zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:479/1190)

Śledzie po kaszubsku 494

SEKO) 150ml oleju 2 średnie cebule (230g) 4 łyżki octu z białego wina 2 łyżki cukru 3 ziarenka ziela angielskiego 3 liście laurowe pół łyżeczki ziarenek gorczycy 200g koncentratu pomidorowego   Śledzie po kaszubsku – Wykonanie: Filety przepłukać, następnie włożyć do pojemnika, zalać wodą i odstawić na 2h. Po tym czasie ponownie je przepłukać, wymienić wodę i pozostawić na kolejne(...)Dodać pokrojoną w piórka cebulę i lekko ją zeszklić. Dodać cukier, wymieszać i smażyć ok. 1 minutę. Następnie wlać ocet winny, wymieszać. Dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz koncentrat pomidorowy. Wymieszać i dusić ok. 5 minut. Zdjąć patelnię z ognia, dodać ziarenka gorczycy, wymieszać i lekko przestudzić zalewę. Do naczynia wkładać warstwami śledzie i zalewę na przemian

Kulinarne Przeboje
Kurczak w pomidorach 184

ząbki czosnku Kawałek Imbiru 1 papryczka chili cała 1/2 pęczka natki kolendry lub Bazyli 1 łyżeczka kminu mielonego Ćwierć łyżeczki pieprzu Cayenne 2 łyżeczki garam masala 800g przecieru pomidorowego lub pomidorów z puszki ½ szklanki wody Sól, pieprz, olej do smażenia Śmietana 30 % Sposób przygotowania Mięso wytrybować z kości , przyprawić solą i pieprzem podsmażyć na oleju na zloty kolor z dwóch(...)pokrojoną w kostkę cebulę , posiekany czosnek i starty na tarce obrany imbir. Dodać przyprawy kmin, pieprz Cayenne i garam masala. Podsmażyć minutkę aby wydobyć aromat przypraw, następnie dodać przecier pomidorowy i całą papryczkę chili. Przełożyć do sosu udka i dusić całość pod przykryciem ok. 30 min. Na koniec dodać do sosu śmietanę i świeżą posiekaną kolendrę (i/lub bazylię). Podawać

W kuchennej krainie
Feijoada w wersji uproszczonej 182

boczku wędzonego  0,5 kg fasoli czarnej 1 papryka zielona duża 2 średnie cebule czerwone 3 ząbki czosnku pęk świeżej kolendry 1 łyżka octu winnego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 kostki knorr  olej Przygotowanie:  Moczymy fasolę na 30 minut aby straciła trochę koloru. W tym czasie zabieramy się za przygotowanie mięsa.  Paprykę, czosnek, cebulę i kolendrę(...)zmiksowanymi warzywami.  Bierzemy duży głęboki garnek i przykrywamy dno olejem. Na rozgrzany olej wrzucamy kawałki łopatki i boczku i obsmażamy. Dodajemy 3 kostki knorr i 3 łyżki koncentratu pomidorowego.  Zalewamy gorącą zagotowaną wodą do poziomu aż przykryję mięso. Gotujemy ok. 20 minut (aż mięso stanie się miękkie). Należy często mieszać aby mięso nie przywarło do garnka i oraz

Smaki Brazylii
Burgery z soczewicy i marchewki 238

cebuli 2 ząbki czosnku natka pietruszki 1/2 szklanki bułki tartej 1 jajko 1/2 łyżeczki ostrej papryki pieprz, sól 3 łyżki oliwy dodatkowo bułki rukola pomidor ser pleśniowy ogórek sos pomidorowy 4 duże pomidory 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka ziół prowansalskich 2 łyżki oliwy sól, pieprz Sposób przygotowania Marchewkę pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do garnka, zalać wodą(...)wbić jajko. Dokładnie połączyć wszystkie składniki. Zmoczyć dłonie w zimnej wodzie i uformować burgery. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć burgery z obu stron na złoty kolor. Sos pomidorowy -   pomidory umyć, wykroić część ze środka i pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodać pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przykryć

