zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:471/1190)

Dyniowe kluski śląskie z żeberkami w kapuście 137

SKŁADNIKI: kluski śląskie z dyni: 1 dynia Hokkaido 3 ziemniaki mąka ziemniaczana sól, tymianek 1,2 kg żeberek 800g kiszonej kapusty 0,5 główki małej kapusty 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1l buliony warzywnego 3 łyżki masła sól, pieprz czarny w ziarnach, 1 łyżka majeranku, 1 łyżeczka kminku, 3 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, chilli(...)ząbki czosnku. Chwileczkę je przesmażamy, a następnie zalewamy bulionem i doprawiamy majerankiem. Kiedy cebula zmięknie, dokładamy masło, a potem kiszoną kapustę. Gdy kapusta chwilę się pogotuje, dodać łyżkę koncentratu pomidorowego i jeszcze raz wymieszać. Na kapuście ułożyć  podsmażone żeberka, a na nich poszatkowaną surową kapustę i liście laurowe. Dolać bulionu, tak by żeberka były przykryte; posypać wszystko suszonym majerankiem

MarciochaKucharzy
Muszle makaronowe faszerowane mięsem mielonym i cukinią 202

wszystkie pootwierane paczki makaronowe. Muszle makaronowe faszerowane mięsem mielonym i cukinią SKŁADNIKI: 200-300g muszli makaronowych 500g mięsa mielonego 1 cukinia 1 cebula kilka czarnych oliwek domowy sos pomidorowy sól, pieprz, pasta Bomba, przyprawa włoska, ser żółty Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na oliwie, dodać do niej mięso mielone(...)kilkanaście minut. Dodać pastę Bomba i pozostałe przyprawy. Wymieszać i spróbować czy jest odpowiednio doprawione. Makaron odcedzić. Muszle nafaszerować i ułożyć w naczyniach żaroodpornych. Pomiędzy wlać wcześniej przygotowany sos pomidorowy Piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez 10-20 minut. W połowie tego czasu danie posypać startym serem. Pozostawić w piekarniku do jego rozpuszczenia. Smacznego

MarciochaKucharzy
Wegetariańskie sajgonki 166

trochę makaronu. zawinąć zgodnie z instrukcją wskazaną na opakowaniu- jak gołąbki. Zwinięte sajgonki smażyć na dość głębokim oleju tak by z każdej strony się pięknie zarumieniły. Podawać z sosem pomidorowym przyprawionym sosem sojowym, kolendrą i tymiankiem. Pyszniutkie i chrupiące

MarciochaKucharzy
Bigos ze słodkiej młodej kapusty 197

mogłam się powstrzymać :) Bigos ze słodkiej młodej kapusty  SKŁADNIKI: 2 młode kapusty 0,5kg mięsa mielonego 1 cebula 1 marchewka pomidory z puszki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3 łyżki śmietany sól,lubczyk, papryka chili, pieprz, olej kilka młodych ziemniaków świeży koperek     Kapustę przekroić na pół,wsadzić do dużej miski i sparzyć wrzątkiem. Po 10 minutach odcisnąć wodę(...)zeszklić na nim cebulkę a następnie mięso mielone.     Po  podsmażeniu mięsa wkładać stopniowo poszatkowane warzywa i dobrze wymieszać z mięsem. Dodać pomidory z puszki i przecier pomidorowy, papryczkę chilli i pieprz, lubczyk oraz połowę posiekanego koperku. Przykryć i na małym ogniu dusić do miękkości (około 20-30 minut). Na sam koniec dodać 3 łyżki śmietany i wymieszać

MarciochaKucharzy
Paprykarz z tuńczyka 154

resztę ugotowanego ryżu z obiadu.   Składniki: 3/4 szklanki surowego ryżu, np. basmati 2 puszki tuńczyka (może być w zalewie własnej jak i w oleju) 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego 1 marchewka 1 cebula sól, pieprz papryka ostra olej lub oliwa z oliwek Najlepiej dzień wcześniej ryż ugotować w 1,5 szklance wrzącej wody. Ostudzić.  Marchewkę obrać i zetrzeć(...)dodać marchewkę i wlać 1 szklankę wody. Całość dusić na małym ogniu pod przykryciem. Gdy marchewka będzie miękka to do garnka dodać odsączone 2 puszki tuńczyka, mały słoik koncentratu pomidorowego i całość ewentualnie doprawić solą oraz pieprzem. Chwilę gotować. Na sam koniec dodać ugotowany ryż i całość przyprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Paprykarz jeszcze chwilę gotować. Następnie przełożyć

