zupa pomidorowa - 17938 przepisów (strona:444/1196)

Faszerowana Kalarepka 280

wersji gotowanej też jest super! :) Jeśli lubicie smak gołąbków, to to danie powinno przypaść Wam do gustu. Składniki: 4 szt. kalarepek 400g mięsa mielonego cebula papryka czerwona 500g przecieru pomidorowego 1 torebka ryżu  (u mnie brązowy, ale biały też się nada) sól, pieprz, bazylia i oregano kilka plasterków sera żółtego Kalarepki umieszczamy w garnku i zalewamy wodą. Woda powinna(...)minut, niektóre 40. Po prostu powinny być miękkie, najlepiej sprawdzać widelcem ;) Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na maśle. Dodajemy mięso mielone i smażymy na rumiano. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i posiekaną w kostkę paprykę. Dusimy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i oregano. Można też dodać odrobinę ketchupu, ale nie jest to konieczne. Ryż gotujemy 2 minuty krócej niż

Czerwona Porzeczka
Moussaka (Musaka) 201

podróży do Grecji :) Składniki: 2 małe bakłażany 3 ziemniaki (niekoniecznie) oliwa na sos mięsny: 500 g mięsa mielonego (jagnięcina, wieprzowo-wołowe) duża cebula 3-4 pomidory 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ząbki czosnku liść laurowy 50 ml czerwonego wina 1/2 łyżeczki cynamonu sól, pieprz suszone oregano oliwa na beszamel: 250 ml mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki jajko sól(...)minut. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oliwie. Dodać mięso, a gdy się usmażyć dodać pomidory i przecier pomidorowy. Wymieszać. Wlać wino i dodać wszystkie przyprawy. Zmniejszyć ogień i dusić całość przez około 20 minut, aż sos się zredukuje. W tym czasie przygotować sos beszamelowy: w rondelku rozpuścić masło, dodać

wyzwania kuchenne
Stroganow 290

papryka 1 średnia biała cebula 300ml bulionu wołowego 100ml porto lub innego wzmacnianego słodkiego wina 100ml słodkiej śmietany 1 łodyga selera naciowego 2 łyżki łagodnej musztardy 3 łyżki przecieru pomidorowego 3 łyżki oleju rzepakowego 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka tymianku Do podania 125g białego ryżu (o ile podajemy z ryżem(...)lekko się zezłocić. Pieczarki dorzucamy do mięsa i zalewamy całość bulionem, najlepiej ciepłym. Podgrzewamy dość intensywnie aż do zagotowania się płynu. Dodajemy sól, pieprz, zioła oraz musztardę i przecier pomidorowy. Dolewamy porto i mieszamy całość. Zawartość garnka dusimy powoli na małym ogniu pod przykryciem przez 40 minut, co pewien czas dokładnie mieszając. W razie potrzeby można dolać gorącej wody

Kulinarna Pokusa
Potrawka warzywna z salami 274

600g ziemniaków 2 łyżki mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki 1 łyżeczka soli (ostrożnie, sól jest już w salami i bulionie) 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżka przecieru pomidorowego Instrukcje Salami kroimy w plasterki o grubości 7-8mm. Jeśli mają dużą średnicę, dzielimy na jeszcze mniejsze części. Papryki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski o szerokości(...)przez ok. 2 minuty do zeszklenia. Dodajemy pokrojoną paprykę i mieszając smażymy całość jeszcze przez 1 minutę. Dolewamy bulion oraz równoważną mu ilość gorącej wody. Dodajemy mieloną paprykę, przecier pomidorowy, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i czekamy aż całość się zagotuje. Wówczas zmniejszamy ogień i przykrywamy naczynie. Gotujemy przez kolejne 5 minut. Ziemniaki kroimy w średnią kostkę

