małży , 5 łyżek oliwy, 200 g szalotki, 3 ząbki czosnku, 1 chili, 1 trawa cytrynowa, 3 listki limonki, 400 ml soku pomidorowego, 200 ml wina białego półwytrawnego, sól, cukier, pietruszka lub kolendra, opakowanie ciasta francuskiego, 1 białko. Wyszorować szczoteczką mule, usunąć wąsy. Wyrzucić muszle otwarte, które nie zamykają się po postukaniu w nie oraz muszle połamane. Szczególnie trzeba zwrócić(...)hodowlanych. Szalotkę posiekać, poddusić na oliwie z dodatkiem szczypty cukru i soli. Następnie dodać posiekany czosnek, posiekaną trawę cytrynową oraz listki limonki, dusić razem około 2 minut. Wlać sok pomidorowy i dusić aż sos zgęstnieje. Wlać wino, zagotować. Sos przelać do formy do zapiekania, włożyć mule, posypać natką pietruszki lub kolendrą. Ciasto francuskie rozwałkować tak, aby było trochę większe
królestwo garówSkładniki: 1 duża główka kapusty 1 kg mięsa mielonego 300 g ryżu 2 cebule 2 łyżki oleju 1 puszka pomidorów 2 łyżki przecieru pomidorowego majeranek papryka słodka bazylia oregano 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka masła klarowanego sól pieprz Wykonanie: Z kapusty wyciąć głąb. Włożyć kapustę do garnka, zalać wodą lekko posoloną.i gotować, a co jakiś(...)wolnym ogniu około 1,5-2 godziny. Sos przygotowuję osobno. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle Zalać puszką pomidorów, dodać 1 szklankę wody i zagotować. Dodać przecier pomidorowy i gotować. Zagęścić sos mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w małej ilości wody. Doprawić solą, pieprzem, oregano,bazylią,papryką słodką, majerankiem. Na talerzu polać gołąbki sosem
O kuchni z uczuciemSkładniki: 300 g kiełbasy (dałam śląską) 1 cukinia 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 puszka pomidorów krojonych 3 łyżki przecieru pomidorowego 2 cebule 2 ząbki czosnku 200 g pieczarek 3 łyżki oleju 2 liście laurowe 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka majeranku 3 ziarenka ziela angielskiego sól i pieprz Wykonanie: Cebulę i kiełbasę pokroić(...)kostkę. Na oleju zeszklić cebulę i dodać kiełbasę, podsmażyć , a następnie dodać pieczarki pokrojone w plasterki. Dodać pomidory z puszki , pokrojoną paprykę, cukinię,przecier pomidorowy, drobno posiekany czosnek. Dolać 1 szklankę wody , liść laurowy, ziele angielskie i dusić do miękkości na wolnym ogniu około 30-40 minut. 10 minut przed końcem duszenia dodać przyprawy. Smacznego
O kuchni z uczuciempaprykowa 4. Sałatka tuńczykowa z ryżem parabolicznym, kapustą pekińską i... 5. Sałatka/pasta kanapkowa z pora 6. Kremowa sałatka włoska ze śledziem na łódeczkach pomidorowych 7. SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM, POREM, CZERWONYM RYŻEM, CZARNYM SEZAMEM, ZIARNAMI I... 8. Sałatka Jarzynowa 9. Sałatka Fasolowa 10. Sos tatarski mocno grzybowy
Wypisz WymalujTaką fasolę robię do słoików obojętnie czy jest to maj, sierpień czy grudzień. Polecam serdecznie bo można potem szybko stworzyć przy jej użyciu pyszne danie. Fasola w sosie pomidorowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanielubi domowe obiadki? Zapraszamy na pulpeciki wieprzowe w sosie pomidorowym. Idealny pomysł na obiad. Podać je możemy z ziemniakami jak i z kaszą. Przygotowanie proste i szybkie a całość smaczna. Dodatkowym atutem jest fakt, że pulpeciki świetnie nadają się do odgrzewania nawet następnego dnia .... Pulpety w sosie pomidorowo - cebulowym SKŁADNIKI: pulpety
