pampuchami. Będzie na pewno smakowało dużym i małym :) Dla 4 osób Potrzebujemy: 1kg schabu 30dkg pieczarek 3 pory (tylko białe części) cebula puszka zielonego groszku mały koncentrat pomidorowy 1 łyżka masła tymianek majeranek S&P Schab kroimy w paski, solimy, posypujemy tymiankiem i majerankiem. Rozgrzewamy oliwę na patelni, wrzucamy mięso i rumienimy, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem(...)garnka. Dodajemy pół szklanki wody i dusimy przez 15 min. Gdy mięso na patelni jest miękkie, dodajemy do podduszonych warzyw i mieszamy. Dodajemy groszek konserwowy (lub mrożony) i koncentrat pomidorowy, mieszamy. Dusimy jeszcze 10 min. Ja dodatkowo na ostatnie 10 min. duszenia dodałam pokrojone 1 jabłko, jednak nie jest to konieczny składnik. Ps. Przepis pochodzi z ksiązki "Potrawy jednogarnkowe" Smacznego
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Kolejna propozycja na smaczny bezmięsny obiad to kotleciki z soczewicy w sosie pomidorowym. Jako dodatek polecam gotowany na parze koper włoski i dużo zielonego koperku. Kotleciki należy upiec w piekarniku w/g TEGO przepisu . Pomidory z puszki podgrzać na patelni, doprawić
Zakamarki mojej kuchnikołderką serowo-beszamelową. Składniki: (na 2-3 porcje) 8-9 rurek Cannelloni 5-6 pomidorków koktajlowych pokrojonych w ćwiartki pół dużego bakłażana pokrojonego w małą kosteczkę szklanka przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku szczypta soli szczypta świeżo mielonego pieprzu łyżka masła łyżka wódki ser- najlepiej tarty parmezan, opcjonalnie inny rodzaj sera. Sos beszamelowy: 25 g masła 1,5 łyżki mąki(...)patelni rozpuścić masło, dodać bakłażana. Smażyć aż bakłażan się zarumieni 2. Dodać pomidory oraz wyciśnięty czosnek, sól oraz pieprz. 3. Smażyć aż pomidorki zmiękną 4. Dodać szklankę przecieru pomidorowego i wódkę 5. Podgrzewać jeszcze kilka minut, co jakiś czas mieszając. Sos powinien być gęsty, nie płynny by łatwo się go nakładało do makaronu. 6. Nadziewać każdą z rurek makaronu farszem
KreatywnePinysiebie dumna:) Przedstawiam więc puszyste placuszki ziemniaczane z nadzieniem z pieczonej kaczki (w oryginale mięso z kurczaka), jajka i zeszklonej cebulki, w chrupiącej panierce i podane z sosem pomidorowym . Mojemu przyszłemu mężowi, jako zdeklarowanemu fanowi ziemniaków, bardzo przypadły do gustu. Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Placki ziemniaczane z nadzieniem z kaczki (4 porcje, 16 placków) Składniki
karmelowydołączanej do piekarników) lub na 2 okrągłe duże formy na pizzę (jak na zdjęciu). Sos: 2 duże lub 3 średnie pomidory 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 czubata łyżeczka ostrej mielonej papryki 1 łyżka oliwy sól, bazylia Ciasto: 2 i ½ szklanki mąki tortowej – 1 łyżka do zaczynu 5 łyżek oliwy z oliwek 20 g świeżych drożdży(...)kosteczkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać, wymieszać z mieloną papryką i zeszklić na łyżce oliwy. Dodać pomidory i dusić pod przykryciem 10 minut. Po tym czasie dodać przecier pomidorowy, bazylię i sól. Gotować do zgęstnienia na wolnym ogniu (bez pokrywki). Przygotowanie ciasta: Zaczyn: Do kubka wkruszyć drożdże i dodać łyżeczkę cukru. Ucierać aż drożdże się rozpuszczą. Dodać łyżkę mąki, odrobinę
Trzeci talerzNajlepiej kupić mięso i zmielić je samemu. Bądź poprosić o zmielenie wybranego kawałka na miejscu w sklepie mięsnym. Kilka złotych mniej nie jest warte ceny naszego zdrowia. szklanka przecieru pomidorowego 6-8 pomidorków koktajlowych pół szklanki czerwonego wytrawnego wina szczypta soli szczypta świeżo mielonego pieprzu łyżka masła 1 cebula Sos Beszamelowy: 500 ml mleka 2 szczypty gałki muszkatołowej 2 liście(...)się zarumieni dodać mięso. 2. Dodać sól i pieprz 3. Gdy mięso się odrobinę zarumieni dodajemy przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe. 4. Gdy pomidorki zmiękną dodajemy przecier pomidorowy oraz wino. 5. Dusimy przez około 20 minut aż sos zgęstnieje a smaki się połączą. Sos Beszamelowy: 1. Mleko zagotować z listkami laurowymi, zielem angielskim i gałką muszkatołową. Gotować na małym ogniu
KreatywnePinytymianku 2-3 łyżki bułki tartej sól, pieprz, gałkę muszkatołową do smaku pół papryczki chili sałatę kilka liści kiełki rzodkiewki lub brokułu salsa pomidorowa z papryką pieczoną 1 czerwoną i żółtą paprykę 1 mała czerwona cebula 2 pomidory 1-2 łyżki oliwy 1 łyżeczka octu balsamicznego sól
