zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:435/1190)

Bez mięsa na obiad, czyli bakłażan w pomidorach. 286

wydaniu, gości w Jej kuchni co najmniej raz w tygodniu ;) Składniki: 1 mały bakłażan  2 łyżki oliwy extra vergine 2 duże ząbki czosnku 1/2 szklanki przecieru pomidorowego 2 świeże pomidory sól morska, świeżo mielony pieprz 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki cukru 20 listków bazylii świeżej (lub łyżeczka suszonej 100 gram makaronu (najlepiej typu rurki) Przygotowanie: Bakłażana kroimy(...)podlewamy ewentualnie małą ilością wody, tak by się nie przypalał. Najlepiej do tego celu użyć wody z gotowania makaronu. Kiedy Bakłażan zmięknie (ale nie będzie rozlazły), dolewamy przecier pomidorowy i wsypujemy przyprawy. Dusimy do "otworzenia się smaków. Na koniec wrzucamy świeże pomidory i dusimy dopóki lekko nie zmiękną. Mieszamy z makaronem lub wg upodobań podajemy na makaronie. A jeśli miała

Kuchnia po mojemu
Leczo. 128

Jedną z nich jest leczo. Składniki: 250g fasolki szparagowej, 300g kiełbasy, 350g pieczarek, 2 średnie cebule, 3 duże czerwone papryki, 2 duże pomidory, puszka pomidorów, pół tubki ( 100g) przecieru pomidorowego, sól, pieprz, czerwona papryka ( słodka i ostra), suszona natka pietruszki. Przygotowanie: Pieczarki umyć, pokroić. Cebulę obrać i pokroić. Lekko posolić i popieprzyć. Podsmażyć.  Kiełbasę pokroić i podsmażyć na osobnej(...)się zagotuje spróbować wodę czy nie trzeba jeszcze doprawić. Od czasu do czasu zamieszać. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu. Gdy warzywa zmiękną dodać pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Jeszcze chwilę pogotować. Leczo na filmiku ma nieco inne proporcje niż w powyższym przepisie. Smacznego

W kuchni u Moniki
Kluski śląskie. 194

Kluski śląskie są dobrym dodatkiem do obiadów. Dziś u mnie w domu podałam je z pulpetami w sosie pomidorowym. Składniki: ziemniaki (przygotować tyle ziemniaków ile mniej więcej gotuje się na obiad każdego dnia), mąka ziemniaczana, sól, pieprz. Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, Ugotowane przecisnąć przez praskę. W garnku wyrównać powierzchnię, tak by łatwo było podzielić ziemniaki na cztery

W kuchni u Moniki
Fasolka po bretońsku. 114

litry wody, 200g boczku, 300g kiełbasy ( ja dałam śląskiej ), 2 średnie cebule, ząbek czosnku, 3 ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy, sól, pieprz, papryka czerwona (słodka i ostra), 100g przecieru pomidorowego, 3łyżki mąki, 55g masła. Przygotowanie: Fasolę zalać ciepłą wodą i zostawić na noc by się namoczyła.    Następnego dnia wylać wodę, przepłukać fasolę i zalać wodą ( 2litry), gotować(...)podsmażoną kiełbasę z cebulką i boczek. Dodać sól, pieprz, paprykę czerwoną ( odrobinę ostrej i słodkiej) oraz wyciśnięty czosnek. Gotować do momentu aż fasola zupełnie dojdzie do siebie. Dodać przecier pomidorowy. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć z mąką - dodać do fasolki, cały czas mieszać ( dać tyle by ładnie się zagęściło, nie zawsze jest konieczność dawania całości). Na koniec dodać majeranek

W kuchni u Moniki
Gołąbki. 189

przygotowaniu.  Składniki : (z tej ilości wyjdzie ok.18 dużych gołąbków)  1duża główka kapusty, 1kg200g mięsa mielonego, 3paczki ryżu (każda po 100g), sól, pieprz, majeranek, 1,5L bulionu, przecier pomidorowy - 2 małe słoiczki, mąka, 2 kostki rosołowe na bulion lub mięso i świeże warzywa na bulion. Przygotowanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie - uważać by nie rozgotować.  Kapustę umyć, oberwać(...)średni ogień do zagotowania, później zmniejszyć i gotować na małym ogniu (jeżeli gołąbki są w garnku). Piec lub gotować ok.35-45min. od zagotowania. Do 0,5L bulionu dodać przecier pomidorowy, wymieszać. Następnie dodać 4 czubate widelce mąki , wymieszać. Polać po gołąbkach, wstawić do piekarnika lub na ogień na kilka minut. Smacznego