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiCottage Pie - zapiekanka wiejska... Podsmażone, wołowe mięso mielone. W towarzystwie cebuli, pieczarek i czosnku. Zatopnione w sosie pomidorowym. Przykryte przypieczoną pierzynką z puree ziemniaczanego. Pyszna, mięsna zapiekanka. Smacznego! Składniki: Warstwa mięsna: 500 g mięsa mielonego, wołowego; 250 g pieczarek; 2 średnie cebule; 2 średnie marchewki; Puszka pomidorów krojonych wraz z zalewą (waga 400 g); 2 ząbki czosnku
Gospodyni Miejskapieczarkę, wędlinę). Resztę skłaników posiekaliśmy drobniutko. Wszystko wymieszaliśmy i gotowe. Lepienie pierożków ;) Mi przypadło zadanie podzielić ciasto na trzy średnio-równe części. Rozwałkować każdą z nich i posmarować sosem pomidorowym, a następnie usypać na środku górkę nadzienia, by na koniec zlepić zgrabne pierogi. Pierogi piekliśmy naszą standardową metodą pizzową - w piekarniku rozgrzanym do 215 stopni. 8-9 minut
Kuchnia po mojemumięsa, które nie zmieściło się do papryk ) 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1-2 pieczarki 1/2 małej cebuli 1/2 kostki rosołowej wołowej 1/2 litra wody 100 ml przecieru pomidorowego domowej produkcji solidna szczypta płatków chili Przygotowanie: Paprykę pokroiłam w kostkę, a cebulę i pieczarki w talarki ;) Na gorącą wodę wrzuciłam kostkę rosołową. Do gotowego bulionu wrzuciłam usmażone mięsko(...)Dusiło się ok. pół godzinki. Dorzuciłam paprykę. W tym czasie przysmażyłam cebulę i pieczarki na maśle, które lekko posoliłam i popieprzyłam. Dodałam do duszącego się mięsa. Dolałam przecieru pomidorowego. Wsypałam chili i zagotowałam. Zagęściłam odrobiną mąki i gotowe. Sosik wyszedł bardzo, bardzo smaczny. Pikantny, z wyraźnym posmakiem papryki i pomidorów. Syna też kusił, ale ze względu na dużą zawartość chili
Kuchnia po mojemusycąca i pożywna. Składniki (dla 2-3 osób): 4-5 średnich ziemniaków ok. 20 dag kiełbasy (może być ulubiona cienka - ja użyłam suchej krakowskiej) 1/2 cebuli 2 łyżki koncentratu pomidorowego 10 dag sera żółtego 100 ml śmietany 12 % olej do smażenia Przygotowanie: Obrane ziemniaki ugotowałam w całości na pół - miękko. W tym samym czasie w małej ilości oleju przysmażyłam(...)pokrojoną w średniej wielkości kostkę wędlinę i cebulę. Kiedy się lekko przyrumieniły dodałam przecier pomidorowy i podlałam odrobiną wody. Dusiłam jeszcze chwilę. Ziemniaki pokroiłam w talarki o grubości ok 1/2 centymetra. W małym naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym masłem, ułożyłam 3 warstwy ziemniaków. Oprószyłam je ziołami prowansalskimi i położyłam kilka wiórków masła. Na ziemniaki wyłożyłam wędlinę. Przykryłam kolejnymi dwoma warstwami ziemniaków, które
