młoda cukinia, ser feta i czarne oliwki. 300 g mięsa mielonego wieprzowego 100 g pieczarek 1 cebula 1 młoda cukinia 10 czarnych oliwek 2 łyżki keczupu 3 łyżki koncentratu pomidorowego 100 ml bulionu Sól Pieprz 1 łyżeczka ziół prowansalskich 50 g sera feta 250 g makaronu tagliatelle Cebulę kroimy w kosteczkę, pieczarki w plasterki. Szklimy je na rozgrzanej patelni. Dodajemy(...)mielone mięso i pokrojoną w małą kosteczkę cukinię (wcześniej obraną ze skóry). Wszystko podsmażamy. Dodajemy keczup, koncentrat pomidorowy oraz wlewamy bulion. Całość doprawiamy solą i pieprzem oraz ziołami. Na samym końcu dodajemy pokrojone czarne oliwki oraz ser feta. Podajemy w ugotowanym al dente makaronem tagliatelle
VioletoweKucharzeniecebula 3 ogórki konserwowe mąka do panierowania smalec do smażenia 250 g pieczarek 1 papryka 1 seler 1 szklanka białego wina 1 łyżka miodu 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 ziarna jałowca 3 liście laurowe sól i pieprz do smaku Wszystkie składniki znajdziecie tutaj Przygotowanie: Cebulę pokrój w kostkę i sklaruj na patelni z miodem, dodaj(...)obtocz w mące i obsmaż na smalcu z każdej strony, następnie ułóż na dnie szybkowaru. Następnie wrzucamy pokrojone pieczarki, obrany i pokrojony seler, pokrojoną w kostkę paprykę, przecier pomidorowy, miód. Dodajemy jałowca, liścia laurowego, doprawiamy na oko ( nie za mocno, lepiej doprawić potem ) i zalewamy wszystko winem. Wszystko zagotowujemy w zamkniętym szybkowarze, a następnie zmniejszamy
Niezły Młynekinnym kolorze) 2 puszki pomidorów 1 duża, kwaśna śmietana 18% 3 ząbki czosnku kilka liści świeżej bazylii i oregano (jeżeli nie macie, to może być suszone) 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego do smaku sól, pieprz, zioła prowansalskie 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej + 1/2 szklanki wody 400 g makaronu wstążki WYKONANIE Cebulę umyć, obrać i pokroić w kostkę. Do brytfanny nalać nieco(...)zostawić na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. W międzyczasie robimy sos. Do misy blendera wlać pomidory w puszce, dodać śmietanę, czosnek, liście bazylii i oregano, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i dużą ilość ziół prowansalskich. Do szklanki napełnionej do połowy wodą dodać mąkę ziemniaczaną i dobrze rozmieszać, tak żeby nie było grudek. Całość wlać do pomidorów i zblendować
Passions hobbies lifecebule, olej lub smalec do smażenia - 2 marchewki, pietruszki - kawałek selera i pora, 4 ząbki czosnku - sól, pieprz, majeranek, tymianek, liść laurowy - łyżka mąki ziemniaczanej - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - pół szklanki wina czerwonego lub wody Mięso kroimy na małe kosteczki, smażymy na złoty kolor, nie solimy. Przekładamy do garnka, i wrzucamy pokrojone warzywa. Podduszamy, solimy, dokładamy 3-4 liście laurowe(...)posiekany czosnek, łyżkę majeranku i szczyptę tymianku. Po chwili dorzucamy koncentrat pomidorowy, mieszamy i dolewamy wino lub wodę. Chwilę odparowujemy i dorzucamy do mięsa. Mieszamy. Wlewamy około 2,5 litra wody, Solimy do smaku i gotujemy na małym ogniu około 1,5 godziny. Woda powinna trochę odparować. Kosztujemy mięso, jak jest już miękkie, odlewamy przez sito połowę zawartości garnka
Pasje Jolkibarman przygotowuje najlepsze drinki na świecie, czas biegnie powoli, a wokoło słychać wszystkie języki świata... Jesli macie ochotę na sałatkowe szaleństwo zapraszam -> sałatki & surówki Pomidorowa sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami Składniki: 1 duży pomidor, najlepiej malinowy 2 garście szpinaku baby 2 łyżki czarnych, drylowanych oliwek 1 szklanka poszatkowanej młodej, białej kapusty
Moja smaczna kuchniaKluseczki francuskie są bardzo delikatne i nadają się jako danie główne z dowolnym sosem: pomidorowym czy grzybowym oraz jako dodatek do zup. Tak wygląda ciasto z dodatkiem koperku. SKŁADNIKI: 2 jajka 2 dag. masła 6 dag.mąki pszennej sól WYKONANIE: Mąkę przesiać, jajka rozbić, oddzielając białka od żółtek, masło utrzeć z odrobiną soli dodając po jednym żółtku, aż masa
Kuchnia Beatypomidory, wymieszać - masa jest dość klejąca Formować małe kulki (najlepiej moczyć ręce w zimnej wodzie - łatwiej się formuje) Smażyć na rozgrzanym oleju na złoto-brązowy kolor Podałam z sosem pomidorowym z cynamonem - super połączenie :) Smacznego
