zupa pomidorowa - 17938 przepisów (strona:472/1196)

Ryba po grecku 283

robić jej częściej ?! Składniki: około 800 g filetów rybnych (np. mintaj, dorsz) 4 średnie marchewki 1 średni korzeń pietruszki 1/2 malutkiego selera 2 duże cebule 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego „Pudliszki” około 1 szklanki bulionu (lub wody) 3 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżka masła olej sól pieprz Przygotowanie: Rybę rozmrozić, osuszyć papierowymi ręcznikami i każdy filet(...)ziele angielskie, liście laurowe i chwilę podsmażać. Dolać bulion, wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości. W razie potrzeby dolać więcej bulionu lub wody. Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy i wszystko wymieszać. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Na półmisku ułożyć cienką warstwę warzyw, potem usmażone ryby. Całość przykryć warzywami. Ryba po grecku najsmaczniejsza jest następnego dnia, gdy składniki

Oryginalny smak
Pieczone żeberka 230

Składniki na 2 porcje. Składniki: 0,6 kg żeberek ekstra mięsnych 1 cebula 1 łyżka sosu worcestershire 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżki przecieru pomidorowego (lub ketchupu) 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka syropu klonowego Szczypta suszonego chili Sól, pieprz Oliwa z oliwek do smażenia Przepis: Żeberka dzielimy na mniejsze części, myjemy i osuszamy (np. ręcznikiem papierowym(...)się żeberka, smażymy drobno posiekaną cebulę na złoto. Po usmażeniu cebuli, przekładamy ją na żeberka. W miseczce przygotowujemy glazurę, mieszamy miód, syrop klonowy, sos sojowy, sos worcestershire, przecier pomidorowy i chilli. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki i nakładamy go na żeberka. Tak przygotowane mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190C i pieczemy przez 110-130 minut. W połowie czasu pieczenia

Emcia Pichci
Paprykarz domowej roboty 256

paprykarz to polecam, bo zawsze będzie zdrowszy niż ten z puszki! Składniki: 1 wędzona makrela 1-2 marchewki średniej wielkości 50 g ryżu 1 cebula 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, słodka mielona papryka, 2 liście laurowe i 3 ziarna ziela angielskiego Sposób przyrządzenia: Najwięcej czasu w przygotowaniu paprykarza może nam zająć oddzielenie mięsa makreli od ości, ale efekt(...)oleju podsmażamy cebulę z marchewką, podlewamy delikatnie wodą, by się nie spaliło i dusimy pod przykryciem około 5 minut, dodając ziele angielskie i liście laurowe. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy. Chwilkę jeszcze dusimy i dodajemy przyprawy: sól, pieprz oraz sporo słodkiej papryki. Pozostawiamy do ostygnięcia. Potem mieszamy w misce makrelę, ryż oraz marchewkę, wszystko dokładnie mieszamy i pasta jest gotowa

upichcic
Pizza 204

najprostszą, jaką potrafię - trochę wędliny, pieczarek i gotowa. Składniki: 40 dag mąki pszennej 5 dag drożdży 2 łyżki oleju 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 1 szklanka mleka przecier pomidorowy 20 dag sera żółtego wędlina 25 dag pieczarek papryka czerwona, oregano, zioła prowansalskie Mąkę przesiewamy. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy cukier, sól, olej, mąkę i wszystko dokładnie wyrabiamy łyżką(...)drewnianą). Pozostawiamy do wyrośnięcia na 20-30 minut. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkować na placek o grubości 1 cm i kładziemy na blasze wysmarowanej masłem. Na wierzch ciasta nakładamy przecier pomidorowy, ser żółty starty na tarce jarzynowej, wędlinę i pieczarki. Całość posypujemy przyprawami. Wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy około 20-30 minut w temperaturze 170 stopni. Podajemy na gorąco, pokrojoną

Salonik smaków
Zawijaski pizzowe czyli pizzerki 268

Dzisiejsze czyszczenie lodówki zakończyło się tymi o to bułeczkami przrypominajacymi pizzę. Do ciasta dodałam koncentrat pomidorowy dzięki czemu ciasto ma ciekawy kolorek. Pizzerki są dobre zarówno na ciepło jak i na zimno wiec nie ma pośpiechu z jedzeniem:)  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto : 3 szkl mąki 1 szkl ciepłej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 4 łyżki oleju(...)łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżka ziół ( zioła prowansalskie, przyprawa do pizzy ) 50 g świeżych drożdży Nadzienie ( wg gustu u mnie) ketchup szynka drobiowa ogórek konserwowy papryka W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy łyżka do połączenia składników. Następnie krótko wyrabiamy ciasto ( jeśli jest klejące można delikatnie dosypać mąki) Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Indycze Pulpeciki w sosie pomidorowym 121

