Oczywiście, zanim przystąpimy do działania musimy namoczyć fasolę – najlepiej dzień wcześniej zalać zimną wodą. Składniki : fasola – ok. 300 g boczek wędzony – ok. 300 g koncentrat pomidorowy 2 duże cebule łyżka smalcu opcjonalnie – wędzona, tłusta kiełbasa (można dodać razem z boczkiem) przyprawy (sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, papryka słodka i ostra jeśli lubicie, majeranek, troszkę kminku(...)miękka bo zacznie się rozpadać) dodajemy do niej podsmażony boczek. Na tej samej patelni przesmażamy 2 grubo pokrojone cebule, do której możemy dodać łyżkę smalcu. Zrumienioną cebulę, koncentrat pomidorowy i przyprawy dodajemy do fasoli. Gotujemy na małym „ogniu” jeszcze ok. 15-20 min. Doprawiamy do smaku. Artykuł Fasolka po bretońsku pochodzi z serwisu Ugotuj
Ugotuj to sam ...Zamrożoną odmrażamy przed przygotowaniem. Układamy na podwójnie złożonej foli aluminiowej. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie płatki. Na rybie układamy kilka kawałków suszonych pomidorów i płatki czosnku. Oliwę pomidorową łączymy z solą, pieprzem ziarnistym i ziołami prowansalskimi. Na każdej rybie rozsmarowujemy oliwę z przyprawami. Zawijamy folię i grillujemy lub pieczemy w 180stopniach C przez około 20 minut
Pyry na Gazprzyrządzanie. A ja swoje robię zazwyczaj "na oko":) Dzisiejsze wykonałam z mąki pełnoziarnistej. Farsz: 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula bulion 2 łyżeczki przecieru pomidorowego sól, pieprz, vegeta Warzywa obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć. Gdy nabierze złotej barwy dodać warzywa i smażyć nadal wszytko przez 5 minut. Następnie wlać bulion - tylko(...)tyle, by lekko zakrył warzywa. Gotować tak długo, aż znaczna część wody wyparuje. Dodać przecier pomidorowy. Jeszcze chwilkę trzymać wszystko na ogniu. Na końcu doprawić solą, pieprzem i vegetą. Farszem przekładać naleśniki
My simple kitchentutaj ( klik ), lecz zamieniłam mięso mielone na kurczaka i użyłam zwykłych chipsów. Składniki: 1 główka sałaty lodowej 3 pomidory 3 piersi z kurczaka 30-40 dag pieczarek łyżka koncentratu pomidorowego puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 70 g żółtego sera chipsy o ostrym smaku 5 łyżek majonezu 3 łyżki keczupu 1 łyżka musztardy sól, pieprz, papryka słodka, przyprawa do gyrosa Pieczarki(...)Następnie przyprawiamy je solą, pieprzem i słodką papryką i dusimy po przykryciem aż zmiękną. Następnie smażymy jeszcze przez parę minut bez przykrycia aby płyn nieco odparował i dodajemy koncentrat pomidorowy. Jeszcze chwilkę smażymy i odstawiamy do przestygnięcia. Kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do gyrosa. Smażymy aż mięso będzie miękkie i również odstawiamy do przestygnięcia
My simple kitchenkawałki kiełbasy śląskiej 1 kg kiszonej kapusty 850 g kapusty białej 15 g suszonych grzybów 80 g suszonych śliwek 20 g suszonej żurawiny 1 ząbek czosnku 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 liście laurowe 8 ziaren ziela angielskiego 15 ziaren czarnego pieprzu sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, przyprawa do mięs, vegeta Grzyby namaczamy na 2 godziny po czym gotujemy(...)się już stanie dodajemy kiszoną kapustę (jeśli kiszona kapusta jest zbyt kwaśna należy ją najpierw trochę podgotować). Gotujemy przez około 15-20 minut po czym dodajemy koncentrat pomidorowy i pokrojone śliwki oraz żurawinę. Dodajemy również pokrojoną w kawałki kiełbasę. Gotujemy aż wszystkie składniki się ze sobą przegryzą. Na samym końcu dodajemy posiekany duży ząbek czosnku i przyprawiamy do smaku solą
