obiad wszelakie kotleciki z mięsa mielonego. Dla urozmaicenia przygotowuję je z różnymi dodatkami. Dzisiaj o to takie proste i smaczne kotleciki mielone ze szczypiorkiem. Podałam je z sosem pomidorowym i ziemniaczkami z koperkiem, całość komponowała się idealnie. Kotlety mielone ze szczypiorkiem SKŁADNIKI: 300 g mięsa mielonego 1/2 czerstwej bułki 1 jajko sól i pieprz 1/3 pęczka szczypiorku
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiłyżeczka nie pełna soli - 5 liści laurowych, olej do smażenia - 1 i pół szklanki czerwonego wytrawnego wina lub wywar - 1 litr wywaru warzywnego lub mięsnego - 3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego - po pół łyżeczki papryki słodkiej i ostrej - średnia puszka fasoli białej i czerwonej 300-400 g - średnia puszka soczewicy - jajka Mięso umyj i pokrój na małe kosteczki, podsmaż(...)cząstki i również podsmaż razem z łyżką pieprzu, liśćmi laurowymi i posiekanym czosnkiem przez około 5 minut. Dodaj do mięsa, włącz palnik na niewielki ogień i wymieszaj. Dodaj koncentrat pomidorowy, paprykę ostrą i słodką i wino, wymieszaj i pogotuj około 10 minut, dodaj sól i pieprz cayenne. Dodaj wywar i gotuj na małym ogniu 1.5 godziny. Mieszaj co jakiś czas
Pasje Jolkiwędzonej, 1 cebula, 1 marchewka, 1/2 pietruszki, 3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 1/2 łyżki kminku, 1 łyżka przyprawy uniwersalnej, 2 łyżeczki papryki ostrej mielonej, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Fasolę przekładam do garnka. Dodaję żeberka, liście laurowe, ziele angielskie, kminek, paprykę mieloną oraz przyprawę uniwersalną. Wlewam 2 litry wody. Gotuję na małym ogniu godzinę(...)kostkę. Z wywaru wyjmuję żeberka i kroję je w kostkę. Kiełbasę, szynkę oraz żeberka podsmażam na oliwie i dodaję do fasoli. Gotuję 20 minut. 3. Do wywaru dodaję koncentrat pomidorowy. Mieszam i gotuję 5 minut. Potrawę doprawiam do smaku solą oraz pieprzem
Tradycyjna kuchnia Kasikoniec zapiekania można odkryć naczynie, żeby przyrumienić ser. Taki bakłażan świetnie sprawdza się jako danie obiadowe na gorąco... ...lub na zimno, jako przystawka na przykład z keczupem czy ostrym pomidorowym sosem. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennawyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Rozwałkowujemy nasze ciasto na cienki placek i wkładamy na blaszkę posmarowaną tłuszczem lub olejem. Zostawiamy na parę minut do wyrośnięcia a następnie smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy warzywami ,pieczarkami w zależności jaką chcemy pizzę. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 25 minut. Jest to przepis na bardzo dobre ciasto,nie jest ono twarde
Przepisy i porady kulinarnesię dały nasze gołąbki zawinąć. Na patelnię wlewamy olej,rozgrzewamy go i smażymy gołąbki z obu stron,tak aby się lekko zarumieniły. Gotowe gołąbki możemy polać sosem pieczarkowym,pomidorowym lub innym. Możemy je udekorować zmieloną czerwoną papryką i pokrojoną drobno zieloną natką pietruszki. Kapusta włoska jest lepsza od zwykłej ponieważ jest miększa i szybciej się nam ugotuje
Przepisy i porady kulinarneKurczak w sosie pomidorowym. Składniki : 4 porcje 1 kurczak około 1,20 kg 50 dkg ziemniaków 2-3 łyżki oleju 1 puszka (425ml) pomidorów bez skórki 30 dkg porów pikantna papryka 1 szklanka wody sól pieprz mielony zielona natka pietruszki
Przepisy i porady kulinarnetalerzykach, możemy je polać sosem np. pieczarkowym, posypać czerwoną mieloną papryką i udekorować zieloną natką pietruszki. tak podane na pewno będą nam smakowały. Można też oblać je sosem pomidorowym. Tutaj znajdziesz przepis na pyszne gołąbki . Oczywiście zamiast włoskiej kapusty można zrobić je ze zwykłej kapusty. Ja w tym roku zrobiłem ze zwykłej kapusty i były pyszne ! Polecam ten przepis