Składniki: 1 kg mięsa mielonego z indyka 2 puszki pokrojonych pomidorów 1 koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka mąki 1 duża cebula 4 ząbki czosnku natka pietruszki sól i pieprz 3 łyżeczki suszonego czosnku i ostrej papryki 1 łyżka ziela angielskiego 8 listków laurowych 5 suszonych papryczek chilli 1 kostka rosołowa drobiowa Podajemy z: Ja podałam z makaronem świderki(...)woda będzie już gorąca dodajemy do niej uformowane w kuleczki mięso mielone z indyka. Gotujemy tak ok 20 minut. W osobnej misce umieszczamy zawartość puszek z pomidorami, koncentrat pomidorowy, posiekana cebulę i natkę pietruszki oraz wyciśnięty czosnek.  Do szklanki nalewamy wywar w którym gotowaliśmy pulpeciki i dodajemy do tego 1 łyżkę maki. Dokładnie mieszamy. Zawartość

ClauditteMissCooking
Original Hungarian Gulyás 193

Pista (Ostry Stefek)  Kliknij tutaj 1 łyżeczka kremu  Fokhagymakrém  Kliknij tutaj 1 łyżeczka przecieru  Piros Arany (Czerwone Złoto)   Kliknij tutaj 100 g przecieru (koncentratu) pomidorowego Pudliszki 3 łyżki smalcu pieprz Przygotowanie: Włączamy i rozgrzewamy piekarnik na 200 stopni z opcją góra i dół. Gdy będzie już rozgrzany wkładamy do niego umyte papryki i trzymamy około(...)przekładamy je do naczynia z cebulą. Na patelnię wrzucamy mięso i smażymy. Gdy mięsko będzie już odpowiednio usmażone i miękkie dodajemy składniki z naczynia a do całej mieszanki koncentrat pomidorowy. Gotujemy na małym ogniu jakieś 30 minut. Doprawiamy pieprzem.  Składniki na placko-naleśniki: 4 duże ziemniaki 2 duże cebule 2 duże ząbki czosnku 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1.5 łyżki

ClauditteMissCooking
Fruit pizza with summer fruit 127

kuchni włoskiej, obecnie szeroko rozpowszechniona na całym świecie. W wersji podstawowej jest to płaski placek z wytrawnego ciasta makaronowego, znacznie później zaczęto także używać ciasta drożdżowego (focaccia), posmarowany sosem pomidorowym, posypany tartym serem mozzarella i ziołami, pieczony w bardzo mocno nagrzanym piecu. Pizzę podaje się na gorąco, lecz rozpowszechnione jest jedzenie jej również na zimno. Źródło http://pl.wikipedia.org

ClauditteMissCooking
Piersi z kurczaka po Meksykańsku 199

Składniki: 4 piersi z kurczaka 1 puszka czerwonej fasoli z kukurydzą w sosie pomidorowym 1 natka pietruszki 1 główka czosnku 2 łyżki suszonej papryki 3 łyżki oliwy 2 duże cebule 1 ogórek przyprawy: garam masala, świeżo zmielony pieprz, szczypta soli, majeranek 1 duża czerwona papryka zielone i czarne oliwki 1/4 kostki sera feta Przygotowanie: Piersi z kurczaka myjemy

ClauditteMissCooking
Duszona papryka i cukinia 134

ostra 1 żółta papryczka ostra 1 zielona papryczka ostra 1 duża cukinia (ja miałam od taty z działki) 2 duże czerwone cebule 4 ząbki czosnku polskiego 2 łyżki przecieru pomidorowego sok z 1/2 cytryny szklanka wody sól morska świeżo zmielony pieprz 1 czubata łyżeczka POWDER HOT CURRY Mida's 3 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Do głębokiej patelni wlewamy wodę(...)nasionami i kroimy na pół talarki. Doprawiamy curry, sola i pieprzem. Mieszamy i zakrywamy. Dusimy na małym ogniu godzinę i 15 minut. Pod koniec duszenia dodajemy posiekany czosnek, przecier pomidorowy i sok z cytryny. Mieszamy i gotujemy około 10 minut