Basia w kuchnipatelni, mieszając dodawać mąkę oraz sól i pieprz. Dolewać mleko ciągle energicznie mieszając aż sos zgęstnieje. Na dnie dużej formy żaroodpornej rozprowadzić sos beszamelowy. Ułożyć płaty makaronu. Polać sosem pomidorowym a następnie beszamelowym i posypać serem (mozzarellą oraz utartym parmezanem). Ułożyć tak 2-3 warstwy. Ostatnią warstwę stanowi makaron polany sosem beszamelowym i posypany serem. Piec w temperaturze
Bulliojakiś czas mieszając. Cebulę posiekać w drobną kostkę. Ogórka pokroić na cienkie plastry. Ser (mozzarellę i zwykły żółty) zetrzeć na tarce. Ciasto rozwałkować na cienki, okrągły placek. Posmarować sosem pomidorowym, zostawiając wąski brzeg pizzy nieposmarowany. Posypać startym serem. Ułożyć kurczaka, ogórka, kukurydzę oraz cebulę. Piec około 12 minut w piekarniku nagrzanym wcześniej
BullioSKŁADNIKI 2 woreczki kaszy jaglanej 450g warzyw na patelnię po włosku (takie z saszetką przypraw) lub inne warzywa bez ziemniaków i ulubione przyprawy 1 papryczka chili 2 pomidory koncentrat pomidorowy sól, pieprz oliwa do smażenia PRZYGOTOWANIE Kaszę gotujemy w osolonej wodzie wg wskazówek na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy warzywa i doprawiamy. Papryczkę kroimy wzdłuż, usuwamy pestki i siekamy(...)Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wrzucamy razem z papryką na patelnię i dodajemy 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Dusimy pod przykryciem przez 15 minut. Dosmaczamy solą i pieprzem. Podajemy z kaszą. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjesamą karkówką człowiek żyje ... :)) A dowodem na to niech będą te pyszne, bezmięsne kotleciki, które podane z domowymi kopytkami i pikantnym sosem pomidorowym stanowiły pyszny obiad. Składniki: 2 kapusty pekińskie 1/2 czerwonej papryki 250g pieczarek 3 cebule 1 jajko pieprz przyprawa do gyrosa bułka tarta olej Wykonanie: Kapustę pekińską kroimy na mniejsze kawałki i mielimy
Walijskie Pichceniepołączeniu z pikantnym nadzieniem stanowi idealne danie. Naleśniki po meksykańsku Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego, 1/2 puszki czerwonej fasoli, puszka kukurydzy, puszka pomidorów, 1 ogórek konserwowy, przecier pomidorowy, 1 i 1/2 szklanki mąki kukurydzianej, 1/2 szklani mąki pszennej, 1 i 1/2 szklanki mleka, 2 jajka, sól, pieprz, łyżeczka ostrej papryki, łyżeczka słodkiej papryki, 10 dag sera żółtego, tłuszcz(...)przykryciem do uzyskania miękkości pomidorów. Tarkujemy na dużych oczkach tarki ogórka konserwowego i dodajemy go do sosu. Sos doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą oraz słodką i dodajemy przecier pomidorowy (do smaku). Gotowy sos nakładamy na naleśniki i zawijamy je. Naleśniki posypujemy tartym żółtym serem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Smacznego
paapilotkaakotleta mielonego. Odmian jest tyle ile państw w tym rejonie. Mój dzisiaj kotlet bardziej jest zbliżony do odmiany bułgarskiej, bo do środka dodałam ajwaru, a oni swój nadziewają pastą pomidorową. Kotleta podałam w chlebkach pita z warzywnymi dodatkami, ajwarem i sosem jogurtowym. Idealna potrwa na długi weekend, grill i pikniki. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikpapryki słodkiej w proszku szczypta papryki ostrej suszony lub świeży rozmaryn / do smaku 1 łyżka mąki ½ szklanki wytrawnego,czerwonego wina 1 szklanka bulionu warzywnego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 4 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czerwonego pieprzu w ziarnach Wykonanie: -Karczochy obrać /zachować również łodyżki/ , pokroić i umieścić(...)mięsa i obsmażyć z każdej strony . -Wlać wino i dusić do momentu wyparowania alkoholu. -Zalać bulionem i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu ok.20 minut. -Dodać koncentrat pomidorowy , podsmażoną cebulę i dusić do miękkości mięsa. -Jeśli w czasie gotowania płyn zbytnio wyparuje należy dolać gorącej wody lub bulionu w zależności od tego
Zakamarki mojej kuchninaleśniki to bardzo wdzięczny materiał do przygotowania szybkiego i atrakcyjnego posiłku. Przyznacie, że lubią je zarówno dorośli, jak i dzieci? Dziś u mnie burrito z wołowiną w sosie pomidorowym, zapiekane pod aromatycznym cheddarem. Pyszna klasyka! Składniki: 400g mielonej wołowiny 2 puszki pomidorów (w sezonie lepiej sprawdzą się świeże) puszka kukurydzy lub/i czerwonej fasoli 1 papryczka chili
Kulinarne Inspiracje