lody - 12901 przepisów (strona:479/861)

Aperol Spritz wg Aleex 205

którym możemy zrobić naprawdę wszystko. Życzę Wam powodzenia… Składniki: • 2 części Aperolu • 3 części Prosecco • 1 część wody mineralnej gazowanej • 1 część soku cytrusowego (pomarańcza, mandarynka, cytryna) • kostki lodu • pół plasterka pomarańczy do dekoracji Sposób przygotowania: 1. Do wysokiej szklanki włożyć kilka kostek lodu. 2. Wlać dobrze schłodzone Prosecco. 3. Następnie dolać odmierzoną porcję Aperolu. 4. Dopełnić schłodzoną wodą sodową

W mojej kuchni
Prawdziwe włoskie klopsy – pulpety w sosie pomidorowym 359

grzanie góra-dół, bez termoobiegu . Z gotowej masy formujemy klopsy o wadze około 60g każdy – duże, odrobinę większe niż piłka do golfa. Mnie w porcjowaniu mięsa pomaga gałkownica do lodów. Gotowe klopsy rozkładamy na papierze do pieczenia.   Jeśli piekarnik już całkowicie rozgrzany, wkładamy blaszkę na środkowy poziom piekarnika i pieczemy klopsy przez 20 minut. Po 20 minutach odwracamy

Karo in the Kitchen
Smoothie z mango i limonek z miodem. 145

Składniki : 1 dojrzałe mango ( około 30 dkg ) 3 limonki 1 łyżka miodu 3/4 szklanki wody ( najlepiej źródlanej )  5 kostek lodu kilka listków świeżej mięty do dekoracji Sposób wykonania :   M ango umyj, obierz ze skórki, przekrój na połowę , usuń pestkę , miąższ pokrój w kostkę. Z limonek wyciśnij sok. Do blendera wrzuć pokrojone mango, dodaj sok z limonek, wodę ,miód(...)kostki lodu, zmiksuj całość do połączenia się składników. Otrzymany płyn rozlej do szklanek, udekoruj listkami mięty. Podaj od razu po przyrządzeniu.    L istki mięty możesz zmiksować razem z pozostałymi składnikami, jeśli nie chcesz dekorować napoju

Przepisy i porady kulinarne
Zupa z karpia z sakiewkami 155

niej mąkę. Sakiewki: Mąkę przesiewam, przesypuję do miski dodaję sól, olej i gorącą wodę. Mieszam widelcem i wyrabiam rękoma ciasto.Wałkuję na stolnicy, wycinam koła wielkości pucharka do lodów i wałkuję je jeszcze trochę żeby były większe. Na każdy kawałek ciasta układam kawałki ryby i sklejam sakiewki. Wodę zagotuję w garnku i wrzucam do wrzącej. Gotuję około pięć minut

wesoła kuchnia
KRUCHE CIASTECZKA Z PORZECZKAMI I CZEKOLADĄ 166

masło, cukier, zmielone migdały, mąkę, jajko oraz ekstrakt wanilii, wszystko miksujemy na gładką masę, pod koniec dodajemy wiórki czekoladowe, mieszamy ciasto jest klejące więc najlepiej nabierać ciasto łyżką do lodów , które wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując bardzo duże odstępy bo ciastka mocno rosną na boki ciastka spłaszczamy łyżką ( ja łyżkę moczyłam w wodzie i to bardzo

Słodkie zapomnienie
CIASTECZKA PIEGUSKI PAJĄCZKI 153

następnie dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz dodajemy czekoladę, posiekane orzechy i rodzynki, wszystko dokładnie mieszamy z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego ( ja użyłam łyżki do lodów), układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy ponieważ ciastka  sporo rosną podczas pieczenia, następnie spłaszczamy je na grubość około 5mm pieczemy w piekarniku nagrzanym