Przepisy i porady kulinarnemitrs3 - Fotolia.com Składniki : 4-5 płatów śledziowych ( matiasów ) 3 cebule ( średnie ) 2 łyżki octu winnego 2 łyżki miodu wielokwiatowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki oliwy pieprz czarny mielony sól Sposób wykonania : Cebulę obrać, drobno posiekać, zeszklić na 3 łyżkach oliwy. Miód, ocet, koncentrat pomidorowy i pozostałą oliwę dokładnie wymieszać ( lub najlepiej zmiksować ), dodać do cebuli i zagotować na niedużym
Przepisy i porady kulinarnełyżki oliwy z oliwek OLITALIA -pół łyżeczki soli Z podanych składników wyrób ciasto i wstaw na 2 godziny do lodówki w zamknietym naczyniu.Ciasto wyrasta na zimno. Nadzienie -sos pomidorowy lub pomidory w puszce -oliwki -suszone pomidory Ponti od INDEXFOOD -oliwa z oliwek OLITALIA od INDEXFOOD -pomidorki koktailowe -ser rycki wędzony Ramzes -ser topiony Gouda LACTIMA -pieczarki(...)marynowane -listki bazylii poszarpane Rozwałkuj ciasto i połóż na blasze z papierem do pieczenia. Rozsmaruj oliwe z oliwek i dodaj sos pomidorowy. Na wierzch wszystkie pokrojone składniki „jak popadnie”. Polej serem topionym. Pokrój w kawałki ryckiego Ramzesa i daj na wierzch. Kilka kropel oliwy oraz bazylia na koniec i do piekarnika. Nagrzej go do 230 stopni. Pizza
Z Kuchni Do Kuchniłyżki mąki 250 g małych pieczarek 2 marchewki 6 cebul szalotek lub 3 cebule czerwone 2 ząbki czosnku 375 ml bulionu wołowego (1,5 szklanki) 1 łyżka przecieru pomidorowego 0,75 l czerwonego, wytrawnego wina 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 4-5 gałązek świeżego tymianku 2-3 gałązki świeżego rozmarynu 1 gałązka świeżej natki pietruszki sól, pieprz olej(...)zrumienić brzegi z każdej strony. Obsmażone kawałki solimy i pieprzymy, a następnie wkładamy do naczynia z warzywami i obsmażamy następne (solimy po usmażeniu). Na patelnię po smażeniu wlewamy koncentrat pomidorowy i bulion. Mieszamy zbierając wszystkie przypieczki i smaczki pozostałe na patelni. Zagotowujemy i przelewamy płyn do rondla z resztą składników. Wlewamy do gulasz wytrawne wino, wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie
Dzieje kuchennej Wiewiórybył wyzwaniem. Przerobiłam już tyle przepisów na "inne" mielone, że nie wiedziałam, co zrobić tym razem. Pomysł pojawił się, gdy w lodówce znalazłam pomidorki koktajlowe. I wyszły kotlety z pomidorową niespodzianką. Smacznego! Składniki: 500 g mielonego mięsa 1 cebula 1 jajko 1 sucha bułka sól, pieprz pieprz ziołowy 1 łyżeczka ziół prowansalskich opakowanie pomidorków koktajlowych bułka tarta
Pasja SmakuSkładniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 2 cebule 2 łyżki przecieru pomidorowego 250 g pieczarek 1 puszka groszku konserwowego 1 duża czerwona papryka 1,5 szklanki bulionu mięsnego 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła klarowanego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/4 łyżeczki ostrej papryki natka pietruszki sól pieprz Wykonanie: Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodać(...)czosnek drobno posiekany,paprykę ostrą, paprykę słodką, pieprz, przecier pomidorowy i mięso mielone. Wszystko zalać bulionem i dusić pod przykryciem na małym ogniu. Pieczarki pokroić w półplasterki, paprykę w kostkę i dołożyć do mięsa. Wymieszać, doprawić do smaku i dusić do miękkości warzyw. Na koniec dołożyć groszek i natkę pietruszki. Dusimy 2-3 minuty
O kuchni z uczuciem