prosty w przygotowaniu. . składniki na 6 porcji 800 g kapusty kiszonej 25 dag pieczarek 1 cebula 2 łyżki margaryny 1,5 łyżki mąki 8 cienkich parówek 5 łyżek koncentratu pomidorowego szczypta cząbru 3 łyżki majeranku cukier pieprz sól przepis Kapustę kiszoną siekamy , wrzucamy do garnka i zalewamy litrem gorącej wody , gotujemy do miękkości .Cebulę i pieczarki oczyszczamy i kroimy(...)tłuszczu , oprószamy mąką i lekko rumienimy . Parówki kroimy na mniejsze kawałki . Gdy bigos będzie miękki dodajemy do niego usmażone pieczarki z cebulą oraz parówki , szczyptę cząbru i majeranku , koncentrat pomidorowy oraz doprawiamy solą ,pieprzem i cukrem . Bigos podajemy z pieczywem
Smakowite Daniamielony imbir suszona kolendra 2 łyżki sosu sojowego 10 dag sera żółtego sól pieprz sos 400 g koncentratu pomidorowego 2 łyżki keczupu 1 cebula suszona kolendra sól przepis Pora kroimy w krążki ,a marchewkę w kostkę. Mięso mielone wrzucamy na patelnię na rozgrzaną oliwę , dokładnie rozdrabniamy i smażymy, dodajemy(...)dodajemy suszoną kolendrę. Rurki cannelloni ( moje nie wymagały wstępnego gotowania ) nadziewamy przygotowanym farszem i układamy w formie wysmarowanej tłuszczem. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy do miski, dodajemy koncentrat pomidorowy i keczup , doprawiamy solą i suszona kolendrą dokładnie mieszamy . Na rurki cannelloni nakładamy tak przygotowany sos i całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C około 40 minut. Upieczone
Smakowite Daniadnia. Mogą stanowić smaczną przekąskę lub dodatek do wielu dań, najlepiej smakują podane na zimno. składniki na 5 słoiczków po 220 ml 50 dag grzybów leśnych 200g koncentratu pomidorowego 3 cebule 1/4 szklanki octu 1/2 szklanki oleju łyżka soli łyżka cukru szczypta ostrej papryki przepis Grzyby oczyszczamy i kroimy w większe części, następnie opłukujemy je pod bieżącą wodą(...)siekamy. Ugotowane grzyby odcedzamy i odsączamy z nadmiaru wody. Na gorącym oleju rumienimy posiekaną cebulę, dodajemy grzyby i całość mieszamy od czasu do czasu. Pod koniec smażenia dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. A 7 minut przed końcem gotowania wlewamy ocet, doprawiamy cukrem i szczyptą ostrej papryki. Przekładamy grzyby do wyparzonych słoików i mocno zakręcamy. Pasteryzujemy około 20 minut
Smakowite Danianaczynie żaroodporne o pojemności 2,4 l 2 torebki ryżu podwójny filet z kurczaka cebula puszka kukurydzy 2 łyżki oleju mały koncentrat pomidorowy 10 dag żółtego sera sól pieprz bazylia suszona ostra papryka w proszku przepis Ryż gotujemy. Ugotowany ryż przelewamy zimną wodą i dokładnie odsączamy. Obraną cebulę kroimy w kostkę. Kurczaka kroimy(...)mniejsze kawałeczki. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę i pierś z kurczka , doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę oraz koncentrat pomidorowy , dolewamy ćwierć szklanki wody i dokładnie mieszamy. Pod koniec smażenia doprawiamy do smaku suszoną bazylią i ostrą papryką. Do naczynia żaroodpornego posmarowanego tłuszczem przekładamy ryż a na ryż kładziemy usmażonego kurczaka z kukurydzą w pomidorach , wierzch posypujemy
