zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:454/1190)

Klasyczne gołąbki z młodej kapusty 99

kapusta nam za mało zmięknie i będzie lekko twardawa. Samych klasycznych gołąbków myślę, że przedstawiać nie trzeba ;) Mięso i ryż podane w kapuście smakują doskonale, zwłaszcza zalane pysznym sosem pomidorowym

Milion Smaków
Gulasz a'la Strogonow 142

przygotować z mięsa wieprzowego.   Smacznego!!!   Składniki: 1kg polędwicy wołowej, 0,5 kg pieczarek, 4 duże cebule, 6 ogórków kiszonych, 1 słoik papryki konserwowej (250ml), 6 łyżek koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, olej do smażenia, 2 łyżki mąki Wykonanie: Mięso opłukać, osuszyć ręcznikiem, pokroić w paski o grubości ok. 1 cm. Podsmażyć. Odstawić na bok. Cebulę, paprykę i ogórki pokroić(...)paski, pieczarki w ćwiartki. Warzywa podsmażyć i dodać do mięsa, dokładnie wymieszać. Dolać 1,5 l wody i koncentrat pomidorowy. Doprawić solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu ok. 1.5 godziny, od czasu do czas mieszając. Czas duszenia zależy od mięsa. Na koniec wymieszać mąkę z wodą i zagęścić gulasz

Passion of Cooking
Cukinia faszerowana mięsem mielonym 148

poprosił o dokładkę.;-) Składniki: 5 cukinii, 0,5 kg mięsa mielonego, 3 cebule, 3 ząbki czosnku, 0,4 kg pieczarek, 2 pomidory, 3 łyżki ketchupu, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, 0,3 kg sera, natka pietruszki ( ilość wedle uznania), olej do smażenia, sól, pieprz   Wykonanie: Cukinię myjemy, odcinamy końcówki, przekrajamy na pół, wydrążamy miąższ (nie wyrzucamy go). Pieczarki podsmażamy razem(...)część miąższu z cukinii. Smażymy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Jak już mięso będzie miękkie dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę. Dusimy aż pomidor będzie miękki. Na koniec dodajemy ketchup, koncentrat pomidorowy i natkę pietruszki.   Faszerujemy cukinię. Pieczemy 35 min w 180C. Ok 5 min przed końcem pieczenia cukinię sypiemy serem

Passion of Cooking
Klopsiki w pomidorach z makaronem 149

wino które najlepiej pasuje do makaronu Składniki na klopsiki: - 1/2 kg mięsa mielonego - 1/2 cebuli czerwonej - 1/2 bułki - 1/2 szklanki mleka - 1 jajko - sól, pieprz - mąka Składniki na sos pomidorowy: - 1 łyżka masła - 4 duże pomidory - 1/2 cebuli czerwonej - 2 gałązki świeżej bazylii - 1 łyżeczka miodu - suszona bazylia, pieprz, sól, mielony kminek Składniki na makaron: - 300 gr mąki - 3 jajka(...)pieprzem. Z gotowej masy formujemy małe klopsiki a następnie obtaczamy w mące i smażymy na patelni ze wszystkich stron dopóki się nie zrumienią. W między czasie robimy sos pomidorowy. Na łyżce masła podsmażamy pokrojoną na drobne kawałki cebulę. Następnie obieramy pomidory, kroimy w kostkę i wrzucamy do cebuli i teraz dusimy wszystko do miękkości. Jeżeli sos zrobi się za gęsty

Kuchenne Wariacje
Wołowina Michoacan 141

Polecamy pyszny, sycący i aromatyczny gulasz z wołowiny w sosie pomidorowym z dodatkiem fasolki szparagowej, która doskonale urozmaica ten gulasz. Danie pochodzi z południowo-zachodniego Meksyku, regionu Michoacán stąd jego nazwa. Składniki: - 500 g wołowiny - 250 g pomidorów - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 1 papryczka chili - 1 łyżka oliwy - 250 g fasolki zielonej szparagowej - 0,5 l wywaru

Kuchenne Wariacje
Kurczak w mleczku kokosowym z mango i ziemniakami 175

szalotki - 1 łyżka oleju - 400 g młodych ziemniaków - 1 mango - 1 puszka mleczka kokosowego - 1 łyżeczka sosu rybnego - 1 łyżka soku tajskiej limonki - 1 łyżeczka czerwonej pasty curry lub pomidorowej - 2 łyżeczki pasty tom yum - świeża kolendra Składniki na 2 porcje. Najpierw w rondelku grzejemy olej i wrzucamy pokrojone drobno szalotki. Następnie dodajemy pastę tom yum oraz kurczaka pokrojonego

Kuchenne Wariacje
Serowe filety z bazylią 100

Nasze menu ostatnio dyktowane jest trochę akcjami kulinarnymi, w których biorę udział. Po serii prostych polskich potraw były wariacje na temat pomidorowej, a teraz jest czas na bardziej wykwintne dania z winem i serem. Zgłosiłam do tej akcji już przepis na flądrę w sosie winnym , a dziś pora na ser. Gatunek sera, którego nie może zabraknąć w mojej kuchni