Ugotować
Antica Pasta i sos Bolognese 175

gotowy sos można zamrozić) dużą marchewkę ½ selera korzeniowego lub 4 gałązki naciowego 1 sporą pietruszkę 4 ząbki czosnku 2 cebule olej do smażenia – 2 łyżki butelkę passaty pomidorowej (sos z pieczonych pomidorów) 2 łyżki dobrego koncentratu parmezan – jeśli wasz kawałek ma skórkę, odetnijcie i nie wyrzucajcie, przyda się sól, pieprz szczypta cukru i cynamonu oregano bazylia jeden rozgnieciony goździk

ladykitchen
Krewetki w sosie pomidorowo-kokosowym z brązowym ryżem 122

Kuchnie świata: Azja Składniki: (na 2 porcje) 2 torebki ryżu brązowego pęczek szczypiorku pół pomidora 16-18 krewetek 250 ml przecieru pomidorowego 300 ml mleczka kokosowego 2 łyżeczki cukru 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki kurkumy w proszku szczypta imbiru w proszku szczypta curry w proszku 1 suszona papryczka chilli szczypta soli szczypta pieprzu 2-3 łyżki masła Przygotowanie(...)patelnię wlać przecier pomidorowy, dodać sól, pieprz oraz cukier, zagotować. Gotować tak przez około 10-15 minut na małym ogniu. 2. Po tym czasie dodać chilli oraz mleko kokosowe, gotować kolejne 10 minut. 3. Na drugiej patelni podsmażyć przez około 1-2 na maśle: posiekany szczypior oraz pokrojony w kosteczkę pomidor dodać wyciśnięty czosnek, curry, imbir oraz kurkumę 4. Dodać

KreatywnePiny
Faszerowane muszelki 171

szybko! Przepis bierze udział w akcji "Pieczarkowy Tydzień" . Składniki: pół opakowania dużych muszelek 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego 20 dag pieczarek 2 marchewki 1 cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 15 dag sera żółtego sól pieprz chilli  Na patelni z rozgrzaną oliwą podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę, dodajemy pokrojone pieczarki i startą na tarce o grubych oczkach marchew. Póżniej dodajemy(...)mielone mięso wieprzowe. Wszystko dokładnie podsmażamy. Na koniec dodajemy przyprawy i koncentrat pomidorowy.  W dużej ilości osolonej wody gotujemy muszelki. Uważamy jednak, aby nie były zbyt miękkie. Ugotowane muszelki nadziewamy farszem i umieszczamy je w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem. Wierzch muszelek posypujemy startym żółtym serem. Wkładamy do piekarnika i podgrzewamy ok. 20 minut w temperaturze 170 stopni do momentu

Salonik smaków
pizza florencka 159

wyrośnięcia. składniki na wierzch: 3 pomidory 3 cebule 40 g kaparów 4 łyżki oleju 120 g sera żółtego bazylia, tymianek sól, pieprz opcjonalnie: sos lub koncentrat pomidorowy wykonanie : Cebulę obieramy, kroimy w półplasterki i podsmażamy na 2 łyżkach oleju. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w cząstki. Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy o średnicy 32 cm, opcjonalnie smarujemy sosem(...)pomidorowy i układamy na nim cebulę oraz pomidory, posypujemy opłukanymi kaparami i przyprawami. Całość polewamy pozostałym olejem. Pizzę pieczemy piekarniku nagrzanym do 200 -220 st. C przez ok.15 min., następnie posypujemy serem i pieczemy jeszcze przez

Domowy Smak Jedzenia
Chłopski garnek 229

czerwonej papryki 400 g białej kapusty 500 g obranych ziemniaków 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka słodkiej papryki sól,pieprz 3 listki laurowe 1 łyżka majeranku 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego bulion lub woda ok 1,2 l Przygotować warzywa. Ziemniaki i paprykę pokroić w kostkę, kapustę grubo pokroić. Cienką kiełbasę pokroić w półplasterki i podsmażyć na patelni aby się zarumieniła(...)Przełożyć do garnka. Na tej samej patelni przesmazyć przygotowane warzywa i tez przełożyć do garnka. Dodać przyprawy i koncentrat pomidorowy. Zalać wodą i wszystko dusić aż warzywa będą miękkie od czasu do czasu mieszając. W miedzyczasie doprawic jeśli jeszcze potrzeba. Podawać z pieczywem