Słodkie zapomnienie
PĄCZUSIE TWAROGOWE Z JABŁKIEM-SZYBKIE 130

wielkości orzecha włoskiego do których wkładamy po kostce jabłka. Ja sobie pracę trochę ułatwiłam, ponieważ ciasto jest lepiące i mimo posmarowania dłoni olejem lepi się . Polecam użyć łyżki do lodów, którą najpierw zamaczamy w oleju, a dopiero potem nabieramy ciasto i wkładamy do niego po kawałku jabłka, dzięki tej łyżce pączki wyszły idealnie okrągłe i zdecydowanie przyspieszyło

Słodkie zapomnienie
CIASTECZKA CZEKOLADOWO-PIERNIKOWE 176

posiekane orzechy, całość dokładnie mieszamy, miskę przykrywamy i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc z ciasta formujemy kulki (użyłam łyżki do lodów) układamy na blaszce i wkładamy je jeszcze na 20 minut do lodówki, schłodzone kulki obtaczamy w cukrze i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ciastka pieczemy w piekarniku

Słodkie zapomnienie
CIASTECZKA OWSIANE Z ŻURAWINĄ BEZ JAJEK 239

oraz olej i mieszamy wszystko około 1 minuty mokre składanki oraz żurawinę dodajemy do suchych i całość mieszamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia najlepiej za pomocą łyżki do lodów wykładamy ciasteczka ,delikatnie je spłaszczając i zachowując między nimi odstępy wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy 10-12 minut. Źródło:   K. Paruzel   „Fit słodkości

Słodkie zapomnienie
KOKOSANKI BEZ CUKRU 141

dodajemy ksylitol, miksujemy aż powstanie beza, dodajemy żółtko, miksujemy, na koniec do masy dodajemy wiórki kokosowe, całość mieszamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia za pomocą np. łyżki do lodów lub zwykłej łyżki formujemy   z masy kulki / kopczyki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC ,około 15 minut na złoty kolor. Źródło: http://tetiisheri.pl/2017/04/09/kokosanki/

Słodkie zapomnienie
PEŁNOZIARNISTE CIASTECZKA Z AMARANTUSEM 207

miski wkładamy jajka, roztopiony olej kokosowy, cukier oraz ekstrakt waniliowy, miksujemy, następnie do mokrych składników dodajemy suche   i całość mieszamy do połączenia składników za pomocą np. łyżki do lodów   lub zwykłej łyżki nabieramy masę , formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i wykładamy na blaszkę ,  zostawiamy odstęp między nimi ciastka pieczemy   na złoty kolor w piekarniku nagrzanym

Słodkie zapomnienie
Likier piernikowy 318

dziś zapraszam Was na przepyszny i słodki likier piernikowy, który jest właśnie przygotowany na bazie tego korzennego syropu. Likier będzie idealnym dodatkiem do świątecznego ciasta, do deserów czy lodów i oczywiście do świątecznej aromatycznej kawy. Jeszcze zdążycie go zrobić, do świąt zostało kilka dni i akurat likier pięknie dojrzeje. Na blogu są także inne przepisy na pyszne domowe likiery

Kulinarne przygody Gatity
Tarta z jabłkami i kruszonką 193

oraz wanilii, z dużą ilością chrupiącej kruszonki do wydłubywania. Działająca jak wehikuł czasu – każdy kęs to powrót do dzieciństwa i miłych wspomnień. Obłędna na ciepło z kulką waniliowych lodów. Składniki (forma o średnicy 26 cm): Spód: 1,5 szklanki (210 g) mąki 3/4 kostki (150 g) zimnego masła + 1 łyżka do wysmarowania formy 1 jajko 2 łyżki

Fitsweet.me
Smoothie mango-ananas 132

trochę pomaga, a do tego zaspokaja pragnienie, orzeźwia i smakuje naprawdę pysznie! Składniki (4 porcje): 1 dobrze dojrzałe mango 0,5 dobrze dojrzałego ananasa 2 pomarańcze 1 szklanka kruszonego lodu Przygotowanie: 1) Mango i ananasa obrać, pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować blenderem kielichowym, tak aby uzyskać jednolitą konsystencję. 2) Dodać sok wyciśnięty z pomarańczy, kruszony lód i ponownie wymieszać

Fitsweet.me