zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:468/1190)

Klopsiki w sosie pomidorowo - ziołowym 197

Klopsiki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 czerstwa bułka 1 jajko sól, pieprz, majeranek bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Sos pomidorowo - ziołowy 3/4 szklanki dobrego sosu pomidorowego (nie kwaśnego) 1 szklanka bulionu wołowego 1 cebula 3 ząbki czosnku sól, pieprz, bazylia, cząber, oregano olej do smażenia Bułkę namoczyć w mleku, następnie odsączyć, zmielić i dodać(...)wielkości dużego orzecha włoskiego, obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor.   Cebulę poszatkować i usmażyć na małym ogniu, dodać bulion, sos pomidorowy oraz przyprawy, zgotować, dodać klopsiki i dusić przez około 15 minut. Podawać z ryżem

Jadło i czytadło
Makaron z kurczakiem w sosie pomidorowym i szpinakowym proszkiem :) 141

wielu składników, a mimo to pozostaje zdrowe, pełnowartościowe i sycące. Czyli obiad idealny :) Składniki (1 porcja): 50 g makaronu razowego  100 g piersi z kurczaka 150 ml sosu pomidorowego (w składzie tylko pomidory!, użyłam TEGO ) 1 mała cebula  2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju rzepakowego  przyprawy: sól morska, pieprz cayenne, curry, zioła prowansalskie  1 łyżka proszku(...)osolonej wodzie. Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż posiekaną cebulkę i czosnek.  Następnie dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka i przypraw. W razie potrzeby podlej odrobinką wody. Kolejno dodaj sos pomidorowy i jeszcze chwilkę zostaw na ogniu.  Na talerz wyłóż ugotowany makaron, polej przygotowanym sosem i posyp szpinakowym proszkiem

Zdrowie na języku :P
Ryba w pomidorach 103

domu rodzinnego. Taką zawsze robiła i robi moja Mama, innej sobie nie wyobrażam. Takie smaki wyniesione z domu :) Do przygotowania sosu używam pomidorów domowych – na jesieni sama robię przecier pomidorowy, który nie jest bardzo gęsty. Zależy mi na smaku pomidorów. Jeżeli ktoś nie ma domowych to proponuję użyć krojone z puszki lub z kartonika. Nie polecam koncentratu, jednak jest(...)używamy kupnych pomidorów to można dodać trochę soku z cytryny – niektóre przetwory „sklepowe” są bardzo słodzone. 1,5 kg płatów dorsza, 800 g cebuli, 1,5 -2 l przecieru pomidorowego lub pomidorów krojonych z puszki, 2 listki laurowe, 6 sztuk ziela angielskiego, 8 sztuk pieprzu czarnego, 10 ziaren kolendry, sok z cytryny, sól, cukier, olej do smażenia, Płaty umyć osuszyć

królestwo garów
Chorizo z pomidorkami koktajlowymi 105

latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 700 g chorizo, słoik - 700 ml pomidorków koktajlowych , 100 ml płynnego przecieru pomidorowego, 3 ząbki czosnku, natka pietruszki lub kolendra Chorizo pokroić w plastry grubości około 1 cm, podsmażyć na suchej patelni. Przełożyć na talerz. Na patelnie wlać 2 -3 łyżki oliwy(...)pomidorków, włożyć posiekany czosnek i lekko go poddusić, dodać chorizo, przecier pomidorowy. Całość podsmażyć około 4-5 minut. Dodać pomidorki, razem dusić 3 minuty. Wyłożyć na talerz, posypać natką pietruszki lub kolendrą.   zastawa

królestwo garów
Spaghetti z małżami - mulami 95

małży – muli, 300 g spaghetti, 1 łyżka posiekanej trawy cytrynowej, 130 g szalotki, 1 ząbek czosnku, 200 ml białego wytrawnego wina, 100 ml przecieru pomidorowego, 1 -2 pomidory, 1/2 pęczka zielonej pietruszki lub kolendry, oliwa, szczypta cukru Małże dokładnie oczyścić - w yszorować szczoteczką, usunąć wąsy. Wyrzucić muszle otwarte, które nie zamykają się po postukaniu w nie oraz muszle połamane. Szalotkę(...)posiekać, poddusić na oliwie razem z czosnkiem, trawą cytrynową oraz szczyptą cukru. Wlać wino oraz przecier pomidorowy, dusić aż sos zgęstnieje. Wrzucić małże, gotować pod przykryciem 6 minut, wyjąć i odstawić w ciepłe miejsce. Zamknięte muszle wyrzucić. Spaghetti ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Do sosu dodać obrane ze skórki i posiekane pomidory oraz spaghetti. Dokładnie wymieszać. Makaron wyjąć