Smakowite Daniapierwowzoru dlatego zachęcam do wypróbowania przepisu . składniki na 5 porcji 1 kg polędwicy wieprzowej 2 cebule 30 dag małych pieczarek 5 małych ogórków konserwowych 100 g koncentratu pomidorowego 3/4 litra bulionu warzywnego 2 łyżki słodkiej papryki ząbek czosnku ok 2. łyżek mąki czarny pieprz 4 łyżki oleju do smażenia sól przepis Cebulę kroimy w kostkę, ogórki i całe(...)czasu mieszamy, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz pokrojone pieczarki, doprawiamy solą , wrzucamy pokrojone mięso i stale mieszamy. Gdy mięso będzie już przesmażone wlewamy bulion , dodajemy koncentrat pomidorowy i mieloną paprykę , strogonowa doprawiamy pieprzem i solą. 10 minut przed końcem gotowania gdy mięso będzie już miękkie dodajemy ogórki konserwowe
Smakowite DaniaGołąbki w młodej kapuście to smaczny sposób na wykorzystanie tego pysznego warzywa. Podane na gorąco z sosem pomidorowym smakują wyśmienicie i mogą doskonale urozmaicić codzienne obiady. składniki na ok. 20 gołąbków średnia główka młodej kapusty 1 jajko 2 torebki ryżu ( każdy po 100 g ) 500 g mięsa mielonego 2 cebule 1 średnia marchew łyżka masła domowa przyprawa typu
Smakowite Daniagłówka młodej kapusty 50 dag ziemniaków 1 duża cebula lub 2 małe 50 dag cienkich kiełbasek 1 litr bulionu 2 łyżki oleju 2 łyżeczki słodkiej papryki 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka suszonego oregano 5 - 6 ziaren ziela angielskiego przepis Młodą kapustę szatkujemy, cienką kiełbaskę kroimy w grubsze plastry a cebulę drobno siekamy, obrane ziemniaki kroimy w większą kostkę(...)kapustę całość razem łączymy i gotujemy do miękkości ziemniaków. Podczas gotowania dodajemy suszone oregano oraz ziele angielskie, a pod koniec gotowania wrzucamy podsmażoną kiełbasę, dodajemy słodką paprykę oraz koncentrat pomidorowy, mieszamy i gotujemy jeszcze około 5 minut
Smakowite Daniapieprzem to świetna przystawka na co dzień i od święta. W moim domu co roku goszczą na wigilijnym stole. składniki na 3 porcje 5 płatów śledziowych 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 cebule 3 łyżki oleju 2 łyżki miodu 2 garście rodzynek czarny pieprz 2 łyżki majeranku przepis Obraną cebulę kroimy w półplasterki. Na patelnie z rozgrzanym tłuszczem wrzucamy pokrojoną cebulę(...)delikatnie ją szklimy od czasu do czasu mieszając. Do cebuli dodajemy miód oraz koncentrat pomidorowy wszystko mieszamy, doprawiamy majerankiem oraz sporą ilością czarnego pieprzu na końcu wsypujemy rodzynki, całość jeszcze raz mieszamy i zdejmujemy z ognia. Wymoczone z nadmiaru soli a następnie osuszone płaty śledziowe kroimy w niewielkie kawałki. Do miski przekładamy wystudzoną cebulę w pomidorach z rodzynkami, dodajemy pokrojone
Smakowite Daniaziemniakami lub ryżem i surówką a przy tym są bardzo proste w przygotowaniu. składniki na 4 porcje 1 kg skrzydełek z kurczaka 4 marchewki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki powideł śliwkowych 1 łyżka miodu 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonego imbiru szczypta cynamonu szczypta słodkiej papryki szczypta ostrej papryki szczypta soli 2 łyżki oleju 4 łyżki wody przepis(...)Obraną i opłukaną marchewkę kroimy w plasterki. Z umytych i osuszonych skrzydełek odcinamy końcówki. Do miski przekładamy koncentrat pomidorowy, dodajemy powidła oraz miód, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę cynamonu, słodkiej i ostrej papryki, wsypujemy imbir i wszystko solimy, na końcu wlewamy olej oraz wodę. Wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą łączymy. Marynatę dzielimy na dwie części, do jednej
