cienkie plastry Jajko Połowa dużego kabaczka Pieczarki Cebula Papryka (w zasadzie każdy kolor) Marchew Por Ogórek Szpinak Fasola Mung Ziarna sezamu Olej sezamowy (taki do woka) Sos sojowy Sos pomidorowy Chili Czosnek Japońskie ryżowe winegret Ryż Może coś pominęłam, ale powiem tak jedna pani z Korei powiedziała mi kiedyś, że do Bibimbapy dodaje się sezonowe warzywa. A więc(...)już gotowe do woka wykładamy mięso i obsmażamy je do momentu, aż przestanie być czerwone. Smażymy jajko Teraz sos. Sos robię tak: małą filiżankę sosu pomidorowego mieszam z 6 łyżkami sos chili do tego dodaję 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki oleju sezamowego i na koniec dodaję starty czosnek. Bierzemy głęboką miskę i układamy
Smaki Przyprawy i Koloryprzykrywamy, aby jeszcze raz podrosło. kiedy już to nastąpi wyciągamy ciasto na stolnicę formujemy kulę i wałkujemy na pożądaną grubość. Smarujemy blaszkę oliwą. Nakładamy ciasto, smarujemy je sosem pomidorowym, na to kładziemy pokrojoną w grube plastry odcedzoną mozzarellę posypujemy oregano i pieczemy 20-30 min w zalożności od piekarnika. Przed serwowaniem obsypujemy listkami bazylii
Smaki Przyprawy i Kolorymnie ciąg dalszy pomidorowych przetworów. Zrobiłam znowu suszone pomidory, tym razem z 3 kg, Będę miała na całą zimę, albo i nie, bo taki rarytas nie wytrzyma u mnie długo ;-). Nigdy jeszcze nie robiłam domowego ketchupu. Uwierzycie? Nie miałam takiej potrzeby. W ogóle kiedyś bardzo mało robiłam przetworów. Musiał nastąpić ten pierwszy raz i oto powstał pyszny ziołowy ketchup
Zakątek rozkoszy kulinarnychjabłko 1 cebula 1 jajko 3 łyżki mąki Sól Pieprz Olej do smażenia Dodatkowo: 500 g wątróbki drobiowej 4 cebule 1 łyżeczka przyprawy do duszonych mięs 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego + 50 ml wody Sól Pieprz Placki ziemniaczane: Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o bardzo małych oczkach. Jabłko oraz cebulę również obieramy i ścieramy do ziemniaków. Wbijamy jajko, dodajemy mąkę(...)przyprawą do duszonego mięsa, solą i pieprzem. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Rozgrzewamy olej na patelni, szklimy cebulę, dodajemy wątróbkę. Dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy z wodą. Dokładnie mieszamy i jeszcze chwilkę dusimy. Podajemy z plackami
VioletoweKucharzeniepełni :) SKŁADNIKI 1 duży bakłażan 2 małe cukinie 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 3 małe pomidory 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżeczki przecieru pomidorowego zioła prowansalskie tymianek liść laurowy sól pieprz oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE Cebulę i czosnek drobno siekamy. Pozostałe warzywa myjemy (pomidory sparzamy i obieramy ze skórki), usuwamy gniazda nasienne i kroimy(...)czosnkiem. Dodajemy papryki, przykrywamy i dusimy parę minut. Dodajemy cukinię, bakłażana i pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem, dwoma łyżkami ziół prowansalskich i łyżeczką tymianku. Dorzucamy liść laurowy i przecier pomidorowy. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około 15 minut, aż warzywa zmiękną. Pilnujemy jednak, żeby ich nie rozgotować - mają pozostać chrupiące. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjeilością oleju i doprawiamy przyprawą do warzyw i całość mieszamy. Ciasto rozwijamy, kroimy 6 prostokątów i układamy na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy kawałek ciasta smarujemy sosem pomidorowym, dodajemy na wierzch warzywa, kapary i posypujemy startym serem (1/4 zostawiamy). Pieczemy ok. 15 min w piekarniku rozgrzanym do 220°C. Gorące tarty posypujemy pozostały serem