pyszne zdrowościświeże pomidory - podsmażamy je dosłownie chwilkę, żeby się "ogrzały", gdyż zbyt długie podsmażanie ich spowoduje, że się "rozciapią". 5. Ugotowany makaron wykładamy na talerz, na wierzch nakładamy naszą bobowo-pomidorową mieszankę i zajadamy ze smakiem! :) Smacznego! Maugo&Paszko
Bananowe Poleróżnych kolorach i kształtach 300 g mozzarella sól morska gruboziarnista 3 łyżki posiekanych ziół, u mnie bazylia, pietruszka i trochę więcej oregano czarny pieprz świeżo i grubomielony sos pomidorowy, według tego przepisu Rozpuść drożdże w lekko podgrzanym mleku z wodą. Dodaj oliwę, tymianek (u mnie świeżo ususzony) i zagnieć elastyczne ciasto. Pod koniec dodaj wyrabiania dodaj sól. Wyrabiaj ręcznie(...)mąką blat czy stolnicę i złóż kilka razy. Pozostaw pod przykryciem na 10 minut, po czym podziel ciasto na 3 porcje i uformuj okrągłe placki. Z podanego przepisu zrób pomidorowy sos . Do tej pizzy potrzebujesz połowę porcji. Posmaruj placki sosem, ułóż pomidory przekrojone na pół. Posyp posiekanymi ziołami i włóż do nagrzanego piekarnika na 225ºC na termoobiegu (bez termoobiegu
codojedzenianich coś na lato. SEKO SA zajmuje się głównie produkcją marynat rybnych, wyrobów rybnych na bazie śledzia solonego, sałatek i past rybnych, ryb smażonych w zalewach octowych i pomidorowych oraz innych rybnych wyrobów garmażeryjnych. W ofercie jest ponad 200 pozycji asortymentowych opartych głównie na bazie śledzia i makreli sprowadzanych z Islandii, Norwegii, Danii i Niemiec. Do mnie dotarły
Z Kuchni Do Kuchniprzepis na obiad dla czteroosobowej, głodnej rodziny :) Składniki: - około 1kg mielonego mięsa wieprzowego (ja użyłam łopatki wieprzowej) - około 40dag makaronu spaghetti - dwie duże cebule - 1 duży koncentrat pomidorowy - 1 puszka pomidorów krojonych - około 220ml przecieru pomidorowego - 2 ząbki czosnku - oliwa z oliwek - tarty parmezan do smaku - listki świeżej bazylii - zioła prowansalskie - papryka ostra - papryka słodka
Qchnia po prostubędzie miał w sobie goryczy. Spróbujcie :) Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wołowego 4-5 ziemniaków duży bakłażan (lub 2 mniejsze) duża cebula 2 ząbki czosnku łyżka koncentratu pomidorowego 3 łyżki przecieru pomidorowego oregano, bazylia, kumin sól, pieprz 2 łyżki parmezanu oliwa Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 0,5l mleka sól, pieprz gałka muszkatałowa Przygotowanie
ChilliJemybarman przygotowuje najlepsze drinki na świecie, czas biegnie powoli, a wokoło słychać wszystkie języki świata... Jesli macie ochotę na sałatkowe szaleństwo zapraszam -> sałatki & surówki Pomidorowa sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami Składniki: 1 duży pomidor, najlepiej malinowy 2 garście szpinaku baby 2 łyżki czarnych, drylowanych oliwek 1 szklanka poszatkowanej młodej, białej kapusty
Moja smaczna kuchniaPoza muzyką, festiwal oferuje wydarzenia związane z fotografią, tańcem, teatrem i literaturą (informacje zaczerpnięte z ulotki festiwalowej). Bakłażan nadziewany pastą z papryki i orzechów (baaardzo pikantny), z sosami: pomidorowym i różowym (jogurt naturalny i marynowane buraki) Moje odkrycie: Dakh Daughters Band . Siedem kobiet grających na 15 instrumentach. Tworzą etiudy we własnym stylu zwanym freak cabaret
Qlinarnie i Qlinarnieidealnie komponuje się z pieczonymi warzywami. 7 udek z kurczaka 1 cebula 1 czerwona papryka Pieprz młotkowany z kolendrą Cząber Zioła prowansalskie Glazura: 4 łyżki miodu 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej typu Vegeta 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich Udka z kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy. Nacieramy pieprzem z kolendrą, cząbrem i ziołami(...)Cebulę oraz czerwoną paprykę kroimy w kosteczkę. Kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym lub foremce. Obsypujemy go pokrojonymi warzywami. Całość odstawiamy na 30 minut do lodówki. Przygotowujemy glazurę. Miód, koncentrat pomidorowy, oliwę z oliwek i przyprawy dokładnie mieszamy ze sobą. Tak przygotowaną glazurą smarujemy kurczaka. Pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 60 minut. Od czasu do czasu mięso przewracamy
VioletoweKucharzenie