zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:476/1190)

Pizza na spodzie drożdżowym z sosem porowym, kurczakiem i pomidorami 169

kurczaka, bądź wywar warzywny (opcjonalnie bulion) 50 ml gęstej śmietany 36% sól, pieprz do smaku odrobina soku z cytryny łyżeczka sosu sojowego szczypta ostrej czerwonej papryki 15 ml przecieru pomidorowego do dekoracji świeży rozmaryn Przygotowanie: ciasto: Rozpuścić drożdże w letniej wodzie i odstawić na 10-15 minut. W misce wymieszać: mąkę, sól oraz cukier, wymieszać. Wlać do miski drożdże. Wyrabiać(...)dodać przyprawy, po czym gdy por się zarumieni dodać wywar z kurczaka. Dusić przez kilka minut aż wywar troszkę odparuje. Dodać sos sojowy i sok z cytryny oraz przecier pomidorowy. Dusić jeszcze przez chwilę aż smaki się połączą. Zdjąć por z ognia, dodać śmietanę, wymieszać (dla uzyskania gładkiej konsystencji sosu, można całość miksować blenderem). Sos układać na spodzie od pizzy

KreatywnePiny
Bezmięsne gołąbki z pieczarkami 177

włoskiej 2 x ryż z groszkiem i marchewką  SYS 1 x kasza jęczmienna z pieczarkami   SYS kawałek masła oliwa z oliwek, olej do smażenia pieczarki cebula sok pomidorowy bez dodatku wody, konserwantów 2 bulionetki przyprawa do pizzy u mnie  SKWORCU Wsyp 3 opakowania Dań Babci Zosi do dużego rondla, u mnie z grubym dnem. Zalej gorącą wodą(...)rozdzielać, usuń jeden po drugim i wrzucaj je do bardzo zimnej wody. Każdy listek pozbaw twardej części. Zawijaj gołąbki. Wysmaruj naczynia do zapiekania masłem. Układaj ciasno gołąbki. Wlej sok pomidorowy do rondla, 2 bulionetki zalej wrzątkiem , rozpuść, dodaj do soku pomidorowego.Dosmacz przyprawą do pizzy, idealna mieszanka do zapiekania gołąbków! Dosmacz solą, pieprzem oraz oliwą z oliwek. Zalej gołąbki. Włóż

Z Kuchni Do Kuchni
Leczo z cukinią 188

porcje 75 dag kiełbasy  2 cukinie 6 dużych   pomidorów 1 zielona papryka 3 czerwone papryki 3 cebule 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju mały koncentrat pomidorowy mielona papryka sól i pieprz przepis Pomidory  sparzamy  wrzątkiem , obieramy ze skórki  i  kroimy w kostkę . Wydrążoną  paprykę  z pestek i obraną  cukinię, wszystko(...)przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wszystkie składniki przekładamy do rondelka , zalewamy 3 szklankami gorącej wody , posypujemy mieloną papryką. i dusimy na małym ogniu aż warzywa będą miękkie. Dodajemy koncentrat pomidorowy . Doprawiamy solą i pieprzem . Podajemy z pieczywem . warianty leczo można także podać z  ziemniakami lub ryżem

Smakowite Dania
Gołąbki w kapuście włoskiej 127

które nam zostały, ściśle układamy gołąbki, zalewamy gorąca wodą i dusimy pod przykryciem na małym ogniu, aż będą miękkie. Dodajemy vegetę lub kostki rosołowe . warianty gołąbki podajemy z sosem pomidorowym i ziemniakami lub samodzielnie

Smakowite Dania
Bigos 124

kwaszonej kapusty 1 kg świeżej kapusty 50 dag kiełbasy śląskiej 50 dag wieprzowiny 25 dag wędzonego boczku 5 dag suszonych grzybów 2 cebule 1 opakowanie śliwek wędzonych koncentrat pomidorowy sól kilka ziaren pieprzu , ziela angielskiego i jałowca kilka liści laurowych  przepis Suszone  grzyby  moczymy  kilka  godzin . Cebulę  dusimy  z pokrojoną kiełbasą , wieprzowiną(...)boczek  z cebulą . Dodajemy przepłukaną kwaszoną kapustę suszone grzyby i śliwki a także ziele angielskie, pieprz , liść laurowy i jałowiec , doprawiamy solą . Wszystko mieszamy , dodajemy koncentrat pomidorowy  i  gotujemy  na  małym  ogniu  ok 1 godz. Bigos  podajemy  z pieczywem . warianty do bigosu można dodać szklankę czerwonego wina