Moniki Smakołykiwydaniu, gości w Jej kuchni co najmniej raz w tygodniu ;) Składniki: 1 mały bakłażan 2 łyżki oliwy extra vergine 2 duże ząbki czosnku 1/2 szklanki przecieru pomidorowego 2 świeże pomidory sól morska, świeżo mielony pieprz 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki cukru 20 listków bazylii świeżej (lub łyżeczka suszonej 100 gram makaronu (najlepiej typu rurki) Przygotowanie: Bakłażana kroimy(...)podlewamy ewentualnie małą ilością wody, tak by się nie przypalał. Najlepiej do tego celu użyć wody z gotowania makaronu. Kiedy Bakłażan zmięknie (ale nie będzie rozlazły), dolewamy przecier pomidorowy i wsypujemy przyprawy. Dusimy do "otworzenia się smaków. Na koniec wrzucamy świeże pomidory i dusimy dopóki lekko nie zmiękną. Mieszamy z makaronem lub wg upodobań podajemy na makaronie. A jeśli miała
Kuchnia po mojemuJedną z nich jest leczo. Składniki: 250g fasolki szparagowej, 300g kiełbasy, 350g pieczarek, 2 średnie cebule, 3 duże czerwone papryki, 2 duże pomidory, puszka pomidorów, pół tubki ( 100g) przecieru pomidorowego, sól, pieprz, czerwona papryka ( słodka i ostra), suszona natka pietruszki. Przygotowanie: Pieczarki umyć, pokroić. Cebulę obrać i pokroić. Lekko posolić i popieprzyć. Podsmażyć. Kiełbasę pokroić i podsmażyć na osobnej(...)się zagotuje spróbować wodę czy nie trzeba jeszcze doprawić. Od czasu do czasu zamieszać. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu. Gdy warzywa zmiękną dodać pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Jeszcze chwilę pogotować. Leczo na filmiku ma nieco inne proporcje niż w powyższym przepisie. Smacznego
W kuchni u MonikiKluski śląskie są dobrym dodatkiem do obiadów. Dziś u mnie w domu podałam je z pulpetami w sosie pomidorowym. Składniki: ziemniaki (przygotować tyle ziemniaków ile mniej więcej gotuje się na obiad każdego dnia), mąka ziemniaczana, sól, pieprz. Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, Ugotowane przecisnąć przez praskę. W garnku wyrównać powierzchnię, tak by łatwo było podzielić ziemniaki na cztery
W kuchni u Monikilitry wody, 200g boczku, 300g kiełbasy ( ja dałam śląskiej ), 2 średnie cebule, ząbek czosnku, 3 ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy, sól, pieprz, papryka czerwona (słodka i ostra), 100g przecieru pomidorowego, 3łyżki mąki, 55g masła. Przygotowanie: Fasolę zalać ciepłą wodą i zostawić na noc by się namoczyła. Następnego dnia wylać wodę, przepłukać fasolę i zalać wodą ( 2litry), gotować(...)podsmażoną kiełbasę z cebulką i boczek. Dodać sól, pieprz, paprykę czerwoną ( odrobinę ostrej i słodkiej) oraz wyciśnięty czosnek. Gotować do momentu aż fasola zupełnie dojdzie do siebie. Dodać przecier pomidorowy. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć z mąką - dodać do fasolki, cały czas mieszać ( dać tyle by ładnie się zagęściło, nie zawsze jest konieczność dawania całości). Na koniec dodać majeranek
W kuchni u Monikiprzygotowaniu. Składniki : (z tej ilości wyjdzie ok.18 dużych gołąbków) 1duża główka kapusty, 1kg200g mięsa mielonego, 3paczki ryżu (każda po 100g), sól, pieprz, majeranek, 1,5L bulionu, przecier pomidorowy - 2 małe słoiczki, mąka, 2 kostki rosołowe na bulion lub mięso i świeże warzywa na bulion. Przygotowanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie - uważać by nie rozgotować. Kapustę umyć, oberwać(...)średni ogień do zagotowania, później zmniejszyć i gotować na małym ogniu (jeżeli gołąbki są w garnku). Piec lub gotować ok.35-45min. od zagotowania. Do 0,5L bulionu dodać przecier pomidorowy, wymieszać. Następnie dodać 4 czubate widelce mąki , wymieszać. Polać po gołąbkach, wstawić do piekarnika lub na ogień na kilka minut. Smacznego
