparował. Po 2 tygodniach truskawki odcedzić i wykorzystać do ciasta lub lodów, a nalewkę dokładnie przefiltrować (najlepiej przez gazę). Nalewkę wlać do butelek i odstawić na minimum 4 miesiące. Po czterech miesiącach można zlać ostrożnie nalewkę do nowych butelek, aby pozbyć
KuchniaWeDwoje.plzawierające cukier mogą być elementem zdrowej i zbilansowanej diety, połączonej z aktywnym trybem życia. Wszystko jest dla ludzi." Wybaczcie, ale nie wyobrażam sobie niedzielnego ciasta bez dodatku cukru, lodów niesłodkich, czy budyniu nieosłodzonego cukrem. Czasami warto pozwolić sobie na odrobinę „słodkiego szaleństwa” :) A do czego jeszcze nadaje się cukier? Wynalazłam takie oto intrygujące zastosowania :) Tłumienie czkawki - Zjedzenie jednej
Grunt to przepis!