królestwo garów
Bakłażan alla Parmigianina z Pascalem Brodnickim 141

duże bakłażany, 250 g mozzarelli z mleka bawolego, 100 g parmezanu, 600 g przecieru pomidorowego, 1 pęczek bazylii oliwa z oliwek extra virgin, 1 średnia cebula, 1 ząbek czosnku, 3 jaja, olej do smażenia, sól, pieprz, cukier Bakłażany pokroić w cienkie plasterki, rozłożyć na ruszcie, posypać solą i odstawić. Cebulę posiekać, poddusić na oliwie dodając szczyptę cukru i soli. Następnie(...)jajkach z solą i pieprzem. Smażyć na oliwie, na złoty kolor z obu stron. Mozzarellę pokroić w niedużą kostkę. Parmezan zetrzeć. Na dno naczynia do zapiekania wlać trochę sosu pomidorowego, na nim ułożyć plasterki bakłażana, polać sosem, posypać tartym parmezanem, pokrojoną mozzarellą, oraz porwanymi liśćmi bazylii. Polać sosem, ułożyć bakłażana, sos, parmezan, mozzarellę i bazylię. Wstawić do piekarnika nagrzanego

królestwo garów
Małże zapiekane pod ciastem francuskim 126

małży , 5 łyżek oliwy, 200 g szalotki, 3 ząbki czosnku, 1 chili, 1 trawa cytrynowa, 3 listki limonki, 400 ml soku pomidorowego, 200 ml wina białego półwytrawnego, sól, cukier, pietruszka lub kolendra, opakowanie ciasta francuskiego, 1 białko. Wyszorować szczoteczką mule, usunąć wąsy. Wyrzucić muszle otwarte, które nie zamykają się po postukaniu w nie oraz muszle połamane. Szczególnie trzeba zwrócić(...)hodowlanych. Szalotkę posiekać, poddusić na oliwie z dodatkiem szczypty cukru i soli. Następnie dodać posiekany czosnek, posiekaną trawę cytrynową oraz listki limonki, dusić razem około 2 minut. Wlać sok pomidorowy i dusić aż sos zgęstnieje. Wlać wino, zagotować. Sos przelać do formy do zapiekania, włożyć mule, posypać natką pietruszki lub kolendrą. Ciasto francuskie rozwałkować tak, aby było trochę większe

królestwo garów
Gołąbki z mięsem i ryżem. 147

Składniki: 1 duża główka kapusty 1 kg mięsa mielonego 300 g ryżu 2 cebule 2 łyżki oleju 1 puszka pomidorów 2 łyżki przecieru pomidorowego majeranek papryka słodka bazylia oregano 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka masła klarowanego sól pieprz       Wykonanie: Z kapusty wyciąć głąb. Włożyć kapustę do garnka, zalać wodą lekko posoloną.i gotować, a co jakiś(...)wolnym ogniu około 1,5-2 godziny. Sos przygotowuję osobno. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle Zalać puszką pomidorów, dodać 1 szklankę wody i zagotować. Dodać przecier pomidorowy i gotować. Zagęścić sos mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w małej ilości wody. Doprawić solą, pieprzem, oregano,bazylią,papryką słodką, majerankiem. Na talerzu polać gołąbki sosem

O kuchni z uczuciem
Leczo 161

Składniki: 300 g kiełbasy (dałam śląską) 1 cukinia 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 puszka pomidorów krojonych 3 łyżki przecieru pomidorowego 2 cebule 2 ząbki czosnku 200 g pieczarek 3 łyżki oleju 2 liście laurowe 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka majeranku 3 ziarenka ziela angielskiego sól i pieprz Wykonanie: Cebulę i kiełbasę pokroić(...)kostkę. Na oleju  zeszklić cebulę  i dodać kiełbasę, podsmażyć , a następnie dodać pieczarki pokrojone w plasterki. Dodać pomidory z puszki , pokrojoną paprykę, cukinię,przecier pomidorowy, drobno posiekany czosnek. Dolać 1 szklankę wody , liść laurowy, ziele angielskie i dusić do miękkości na wolnym ogniu około 30-40 minut.  10 minut przed końcem duszenia dodać przyprawy. Smacznego