W kuchni u MonikiSkładniki: 550g kiełbasy, 1 duża cukinia, 2 cebule, 500g pieczarek, 5 dużych pomidorów , 4 czerwone papryki, 500g zielonej fasolki, słoiczek przecieru pomidorowego (200g), olej do smażenia, sól, vegeta (jarzynka lub przyprawa uniwersalna), pieprz, papryka czerwona słodka. Przygotowanie: Fasolkę umyć, pokroić na trzy części i gotować w osolonej wodzie. Gotować w dużym garnku gdyż reszta składników będzie później do niej dodana(...)dodać do niej wszystkie składniki i dusić. Gdy jest za mało wody, dolać. Po kilkunastu minutach spróbować wodę, doprawić w razie potrzeby. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie dodać przecier pomidorowy. Zagotować. Smacznego
W kuchni u MonikiSkładniki: Ciasto: Przepis na ciasto oraz sposób przygotowania znajduje się tu. Ponadto: 50g koncentratu pomidorowego, 4g oregano, 180g startego sera żółtego, 2 puszki tuńczyka ( 260g już po odsączeniu tuńczyka, z dwóch puszek), 3 pomidory, 1 czerwona papryka, oliwa z oliwek, kilka listków bazylii - niekoniecznie. Przygotowanie: Blaszkę wysmarować lekko oliwą z oliwek. Wyrośnięte ciasto położyć(...)środek i ręką uformować spód pizzy. Ciasto lekko posmarować oliwą z oliwek. Koncentrat pomidorowy wymieszać z oregano i wysmarować ciasto - nie wyjeżdżać na boki ciasta, gdyż się przypieką. Posypać lekko serem żółtym, położyć tuńczyka, pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojonego w plastry pomidora ( ja parzę i obieram ze skórki). Na koniec posypać serem żółtym. Rozgrzać piekarnik do 220stopni i piec
W kuchni u MonikiSkładniki: 1kg mięsa mielonego, 1 większa główka kapusty, 4 paczuszki ryżu, sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie, 2xcebula, olej, mąka, śmietana 30%, słoiczek przecieru pomidorowego - można dać dwa jeżeli chce się uzyskać intensywniejszy smak sosu. Przygotowanie: Ugotować ryż na sypko (uważać by nie był rozgotowany). Gdy ostygnie wymieszać z mięsem, pokrojoną w kostkę 1 cebulą, przyprawami oraz odrobiną oleju. Kapustę umyć(...)zostały liście kapusty, dobrze jest wyścielić nimi spód garnka, jak również przykryć gołąbki - ale nie jest to konieczne. Gotować 1h. Sos: Podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodać przecier pomidorowy i jeszcze chwilę razem podsmażyć. W misce rozrobić wodę z mąką oraz śmietaną - ilość zależy od tego jaką ilość sosu chcemy uzyskać. Na pół kubka wody daję ok. czterech widelców
W kuchni u Monikiłyżeczki czerwonej papryki słodkiej, 1 łyżeczka soli, 2 listki laurowe, 2 łyżki cukru, niecałe pół szklanki octu - ( 1/4 szklanki a można dać również dużo mniej), 100g przecieru pomidorowego. Przygotowanie: Rybę pokroić na mniejsze części (jeżeli jest zamrożona, można zrobić to już po usmażeniu ryby). Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i skropić sokiem z cytryny. Obtoczyć w mące ziemniaczanej, a następnie(...)tarce o grubych oczkach, dodać cebulę pokrojoną w półksiężyce i wyłożyć na patelnię na tłuszcz po rybie. Dodać przyprawy ( listki laurowe, paprykę słodką, sól, cukier), ocet i przecier pomidorowy. Podlać wodą i dusić pod przykryciem. Co jakiś czas zamieszać i podlewać wodą, aż do miękkości warzyw. W razie potrzeby dodać więcej przypraw, ale wedle własnego smaku. Gdy warzywa są gotowe
W kuchni u Moniki