My simple kitchentemu, wątróbka gości już u nas tylko pod taką postacią. Gorąco polecam :) Składniki: 450 g wątróbki wieprzowej 1 duża cebula 5 dużych marchewek puszka groszku 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka pikantnego keczupu sól, pieprz mąką do obtoczenia mięsa mleko Wątróbkę wkładamy do miski i zalewamy ją mlekiem tak aby wątróbka była nim prawie zakryta. Odstawiamy na 2 godziny(...)osobnej patelni. Gdy wątróbka będzie gotowa przekładamy ją do garnka z marchewką. Wsypujemy groszek i dokładnie mieszamy. Potrawka powinna dość zgęstnieć (od mąki z wątróbki). Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy oraz keczup. Smażymy całość jeszcze parę minut często mieszając, aby nic się nie przypaliło. Doprawiamy solą i pieprzem (lub dodatkowo papryką ostrą wedle uznania). Podajemy ciepłe, np. z ryżem
My simple kitchenniżej po przepis :) Składniki: 400 g karkówki 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 mała papryczka pepperoni 60 g suszonych śliwek 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka keczupu 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz, przyprawa do mięsa 1,5 - 2 szklanki wody 2 łyżeczki śmietany 2 łyżeczki mąki 1 liść laurowy 3 kulki ziela angielskiego Karkówkę pokroić(...)miękkie. W międzyczasie dorzucić pokrojone w paski suszone śliwki i papryczkę pepperoni ( z której najlepiej usunąć pestki), aby oddały swój aromat. Po tym czasie dodajemy miód, keczup oraz koncentrat pomidorowy. Mieszamy aż wszystko się ze sobą połączy. W szklance rozprowadzamy mąkę ze śmietaną. Dodajemy trochę wywaru z patelni, żeby całość zahartować i następnie zawartość szklanki przelewamy na patelnię. Czekamy
My simple kitchenniż taki tradycyjny bigos i idealnie pasuje na wiosenny obiad :) Składniki: 1 główka młodej kapusty 3 plasterki boczku 3 kiełbasy śląskie 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, cukier, vegeta pęczek koperku Kapustę posiekać i gotować aż będzie miękka. Odcedzić. Boczek pokroić w kostkę i wytopić na patelni. Dodać posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek(...)cebula się zrumieni dołożyć pokrojoną w kostkę lub talarki kiełbasę. Wszystko razem przesmażyć przez parę minut i dodać do odcedzonej kapusty. Dodać koncentrat pomidorowy i gotować bigos na małym ogniu aż woda znacznie odparuje. Przyprawić według uznania solą, pieprzem, cukrem i ewentualnie vegetą. Na sam koniec dodać posiekany świeży koperek. Podawać z pieczywem
My simple kitchentylko dodatki i do pieca :-). Sery śródziemnomorskie były zanurzone w solance, więc postanowiłam nie dodawać więcej soli, bo one zapewniły słoność tartom. Można je podać z sosem czosnkowym lub pomidorowym, albo bez, to już zależy od Waszych upodobań. Polecam Wam ten przepis wypróbować, szczególnie, że jest prosty, szybki i nie wymaga dużego wysiłku. MINI TARTY Z POMIDORKAMI, KURCZAKIEM, OLIWKAMI
Zakątek rozkoszy kulinarnychzmiękczone liście nakładać farsz i zawijać gołbki Zwinięte układać ciasno w garnku, podlać wodą Gotować pod przykryciem 20-40 minut (czas gotowania dostosuj do oczekiwanej miękkości) Sos pomidorowy z cytrynowym aromatem: wywar z gotowania gołąbków 200 g koncentratu pomidorowego tymianek, sól, pieprz, kurkuma sok z 1/4 cytryny zioła prowansalskie Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i zagotować. Jeśli sos jest
pyszne zdrowościpuszce (po 400 g) 550 ml bulionu warzywnego 250 ml białego wina (ewentualnie zastąpić dodatkową ilością bulionu) 2/3 szklanki mleka przyprawy: słodka papryka, oregano, tymianek rozmaryn 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie) olej do smażenia (lub oliwa) Domowy Oryginalny Sos Boloński (Bolognese) - Sposób przygotowania: Cebulę, czosnek i seler naciowy siekamy w drobną kostkę, marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę(...)dodajemy przyprawy (po ok. 1/4 łyżeczki każdej z przypraw) i doprawiamy solą oraz pieprzem. Wszystko nadal dusimy przez minimum 30 minut. Pod koniec gotowania do sosu możemy dodać koncentrat pomidorowy (gdyby sos okazał się zbyt gęsty, bo np. dusiliśmy go na zbyt dużym ogniu - możemy do niego dodać niewielką ilość wody). Moje posty