pink envelope
chili con carne 121

można pomieszać z wieprzowo-wołowym) 1 szt. średniej cebuli 1 szt. papryki czerwonej 1 szt. papryki żółtej 25 dag pieczarek puszka czerwonej fasoli w zalewie 1-2 łyżki przecieru pomidorowego 1 szt. papryki chili lub przyprawa chili pieprz, sól 3 łyżki oleju ser do posypania PRZYGOTOWANIE Cebulę drobno pokroić i wrzucić na rozgrzany olej. Smażyć do zezłocenia. Dodać mięso, doprawić(...)pieprzem, smażyć kilka minut. Kolejno dodawać pokrojone w kostkę papryki, gdy zmiękną dodać pokrojone w ósemki pieczarki. W razie potrzeby doprawić. Gotować pod przykryciem ok. 10-15 min. Przecier pomidorowy przełożyć do szklanki, wypełniając ją do połowy wodą, starannie wymieszać i zaprawić nasze chili. Fasolę przełożyć na sito i przelać zimną wodą, dodać do reszty. Gotować jeszcze kila minut

zabawa smakiem
Chili. Klasyczna, amerykańska, zimowa potrawa z duszoną fasolą. Poznaj jej sekret 276

skóry (mogą być z puszki) 2 duże zielone (lub czerwone) papryki pokrojone w kostkę 2 średnie cebule pokrojone w kostkę 6 drobno posiekanych ząbków czosnku 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 szklanki bulionu warzywnego 1 szklanka kaszy pęczak 2 łyżki kminu rzymskiego 1 łyżka chili 3 łyżki kakao 2 łyżki miodu 2 łyżki oliwy Sól i pieprz Zebrać razem wszystkie składniki(...)Warzywa i świeże składniki dokładnie wymyć i wysuszyć. W głębokiej patelni/rondlu o dużej średnicy sauté mięso, cebulę i czosnek (powinny być lekko przypalone od zewnątrz); dodać sos pomidorowy i sauté przez kolejne 2-3 minuty; dodać chili, kmin i dobrze wymieszać całość. Dodać do garnka bullion, fasolki i kaszę; gotować przez około 15 minut. Dodać pomidory, kakao, chipotle, miód

Jem więc Jestem
Sałata z pieczarkami 225

cebule w cienkie plasterki. Na talerze nakładamy sałatę. Na nią wykładamy paprykę, seler naciowy, krążki cebuli i cale kawałki suszonych pomidorów. Na wierzch dodajemy kawałki przesmażonych pieczarek. Całość skrapiamy pomidorowa oliwą i posypujemy sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz czarnuszką

Pyry na Gaz
Żeberka w pieprzu mielonym 163

Pikantne, odchodzące od kości mięsko, pieczone w sosie własnym i warzywach . Na 6-8 porcji: - 2 kilo żeberek wieprzowych do pieczenia - 2 marchewki - 1 pietrucha - kawałek selera - koncentrat pomidorowy - mały słoiczek - 2 szklanki białego wina wytrawnego lub bulionu - 5 liści laurowych, sól do smaku - pieprz czarny grubo zmielony 4 łyżki - olej do smażenia - 4 średnie cebule - 1 główka czosnku Mięso(...)obierz i umyj, pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej porządnie olej, połóż mięso i osmaż je z dwóch stron na bardzo brązowo.Podsmaż warzywa na pozostałym oleju , dodaj koncentrat pomidorowy, zamieszaj, wlej wino. Pogotuj wszystko ok. 10 minut, aż wino odparuje. Jak masz bulion, to 5 minut wystarczy. Mięso ułóż w naczyniu żaroodpornym, zalej bazą na sos, podlej jeszcze szklanką

Pasje Jolki
Gulasz wołowo - drobiowy w czerwonym winie 136

ogórków konserwowych 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina 1 szklanka wody 1 liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 4 łyżki przecieru pomidorowego Sól, pieprz do smaku Olej do smażenia Sposób wykonania: Wołowinę i drób myjemy i kroimy na kawałki. Cebulę obieramy kroimy w piórka, oczyszczoną paprykę kroimy w paski, łodygi selera naciowego(...)laurowy, ziele angielskie, zalewamy winem i wodą tak, aby mięso było całkowicie przykryte. Gotujemy pod przykryciem, aż wołowina będzie miękka. Pod koniec gotowania gulaszu dodajemy ogórki konserwowe i przecier pomidorowy całość dusimy jeszcze