Kuchnia po mojemuProsto, smacznie, szybko i znowu "na szybko". Składniki (na 3 osoby): 1/2 opakowania makaronu penne ok. 30 dag mielonego mięsa (u mnie udziec indyczy) 1/2 cebuli 3 łyżki koncentratu pomidorowego 10 dag sera żółtego 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 3-4 suszone pomidory bazylia oregano zioła prowansalskie sól, pieprz papryka słodka olej do smażenia Przygotowanie: Zapiekankę przygotowałam podobnie(...)ziemniaczaną. Makaron ugotowałam w lekko osolonej wodzie. Mięso mielone podsmażyłam z cebulą na oleju. Dodałam do niego koncentrat pomidorowy oraz przyprawy, podlałam wodą i dusiłam jeszcze chwilę. Połowę ugotowanego makaronu wyłożyłam do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Na to wyłożyłam farsz mięsny. Przykryłam pozostałym makaronem. Wstawiłam do piekarnia nagrzanego do 190 stopni. Zapiekałam przez 15-20 minut. Następnie polałam jogurtem wymieszanym
Kuchnia po mojemuśrednie cebule 2 ząbki czosnku sól pieprz w ziarnach (10-15 sztuk) ziele angielskie (dwa ziarna) 2 liście laurowe 2 owoce jałowca 1 suszona śliwka 1/2 łyżeczki przecieru pomidorowego szczypta kminku w całości 2-3 łyżki oleju roślinnego Przygotowanie: Kapustę kiszoną pocięłam na drobno. Kapustę białą, pozbawioną głąba i opłukaną poszatkowałam. Dodałam do niej jedną posiekaną cebulę, posoliłam i odstawiłam(...)drobne kawałki i wrzuciłam wraz z mięsem wieprzowym z powrotem do gara. Dodałam jałowiec. Kiełbasę i wędzonkę pokroiłam w kostkę i przysmażyłam na kolejnej cebuli. Dodałam trochę przecieru pomidorowego, wymieszałam i wrzuciłam do kapusty. Z braku śliwki wędzonej dodałam suszoną. Pogotowała się do miękkości i ją wyjęłam, by bigos nie był za słodki. Bigos gotował się jeszcze z godzinkę. Następnego
Kuchnia po mojemubyło choć trochę świąteczne postanowiłam przygotować coś czego wcześniej nie robiłam - cannelloni. Żeby było jeszcze ciekawiej zdecydowałam się na wydanie odmienne od tego najbardziej znanego - tradycyjnego cannelloni w sosie pomidorowym. Odkąd w moje imieniny Mąż zabrał mnie na przepysznego łososia na szpinaku, chodziło to pyszne zielsko za mną. Pretekst gotowy. Mąż za szpinakiem nie przepada, ale zwabiony formą podania
Kuchnia po mojemudzięki temu, że klopsy były w samym wywarze - niedoprawione mogłam zadecydować jak je podać. Od Męża usłyszałam: zrób je inaczej niż zawsze (przeważenie jemy klopsy w sosie koperkowym bądź pomidorowym). Złapałam smaka na serową nutę, ale też nie mogłam nie wykorzystać możliwości podania dziecku (i nam oczywiście) warzyw. Na czas doprawiania sosu wyjęłam klopsy. Zagotowałam bulion wraz z serkiem
Kuchnia po mojemucebula 4 plastry ananasa 3 łyżki posiekanej w kostkę papryki dowolnego koloru 3-4 łyżki keczupu łagodnego dobrej jakości 50 -100 ml zalewy z ananasa 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka wiórków kokosowych sól, pieprz świeżo mielony ryż (stosownie do ilości spożywających) Przygotowanie: Umytą pierś kroimy w średniej grubości kostkę. Solimy, pieprzymy, posypujemy lekko curry i zasypujemy wiórkami(...)wiórkami kokosowymi oraz odrobiną soli. Cebulę pokrojoną w pióra smażymy do miękkości na oleju. Nie zrumieniamy. Dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa z puszki. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Dodajemy koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilę dusimy na patelni. Dodajemy do ugotowanej marchwi i powstałego z jej gotowania wywaru. Doprawiamy do smaku keczupem i zalewą z ananasa. Redukujemy do odpowiedniej gęstości
Kuchnia po mojemu