Słodka Stronasobą do pracy/szkoły mogą z łatwością zamienić kanapki. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: Ciasto drożdżowe x2 200 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe) średnia cebula 200 ml przecieru pomidorowego szklanka wody 0,5 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki słodkiej sproszkowanej papryki łyżeczka majeranku 2 łyżki masła masła 2 łyżki oleju Przygotowanie: Bardzo drobno kroimy cebulę i szklimy(...)rozgrzanym oleju przez ok. 5 min. Następnie dodajemy mięso mielone i ciągle mieszając smażymy przez ok. 7 min. Po tym dodajemy wszystkie przyprawy, przecier pomidorowy, szklankę wody i dusimy na małym ogniu przez ok. 10-15 min, aż odparuje wszystka woda. Kiedy nadzienie będzie gotowe, studzimy go i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę, wtedy nadzienie będzie lżej układać
Kuchnia Łukaszanastępny dzień nic nie zostało. Pozostaje mi teraz wymyślać co jutro na obiad. Składniki: 2 duże piersi z kurczaka 1 cebula 1 czerwona papryka 3 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki ketchupu pikantnego 2 łyżki masła klarowanego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól pieprz 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki wody Wykonanie: Piersi z kurczaka umyć(...)dodać mięso i smażyć , mieszając . Kiedy kurczak jest już lekko rumiany, wlewamy wodę i dusimy chwilę pod przykryciem.do miękkości, a następnie dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę, ketchup i przecier pomidorowy. Doprawiamy w razie potrzeby do smaku i dusimy około 10 minut. W przypadku gdy sos jest zbyt rzadki możemy go zagęścić mąką ziemniaczaną rozrobioną w małej ilości wody. Wlać
O kuchni z uczuciemcebule 450 g pieczarek 1 cukinia 450 g mięsa mielonego 3 łyżki masła oliwa 1 duża śmietana 18% (550 g) 5 pomidorów 3 ząbki czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 500 g makaronu fusilli 150 g sera mozzarella 150 g sera żółtego przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia, oregano, chilli WYKONANIE Na patelni rozpuścić masło, dodać jedną cebulę pokrojoną w kostkę(...)ugotować al dente wg instrukcji na opakowaniu (dodając do wody nieco soli i oleju). 2 pomidory sparzyć i obrać ze skórki, umieścić w misie blendera, dodać czosnek, śmietanę, koncentrat pomidorowy i przyprawy (jeżeli posiadacie, to warto dodać świeże liście bazylii i oregano). Wszystko zblendować razem i przelać do brytfanny. Jak cukinia będzie już miękka, to dodać ugotowany makaron i pieczarki
Passions hobbies lifemoja koncepcja Wam się spodoba. Składniki (na formę o średnicy 24 cm): 2 bakłażany 500 gramów mielonej wołowiny 2 duże cebule 4-5 ząbków czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 puszka pomidorów 60 gramów czarnych oliwek bez pestek 1 duża zielona papryka 3/4 paczki spaghetti 120 gramów świeżo startego parmezanu 2,3 łyżeczki majeranku 2,3 łyżeczki oregano sól(...)kolejno postępować z nimi jak w przepisie na roladki . Wołowinę podsmażyć na patelni wraz z pokrojoną w kostkę cebulą, czosnkiem, papryką oraz oliwkami pokrojonymi w kółeczka. Dodać koncentrat pomidorowy oraz pomidory w puszce. Doprawić majerankiem, oregano, solą oraz pieprzem. Wymieszać, chwilę podsmażyć, odstawić. Zagotować w garnku wodę na makaron, posolić, ugotować makaron al dente. Odsączyć na sicie. Kolejno podsmażyć
Garniec Magalie