zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:447/1190)

Placek z Manioku w sosie Gulaszowym 170

ziarenka pieczarki- 6 sztuki papryka zielona- 1 sztuka papryka czerwona- 1 sztuka cukier - 2łyżki margaryna- 100 gram( do smażenia) sól, pieprz, papryka słodka, pieprz cayenne- po 2 łyżeczki. przecier pomidorowy- słoiczek Przygotowanie: 1. Mięso pokroić w kostkę, drobno posiekać cebule,czosnek, papryke i pieczarki 2. Rozpuścić margarynę w garnku, dodać pokrojone mięso i dusić około 10 minut, mieszając co jakiś(...)naszego garnka i dusik około 15 minut 7. wrzucić naszą esencję,gdy się rozpuści zalać wodą do zagrycia naszych produktów. 8. po wszystkim, gdy woda odparuje dodać przecier pomidorowy wymieszać i dusić dalej. 9. Na koniec przyprawiamy solą do smaku:) 10. Możemy odstawić na 12h, żeby miało lepszy smak z placuszkami

pichciszto
MAKARON CAPRESE (PEŁNOZIARNISTY) 163

MAKARON CAPRESE (PEŁNOZIARNISTY) Rewelacyjny, letni obiad dla całej rodziny! Przepyszny Makaron Caprese (na wzór klasycznej sałatki) z pysznym pomidorowym sosem ze świeżych pomidorów i delikatną mozzarellą. Ekspresowy obiad, którego przygotowanie zajmie Wam dosłownie 15 minut (tylko tyle, ile gotuje się makaron), a efekt Was zachwyci:)  Do dania użyłam pełnoziarnistego makaronu, ale z powodzeniem możecie go zastąpić zwykłym. Trzy

Słodko-Słony Świat Ilony
Bigos z młodej kapusty 202

Składniki: główka młodej kapusty 500 g kiełbasy 2 cebule 3 listki laurowe 4-5 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżeczka kminku 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Kapustę poszatkować, wrzucić do osolonego wrzątku. Kiedy kapusta się sparzy wrzucamy listek laurowy, ziele angielskie, kminek i gotujemy do miękkości. Cebulę i kiełbasę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz(...)podsmażyć kiełbasę z cebulą. Odcedzoną kapustę połączyć z kiełbasą i cebulą dodać przecier pomidorowy, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem .Dusić jeszcze przez 5 minut.  Najlepiej smakuje odgrzewany na drugi dzień

magiczna kuchnia Kasi
Leczo z ziemniakami w mundurkach 177

czerwone - 5 pomidorów malinowych - 2 cukinie - 4 cebule szalotki - 2 łyżki masła - 4 ząbki czosnku - 2 łyżki oliwy z oliwek - garść natki pietruszki, bazylii i oregano - 1 słoiczek koncentratu pomidorowego  - (ewentualnie jako "wkładka" biała kiełbasa) WYKONANIE: - warzywa kroimy na grubą kostkę - w dużym rondlu rozpuszczamy masło dodajemy oliwę, smażymy szalotki i czosnek, dodajemy paprykę, dusimy  7-8 minut(...)dodajemy pozostałe warzywa, podlewamy szklanką wody - gotujemy 15-20 minut - dodajemy koncentrat pomidorowy, zioła i przyprawy - gotujemy całość jeszcze 10 minut - białą kiełbasę możecie dodać już ugotowaną lub po prostu ugotować z leczem ;-) Ziemniaki czyścimy pod bieżącą wodą, zawijamy z łyżeczką masła w folię aluminiową, każdy osobno. Pieczemy przez 35 minut w mocno nagrzanym piecu! Po upieczeniu, ziemniaki rozcinamy