Smakowite Dania
Risotto 98

kukurydzą i pieczarkami , potrawa jednogarnkowa , smaczna i zdrowa .   składniki na 4 porcje  2 cebule 2 szklanki ryżu 3 łyżki margaryny 15 dag pieczarek 1 mały koncentrat pomidorowy 1 puszka kukurydzy 2 szklanki bulionu drobiowego szczypiorek sól i pieprz przepis Posiekaną cebulę  przesmażamy na margarynie na jasnozłoty kolor. Dodajemy ryż i zalewamy wszystko wrzącym bulionem . Zagotowujemy, dodajemy koncentrat(...)pomidorowy , pokrojone pieczarki , odsączoną  kukurydzę z puszki i przyprawiamy wszystko solą i pieprzem . Gotujemy na małym ogniu około 20 minut . Risotto podajemy z posiekanym szczypiorkiem

Smakowite Dania
Śledzie z cebulą i pomidorami 123

śledziami. Moją dzisiejszą propozycją  jest śledź z cebulą i pomidorami. Danie proste, smaczne i świąteczne . składniki na 4 porcje 6 płatów śledziowych solonych 1/2 kg cebuli koncentrat  pomidorowy szczypta cukru 3 łyżki oleju przepis Filety śledziowe moczymy w wodzie  około godziny, a następnie je odsączamy i kroimy w dzwonka . Cebulę kroimy w plastry , wrzucamy na rozgrzany tłuszcz(...)dusimy aż będzie miękka . Dodajemy   koncentrat pomidorowy i szczyptę cukru i jeszcze chwilę dusimy. Gdy sos wystygnie zalewamy nim śledzie i odstawiamy do lodówki  na 24 godziny

Smakowite Dania
Placki z węgierskim sosem warzywnym Reypol -Test 136

pory bardzo sceptycznie podchodziłam do wszelkich gotowców w słoikach , jednak tym razem się pokusiłam i postanowiłam  go wypróbować.   Skład: woda, papryka krojona, cukier, pieczarka, koncentrat pomidorowy, cebula krojona, marchew krojona, substancja zagęszczająca - skrobia modyfikowana, ocet spirytusowy, olej roślinny, sól , aromat, czosnek granulowany, chilli,(0,4%), regulator kwasowości - kwas cytrynowy, mieszanka przypraw. zawartość netto: 300g Uniwersalny sos pomidorowy

Smakowite Dania
Paprykarz domowy + film 111

smaczne to moja propozycja śniadania lub gorącej kolacji, najlepiej smakuje z pieczywem. składniki na 2 porcje 1 makrela 1 czerwona cebula 1 papryka czerwona 1 marchewka 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego łyżka margaryny sól papryka słodka w proszku papryka chilli woreczek ryżu przepis Makrelę obieramy i oddzielamy od kości. Ryż gotujemy w osolonej wodzie .Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę(...)Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach .Na patelni przesmażamy cebulę , dodajemy resztę warzyw, chwilę dusimy , dodajemy koncentrat pomidorowy dodajemy papryką w proszku .Masę warzywną mieszamy z makrelą , dodajemy ryż doprawiamy solą

Smakowite Dania
Tani bigos z parówkami + film 113

prosty w przygotowaniu. . składniki na 6 porcji 800 g kapusty kiszonej 25 dag pieczarek 1 cebula 2 łyżki margaryny 1,5 łyżki mąki 8 cienkich parówek 5 łyżek koncentratu pomidorowego szczypta cząbru 3 łyżki majeranku cukier pieprz sól przepis Kapustę kiszoną siekamy , wrzucamy do garnka i zalewamy litrem gorącej wody , gotujemy do miękkości .Cebulę i pieczarki oczyszczamy i kroimy(...)tłuszczu , oprószamy mąką i lekko rumienimy . Parówki kroimy na mniejsze kawałki . Gdy bigos będzie miękki dodajemy do niego usmażone pieczarki z cebulą oraz parówki , szczyptę cząbru i majeranku , koncentrat pomidorowy oraz doprawiamy solą ,pieprzem i cukrem . Bigos podajemy z pieczywem

