zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:472/1190)

Sałatka na krakersach 351

twardo i po wystudzeniu oddzielić żółtka od białek Białka zetrzeć osobno i żółtka osobno na drobnej tarce Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach Szprotki ugnieść wraz z sosem pomidorowym widelcem. Szczypiorek pokroić drobno. Układamy warstwy sałatki. 1 Krakersy układamy w prostokącie  4 na szerokość  i 3 w pionie. 2 Ser mieszamy z połową majonezu 3 krakersy

O kuchni z uczuciem
Fasolka z marchewką i pulpetami 194

łyżki bułki tartej sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra 250g fasoli, u mnie Jaś Karłowy od Piątnica 1 duża cebula 2 duże marchewki 3 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie 1 łyżka oleju natka pietruszki 1. Przed przygotowaniem potrawy fasolę należy moczyć w zimnej wodzie około 12h. Najlepiej zostawić ją w wodzie na noc. Wymoczoną fasolę(...)zarumienienia. Dolewamy 0,5l wody, fasolę, startą na tarce marchewkę i przyprawy. Dusimy na wolnym ogniu do miękkości fasoli, około 1h.  4. Kiedy fasola zmięknie, dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość możemy, ale nie musimy zagęścić 1 łyżką mąki.  5. Fasolę podajemy z chlebem lub ziemniakami, posypaną natką pietruszki

Szefowa kuchni
Fasolka po bretońsku 170

Składniki: 1/2 kg fasoli "Jaś" lub 2 puszki białej fasoli,250 g kiełbasy,250 g wędzonego boczku, 2 - 3 cebule, pieprz, sól, koncentrat pomidorowy lub puszka pokrojonych pomidorów, 1 - 2  rozgniecione ząbki czosnku, 1 łyżka mąki, 1 łyżka masła, majeranek Przygotowanie: Fasolę zalać wodą i odstawić na noc. Następnego dnia wodę odlać, fasolę zalać świeżą i ugotować do miękkości(...)kostkę i podsmażyć. Następnie pokroić cebulę w kostkę, czosnek posiekać i razem wszystko podsmażyć. Kiełbasę i boczek dodać do fasoli wraz z podsmażoną cebulą i czosnkiem. Dodać koncentrat pomidorowy, majeranek, pieprz i sól. Przygotować zasmażkę z  mąki i masła. Zagęścić danie. Szybko wymieszać by nie powstały grudki

kulinarnajamka.blogspot.com
Kasza jaglana z pomidorkami cherry 199

zamiast kanapek.  Co myslicie o takim zestawieniu?? Składniki; szklanka kaszy jaglanej, 200 g pomidorków cherry, mała cebula, ząbek czosnku, pietruszka, 3 łyzki oliwy z oliwek, 3 łyżki przecieru pomidorowego, sól,  pieprz Po kaszę i przyprawy zapraszam do naszego sprzedwacy   SKWORCU Wykonanie; Kaszę zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy około 15 minut. Cebulę i czosnek drobno siekamy(...)szklimy na oliwie. Dodajemy przecier pomidorowy i jeszzce chwilę dusimy. Nastepnie dodajemy ugotowaną kaszę. Mieszamy. Studzimy. Pomidorki kroimy w ćwiartki i dodajemy do karzy. Całość posupujemy pietruszką.Doprawiamy solą i pieprzem

Anioły w kuchni
Forszmak 152

gdyż moja dziatwa po prostu przepada za parówkami i ta wersja najbardziej im odpowiada,. Składniki: 1 kg parówek 2 cebule 4 duże ogórki kiszone 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 litr wywaru lub gotowego rosołu 10-15 dag tartego żółtego sera 3 łyżki oleju 3 łyżki śmietany 2 łyżeczki mąki pszennej sól pieprz majeranek sól czosnkowa(...)minut. Ogórki również kroję na kilku centymetrowe kawałki i wrzucam do garnuszka, i wszystko razem gotuję, aż ogórki zmiękną. Dodaję przyprawy do smaku oraz koncentrat pomidorowy. Mąkę mieszam ze śmietaną, dodaję szczyptę soli i hartuję gorącym wywarem. Mieszam, zaprawiam forszmak i czekam aż się zagotuje. Zestawiam z ognia i w kilka chwil mam gotowy obiad. Podaję