SMYKWKUCHNI
Gulasz z białej kiełbasy 157

szybko i smacznie. Składniki: 600 g białej kiełbasy parzonej 1 puszka pomidorów 1 puszka białej fasoli 1 duża cebula 2 łyżki masła klarowanego 1 pęczek szczypiorku 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka majeranku 2 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy 1/2  łyżeczki papryki słodkiej 1/4 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej sól pieprz Wykonanie: W rondlu roztopić masło(...)piórka. Dodać kiełbasę pokrojoną w plasterki i chwilę podsmażyć ją z każdej strony. Wlać do rondla 1,5 szklanki wody, dodać ziele angielskie,liść laurowy, pomidory z puszki, przecier pomidorowy oraz fasolę odsączoną na sicie. Dusić około 15 minut, dodać pozostałe przyprawy i dusić jeszcze chwilę. W przypadku, gdy sos jest zbyt rzadki  to mąkę ziemniaczaną rozrobić z bardzo

O kuchni z uczuciem
Spaghetti bolognese 194

Składniki: 500 g makaronu spaghetti (tagliatelle) 500 g mięsa mielonego puszka pomidorów 2 cebule 2 marchewki 1 seler 2-3 ząbki czosnku 3 łyżki przecieru pomidorowego olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Warzywa myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić warzywa chwilę podsmażyć, dodajemy czosnek oraz mięso, doprawiamy do smaku i smażymy(...)odparuje płyn i mięso nabierze brązowego koloru. Dodajemy pokrojone pomidory oraz przecier pomidorowy, wszystko mieszamy i dusimy około 40 minut. Makaron (ja użyłam razowego tagliatelle)  ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.  Makaron wykładamy na talerz i polewamy sosem (można posypaś tartym serem

magiczna kuchnia Kasi
Pomidorowe volanti z dorszem 182

włoskim stylu. Pyszna propozycja na letni, dietetyczny obiad. Obiad z serii dań ekspresowych, bo w czasie gdy gotuje się makaron przygotujesz sos i volia- gotowe. Dorsz duszony w sosie pomidorowym z dodatkiem pomidorków koktajlowych robi się sam i smakuje wybornie. Wszystko podane z apetycznym, uroczym włoskim makaronem volanti. Po prostu pycha!  Składniki na 4 porcje: 1 cebula

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bigos z kapusty cukrowej. 173

cukrowej 1 główka białej kapusty 4 cebule 0,8-0,9 kg mięsa wieprzowego (łopatka, gulaszowe) 0,25 kg kiełbasy 1 słoik o pojemności 0,3 litra swojskiego przecieru pomidorowego lub puszka pomidorów krojonych bez skóry 0,5 litra rosołu (może być z kostki) 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu przyprawa do bigosu sól pieprz olej(...)koloru wlewamy rosół, wrzucamy liście laurowe, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, a następnie dokładamy pokrojoną kapustę. Przykrywamy garnek pokrywką, zmniejszamy grzanie i gotujemy godzinkę. Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy lub pomidory z puszki, pokrojoną kiełbaskę i nadal gotujemy. Jeśli nasz bigosik jest zbyt wodnisty to zdejmujemy pokrywkę, by nadmiar płynu mógł swobodnie odparować. Po 30 minutach doprawiamy danie przyprawą

Rozpustne gotowanie
Gołąbki z ryżem i mięsem. 166

wystudzone gołąbki pakuję do woreczków i mrożę, ratując się w sytuacji gdy nie zdążyłam z obiadem lub gdy na obiad jest tylko "cienka" zupka. Można je podać z sosem pomidorowym, pieczarkowym, lubię też z sosem z pieczeni, mój tato lubi tylko skropione magą, a mąż uwielbia gołąbki sote, bez dodatków (bo mówi, że nie będzie sobie psuł tak pysznego

Rozpustne gotowanie
Pieczeń włoska z brokułem. 144

wspaniale się prezentuje. Ciepłą podaję na obiad, natomiast kiedy już stężeje w lodówce kroje ją na cieńsze plastry i podaję z pieczywem. Na ciepło wspaniale smakuje polana swojskim sosikiem pomidorowym, na zimno lubię ją z pieczywem, z pomidorkiem, a czasami z keczupem. Jest pyszna!!! Składniki na pieczeń włoską z brokułem 0,5 kg mięsa wieprzowego np. łopatki 1 wysuszona

