zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:454/1190)

Pasta ze śledzia w pomidorach 164

prostą pastę ze śledzia w pomidorach, czyli bardzo popularnej tzw. "ryby w puszce". Oczywiście nie musi to być śledź, może być jakakolwiek inna ryba, ważne, by była w sosie pomidorowym, ewentualnie warzywnym (w zasadzie puszkowy i tak składa się w większości z pomidorów). Za pomocą miksera, pieprzu, chili i bazylii stworzymy z tak pospolitej rzeczy niezwykły dodatek do chleba

Kuchnia Prezydentowej
Tortellini 210

dużym garnku i wrzucamy tortellini. Czekamy aż wypłyną i gotujemy na średnim ogniu 3-4 minuty. Wyciągamy na sito, odsączamy i skrapiamy oliwą. Wykładamy na talerz i polewamy sosem pomidorowym. Posypujemy startym parmezanem i dekorujemy świeżą bazylią. Smacznego

Kuchnia Prezydentowej
Stromboli 176

minutach kroić.                Podawać ciepłe, pokrojone na kromki ok. 1,5 cm, najlepiej z sosem czosnkowym, pomidorowym lub chili. Ja zrobiłam do tego jogurtowy sos cebulowy, pasował znakomicie. Moje stromboli (przepis z moimi niewielkimi zmianami) robiłam z książki "Die Step-by-Step-Küche - Backen" wydawnictwa Parragon

Kuchnia Prezydentowej
Kofty 188

średniej temperaturze, ok. 6-7 minut z każdej strony. 3. Podajemy z dipem miętowo-jogurtowym, sosem czosnkowym, tzatziki lub kwaśną śmietaną. Można też podawać polane sosem pomidorowym lub pieczeniowym - moim zdaniem opcje dyktują osobiste preferencje smakowe - jedzcie z czym lubicie. ;) I tak smakuję każdemu, niezależnie od towarzystwa, w którym wystąpią

Kuchnia Prezydentowej
Sałatka kuskus z kurczakiem 299

łodyżek świeżej mięty, listki oberwać i grubo posiekać 1 cytryna  1 płaska łyżka cukru 1 ząbek czosnku, wyciśnięty 5-7 łyżek dobrej oliwy z oliwek duża łyżka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie) ocet balsamiczny ciemny (opcjonalnie) papryka słodka, pokrojona w kostkę (opcjonalnie) sól, pieprz, odrobina ziół prowansalskich Do podania - gęsty jogurt lub kwaśna śmietana, ćwiartki cytryn lub limonek, sól, cukier, biały(...)spożywana na ciepło, ten etap należy pominąć i spożywać zaraz po przyrządzeniu). 6. Po tym czasie wyjąć, spróbować i ewentualnie jeszcze raz doprawić solą i pieprzem, można dodać koncentratu pomidorowego, octu balsamicznego lub ziół prowansalskich. Podawać z jogurtem lub dressingiem jogurtowym oraz cząstkami cytryn lub limonek

Kuchnia Prezydentowej
Ślimaczki z ciasta francuskiego z pesto i pieczarkami 158

środku ślimaka mogło się upiec. Podane składniki wystarczą na około 18 sztuk. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 10 pieczarek ½ cebuli 2 łyżeczki pesto (najlepiej czerwonego) 1 łyżka przecieru pomidorowego 6 oliwek pokrojonych w krążki 2 plastry żółtego sera pokrojonego w paseczki 1 jajko 2 łyżki oleju do smażenia pieprz, słodka papryka, ewentualnie sól listki młodej bazylii i oregano do dekoracji(...)umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i drobno posiekać. Olej rozgrzać na patelni, podsmażyć cebulę i dodać pieczarki. Po kilku minutach dodać pesto i przecier pomidorowy. Doprawić pieprzem i słodką papryką, ewentualnie dosolić. Całość przestudzić. Jajko roztrzepać w miseczce. Na stole rozwinąć folię spożywczą wielkości rozwiniętego ciasta francuskiego. Na folii rozwinąć ciasto papierem do dołu. Całe

Trzeci talerz
Podudzia drobiowe w sosie pomidorowym 81

Smaczny sposób na przygotowanie drobiowych podudzi. Składniki: 1 kg podudzi drobiowych, 4 dag smalcu, 2 cebule, 2 łyżki mąki, 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki, ½ szklanki śmietany, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 szklanka wody, sól do smaku. Wykonanie: Na gorącym smalcu usmażyć pokrojoną cebulę, posypać papryką, dodać koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilę podsmażyć na wolnym ogniu. Mięso posolić, ułożyć na cebuli

Tradycyjna Kuchnia
Śledź z jabłkami do słoika 141

Domowy sposób na pyszne śledzie. Składniki: 5 filetów śledziowych solonych 3 jabłka 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 cebula 2 szklanki octu ½ łyżeczki przypraw korzennych cukier do smaku Wykonanie: Jabłka i cebulę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać przecier i cukier do smaku. Całość  dokładnie wymieszać, smarować wewnętrzną  stronę polówek śledzi, spinać wykałaczkami . Gotowe śledzie ułożyć w słoiku(...)zalać marynatą wykonaną z octu, cukru i przypraw oraz wymieszaną z 1 łyżką przecieru pomidorowego.  Odłożyć do spiżarni na dwa dni. Następnie gotowe śledzie wyjąć ze słoika, polać kwaśną śmietaną