Smakowite Dania
Cannelloni z mięsem mielonym + film 140

mielony imbir suszona kolendra 2 łyżki sosu sojowego 10 dag sera żółtego sól pieprz             sos 400 g koncentratu pomidorowego 2 łyżki keczupu 1 cebula suszona kolendra sól przepis Pora kroimy w krążki ,a marchewkę w kostkę. Mięso mielone wrzucamy na patelnię na rozgrzaną oliwę , dokładnie rozdrabniamy i smażymy, dodajemy(...)dodajemy suszoną kolendrę. Rurki cannelloni ( moje nie wymagały wstępnego gotowania ) nadziewamy przygotowanym farszem i układamy w formie wysmarowanej tłuszczem. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy do miski, dodajemy koncentrat pomidorowy i keczup , doprawiamy solą i suszona kolendrą dokładnie mieszamy . Na rurki cannelloni nakładamy tak przygotowany sos i całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C około 40 minut. Upieczone

Smakowite Dania
Grzyby w pomidorach do słoików + film 170

dnia. Mogą stanowić smaczną przekąskę lub dodatek do wielu dań, najlepiej smakują  podane na zimno. składniki na 5 słoiczków po 220 ml 50 dag grzybów leśnych 200g koncentratu pomidorowego 3 cebule 1/4 szklanki octu 1/2 szklanki oleju łyżka soli łyżka cukru szczypta  ostrej papryki przepis Grzyby oczyszczamy i kroimy w większe części, następnie opłukujemy je pod bieżącą wodą(...)siekamy. Ugotowane grzyby odcedzamy i odsączamy z nadmiaru wody. Na gorącym oleju rumienimy posiekaną cebulę, dodajemy grzyby i całość mieszamy od czasu do czasu. Pod koniec smażenia dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. A 7 minut przed końcem gotowania wlewamy ocet, doprawiamy cukrem i szczyptą ostrej papryki. Przekładamy grzyby do wyparzonych słoików i mocno zakręcamy. Pasteryzujemy około 20 minut

Smakowite Dania
Zapiekanka z kurczakiem + film 151

naczynie żaroodporne o pojemności 2,4 l             2 torebki ryżu podwójny filet z kurczaka cebula puszka kukurydzy 2 łyżki oleju mały koncentrat pomidorowy 10 dag żółtego sera sól pieprz bazylia suszona ostra papryka w proszku przepis Ryż gotujemy. Ugotowany ryż przelewamy zimną wodą i dokładnie odsączamy. Obraną cebulę kroimy w kostkę. Kurczaka kroimy(...)mniejsze kawałeczki. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę i pierś z kurczka , doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę oraz koncentrat pomidorowy , dolewamy ćwierć szklanki wody i dokładnie mieszamy. Pod koniec smażenia doprawiamy do smaku suszoną bazylią i ostrą papryką. Do naczynia żaroodpornego posmarowanego tłuszczem przekładamy ryż a na ryż kładziemy usmażonego kurczaka z kukurydzą w pomidorach , wierzch posypujemy

Smakowite Dania
Strogonow z wieprzowiną+ film 154

pierwowzoru dlatego zachęcam do wypróbowania przepisu . składniki  na 5 porcji 1 kg polędwicy wieprzowej 2 cebule 30 dag małych pieczarek 5 małych ogórków konserwowych 100 g koncentratu pomidorowego 3/4  litra bulionu warzywnego 2 łyżki słodkiej papryki ząbek czosnku ok 2. łyżek mąki czarny pieprz 4 łyżki oleju do smażenia sól przepis Cebulę kroimy w kostkę, ogórki i całe(...)czasu mieszamy, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz pokrojone pieczarki, doprawiamy solą , wrzucamy pokrojone mięso i stale mieszamy. Gdy mięso będzie już przesmażone wlewamy bulion , dodajemy koncentrat pomidorowy i mieloną paprykę , strogonowa doprawiamy pieprzem i solą. 10 minut przed końcem gotowania gdy mięso będzie już miękkie dodajemy ogórki konserwowe

Smakowite Dania
Gołąbki w młodej kapuście + film 187

Gołąbki w młodej kapuście to smaczny sposób na wykorzystanie tego pysznego warzywa. Podane na gorąco z sosem pomidorowym smakują wyśmienicie i  mogą doskonale urozmaicić codzienne obiady. składniki na ok. 20 gołąbków średnia główka młodej kapusty 1 jajko 2 torebki ryżu ( każdy po 100 g ) 500 g mięsa mielonego 2 cebule 1 średnia marchew łyżka masła domowa przyprawa typu

Smakowite Dania

Proponowane wyszukiwania