W kuchennej krainie
Gołąbki inaczej 234

gołąbki , ale bez zawijania farszu w liście kapusty. Składniki: 70 dag mielonego mięsa wieprzowego 1 torebka ugotowanego ryżu 1 mała główka kapusty 1 cebula 2 jajka pieprz sól koncentrat pomidorowy bułka tarta olej do smażenia Główkę kapusty szatkujemy dość grubo i wrzucamy na wrzącą, posoloną wodę. Chwilę gotujemy, aby była miękka. Gdy ostygnie kroimy ją drobno i dodajemy do mielonego(...)bułce tartej i smażymy na oleju. Na dno garnka układamy trochę poszatkowanej kapusty (jeśli nam jej zostało), wlewamy ok. 1,5 litra wody,  doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy koncentrat pomidorowy i układamy obsmażone kotlety. Gotujemy je na małym ogniu ok. 40 minut. Smacznego

Salonik smaków
Cholera z telefonami 147

patison kiełbasa (u mnie 1 śląska i trzy małe kiełbaski pieprzowe) zioła (u mnie drobno posiekane: cząber, majeranek, bazylia zwykła, czerwona i cytrynowa, oregano i krwiściąg) 3 łyżki przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku  sól i pieprz do smaku Do podania tarty żółty ser (rozpuszczający się) chleb Do dużego garnka wlewamy oliwę. Cebulę kroimy w piórka i wrzucamy na gorący(...)kostkę, kiedy cebula się zeszkli, dorzucamy do garnka. Kroimy cukinię i patisona- dorzucamy. Dolewamy 150 mililitrów wody. Kroimy kiełbasę- i do garnka. Zioła drobno siekamy- do garnka. Dodajemy przecier pomidorowy i drobno pokrojony czosnek. Dusimy aż warzywa będą miękkie a sos trochę zgęstnieje. Dziś leczo podałam w żytnim chlebku. W internecie są przepisy na chleb do żurku, ja jednak poszłam

les mirabelles
Nadziewana czerwona papryka i rzeszowskie cluby jazzowe 123

Nadziej papryki farszem, posyp żółtym serem i przykryj wierzchem. Zapiekaj ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Podawaj natychmiast, posypane szczypiorkiem. Danie świetnie smakuje z ketchupem lub sosem pomidorowym. Warto odwiedzić Klimaty i Boa ze względu na świetną muzykę, regularnie organizowane płatne koncerty i jam session, na które wstęp jest wolny. Wnętrze Boa , źródło: hotparty.pl Źródło: imprezy.rzeszow.pl Stuffed

Qlinarnie i Qlinarnie
Kolorowy talerz, Kokomemedada 159

language:EN-US;} Składniki: 20 dag pieczarek 1 cebula lub 1 mały por 2 ząbki czosnku olej 1 żółta papryka 1 czerwona papryka 1 mała cukinia 2 łyżki przecieru pomidorowego lubczyk sól, pieprz Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)czosnek na oleju. Następnie dodaj pokrojone w paski papryki oraz cukinię. Duś kilkanaście minut na małym ogniu, aż większość wody wyparuje a warzywa nieco zmiękną. Po chwili dodaj przecier pomidorowy i lubczyk. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj np. z brązowym ryżem. Taką ilością nakarmisz 2 bardzo głodnych ludzi:). Tego słucham ( Kokomemedada ): Normal 0 21 false false false PL X-NONE

Qlinarnie i Qlinarnie
Zapiekanka z brukselką, z OpenCard w Starym Lwowie 144

śmietanę, zioła, sól, pieprz i równomiernie polej sosem zapiekankę. Posyp startym żółtym serem. Zapiekaj do momentu, aż ser lekko zbrązowieje (zazwyczaj trwa to 40 minut). Podawaj z sosem, np. pomidorowym. W starym Lwowie faktycznie niskie ceny, ale za to równie niska jakość, a przynajmniej jedzenia, które zamówiłam (gołąbki z ziemniakami i czebureki - o wiele za tłusto). Nie podobała

Qlinarnie i Qlinarnie
Pasta słonecznikowo-oliwkowa do chleba, Sztuka zrywania 106

Pasta wygląda niezbyt apetycznie, ale gwarantuję, że smakuje bardzo dobrze:). Zdjęcie autorstwa mojej siostry, Katarzyny. Dzięki:). Składniki: ½ szklanki ziaren słonecznika 1 słoik oliwek (ok. 130g) 5 łyżeczek przecieru pomidorowego Wykonanie: Zalej słonecznika wrząca wodą (tuż ponad powierzchnię ziaren). Odstaw na 15 minut. Następnie odcedź i zmiksuj (ostrożnie bo pryska). Dodaj odsączone oliwki, przecier pomidorowy, ponownie zmiksuj. Ewentualnie przypraw do smaku

Qlinarnie i Qlinarnie

Proponowane wyszukiwania