Tradycyjna Kuchnia
Przepis na… – Lasagne Verdi alla bolognese 272

oliwek farsz: 220 gramów mięsa mielonego 40 gramów boczku 40 gramów masła 1 łodyga selera naciowego 1 cebula 1 marchew 1 szklanka rosołu kilka goździków 3 łyżki passaty pomidorowej beszamel: 100 gramów mąki pszennej 100 gramów masła 1 litr mleka gałka muszkatołowa sól i pieprz + parmezan i świeże zioła Szpinak myjemy, gotujemy i siekamy. Resztę składników na ciasto łączymy

Bon Ton Italia
Klasyczne gołąbki z młodej kapusty 97

kapusta nam za mało zmięknie i będzie lekko twardawa. Samych klasycznych gołąbków myślę, że przedstawiać nie trzeba ;) Mięso i ryż podane w kapuście smakują doskonale, zwłaszcza zalane pysznym sosem pomidorowym

Milion Smaków
Gulasz a'la Strogonow 140

przygotować z mięsa wieprzowego.   Smacznego!!!   Składniki: 1kg polędwicy wołowej, 0,5 kg pieczarek, 4 duże cebule, 6 ogórków kiszonych, 1 słoik papryki konserwowej (250ml), 6 łyżek koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, olej do smażenia, 2 łyżki mąki Wykonanie: Mięso opłukać, osuszyć ręcznikiem, pokroić w paski o grubości ok. 1 cm. Podsmażyć. Odstawić na bok. Cebulę, paprykę i ogórki pokroić(...)paski, pieczarki w ćwiartki. Warzywa podsmażyć i dodać do mięsa, dokładnie wymieszać. Dolać 1,5 l wody i koncentrat pomidorowy. Doprawić solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu ok. 1.5 godziny, od czasu do czas mieszając. Czas duszenia zależy od mięsa. Na koniec wymieszać mąkę z wodą i zagęścić gulasz

Passion of Cooking
Cukinia faszerowana mięsem mielonym 143

poprosił o dokładkę.;-) Składniki: 5 cukinii, 0,5 kg mięsa mielonego, 3 cebule, 3 ząbki czosnku, 0,4 kg pieczarek, 2 pomidory, 3 łyżki ketchupu, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, 0,3 kg sera, natka pietruszki ( ilość wedle uznania), olej do smażenia, sól, pieprz   Wykonanie: Cukinię myjemy, odcinamy końcówki, przekrajamy na pół, wydrążamy miąższ (nie wyrzucamy go). Pieczarki podsmażamy razem(...)część miąższu z cukinii. Smażymy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Jak już mięso będzie miękkie dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę. Dusimy aż pomidor będzie miękki. Na koniec dodajemy ketchup, koncentrat pomidorowy i natkę pietruszki.   Faszerujemy cukinię. Pieczemy 35 min w 180C. Ok 5 min przed końcem pieczenia cukinię sypiemy serem

Passion of Cooking
Klopsiki w pomidorach z makaronem 145

wino które najlepiej pasuje do makaronu Składniki na klopsiki: - 1/2 kg mięsa mielonego - 1/2 cebuli czerwonej - 1/2 bułki - 1/2 szklanki mleka - 1 jajko - sól, pieprz - mąka Składniki na sos pomidorowy: - 1 łyżka masła - 4 duże pomidory - 1/2 cebuli czerwonej - 2 gałązki świeżej bazylii - 1 łyżeczka miodu - suszona bazylia, pieprz, sól, mielony kminek Składniki na makaron: - 300 gr mąki - 3 jajka(...)pieprzem. Z gotowej masy formujemy małe klopsiki a następnie obtaczamy w mące i smażymy na patelni ze wszystkich stron dopóki się nie zrumienią. W między czasie robimy sos pomidorowy. Na łyżce masła podsmażamy pokrojoną na drobne kawałki cebulę. Następnie obieramy pomidory, kroimy w kostkę i wrzucamy do cebuli i teraz dusimy wszystko do miękkości. Jeżeli sos zrobi się za gęsty

Kuchenne Wariacje
Wołowina Michoacan 137

Polecamy pyszny, sycący i aromatyczny gulasz z wołowiny w sosie pomidorowym z dodatkiem fasolki szparagowej, która doskonale urozmaica ten gulasz. Danie pochodzi z południowo-zachodniego Meksyku, regionu Michoacán stąd jego nazwa. Składniki: - 500 g wołowiny - 250 g pomidorów - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 1 papryczka chili - 1 łyżka oliwy - 250 g fasolki zielonej szparagowej - 0,5 l wywaru

Kuchenne Wariacje
Kurczak w mleczku kokosowym z mango i ziemniakami 168

szalotki - 1 łyżka oleju - 400 g młodych ziemniaków - 1 mango - 1 puszka mleczka kokosowego - 1 łyżeczka sosu rybnego - 1 łyżka soku tajskiej limonki - 1 łyżeczka czerwonej pasty curry lub pomidorowej - 2 łyżeczki pasty tom yum - świeża kolendra Składniki na 2 porcje. Najpierw w rondelku grzejemy olej i wrzucamy pokrojone drobno szalotki. Następnie dodajemy pastę tom yum oraz kurczaka pokrojonego

Kuchenne Wariacje

Proponowane wyszukiwania