czerwone - 5 pomidorów malinowych - 2 cukinie - 4 cebule szalotki - 2 łyżki masła - 4 ząbki czosnku - 2 łyżki oliwy z oliwek - garść natki pietruszki, bazylii i oregano - 1 słoiczek koncentratu pomidorowego - (ewentualnie jako "wkładka" biała kiełbasa) WYKONANIE: - warzywa kroimy na grubą kostkę - w dużym rondlu rozpuszczamy masło dodajemy oliwę, smażymy szalotki i czosnek, dodajemy paprykę, dusimy 7-8 minut(...)dodajemy pozostałe warzywa, podlewamy szklanką wody - gotujemy 15-20 minut - dodajemy koncentrat pomidorowy, zioła i przyprawy - gotujemy całość jeszcze 10 minut - białą kiełbasę możecie dodać już ugotowaną lub po prostu ugotować z leczem ;-) Ziemniaki czyścimy pod bieżącą wodą, zawijamy z łyżeczką masła w folię aluminiową, każdy osobno. Pieczemy przez 35 minut w mocno nagrzanym piecu! Po upieczeniu, ziemniaki rozcinamy
SMYKWKUCHNIszybko i smacznie. Składniki: 600 g białej kiełbasy parzonej 1 puszka pomidorów 1 puszka białej fasoli 1 duża cebula 2 łyżki masła klarowanego 1 pęczek szczypiorku 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka majeranku 2 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/4 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej sól pieprz Wykonanie: W rondlu roztopić masło(...)piórka. Dodać kiełbasę pokrojoną w plasterki i chwilę podsmażyć ją z każdej strony. Wlać do rondla 1,5 szklanki wody, dodać ziele angielskie,liść laurowy, pomidory z puszki, przecier pomidorowy oraz fasolę odsączoną na sicie. Dusić około 15 minut, dodać pozostałe przyprawy i dusić jeszcze chwilę. W przypadku, gdy sos jest zbyt rzadki to mąkę ziemniaczaną rozrobić z bardzo
O kuchni z uczuciemSkładniki: 500 g makaronu spaghetti (tagliatelle) 500 g mięsa mielonego puszka pomidorów 2 cebule 2 marchewki 1 seler 2-3 ząbki czosnku 3 łyżki przecieru pomidorowego olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Warzywa myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić warzywa chwilę podsmażyć, dodajemy czosnek oraz mięso, doprawiamy do smaku i smażymy(...)odparuje płyn i mięso nabierze brązowego koloru. Dodajemy pokrojone pomidory oraz przecier pomidorowy, wszystko mieszamy i dusimy około 40 minut. Makaron (ja użyłam razowego tagliatelle) ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Makaron wykładamy na talerz i polewamy sosem (można posypaś tartym serem
magiczna kuchnia Kasiwłoskim stylu. Pyszna propozycja na letni, dietetyczny obiad. Obiad z serii dań ekspresowych, bo w czasie gdy gotuje się makaron przygotujesz sos i volia- gotowe. Dorsz duszony w sosie pomidorowym z dodatkiem pomidorków koktajlowych robi się sam i smakuje wybornie. Wszystko podane z apetycznym, uroczym włoskim makaronem volanti. Po prostu pycha! Składniki na 4 porcje: 1 cebula
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cukrowej 1 główka białej kapusty 4 cebule 0,8-0,9 kg mięsa wieprzowego (łopatka, gulaszowe) 0,25 kg kiełbasy 1 słoik o pojemności 0,3 litra swojskiego przecieru pomidorowego lub puszka pomidorów krojonych bez skóry 0,5 litra rosołu (może być z kostki) 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu przyprawa do bigosu sól pieprz olej(...)koloru wlewamy rosół, wrzucamy liście laurowe, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, a następnie dokładamy pokrojoną kapustę. Przykrywamy garnek pokrywką, zmniejszamy grzanie i gotujemy godzinkę. Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy lub pomidory z puszki, pokrojoną kiełbaskę i nadal gotujemy. Jeśli nasz bigosik jest zbyt wodnisty to zdejmujemy pokrywkę, by nadmiar płynu mógł swobodnie odparować. Po 30 minutach doprawiamy danie przyprawą
Rozpustne gotowaniewystudzone gołąbki pakuję do woreczków i mrożę, ratując się w sytuacji gdy nie zdążyłam z obiadem lub gdy na obiad jest tylko "cienka" zupka. Można je podać z sosem pomidorowym, pieczarkowym, lubię też z sosem z pieczeni, mój tato lubi tylko skropione magą, a mąż uwielbia gołąbki sote, bez dodatków (bo mówi, że nie będzie sobie psuł tak pysznego
Rozpustne gotowaniewspaniale się prezentuje. Ciepłą podaję na obiad, natomiast kiedy już stężeje w lodówce kroje ją na cieńsze plastry i podaję z pieczywem. Na ciepło wspaniale smakuje polana swojskim sosikiem pomidorowym, na zimno lubię ją z pieczywem, z pomidorkiem, a czasami z keczupem. Jest pyszna!!! Składniki na pieczeń włoską z brokułem 0,5 kg mięsa wieprzowego np. łopatki 1 wysuszona