O kuchni z uczuciem
LEKKA, DIETETYCZNA SAŁATKA WIOSENNA - czyli nietuczące nowalijki romansujące z jajkiem. 384

paprykowa 4.  Sałatka tuńczykowa z ryżem parabolicznym, kapustą pekińską i...   5.  Sałatka/pasta kanapkowa z pora  6.  Kremowa sałatka włoska ze śledziem na łódeczkach pomidorowych   7.  SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM, POREM, CZERWONYM RYŻEM, CZARNYM SEZAMEM, ZIARNAMI I... 8.  Sałatka Jarzynowa 9.  Sałatka Fasolowa 10.  Sos tatarski mocno grzybowy

Wypisz Wymaluj
Fasola w sosie pomidorowym 169

Taką fasolę robię do słoików obojętnie czy jest to maj, sierpień czy grudzień. Polecam serdecznie bo można potem szybko stworzyć przy jej użyciu pyszne danie. Fasola w sosie pomidorowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Pulpety w sosie pomidorowo - cebulowym 268

lubi domowe obiadki? Zapraszamy na pulpeciki wieprzowe w sosie pomidorowym. Idealny pomysł na obiad. Podać je możemy z ziemniakami jak i z kaszą. Przygotowanie proste i szybkie a całość smaczna.  Dodatkowym atutem jest fakt, że pulpeciki świetnie nadają się do odgrzewania nawet następnego dnia ....  Pulpety w sosie pomidorowo - cebulowym  SKŁADNIKI: pulpety

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Cottage Pie - zapiekanka wiejska 197

Cottage Pie - zapiekanka wiejska... Podsmażone, wołowe mięso mielone. W towarzystwie cebuli, pieczarek i czosnku. Zatopnione w sosie pomidorowym. Przykryte przypieczoną pierzynką z puree ziemniaczanego. Pyszna, mięsna zapiekanka. Smacznego!   Składniki: Warstwa mięsna: 500 g mięsa mielonego, wołowego; 250 g pieczarek; 2 średnie cebule; 2 średnie marchewki; Puszka pomidorów krojonych wraz z zalewą (waga 400 g); 2 ząbki czosnku

Gospodyni Miejska
Zamiast przękąski smakowita kolacja, czyli pełnoziarnista pizza - pieróg z nadzieniem na winie 206

pieczarkę, wędlinę). Resztę skłaników posiekaliśmy drobniutko. Wszystko wymieszaliśmy i gotowe. Lepienie pierożków ;) Mi przypadło zadanie podzielić ciasto na trzy średnio-równe części. Rozwałkować każdą z nich i posmarować sosem pomidorowym, a następnie usypać na środku górkę nadzienia, by na koniec zlepić zgrabne pierogi. Pierogi piekliśmy naszą standardową metodą pizzową - w piekarniku rozgrzanym do 215 stopni. 8-9 minut

Kuchnia po mojemu
Pomysł na obiad z niczego, czyli pikantny sos warzywno - mięsny doskonały na danie główne, dodatek czy tam na dokładkę ;) 281

mięsa, które nie zmieściło się do papryk ) 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1-2 pieczarki 1/2 małej cebuli 1/2 kostki rosołowej wołowej 1/2 litra wody 100 ml przecieru pomidorowego domowej produkcji solidna szczypta płatków chili Przygotowanie: Paprykę pokroiłam  w kostkę, a cebulę i pieczarki w talarki ;) Na gorącą wodę wrzuciłam kostkę rosołową. Do gotowego bulionu wrzuciłam usmażone mięsko(...)Dusiło się ok. pół godzinki. Dorzuciłam paprykę. W tym czasie przysmażyłam cebulę i pieczarki na maśle, które lekko posoliłam i popieprzyłam. Dodałam do duszącego się mięsa. Dolałam przecieru pomidorowego. Wsypałam chili i zagotowałam. Zagęściłam odrobiną mąki i gotowe. Sosik wyszedł bardzo, bardzo smaczny. Pikantny, z wyraźnym posmakiem papryki i pomidorów. Syna też kusił, ale ze względu na dużą zawartość chili

Kuchnia po mojemu