Bea(u)ty kitchen
Ryba po grecku 189

Skoro jeszcze obowiązuje post to polecam pyszną rybę po grecku:) Składniki: 3 marchewki 3 cebule 2 pietruszki  2 pory seler 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego sok z 1/2 cytryny  sól pieprz cukier ostra mielona papryka liść laurowy ziele angielskie filet z mintaja ok 1 -1 1/2 kg 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki wody Wykonanie: Cebulę i pory(...)Olej rozgrzewam, wrzucam wszystkie warzywa i smażę przez kilka minut. Dodaję liść, ziele angielskie, sól i cukier. Podlewam wodą, przykrywam i duszę do miękkości. Do miękkich warzyw dodaję koncentrat pomidorowy i sok z cytryny. Rybę kroję w dzwonka , wrzucam do warzyw i duszę wszystko razem, aż rybą będzie miękka. Ponownie doprawiam do smaku, nakładam na talerz i podaję z białym

Bea(u)ty kitchen
Fasolka po bretońsku 122

pyszna i szybka w przygotowaniu, jeśli groch namoczymy na noc:) Składniki: 1 kg fasoli białej 2-3 cebule 1 kg kiełbasy zwyczajnej 1 mały koncentrat pomidorowy sól pieprz 2 łyżki majeranku ziele angielskie 2-3 liście laurowe  koperek  4 łyżki oleju 2 łyżki mąki Wykonanie: Fasolę zalewam wodą i zostawiam na noc by spęczniała. Drugiego(...)cebuli i  smażę razem przez kilka minut.  Dodaję do fasolki i gotuję. Doprawiam do smaku solą, pieprzem, majerankiem , zielem angielskim i liściem laurowym. Na koniec dodaję koncentrat pomidorowy i gotuję na wolnym ogniu. Pozostały olej rozgrzewam daję mąkę i robię zasmażkę. Zasmażką  zagęszczam  fasolę, nakładam w głębokie talerze i każdy posypuję siekanym

Bea(u)ty kitchen
Bigos z młodej kapusty 160

się strasznie maleńka. A, że główki były dwie, tak więc ugotowałam bigos z młodziutkiej kapusty. Składniki: 2 główki kapusty 1/2 kg cienkiej kiełbasy 1/2 kg żeberek 1 mały koncentrat pomidorowy lub 1/2 dużego  2 cebule 2 marchewki 3 łyżki oleju 3 łyżki mąki Przyprawy: sól pieprz cukier gorczyca majeranek jagody jałowca papryka słodka  papryka ostra kminek Wykonanie: Żeberka(...)dodaję pokrojoną w ćwierć talarki cienką kiełbasę i mięso z żeberek. Podsmażam wszystko kilka minut.Wyjmuję łyżką cedzakową i przekładam do ugotowanej kapusty.Gotuję wszystko razem , dodaję koncentrat pomidorowy oraz przyprawy do smaku. Na oleju zasmażam mąkę i dodaje do gotowego bigosu. Po zagotowaniu zestawiam z palnika. Podaję z ziemniakami z wody lub z białym pieczywem. SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Leczo z cukinii 183

cukinii. Samo zdrowie na talerzu, a jakie apetyczne, mniam :) Składniki: 2-3 cukinie 3 papryki (czerwona, żółta, zielona ) 3-4 pomidory 2-3 jabłka 2 cebule 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól pieprz natka pietruszki papryka mielona słodka papryka mielona ostra 2 laski cienkiej kiełbasy ( wg gustu) olej Wykonanie: Cebulę i jabłka siekam w drobna kostkę. Cukinię obieram ze skóry(...)podduszam na patelni i dodaję do cukinii. Osobno podsmażam kiełbasę i wrzucam do warzyw.Na końcu daję pokrojone jabłka i ósemki pomidorów. Wszystko duszę razem, aż warzywa zmiękną. Dodaję koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Natkę pietruszki myję, odkładam kilka listków do dekoracji, resztę siekam i mieszam z gotowym leczo. Jeżeli mam ochotę na bigos z cukinii to zagęszczam zasmażką i gotowe:) SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Pizza z salami i oliwkami 117

swojej, to już tylko Wasza wyobraźnia może Was ograniczyć. Ciasto drożdżowe: 2 szklanki ciepłej wody 100 gram drożdży 2 - 3 łyżki cukru 3-4 jajka 1/4 szklanki oliwy koncentrat pomidorowy 1 kg mąki Nadzienie: 2-3 cebule 500 gram pieczarek 1 puszka kukurydzy 1 czerwona papryka oliwki zielone oliwki czarne salami szynka żółty ser ketchup Wykonanie: Wodę, drożdże i cukier(...)ciasto,dziele na dwie części i każdą z nich  rozwałkowuję na placek grubości ok 1 1/2 cm i przekładam na blachę. Spód ciasta smaruję kilkoma łyżkami koncentratu pomidorowego.  Cebule, pieczarki i paprykę oczyszczam, kroję i podduszam na patelni. Kukurydzę osączam z zalewy dodaję do warzyw i mieszam wszystko razem. Połowę farszu wykładam na  spód pizzy posmarowany koncentratem