ClauditteMissCooking
SAŁATKA SZPINAKOWA Z OLIWKAMI, ANANASEM I OSCYPKIEM. 281

śledziowa z ananasem (DB) 2. Sałatka tuńczykowa z ryżem parabolicznym, kapustą pekińską i... (DB) 3. Sałatka/pasta kanapkowa z pora (DB) 4. Kremowa sałatka włoska ze śledziem na łódeczkach pomidorowych (DB) 5. SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM, POREM, CZERWONYM RYŻEM, CZARNYM SEZAMEM, ZIARNAMI I... 6. Sałatka Jarzynowa 7. Sałatka Fasolowa 8. Sos tatarski mocno grzybowy 9. Sałatka 3 sałaty - świeża

Wypisz Wymaluj
Szpinakowy makaron z sosem i Awokado 175

Składniki: pierś z kurczaka 1 większa cukinia 300g sosu pomidorowego 250g szpinakowego makaronu 1 awokado parmezan sól, pieprz, słodka papryka i chili szcz ypta kminku i oregano ząbek czosnku  czerwona cebula  Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonym wrzątku. Na rozgrzanej patel ni z odrobiną oleju , podsma żyć pokrojonego w paski kurczaka. Przyprawić, wcisnąć czosnek. Pokrojon ą cukinię i cebulę(...)dodać do mięsa i smaż yć jeszcze z 5min .  Wlać sos pomidorowy , doprawić w razie potrzeby. Trzymać na ogniu , aż sos się zredu kuje. Awokado pokroić w drobną kostkę i dodać do sosu, delikatnie wymieszać.  Makaron odcedzić, pol ać sosem, posypać serem i .... Smacznego

Gaździnka warzy
Pizza z oliwkami 146

drożdży 2 płaskie ły ż eczki so li   4 łyżki oleju 2 łyżeczki cukru ok 250ml ciepłej wody 250g białych pieczarek kilka plast rów wędliny - ulubionej mały koncentrat pomidorowy kilka oliwek kostka żółtego sera o regano, sól, pie prz, słodka i ostra papryka Przygotowanie:    Mąkę przesiać do dużej misk i, wlać olej . Drożdże wymieszać z cukrem(...)połączyć z mąką . Stopniowo wlewać wodę i zagniatać ( do momentu , kiedy ciasto nie będzie się kleić do rąk ). Odstawić w ciepłe miejsce na 20 min do wyrośnięcia .   Koncentrat pomidorowy wymiesza ć ze szczyptą oregano. Pieczarki obrać , pokroić. Ser zetrzeć na większych oczkach. Wyrośnięte ciasto r ozwałkować cieniutko i ułożyć na blachę, posmarować go przyprawionym koncentratem , posypać serem. Poukładać wędlinę

Gaździnka warzy
Ogniste mięso z topinką 362

żółta papryka większa cebula 70g boczku wędzonego 280g piersi z indyka 2 ząbki czosnku pół pęczka natki pietruszki i szczypiorku łyżka świeżej bazyli 2 mniejsze kiszone ogórki 300ml sosu pomidorowego sól, pierz, słodka pa pryka, rozmaryn, sos sojowy, imbir 2 listki laurowe, c hilli 2 łyżki pikantnego ketchupu  Przygotowanie:  Boczek pokroić w cienkie paski , podsma żyć na patelni(...)smaku. Natkę , szczypiorek i kilka lis tków bazyli i umyć i osuszyć. Paprykę i ce bulę pokr oić dodać do mięsa, zrumienić.  Wlać sos pomidorowy z ketchupem i pokrojone w kostkę ogórki wymieszać i gotować z 5 min niech lekko zgęstnieje (w razie potrzeby doprawić).   Wyłączyć ogień i dodać posiekaną natkę, szczypiorek i bazylię. Wymieszać. Kromkę chleba ( topinkę

Gaździnka warzy
Papryka na parze z kurczakiem i warzywami 239

olejem, wymieszać z posiekaną natką pietruszki.  Nafaszerować przekrojone na pół papryki i ugotować na parze ok 10-15 min (tak żeby nie rozgotować papryki). Świetnie smakują z sosem pomidorowym jak i bez............ Smacznego

Gaździnka warzy

Proponowane wyszukiwania