Rozpustne gotowaniekiszonej kapusty 4 cebule 50 dag wieprzowiny 20 dag wędzonego boczku 30 dag kiełbasy 2 listki laurowe 10 ziarenek pieprzu 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka przecieru pomidorowego przyprawa do bigosu olej Kiszoną kapustę siekamy i gotujemy w niewielkiej ilości wody z dodatkiem pokrojonego boczku. W sporym garnku rozgrzewamy trochę oleju, dodajemy pokrojoną wieprzowinę, kiełbasę, cebulę(...)wszystko rumienimy, dodajemy poszatkowana kapustę słodką, przyprawy, podlewamy wodą i dusimy do miękkości. Ugotowane kapusty łączymy, dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy przyprawą do bigosu i gotujemy jeszcze chwilę. Gotowe
Rozpustne gotowanieSkładniki na bigos z papryką 1 główka białej kapusty 4 cebule 0,8-0,9 kg mięsa wieprzowego (łopatka, gulaszowe) 1 słoik o pojemności 0,3 litra swojskiego przecieru pomidorowego lub puszka pomidorów krojonych bez skóry 2 papryki (ja użyłam czerwonej i zielonej) 0,5 litra rosołu (może być z kostki) 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego kilka ziaren(...)laurowe, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, a następnie dokładamy poszatkowaną kapustę i pokrojoną w paseczki paprykę. Przykrywamy garnek pokrywką, zmniejszamy grzanie i gotujemy godzinkę. Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy lub pomidory z puszki i nadal gotujemy. Jeśli nasz bigosik jest zbyt wodnisty to zdejmujemy pokrywkę, by nadmiar płynu mógł swobodnie odparować. Po 30 minutach doprawiamy danie przyprawą do bigosu
Rozpustne gotowaniezameldowałam Mężowi, że będzie grill (ku jego uciesze), wygodnie rozłożyłam się na leżaczku pozostawiając memu Jedynemu pełne pole do popisu :-) Przygotowałam jedynie swojską sałatę z dresingiem i koktajl jogurtowo-pomidorowy ze szczypiorkiem, który bardzo, bardzo lubimy, szczególnie w upalne dni. Z powodzeniem zastępuje mi drugie śniadanie, czy kolację. Jest zdrowy, pyszny i orzeźwiający! Polecam!!! Składniki na koktajl jogurtowo-pomidorowy
Rozpustne gotowaniepieczenia zlepieniem do dołu. Pieczemy w nagrzanym do 175 stopni C piekarniku około 20 minut, czyli aż się ładnie zarumieni. Podajemy jeszcze ciepłe z jogurtem lub koktajlem jogurtowo-pomidorowym . Pycha
Rozpustne gotowaniecebuli 600 g kiełbasy cienkiej (dobrej) 2 papryki 1 młoda, mała cukinia 2-3 ząbki czosnku 1,5 kg pomidorów, obranych i pokrojonych w kostkę 1 łyżka koncentratu pomidorowego oliwa 1 listek laurowy 3 ziarna ziela angielskiego sól pieprz 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich lub innej mieszanki ziół np. prowansalskich 1 łyżka papryki słodkiej Cebule obieramy, kroimy(...)zioła, paprykę słodką, przykrywamy pokrywką i dusimy około 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy kolejne 10-15 minut, aż płyn odparuje. Pod koniec gotowania dodajemy przecier pomidorowy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe! Podajemy z pieczywem
Rozpustne gotowanienieduże cebule 2 duże ząbki czosnku 0,5 litrowy słoik korniszonów 300 ml słoiczek marynowanych grzybków 130-140 ml oleju 2 łyżeczki ostrej musztardy (np. sarepskiej) 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 płaska łyżka cukru sól pieprz Śledzie moczymy około 3 godzin, trzykrotnie zmieniając wodę. Wymoczone śledzie kroimy w 3-4 centymetrowe kawałki. Obrane cebule i czosnek kroimy(...)drobniutką kostkę. Korniszony i grzyby kroimy w sporą kostkę (ja miałam swojskie, malutkie grzybki, które jedynie kroiłam na pół). Warzywa mieszamy w misce, dodajemy olej, musztardę, przecier pomidorowy, cukier, szczyptę soli i nieco pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy, a na koniec dodajemy śledzie, delikatnie mieszamy, chłodzimy. Po około 3-4 godzinach śledzie są gotowe. Polecam
Rozpustne gotowaniepomidorach z krewetkami. Składniki (2 porcje): 4-5 gniazdek makaronu tagliatelle - Lubella ma świetny z pełnego ziarna 4 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 150 ml gęstego przecieru pomidorowego z kartonu 100 ml wytrawnego białego wina 50 ml śmietanki kremówki 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki masła 20 całych krewetek bez pancerzy garść posiekanej pietruszki sól, świeżo mielony(...)masło, wrzucamy na to czosnek i smażymy na małym ogniu przez około 15 sekund, aż czosnek zacznie się lekko rumienić, po czym dodajemy paprykę. Po 2 minutach dodajemy przecier pomidorowy i wino. Doprawiamy solą oraz pieprzem i gotujemy przez 10 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. W międzyczasie zagotowujemy osoloną wodę i wrzucamy do niej makaron
Spektrum Smakuduże pomidory lub ok. 20 koktajlowych suszone oregano rukola kilka plastrów szynki drobiowej garść czarnych oliwek oliwa extra virgine świeżo mielony czarny pieprz Składniki na pesto pomidorowe: 150 g odsączonych suszonych pomidorów 4 łyżki zalewy ze słoika z suszonymi pomidorami 1/2 łyżki oliwy extra vergine 1 pomidor - sam miąższ bez pestek i skórki garść świeżych listków
Spektrum Smaku