W kuchni u Moniki
Leczo z cukinią. 190

Składniki: 550g kiełbasy, 1 duża cukinia, 2 cebule, 500g pieczarek, 5 dużych pomidorów , 4 czerwone papryki, 500g zielonej fasolki, słoiczek przecieru pomidorowego (200g), olej do smażenia, sól, vegeta (jarzynka lub przyprawa uniwersalna), pieprz, papryka czerwona słodka. Przygotowanie: Fasolkę umyć, pokroić na trzy części i gotować w osolonej wodzie. Gotować w dużym garnku gdyż reszta składników będzie później do niej dodana(...)dodać do niej wszystkie składniki i dusić. Gdy jest za mało wody, dolać. Po kilkunastu minutach spróbować wodę, doprawić w razie potrzeby. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie dodać przecier pomidorowy. Zagotować. Smacznego

W kuchni u Moniki
Pizza z tuńczykiem. 170

Składniki:   Ciasto: Przepis na ciasto oraz sposób przygotowania  znajduje się tu. Ponadto: 50g koncentratu pomidorowego, 4g oregano, 180g startego sera żółtego, 2 puszki tuńczyka ( 260g już po odsączeniu tuńczyka, z dwóch puszek), 3 pomidory, 1 czerwona papryka, oliwa z oliwek, kilka listków bazylii - niekoniecznie.  Przygotowanie:       Blaszkę wysmarować lekko oliwą z oliwek. Wyrośnięte ciasto położyć(...)środek i ręką uformować spód pizzy. Ciasto lekko posmarować oliwą z oliwek. Koncentrat pomidorowy wymieszać z oregano i wysmarować ciasto - nie wyjeżdżać na boki ciasta, gdyż się przypieką. Posypać lekko serem żółtym, położyć tuńczyka, pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojonego w plastry pomidora ( ja parzę i obieram ze skórki). Na koniec posypać serem żółtym. Rozgrzać piekarnik do 220stopni i piec

W kuchni u Moniki
Gołąbki (przepis 2) 195

Składniki: 1kg mięsa mielonego, 1 większa główka kapusty, 4 paczuszki ryżu, sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie, 2xcebula, olej, mąka, śmietana 30%, słoiczek przecieru pomidorowego - można dać dwa jeżeli chce się uzyskać intensywniejszy smak sosu. Przygotowanie: Ugotować ryż na sypko (uważać by nie był rozgotowany). Gdy ostygnie wymieszać z mięsem, pokrojoną w kostkę 1 cebulą, przyprawami oraz odrobiną oleju. Kapustę umyć(...)zostały liście kapusty, dobrze jest wyścielić nimi spód garnka, jak również przykryć gołąbki - ale nie jest to konieczne. Gotować 1h. Sos: Podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodać przecier pomidorowy i jeszcze chwilę razem podsmażyć. W misce rozrobić wodę z mąką oraz śmietaną - ilość zależy od tego jaką ilość sosu chcemy uzyskać. Na pół kubka wody daję ok. czterech widelców

W kuchni u Moniki
Ryba po grecku. 164

łyżeczki czerwonej papryki słodkiej, 1 łyżeczka soli, 2 listki laurowe, 2 łyżki cukru,  niecałe pół szklanki octu - ( 1/4 szklanki a można dać również dużo mniej), 100g przecieru pomidorowego. Przygotowanie: Rybę pokroić na mniejsze części (jeżeli jest zamrożona, można zrobić to już po usmażeniu ryby). Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i skropić sokiem z cytryny. Obtoczyć w mące ziemniaczanej, a następnie(...)tarce o grubych oczkach, dodać cebulę pokrojoną w półksiężyce i wyłożyć na patelnię na tłuszcz po rybie. Dodać przyprawy ( listki laurowe, paprykę słodką, sól, cukier), ocet i przecier pomidorowy. Podlać wodą i dusić pod przykryciem. Co jakiś czas zamieszać i podlewać wodą, aż do miękkości warzyw. W razie potrzeby dodać więcej przypraw, ale wedle własnego smaku. Gdy warzywa są gotowe

W kuchni u Moniki
Naleśniki z farszem. 216

sera żółtego. Naleśniki: (mi wyszło z tych proporcji 11 cienkich naleśników) 1 jajko, 1 i 3/4 szklanki mąki (ja używam tortowej), 2 szklanki mleka, szczypta soli. Ponadto: 200g przecieru pomidorowego, 2 łyżki bazylii, olej, sos majonezowo czosnkowy (  można wykorzystać ten przepis  lub swój ) Przygotowanie: Farsz: Piersi z kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć z łyżką przyprawy do gyrosa(...)ciasta wlać 2-3 łyżki oleju - wymieszać ( nie ma już potrzeby lania tłuszczu na patelnię). Naleśniki smażyć dość cienkie, ponieważ grube mogą pękać przy zawijaniu. Kolejne etapy: Przecier pomidorowy wymieszać z bazylią. Każdy naleśnik posmarować przecierem, położyć sporo farszu i zawinąć. Włożyć do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę do pieczenia, posypać po wierzchu startym  serem żółtym i włożyć