Kulinarna Pokusa
Puree z czerwonej soczewicy 407

poszukujących odmiany na talerzu. Delikatny orientalny akcent, który z powodzeniem możemy podać zamiast klasycznego puree z ziemniaków. Składniki: 1/2 szklanki soczewicy 2 małe szalotki 2 suszone pomidory łyżka koncentratu pomidorowego 2 szklanki bulionu warzywnego szczypta ostrej papryki 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu) 1/2 łyżeczki ziarenek kolendry sól i pieprz Przygotowanie: Przygotować garnek z grubym dnem. Szalotki i suszone pomidory posiekać(...)powinna być za wysoka, łatwo się przypalają), dodać pomidory oraz kolendrę i kumin.  Kiedy przyprawy uwolnią swój aromat dorzucić soczewicę i zalać 1 szklanką bulionu, dodać koncentrat pomidorowy. W miarę jak płyn będzie się redukował dolewać 2 szklankę bulionu. Gotować 20-30 minut na małym ogniu. Przyprawić papryką oraz solą i pieprzem do smaku

Piąty grzech główny
Salsa paprykowo pomidorowa, dla kurczaka alternatywa czadowa ! 268

Postanowił stać się nieco bardziej agresywny. Chciał odmienić swoje codzienne kuchenne oblicze,  Wywołując może nawet od ostrości minki krzywicze !   Delikatność kurczaka została zatem mocno złamana, Paprykowo - pomidorową Salsa dowartościowana. W takiej postaci dostał kurczak zupełnie nowych barw, Ty też swoje kurczaki z codziennej nudy wybaw ! KURCZAK 2 piersi z kurczaka pieprz cytrynowy, sól przyprawa do kurczaka

Mój Smak na Życie
Żywność liofilizowana - penne bolognese :) 186

penne bolognese przedstawia się następująco:  makaron penne (semolina z  pszenicy  durum) 40%, mięso mielone wołowo-wieprzowe 16%, pomidory pelati 16%, marchew 6%, cebula 6%, koncentrat pomidorowy 2%,  seler naciowy  2%,  mąka pszenna , olej rzepakowy, czosnek, oregano, bazylia, szałwia, cukier, sól, pieprz Danie to dostępne jest w dwóch wersjach uwzględniających wielkość: mała porcja(...)mięsem wołowo-wieprzowym. Jednak tym razem danie mi bardzo zasmakowało i zjadałam je z apetytem :D Pyszny makaron z pszenicy durum, o idealnym stopniu twardości, bardzo smaczny sos pomidorowy. Jedynie mięsko zamieniłabym na drobiowe :) Całość świetnie się komponowała a dodatek przypraw wzbogacił danie w jeszcze lepszy smak :)  Konsystencja: Bez zastrzeżeń. Sprężysty makaron z delikatnie gęstym sosem :)  Zapach: Naturalny

Zdrowie na języku :P
British breakfast 217

Tradycyjne brytyjskie śniadanie jest bardzo obfite i przede wszystkim tłuste. Składa się ze smażonych jajek, ziemniaków, bekonu, kiełbasek, fasolki w sosie pomidorowym, pomidorów i tostów. Dodatkowo można dostać black pudding (kaszanka) lub pieczarki smażone na maśle. Jest również wersja wegetariańska, w której podaje się szpinak i tofu. Jadłam je w The Bristolian. Smaczne miejsce, w którym

Pink Envelope
Śledź po kaszubsku 169

Składniki: 400 g filetów śledziowych 1 duża cebula 1 łyżka majeranku 1 garść rodzynek 3 ogórki kiszone 1/2 szklanki oleju 1 łyżka ketchupu 3 łyżki przecieru pomidorowego sól pieprz Wykonanie: Śledzie wymoczyć w wodzie około 2 h i pokroić w skośne paseczki. Na patelni rozgrzać  połowę porcji  oleju i usmażyć cebulę pokrojoną w piórka po czym posypać(...)solą,pieprzem i majerankiem. Dalej smażyć dodając rodzynki i ogórki pokrojone w drobną kostkę. Dodać pozostałą część oleju, przecier pomidorowy i ketchup. Chwilę jeszcze smażyć, a następnie zalewę wystudzić. W słoiku układamy warstwami.  Warstwa śledzi , warstwa zalewy i powtarzamy. Kończymy zalewą. Smacznego