Smakowite Daniaktóre sprawią, że będzie smaczniejsza. Sprawdza się również jako składnik sałatek. Może być alternatywą dla frytek, usmażona na małej ilości oliwy lub grillowana i podana z ulubionym sosem np. pomidorowym lub serowym . Z moją polentą poszłam na łatwiznę i przygotowałam ją z gotowej podgotowanej mąki kukurydzianej, której zrobienie zajmuje około 3 minut Używając zwykłej mąki kukurydzianej, polentę należy gotować
Oryginalny smakestetycznych przystawek do udekorowania stołu (w tzw verrines czyli w przezroczystych szklaneczkach) i stworzyc wiele sympatycznych i zarazem dietetycznych przepisów. Dzisiaj chciałam zaproponować Wam 2 proste przepisy na sałatki pomidorowe. Ale trzymajcie się podane w szklaneczkach czyli z francuska tzw verrines. To dość młoda tendencja kulinarna godna najwykwintniejszych stołów. Ale taki pomysł i sposób prezentacji sprawdzi się na najbardziej
MODA NA BIOklasyki trwają ;) Wzięliśmy w obroty makaron, pomidory i najzwyklejsze mięso mielone. I powstało pyszne w nowszej wersji danie:) Zapraszam do odrywania klasyki na nowo ;) Makaron z klopsikami w sosie pomidorowym Składniki: 40 dag makaronu spaghetti 30 dag mięska mielonego 1 jajko ząbek czosnku 1 łyżka bułki tartej sól pieprz olej do smażenia 1 puszka pomidorów bez skórki
Lawendowe NieboSkładniki: - 800g fasoli Jaś - 2 – 3 cebule - kilka ząbków czosnku (ilość według uznania) - ok. 300g wędzonych żeberek - 4 kiełbasy (do wyboru) - 250g wędzonego boczku - 4 łyżki koncentratu pomidorowego - 4 liście laurowe - kilka ziaren ziela angielskiego - majeranek (daję sporo) - sól morska (do smaku) - pieprz czarny mielony (do smaku) Opłukaną fasolę moczymy w letniej, przegotowanej wodzie przez noc, lecz nie dłużej(...)zrumienienia. Gdy fasola będzie gotowa przekładamy kilka łyżek do blendera i miksujemy na gładką masę, którą zagęszczamy potrawę. Następnie dodajemy przesmażony boczek z kiełbasą i cebulą, majeranek otarty, koncentrat pomidorowy, starty czosnek (można przecisnąć przez praskę) oraz pieprz. Gdy fasolka jest gotowa doprawiamy ją do smaku solą (nigdy nie solimy fasoli na początku gotowania, tylko na samym końcu). Fasolka
mojewypiekiinietylkoDzisiaj pierwszy dzień wiosny :) Z tej okazji chciałybyśmy zaproponować wspaniałe wiosenne danie. Cudowny i bardzo smaczny makron z warzyw podawany z mięsnymi pulpecikami w pomidorowym sosie z mnóstwem bazylii. Danie niezwykle aromatyczne, lekkie, pachnące z wykorzystaniem świeżych warzyw i ziół. Idealne by uczcić pierwszy dzień wiosny J Ilość porcji: 3-4 Czas przygotowania: 30 minut Składniki: Na pulpety
Kolizje Smakówdoskonale dobraną kompozycją przypraw jeszcze bardziej wzbogacił i podkręcił smak sosu. 400g dobrej jakości kiełbasy 2 cebule 150ml keczupu, u mnie od Reypol 1/4 szklanki wody 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka cukru trzcinowego 2 łyżki octu, u mnie ocet balsamiczny 1-2 łyżki curry chilli sól, pieprz, olej 1. Cebulę kroimy w kostkę lub w piórka i szklimy(...)rozgrzanym oleju. Wlewamy wodę, dodajemy koncentrat pomidorowy, cukier trzcinowy, ocet balsamiczny, keczup i gotujemy pod przykryciem przez około 20 minut. 2. Pod koniec gotowania na rozgrzanym oleju smażymy ponacinaną kiełbasę, do zarumienia. Trwa to 5-10 minut. 3. Do sosu dodajemy sól, pieprz, curry i chilli do smaku. Dusimy jeszcze chwilę. 4. Sosem polewamy kiełbasę. Podajemy z pieczywem
Szefowa kuchni