W kuchni u Moniki
Bigos. 150

marchwie ( tylko wtedy gdy kapusta kiszone jest bez niej), 12 sztuk suszonych śliwek (niekoniecznie), 2listki laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, sól, pieprz, papryka czerwona (słodka i ostra), 100g przecieru pomidorowego. Przygotowanie: Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki w plastry i razem podsmażyć z odrobiną soli i pieprzu ( jeżeli dodaje się grzyby suszone, to należy je kilka godzin moczyć. Wtedy cebulę podsmażyć(...)małym ogniu do momentu aż wszystkie składniki będą miękkie.  Gdyby bigos był za mało kwaśny można dolewać powoli wodę z kapusty kiszonej. Na sam koniec dodać przecier pomidorowy, dobrze wymieszać i jeszcze chwilę dusić.  Smacznego

W kuchni u Moniki
Frykasy. 300

300ml ciepłej wody (ciut więcej niż szklanka), 7g suchych drożdży, 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru, 2 łyżki oregano, garść świeżej bazylii (12g), łyżka oliwy lub oleju, 200g przecieru pomidorowego - temperatura pokojowa, 135 g startego sera żółtego - temperatura pokojowa, 2 łyżki bazylii, jajko, kminek, majeranek lub ulubiona przyprawa do posypania na wierzch. Dodatkowo: Najlepiej smakują z sosem majonezowo czosnkowym. Możesz(...)wody. Uformować kulę. Miskę lekko naoliwić i pozostawić w niej ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 1h. Gdy ciasto wyrośnie podzielić je na trzy części.  Ciasto rozwałkować. Przecier pomidorowy wymieszać z bazylią, posmarować placek i posypać startym serem żółtym. Ciasto złożyć na pół. Widelcem skleić końcówki.   Wyciąć paski - paski nie mogą być zbyt grube gdyż będą się źle

W kuchni u Moniki
Pizza z patelni. 208

wody, 1 łyżeczka suchych drożdży, 3/4 łyżeczki cukru, 3/4 łyżeczki soli, 2 i 1/2 łyżki oleju lub oliwy. Pozostałe składniki: ( oczywiście można użyć swoich ulubionych składników do pizzy) przecier pomidorowy ( ok. 100g ), bazylia ( suszona ), 4 pieczarki, 1/2 cebuli, 12 plasterków wędliny drobiowej, starty ser żółty. Przygotowanie: Wodę wymieszać z cukrem i suchymi drożdżami. Mąkę wymieszać z solą, dodać olej(...)rozpuszczone drożdże. Zagnieść ciasto. Ciasto wyjdzie klejące, ale takie ma być. Miskę lekko naoliwić, włożyć uformować kulkę z ciasta i przykryć ściereczką. Odłożyć na 15minut w ciepłe miejsce. Przecier pomidorowy wymieszać z bazylią. Ja tej bazylii nie żałuję, ale dać według własnego smaku. Można również bazylię zastąpić oregano. Ser zetrzeć na tarce, pieczarki i cebulę pokroić w cienkie

W kuchni u Moniki
Ekspresowa fasolka po bretońsku 194

którzy nie mają dużo czasu, a lubią tradycyjne dania. Składniki: 600g kiełbasy, 250g boczku, 2 cebule, 3 ( 3x400g)  puszki białej fasoli (po odsączeniu 3x240g czyli 720g), 100g przecieru pomidorowego,  zasmażka: łyżka mąki, łyżka masła, 0,9l wody, olej do smażenia. sól (można dodać warzywko, vegetę czy też przyprawę uniwersalną), pieprz, papryka czerwona słodka, majeranek. Przygotowanie:  Boczek(...)niej podsmażony boczek i podsmażoną kiełbasę z cebulą. Zalać 0,9l wody i przyprawić ( nie dodawać narazie majeranku). Pozostawić na ogniu do momentu aż się zagotuje. Następnie dodać przecier pomidorowy.  Zrobić zasmażkę: masło z mąką przesmażyć. Powoli do reszty składników dodawać zasmażkę (możliwe, że nie będzie konieczności dodania całej zasmażki - należy samemu ocenić gęstość dania), cały czas mieszać

W kuchni u Moniki
A la "burrito" 179

120g czerwonej fasoli z puszki, 80g kukurydzy konserwowej, 55g suszonych pomidorów, 75g wędliny drobiowej lub piersi kurczaka gotowanej lub podsmażonej, 1/2 świeżej czerwonej papryki, 6 placków tortilli ( ja miałam pomidorowych, ale to jest obojętne, według własnego uznania), pieprz, dwie garście startego sera żółtego. Przygotowanie: Ryż ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu, odcedzić i ostudzić. Gdy ryż ostygnie, dodać

W kuchni u Moniki