Rozpustne gotowanie
Bigos hultajski. 154

kiszonej kapusty 4 cebule 50 dag wieprzowiny 20 dag wędzonego boczku 30 dag kiełbasy 2 listki laurowe 10 ziarenek pieprzu 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka przecieru pomidorowego przyprawa do bigosu olej      Kiszoną kapustę siekamy i gotujemy w niewielkiej ilości wody z dodatkiem pokrojonego boczku. W sporym garnku rozgrzewamy trochę oleju, dodajemy pokrojoną wieprzowinę, kiełbasę, cebulę(...)wszystko rumienimy, dodajemy poszatkowana kapustę słodką, przyprawy, podlewamy wodą i dusimy do miękkości.  Ugotowane kapusty łączymy, dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy przyprawą do bigosu i gotujemy jeszcze chwilę. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Bigos z papryką. 144

Składniki na bigos z papryką 1 główka białej kapusty 4 cebule 0,8-0,9 kg mięsa wieprzowego (łopatka, gulaszowe) 1 słoik o pojemności 0,3 litra swojskiego przecieru pomidorowego lub puszka pomidorów krojonych bez skóry 2 papryki (ja użyłam czerwonej i zielonej) 0,5 litra rosołu (może być z kostki) 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego kilka ziaren(...)laurowe, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, a następnie dokładamy poszatkowaną kapustę i pokrojoną w paseczki paprykę. Przykrywamy garnek pokrywką, zmniejszamy grzanie i gotujemy godzinkę. Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy lub pomidory z puszki i nadal gotujemy. Jeśli nasz bigosik jest zbyt wodnisty to zdejmujemy pokrywkę, by nadmiar płynu mógł swobodnie odparować. Po 30 minutach doprawiamy danie przyprawą do bigosu

Rozpustne gotowanie
Koktajl jogurtowo-pomidorowy ze szczypiorkiem. 139

zameldowałam Mężowi, że będzie grill (ku jego uciesze), wygodnie rozłożyłam się na leżaczku pozostawiając memu Jedynemu pełne pole do popisu :-) Przygotowałam jedynie swojską sałatę z dresingiem i koktajl jogurtowo-pomidorowy ze szczypiorkiem, który bardzo, bardzo lubimy, szczególnie w upalne dni. Z powodzeniem zastępuje mi drugie śniadanie, czy kolację. Jest zdrowy, pyszny i orzeźwiający! Polecam!!! Składniki na koktajl jogurtowo-pomidorowy

Rozpustne gotowanie
Burek z mięsem, szpinakiem i botwinką. 181

pieczenia zlepieniem do dołu. Pieczemy w nagrzanym do 175 stopni C piekarniku około 20 minut, czyli aż się ładnie zarumieni. Podajemy jeszcze ciepłe z jogurtem lub  koktajlem jogurtowo-pomidorowym . Pycha

Rozpustne gotowanie
Leczo. 166

cebuli 600 g kiełbasy cienkiej (dobrej) 2 papryki 1 młoda, mała cukinia 2-3 ząbki czosnku 1,5 kg pomidorów, obranych i pokrojonych w kostkę 1 łyżka koncentratu pomidorowego oliwa 1 listek laurowy 3 ziarna ziela angielskiego sól pieprz 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich lub innej mieszanki ziół np. prowansalskich 1 łyżka papryki słodkiej      Cebule obieramy, kroimy(...)zioła, paprykę słodką, przykrywamy pokrywką i dusimy około 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy kolejne 10-15 minut, aż płyn odparuje. Pod koniec gotowania dodajemy przecier pomidorowy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe! Podajemy z pieczywem

Rozpustne gotowanie