Wiem co jem
Chlebek pomidorowy z oliwkami i bazylią 141

Moja druga propozycja w konkursie Monini „Z oliwą z oliwek można…” to chlebek pomidorowy z oliwkami i bazylią. Jest bardzo delikatny , puszysty i lekki. Smakuje doskonale z serami zarówno białymi jak i żółtymi oraz delikatną wędliną. Do jego przygotowania wykorzystałam dwa rodzaje oliwy Monini. Pierwsza podstawowa to Exstra Vergine Delicato, dzięki ktorej chlebek jest wilgotny i długo zachowuje świeżość. Druga(...)natomiast to oliwa smakowa Flavoured Exstra Vergine Basil nadająca mu pewnej świeżości i podkreślająca aromat bazylii. Chlebek ma też ciekawy, lekko pomarańczowo-czerwony kolor za sprawą soku pomidorowego, a zrobionego z niego kanapki wzbudzały duże zainteresowanie.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Żeberka w słodkiej pomidorowej marynacie z olejem rzepakowym i warzywami 151

Soczyste, słodko-pikantne żeberka w pomidorowej marynacie na oleju rzepakowym. Smakują doskonale ze smażonymi warzywami. Idealne na rodzinny obiad lub kolację w gronie przyjaciół. Warzywa są jędrne i chrupiące. Usmażone na bezzapachowym oleju rzepakowym, zachowały swój neutralny smak. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego… używam go codziennie.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Smażony panierowany camembert 177

ściemniała. Winogrona przekroiłam na pół i wydłubałam pestki. Sałatę i owoce delikatnie wymieszałam w salaterce. Wszystkie składniki sosu umieściłam w niedużym słoiczku (w zupełności wystarczy taki po koncentracie pomidorowym 200g), dokładnie zakręciłam i energicznie nim potrząsałam aż do otrzymania gęstej emulsji. Sosem polałam sałatę tuż przed podaniem

Kuchenne zapiski Edyty
Fasolka po bretońsku 183

bretońsku Składniki: 40 dag fasoli piękny Jaś karłowy 30 dag cienkiej kiełbasy 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka smalcu wytopionego z wędzonego podgardla 10 dag koncentratu pomidorowego 30% liść laurowy 4 ziela angielskie sól pieprz cukier słodka i ostra papryka w proszku mielony kminek majeranek Fasolka po bretońsku Wykonanie: Fasolę przebrałam, dokładnie wypłukałam, zalałam wodą i zostawiłam(...)dodałam ziele angielskie i liść laurowy. Kiełbasę pokroiłam w kostkę, obsmażyłam na rozgrzanym smalcu, dołożyłam posiekany czosnek i pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażyłam aż się zeszkliła. Dołożyłam koncentrat pomidorowy, wszystko razem chwilę przesmażyłam i dodałam do gotującej się fasoli. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru, papryką w proszku, kminkiem i majerankiem. Pogotowałam jeszcze kilkanaście minut, aż smaki się

Kuchenne zapiski Edyty
Soczewica z kabanosami w pomidorowym sosie 133

brudzenia stosu naczyń. No, i pozwoliło mi kontynuować akcję odświeżania spożywczych zapasów :) Składniki: 17 dag podsuszonych kabanosów wieprzowych 1 marchewka (10 dag) 1 puszka 400 g pomidorów konserwowych w pomidorowym soku 1 puszka 425 ml soczewicy konserwowej łyżka masła 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki pomidorów suszonych w płatkach łyżeczka słodkiej papryki w proszku sól cukier pieprz kminek

Kuchenne zapiski Edyty
Schabowe troszkę inaczej, czyli gotowanie z przeszkodami 136

wziąć całe jajko płatki kukurydziane olej do smażenia Wykonanie: Kotlety opłukałam, osuszyłam, cienko rozbiłam tłuczkiem. Z obu stron oprószyłam solą, pieprzem i ostrą papryką. Z jednej strony posypałam przyprawą pomidorową. Dostałam telefon od męża, że nie będzie na obiedzie, więc zwinęłam kotlety w ruloniki i umieściłam w próżniowo zamykanym pojemniczku i wstawiłam do lodówki. Ze względu na brak możliwości

Kuchenne zapiski Edyty
Kotleciki nadziewane pomidorkiem koktajlowym 112

Ostatnio mam fazę na pomidory, więc na jeden z obiadów przygotowałam kotleciki nadziewane pomidorkiem i podałam je na pomidorowym sosie z pełnoziarnistym makaronem. Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Gołąbki z kaszą perłową i boczkiem 113

razem zachęcona przez apetyczne fotki z gotujmy.pl, postanowiłam zrobić nietradycyjne, z kaszą i boczkiem. Smakują zupełnie inaczej, ale jak stwierdził mój mąż: całkiem dobrze. Można je podać z sosem pomidorowym, ale mnie zwyczajnie zabrakło cierpliwości na jego przygotowanie i zjadłam takie "golaski". Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty