weekendowego grilla polecam pyszne grillowane żeberka. Doskonale smakują z keczupem lub sosem pomidorowym. Każdemu będą smakować. SKŁADNIKI: 1 kg żeberek wieprzowych, 100 ml oleju, ½ łyżki papryki słodkiej mielonej, 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego, 2 łyżeczki przyprawy Smoky Grill Bar ze sklepu SKWORCU , 1,5 łyżeczki pieprzu mielonego, sól. PRZYGOTOWANIE: Żeberka kroję na porcje. Wkładam do garnka, zalewam wodą, solę
Tradycyjna kuchnia Kasipapryki czerwonej 1 kg cebuli 1 i 1/2 szkl. octu 10% (najlepszy z Parczewa) 1 i 1/2 szkl. cukru 4 małe słoiczki koncentratu pomidorowego 2 łyżki przyprawy do spaghetti / do dań kuchni włoskiej 2 łyżki bazylii 2 łyżki soli 1 łyżka ostrej papryki 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka curry Ewentualnie do smaku: pieprz i sól Sposób przygotowania: Cukinię dokładnie(...)Gotujemy zalewę z octu i cukru. Warzywa odcedzamy z wytworzonego soku, przekładamy do dużego garnka, wlewamy zalewę i gotujemy około 25 minut na średnim ogniu. Dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze 10-15 minut na wolnym ogniu. Gorący sos nakładamy do wyparzonych słoików, dokładnie wycieramy gwint, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Można (ale nie trzeba
Kolorowy Przepisownikłyżek). Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików, wycieramy gwint i zakręcamy. Pasteryzujemy 20-25 minut. Z podanych proporcji wyszły mi 3 słoiczki 0,33l i 2 małe (po koncentracie pomidorowym-190g
Kolorowy Przepisownikczerwona 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 płaska łyżeczka papryki ostrej mielonej 2 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka przyprawy do dań z kapusty 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego olej do smażenia Sos: 100 ml śmietany 30% 150 g sera żółtego 1 jajko Dodatkowo: masło do wysmarowania formy Sposób przygotowania: Jajka ubijamy z solą, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie(...)podsmażamy na oleju, następnie wrzucamy kapustę i dusimy razem około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Dodajemy paprykę, mieszamy, przyprawiamy i dusimy około 5 minut, na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilę dusimy. Farsz lekko studzimy. Na każdy naleśnik kładziemy czubatą łyżkę farszu, rozprowadzamy, zwijamy w rulon i układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Przygotowujemy sos: ubijamy jajko, mieszamy
Kolorowy Przepisownikmoja Mama - nic nie zmieniam, ewentualnie robię podwójną porcję :) Składniki: 1 kg filetów (dorsz lub morszczuk) 4 duże marchewki 2 pietruszki 1 seler 3 cebule 1 mały koncentrat pomidorowy 1 lub 2 duże pęczki natki pietruszki 3/4 szkl. bulionu z kostki rosołowej sól pieprz cukier jajko i bułka tarta do panierowania olej do smażenia Sposób przygotowania: Filety myjemy, kroimy(...)obieramy i siekamy. Na odrobinie oleju szklimy cebulę, dodajemy starte warzywa i krótko smażymy. Następnie zalewamy je bulionem i dusimy pod przykryciem 10-15 minut. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą cukru. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: warzywa, rybę, warzywa, rybę, warzywa (warzywa zawsze na wierzchu). Zapiekamy 20-25 minut w temperaturze
Kolorowy Przepisownikłyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka soli szczypta kminku Dodatkowo: 200 g sera żółtego 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego 1 jajko 2 łyżki mleka Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy suszone drożdże, sól, mieszamy, robimy wgłębienie i wlewamy letnie mleko, 4 łyżki oliwy z oliwek oraz śmietanę(...)placek grubości około 3 mm. Wycinamy koła (ja użyłam miseczki mojego Dziecka, ale świetnie się też nadaje np. wiaderko po 1kg sera:)). Każde koło smarujemy na środku odrobiną koncentratu pomidorowego, łyżką nakładamy farsz, posypujemy startym żółtym serem, po czym składamy ciasto do środka dokładnie zlepiając końce. Odkładamy na brytfannę wyłożoną papierem do pieczenia łączeniem do spodu. Przed pieczeniem bułeczki smarujemy
Kolorowy Przepisownikzakochaliśmy się w tym przepisie (dostałam o rodziców, a oni od swoich znajomych) a właściwie keczupie, który powstał. Jest lekko pikantny (zawsze możecie użyć mniej papryczek chilli), aromatyczny, bardzo pomidorowy i można go stosować do wielu dań. Nasz już prawie zniknął. Obdarowaliśmy małą buteleczką znajomych, którzy stwierdzili po chwili, że to jest fenomenalny smak - chciałoby się go wyjadać łyżką(...)papryczek chilli - 10 ząbków czosnku - 1 szklankę octu - 1.5 szklanki cukru - 1.5 szklanki oleju - 2 łyżki soli kamiennej - 3 liście laurowe - 3 ziarna ziela angielskiego - 600g przecieru pomidorowego Papryki oczyścic z gniazd nasiennych i pokroić w grubą kostkę. Czosnek obrać. W garnku, na odrobinie rozgrzanego tłuszczu, smażyć papryki i czosnek przez ok 15 - 20 minut (całość powinna być miękka
Szybko Tanio SmaczniePyszna i lekka zapiekanka z bakłażana, mozzarelli i parmezanu z sosem pomidorowym. Uwaga: bakłażan, nazywany również psianką podłużną lub gruszką miłosną uważany jest za afrodyzjak
Milion SmakówPyszny jesienny smak kurek zatopionych w mozzarelli z sosem pomidorowym na bazie pełnoziarnistego ciasto. Mój hit wśród wczesnojesiennych smaków
Milion Smakówmałe przyjęcia dla przyjaciół. W oryginalnym przepisie wykorzystuje się wołowinę ale ja stroganowa przygotowuję na bazie łopatki lub karkówki wieprzowej z dużą ilością pieczarek i pysznym, kremowym sosem śmietanowo-pomidorowym. Podawany z świeżym pieczywem wprawi w zachwyt każdego, nawet wybrednego smakosza
Milion SmakówCoś dla miłośników serów - pyszna domowa pizza na cieście z mąki pełnoziarnistej z pomidorowym sosem i serami: mozzarellą, rokpolem i camembertem. Składniki pasują do siebie tak idealnie, że ten wariant nigdy Wam się nie znudzi
Milion Smakówwyjątkowe danie z mięsa mielonego - może służyć jako przekąska oraz jako pełen obiad. Mięso w sosie pomidorowym efektownie podanie w liściach cykorii zaspokoi apetyt i dostarczy ciekawych wrażeń estetycznych
Milion SmakówKlopsiki smakują mi w każdej postaci - najbardziej podane w pysznym sosie pomidorowym. Tym razem spróbowałem dodać do nich kilka nietypowych przypraw i składników oraz podać je z makaronem
Milion SmakówKlopsiki to jedno z moich ulubionych dań z mięsa mielonego. Smakują świetnie - a jeszcze lepiej jeśli są zanurzone w sosie pomidorowym Marinara. Wszystko to włożone w chrupiącą bułkę z ulubionymi dodatkami - u mnie z papryczką jalapeno. Dziś przedstawiam wersję uproszczoną - tak, żeby w 20 minut mieć gotową kanapkę na stole
Milion Smakówsklepu po boczniaki - owszem. To właśnie boczniaki są podstawą tego dania. Towarzystwo zapewniają im świeża czerwona papryka, marchewki, pomidory i szereg innych pysznych warzyw. Całość dusimy w pomidorowym przecierze z domieszką czerwonego wina
Milion Smaków