Monia miesza i gotuje
Spaghetti z pulpecikami z soczewicy 141

Spaghetti z sosem pomidorowym i pulpecikami, ale nieco innymi, bo z czerwonej soczewicy. Dobrze doprawione ziołami i chili, podgotowane w aromatycznym sosie, smakują przepysznie. Świeży tymianek na sam koniec i mamy spaghetti w wersji wegetariańskiej.   Składniki (na 2 porcje)250g makaronu spaghetti Pulpeciki z soczewicy250g soczewicy czerwonej2 łyzki oliwy1 cebula2 ząbki czosnku2 jajka4 łyżki bułki

Pink Envelope
Wiejska zapiekanka z mięsa mielonego – cottage pie 285

aromatyzowany czosnkiem) 2 średnie cebule 2 średnie ząbki czosnku 2 nieduże marchewki 125 ml czerwonego, wytrawnego wina (pół szklanki) 1 szklanka bulionu wołowego (ewentualnie drobiowego) 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego 1 niepełna łyżka suszonych ziół prowansalskich 1 łyżka sosu Worcestershire 3 łyżki świeżego tymianku lub 1 łyżka świeżego rozmarynu 3 łyżki świeżej natki pietruszki (lub np. kilka listków szałwi(...)aromatyzowany czosnkiem) 2 średnie cebule 2 średnie ząbki czosnku 2 nieduże marchewki 125 ml czerwonego, wytrawnego wina (pół szklanki) 1 szklanka bulionu wołowego (ewentualnie drobiowego) 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego 1 niepełna łyżka suszonych ziół prowansalskich 1 łyżka sosu Worcestershire 3 łyżki świeżego tymianku lub 1 łyżka świeżego rozmarynu 3 łyżki świeżej natki pietruszki (lub np. kilka listków szałwi

Poezja smaku
Kurczak po katalońsku 387

Słoneczne i mocno pomidorowe danie z kurczakiem przygotowywane na patelni… Przenosimy się do pięknej Katalonii w Hiszpanii. 400 g filetu z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka 250 g warzyw na patelnię z ziołami i papryką 400 g pomidorów z puszki (krojonych) 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 szklanki bulionu 100 g ryżu Sól Pieprz Ostra czerwona papryka Bazylia

VioletoweKucharzenie
smaczna lasagne "po mojemu"... 174

Składniki: mięso mielone 1/2 kg, cebula 2 większe, oliwa 1/4 szklanki, czosnek ząbki 4 sztuki, kucharek 1 łyżeczka, oregano 1 łyżeczka, przecier pomidorowy 2 łyżki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, woda 3/4 szklanki, makaron lasagne 6 płatów, mleko 2 szklanki, jajka 1 sztuka, mąka tortowa 1 szklanka, ser żółty 10 dag na oliwie zeszklić pokrojoną cebulę, czosnek, dodać mielone mięso(...)łopatki i podsmażać z 10 minut co jakiś czas mieszając dodać kucharek, paprykę ostrą, przecier pomidorowy, oregano, wodę i na mniejszym ogniu gotować do zagęstnienia sosu mąkę wymieszać rózgą z jajkiem, mlekiem na konsystencję bez grudek do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą nakładać warstwami: trochę mięsa - płat lasagne, trochę polać mlekiem - zakończyć nakryciem płatu lasagne i polaniem resztą mleka piekarnik 180C

W Mojej Kuchni Lubię
Ryba po grecku 339

chili... Składniki: 1/2 kg filetów z ryby morskiej (dorsz, morszczuk, mintaj) 6-7 sporych marchewek 3 średniej wielkości pietruszki 1 mały seler 2 średniej wielkości cebule mały słoiczek koncentratu pomidorowego (ok. 2 łyżki) kieliszek białego wina łyżka octu 1 litr wody sól pieprz 4 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe cukier trzcinowy olej do smażenia mąka pszenna do panierowania Przygotowanie(...)octu. Wrzucamy cebulę i gotujemy przez 2-3 minuty, aż zrobi się szklista. Dodajemy do reszty warzyw, mieszamy i dusimy dalej. Po chwili wlewamy wino, dodajemy cukier i koncentrat pomidorowy. Dusimy razem jeszcze przez 15-20 minut. Doprawiamy solą i pieprzem a także cukrem jeśli potrzeba. Warzywa powinny być wyraźnie słodko-kwaśne, dobrze dosolone i doprawione pieprzem. Rybę kroimy

Kulinarne Inspiracje

Proponowane wyszukiwania