Bea(u)ty kitchen
Parówki po węgiersku 136

Dodatek ryżu sprawia, że mamy pełnowartościowy obiad, a do tego bardzo sycący :) Składniki: 1/2 kg parówek 1/2 kg pieczarek 2 cebule 1-2 czerwone papryki 2-3 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki mąki pszennej 1/2 szklanki kwaśnej śmietany - u mnie 18% sól pieprz papryka słodka mielona papryka ostra mielona szczypta chili 1 łyżeczka natka pietruszki, użyłam suszonej olej do smażenia(...)cebulką. Parówki kroję w półksiężyce, mieszam z cebulą, papryką  i pieczarkami, podlewam wywarem z jarzyn, tak by wszystko było przykryte i  gotuje przez kilkanaście minut. Dodaję przecier pomidorowy, zagęszczam śmietaną wymieszaną z mąką. Wszystko doprawiam do  smaku solą pieprzem, papryką, posypuję suszoną natką i dokładnie mieszam. Podaję z ryżem ugotowanym na sypko. SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Śledzie z rodzynkami w zalewie pomidorowej 176

zalet.  Są pyszne, a kto nie robił, koniecznie musi je sobie przygotować:) Polecam!!! Składniki: 1 kg solonych śledzi 2-3 cebule 1/2 szklanki oleju 1 słoik koncentratu pomidorowego 4 łyżki ketchupu pikantnego 1/2 szklanki rodzynek cukier sok z 1/2 cytryny Wykonanie: Śledzie namaczam, osaczam i kroję w dzwonka.  Rodzynki namaczam w gorącej wodzie, gdy spęcznieją osączam na sicie

Bea(u)ty kitchen
Fasolka po bretońsku w stylu wegańskim. 137

soczewicy 1/3 opakowania mrożonej zielonej fasolki szparagowej 3 szalotki 3 gałązki selera naciowego 1 ogórek konserwowy 5-6 patisonów z zalewy octowej 2 ząbki czosnku 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego oliwa z oliwek pieprz, sos sojowy, majeranek, oregano, mielona ostra papryka, mielona słodka papryka Zaczynamy od ugotowania w osolonej wodzie mrożonej fasolki szparagowej, ale tylko do kruchości. Kiedy gotujemy fasolkę(...)korniszona. Rozgrzewamy oliwę z oliwek na głębokiej patelni lub w rondlu i wrzucamy na nią pokrojone szalotki i selera. Kiedy zeszklą się dodajemy do nich 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego i jeszcze chwilę razem wszystko przesmażamy. Następnie zalewamy wszystko wodą i dodajemy czerwoną soczewicę, dużo majeranku, oregano, słodką paprykę, ostrą paprykę, pieprz i sos sojowy. Dusimy aż soczewica zmięknie

vegetanie
Chińskie bułeczki z pekińską 159

drożdży; Składniki na farsz: 1,5 główki niedużej kapusty pekińskiej; 300 g pieczarek; 1 cebula; olej do smażenia; 1 puszka kukurydzy; 2 łyżki grzybowego sosu sojowego; 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego; 1/2 łyżeczki curry; 1 jajko;    Wykonanie: Drożdże rozetrzeć z cukrem na płynną masę. Mąkę przesiać, dodać sól i margarynę, dobrze posiekać nożem, rozetrzeć palcami. Do przygotowanej mąki(...)rozgrzanym do 180 st.C. Uwagi: Do farszu można dodać 2-3 łyżki drobno pokrojonej i podduszonej papryki (dodajemy podczas duszenia pieczarek z cebulką) oraz trochę zielonej pietruszki. Zamiast koncentratu pomidorowego można użyć pomidorów z puszki

In my kitchen
Burrito 139

Przepis znalazłam tutaj .  Składniki na 4 porcje: 4 placki tortilli; 300 g mięsa mielonego; 1 puszka czerwonej fasoli; 0,5 puszki kukurydzy; 1 cebula; 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego; 2 konserwowe papryki; sól i pieprz; 0,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku; 1 łyżeczka majeranku; 1 łyżeczka czosnku granulowanego; 2 łyżki oleju; ser żółty (jeżeli lubimy); Wykonanie: Cebulę pokroić(...)kosteczkę i zeszklić na oleju, dodać mięso i usmażyć. Pod koniec smażenia mięsa dodać odcedzoną kukurydzę i fasolę, paprykę pokrojoną w kostkę i koncentrat pomidorowy wymieszany z 0,5 szklanki wody. Całość doprawić do smaku przyprawami i jeszcze przez chwilkę dusić wszystko razem. Farsz nakładać na placki tortilli, zwinąć w rulon, posypać startym żółtym serem (jeżeli lubimy) i zapiec

In my kitchen

Proponowane wyszukiwania