O kuchni z uczuciem
Grillowane żeberka 231

weekendowego grilla polecam pyszne grillowane żeberka. Doskonale smakują z keczupem lub sosem pomidorowym. Każdemu będą smakować.  SKŁADNIKI: 1 kg żeberek wieprzowych, 100 ml oleju, ½ łyżki papryki słodkiej mielonej, 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego, 2 łyżeczki przyprawy Smoky Grill Bar ze sklepu SKWORCU , 1,5 łyżeczki pieprzu mielonego, sól. PRZYGOTOWANIE: Żeberka kroję na porcje. Wkładam do garnka, zalewam wodą, solę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Słodko-kwaśny sos z cukinii i papryki - w słoiki 186

papryki czerwonej 1 kg cebuli 1 i 1/2 szkl. octu 10% (najlepszy z Parczewa) 1 i 1/2 szkl. cukru 4 małe słoiczki koncentratu pomidorowego 2 łyżki przyprawy do spaghetti / do dań kuchni włoskiej 2 łyżki bazylii 2 łyżki soli 1 łyżka ostrej papryki 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka curry Ewentualnie do smaku: pieprz i sól Sposób przygotowania: Cukinię dokładnie(...)Gotujemy zalewę z octu i cukru. Warzywa odcedzamy z wytworzonego soku, przekładamy do dużego garnka, wlewamy zalewę i gotujemy około 25 minut na średnim ogniu. Dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze 10-15 minut na wolnym ogniu. Gorący sos nakładamy do wyparzonych słoików, dokładnie wycieramy gwint, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Można (ale nie trzeba

Kolorowy Przepisownik
Dżem malinowy - 100% naturalny 135

łyżek). Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików, wycieramy gwint i zakręcamy. Pasteryzujemy 20-25 minut. Z podanych proporcji wyszły mi 3 słoiczki 0,33l i 2 małe (po koncentracie pomidorowym-190g

Kolorowy Przepisownik
Naleśniki nadziane 142

czerwona 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 płaska łyżeczka papryki ostrej mielonej 2 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka przyprawy do dań z kapusty 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego olej do smażenia Sos: 100 ml śmietany 30% 150 g sera żółtego 1 jajko Dodatkowo: masło do wysmarowania formy Sposób przygotowania: Jajka ubijamy z solą, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie(...)podsmażamy na oleju, następnie wrzucamy kapustę i dusimy razem około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Dodajemy paprykę, mieszamy, przyprawiamy i dusimy około 5 minut, na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilę dusimy. Farsz lekko studzimy. Na każdy naleśnik kładziemy czubatą łyżkę farszu, rozprowadzamy, zwijamy w rulon i układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Przygotowujemy sos: ubijamy jajko, mieszamy

Kolorowy Przepisownik
Ryba po grecku 2382

moja Mama - nic nie zmieniam, ewentualnie robię podwójną porcję :) Składniki: 1 kg filetów (dorsz lub morszczuk) 4 duże marchewki 2 pietruszki 1 seler 3 cebule 1 mały koncentrat pomidorowy 1 lub 2 duże pęczki natki pietruszki 3/4 szkl. bulionu z kostki rosołowej sól pieprz cukier jajko i bułka tarta do panierowania olej do smażenia Sposób przygotowania: Filety myjemy, kroimy(...)obieramy i siekamy. Na odrobinie oleju szklimy cebulę, dodajemy starte warzywa i krótko smażymy. Następnie zalewamy je bulionem i dusimy pod przykryciem 10-15 minut. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą cukru. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: warzywa, rybę, warzywa, rybę, warzywa (warzywa zawsze na wierzchu). Zapiekamy 20-25 minut w temperaturze

Kolorowy Przepisownik
Bułeczki drożdżowe nadziewane mięsem mielonym z kapustą kiszoną, papryką i pomidorem 183

łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka soli szczypta kminku Dodatkowo: 200 g sera żółtego 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego 1 jajko 2 łyżki mleka Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy suszone drożdże, sól, mieszamy, robimy wgłębienie i wlewamy letnie mleko, 4 łyżki oliwy z oliwek oraz śmietanę(...)placek grubości około 3 mm. Wycinamy koła (ja użyłam miseczki mojego Dziecka, ale świetnie się też nadaje np. wiaderko po 1kg sera:)). Każde koło smarujemy na środku odrobiną koncentratu pomidorowego, łyżką nakładamy farsz, posypujemy startym żółtym serem, po czym składamy ciasto do środka dokładnie zlepiając końce. Odkładamy na brytfannę wyłożoną papierem do pieczenia łączeniem do spodu. Przed pieczeniem bułeczki smarujemy

Kolorowy Przepisownik